Berdych ovládl finále s Čiličem a z Rotterdamu si odváží svůj 9. titul

16. 2. 2014, 16:28
Aktuality 70
ATP ROTTERDAM - Tomáš Berdych po třech loňských finálových porážkách ukončil téměř rok a půl dlouhé čekání na titul. Devátou trofej do sbírky získal na halovém turnaji ATP 500 v Rotterdamu, kde v dnešním finále relativně snadno přehrál rozjetého Chorvata Marina Čiliče.
Profily hráčů
Tomáš Berdych (© abnamrowtt.com)

Loni Tomáš Berdych prohrál finále v Marseille, Dubaji i Bangkoku a dnes v Rotterdamu tak měl další možnost ukončit čekání na turnajové vítězství, které slavil naposledy v říjnu 2012 ve Stockholmu.

Se svým posledním soupeřem Marinem Čiličem sice vedl ve vzájemné bilanci 4-2, Chorvat se však v posledních dnech mohl pochlubit vynikající formou. Před týdnem vyhrál domácí turnaj v Záhřebu a v Nizozemsku se postaral o vyřazení Tsongy i nasazené dvojky Murrayho.

Tomáš BerdychOvšem osmadvacetiletý český tenista neměl s o tři roky mladším Chorvatem slitování a až nečekaně hladce zvítězil. Sice hned při svém prvním servisu musel odvracet tři brejkboly, se všemi si však poradil, vzápětí Čiličovi sebral servis a od té chvíle měl utkání pod kontrolou. Pomohl si devíti esy a 20 vítěznými údery, neudělal žádnou dvojchybu, dopustil se jen 11 nevynucených chyb a po hodině a čtvrt zvítězil 6-4 6-2.

"Je mi líto Marina, v posledních týdnech hrál skvěle, ale turnaj může vyhrát jenom jeden. Ač tomu výsledek nenapovídá, bylo to těžké utkání," uvedl Berdych. Čilič díky spolupráci s Goranem Ivaniševičem zlepšil servis. "Na začátku jsem se toho trochu obával, ale naštěstí to nebylo nic tak extrémně dramatického."

"Odehrál jsem velmi dobré finále. Hrál jsem s těžkým soupeřem a musím být spokojený. Na titul jsem čekal dlouho, tak jsem rád, že jsem se konečně dočkal a zařadil se mezi zdejší slavné šampiony," řekl Berdych.



"Po tak dlouhé době čekání a bez titulu je to pro mě skvělý moment. Bylo, v uvozovkách řečeno, otázkou času, kdy se mi to zase povede. A tenhle týden to přišlo. Zahrál jsem super od začátku do konce," řekl Berdych. "Nebyl to ledajaký turnaj, bylo tady pět borců z desítky. Je to určitě velká vzpruha," řekl.
Tomáš Berdych
Český hráč ztratil v celém turnaji jen jednou podání. Právě servis v poslední době nejvíce zlepšil. "Důležitější je dneska přesnost podání. Když je člověk schopný ho dobře umístit, daleko líp se dokáže dostat do vítězné pozice. Možná teď neudělám tolik víc přímých bodů z podání, ale zase pak mám o to víc snadnějších míčů a evidentně je vidět, že to funguje a že je to dobrá cesta," řekl Berdych.

Svěřenec Tomáše Krupy hrál na podniku ATP World Tour 500 v jubilejním 20. finále kariéry a vybojoval v něm svůj 9. titul. V Rotterdamu se zařadil mezi šampiony jako Rogera Federera, Juana Martín Del Potra, Robina Söderlinga, Lleytona Hewitta ale i Radka Štěpánka, který v Nizozemsku zvítězil před osmi lety.

Devátým turnajovým vavřínem se Berdych z českých hráčů vyrovnal Tomáši Šmídovi. Více titulů už mají jen Petr Korda (10), Karel Nováček (13), které by ještě mohl atakovat, zatímco Ivan Lendl je s 94 výhrami nedostižný.

I když osmadvacetiletý rodák z Valašského Meziříčí vstoupil do sezony porážkou s Karlovičem, na dalších akcích už dosahuje velmi dobrých výsledků. Z třinácti zápasů ve dvouhře prohrál jediný, když ve svém premiérovém semifinále na Australian Open podlehl Wawrinkovi. V Davis Cupu proti Nizozemcům pak navzdory únavě z Austrálie rozhodl třemi body o postupu českých tenistů do čtvrtfinále a tento týden nenašel přemožitele v hale v Nizozemsku.

"Sám za sebe nemám pocit, že by tohle byl start do sezony, spíš mi to přijde, že to furt nepřetržitě běží dál. Ale jo, určitě je to zatím nejlepší start, co jsem měl," přitakal Berdych.

Česká jednička se v zítřejším vydání světového žebříčku posune na 6. místo před Murrayho a pouhých 10 bodů za pátého Del Potra. Příští týden Berdych nebude obhajovat finále v Marseille, z Nizozemska odletěl potrénovat do Monaka. Od 24. února by měl startovat v Dubaji, kde loni prohrál v boji o titul s Djokovičem.

- ATP 500 ROTTERDAM -
(Nizozemsko, tv. povrch / hala, 1.500.755 eur)
nedělní výsledky (16. 02. 2014)
Dvouhra - finále:
Berdych (3-ČR) - Čilič (Chorv.) 6-4 6-2
Čtyřhra - finále:
Llodra/Mahut (Fr.) - Rojer/Tecau (Niz./Rum.) 6-2 7-6(4)
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

70
Přidat komentář
smazaný uživatel
best tennis picks : www.tennispredictions.in , every day the best prediction for tennis
Reagovat
steve79
Gragulace Tomášovi. Vyhrát turnaj 500 mezi hráči jako je Del Potro, Murray atd je velký úspěch. Ted když je Olympiáda, tak to trochu ztrácí lesk bych řekl. My jako velcí fanoušci tenisu to řadíme jako největší úspěch:D
Reagovat
VlS
Tak o tom TB se asi Ivovi bude zdát při nočních můrách. Projet TBéčko 0:7, to se Ivovi s jeho poměrem eso na dva servisy nestalo asi hóóódně dlouho, jestli vůbec někdy.
Reagovat
smazaný uživatel
jasne, chtelo to mnohem sikovnejsiho cahouna, s vytribenou uderovou technikou... Johna treba... :-))
Reagovat
smazaný uživatel
ale koukam, ze se klidne muzou sejit v Delray Beach, pokud Ryan Keie pusti.. ;-))
Reagovat
spaniel
Karlovic je strašný traged. Zajímalo by me, jestli vubec dokáže zahrat topspin backhand, dnes zatim ani jeden. Nesmyslne spěchá k síti, i kdyz by nemel, a pak jen hloupé kouká. Tito serveboti jsou hrozni.
Reagovat
Frick
není to trochu moc, obětovat Dohá + Dubai?
Reagovat
a.magerova
No prostě super Zlatá neděle :-))))
Reagovat
rychlej
parada gratulka
Reagovat
Frick
Jak to vidíte s tou Taliánkou? Letos celkem zajímavý výsledky, ale ty má Karol taky. Kdyby se zadařilo, tak se (po kvaldě) rozhoduje o soupeřce v 1. kole losem?
Reagovat
EllNino
Rozhoduje, myslím, že by ji Kája mohla dát, ikdyž ten výsledek s Petko vypadá hrozivě, Kája ji zvládne, potom by mohla chytit třeba Kanepi, kterou už jednou porazila, a nemuselo by to bejt marný :D
Reagovat
Sonja
Tak to vidíš, Tomáši, vyhraješ turnaj a stejně ti daj talíř:-(:-D
Gratuluji!!
Reagovat
spaniel
:D
Reagovat
tommr
průběžnej stav žebříčku ATP k dnešnímu dni po odehraným finále v Rotterdamu. Nejsou v něm ještě započítaný výsledky finále z turnajů v Buenos Aires a Memphisu, ale ty už nepřinesou žádný podstatný změny.
Čísla v závorce znamenají bodovej náskok nebo ztrátu na Tomáše Berdycha.
Hvězdička znamená, že hráč se dostal v Buenos Aires nebo v Memphisu do finále a může ještě získat dalších 100 bodů za titul:

1. Nadal 14085 (+9135)
2. Djokovic 10580 (+5630)
3. Wawrinka 5710 (+760)
4. Ferrer 5340 (+390) *
5. Del Potro 4960 (+10)
----------------------------------
6. Berdych 4950
----------------------------------
7. Murray 4795 (-155)
8. Federer 4305 (-645)
9. Gasquet 2950 (-2000)
10. Tsonga 2885 (-2065)
11. Raonic 2485 (-2465)
12. Haas 2435 (-2515)
13. Isner 2320 (-2630)
14. Fognini 2260 (-2690) *
15. Youzhny 2100 (-2850)
16. Nishikori 2070 (-2880) *
17. Robredo 2050 (-2900)
18. Almagro 1930 (-3020)
19. Janowicz 1785 (-3165)
20. Dimitrov 1675 (-3275)
...

Tomáš Berdych se díky vítězství v Rotterdamu posunul před Murrayho na šestý místo a na pátýho Del Potra ztrácí už jen 10 bodů ...
Potěšující je i to, že Tomáš už má na devátýho Gasqueta náskok 2000 bodů což mu dává velkou naději na to, že se v elitní osmičce udrží i pátej rok po sobě ...

Z žebříčku je jinak taky patrný, že velká čtyřka je už minulostí. Murray je po operaci a Federer stárne a oba se v žebříčku pomalu ale jistě propadají ...
Reagovat
PetaM
Zase otravuju, ale chci se zeptat, kolik Tom ztratí za to, že neobhájí finále teď ve Francii? Propadne se zpátky za Andyho? :)
Reagovat
smazaný uživatel
magerova se zblazni, az si to precte;D)))))
Reagovat
tommr
Tomáš příjde kvůli neúčasti v Marseille jen o 60 bodů (odečte se mu 150 a přičte 90) takže se před Murraym udrží. Do tuhýho půjde až v Dubaji kde Tomáš obhajuje finále a Murray tam loni ani nestartoval ... :)
Reagovat
Nola
nebude hrať v Dubaji, ale v Acapulcu, slabo obsadenom turnaji, má veľkú šancu na titul, okrem neho tam hrá z TOP 10 iba David Ferrer, v Dubaji naopak štartuje 5 hráčov TOP10....
Reagovat
LukasH
Na Féďu jsem dál zvědavej. Ono se sice teď žebříčkem propadá, ale jen kvůli tomu, že hodně obhajoval na AO, kde se herně oproti minulý sezóně hodně zvedl. Pokud by mu to vydrželo, nahrabe zase body tam, kde loni tak propadl. Takže bych ho tak úplně neodepisoval.
Reagovat
tommr
to je ovšem od Murrayho hodně mazaný. Acapulco je totiž stejně jako Dubaj turnaj kategorie ATP 500 takže se tam na stejný body nadře daleko mín než Tomáš ... :)
Reagovat
tommr
já Federera úplně neodepisuju - on určitě zůstane až do konce kariéry v první desítce a bude pro každýho nebezpečnej soupeř. Jen si myslím, že velká čtyřka už je minulostí a zůstala z ní jen velká dvojka ... :)
Reagovat
LukasH
To je fakt. A hned je to zajímavější.:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Mno kdyby se Acapulco nezmenilo z antuky na hrad, tak tam Andy rozhodne startovat nebude. Kazdopadne mu nejde samozrejme vycitat, ze nebude v Dubaji ale Acapulcu. Je to jeho rozvrh turnaju a kazdej muze si vybrat jakejkoliv turnaj...
Reagovat
tommr
já mu to taky nijak nevyčítám. Naopak si myslím, že je to od něj chytrý, protože se tak jeho šance na úspěch výrazně zvyšujou. Tomáš si naproti tomu zbytečně často vybírá silně obsazený turnaje a i to je jeden z důvodů proč má na hráče jeho kvalit tak málo titulů ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak co jsem slysel Tomase mluvit, tak rikal, ze se rad meri z tema nejlepsima, protoze ho to posouva dale. Jinak jsem to nemyslel tak, ze bys mu to vycital ;-)
Reagovat
VlS
Andy v Acapulku na Antuce moc velkou šanci nemá, kór, když tam myslím bude hrát Rafan.
Reagovat
VlS
Pardon, změnu antuky na hard jsem zasklil
Reagovat
Frick
Viděli jste jí? To je podoba s jednou tenistkou, co?
Reagovat
rib
Tomáš super výkon, velká gratulace!!! Ale milý Tenisportále, už je jasné, že Tomáš nejede do Marseille, ani není mezi přihlášenými... Takže dále můžeme fandit v Dubaji :-)
Reagovat
Nola
gratulujácia, ročník 1985 začiatkom roka slávi úspechy, TOP4 totálne rozbitá... Tom si polepší, Andy Murray klesne na 7. miesto, nepamätám, kedy sa tam naposledy nachádzal, v roku 2007 ? neuveriteľné veci sa dejú v mužskom tenise .....
Reagovat
Chrenda
Zaplať pánbůh, potřeboval to jako sůl, myslím, že ho letos čeká nejlepší rok v kariéře, vidím to na nějaké finále GS, snad i nějaký ten titul by mohl dát, např. na US Open. Držím palce!!
Reagovat
dadaft
gratulace.
Reagovat
Hook2424
Tomáš byl v tomhle turnaji suverénní! Má velkou formu a všechny soupeře zdolal relativně snadno!
Reagovat
deLaFere
Finále v Marseille obhajovat nebude, že ne?
Reagovat
PetaM
Ne :)
Reagovat
deLaFere
dík
Reagovat
gigin
http://www.atpworldtour.com/Share/Event-Draws.aspx?Year=2014&EventId=496&Draw=ms
Reagovat
tommr
kterej už nějakej ten titul hodně potřeboval. Rotterdam je navíc velice prestižní turnaj - stačí se podívat na listinu vítězů kde jsou i takoví velikáni jako Becker, Edberg nebo Federer ... .)
Zajímavý je taky, že Tomáš je už druhým českým vítězem - v roce 2006 totiž v Rotterdamu vyhrál Radek Štěpánek. V Rotterdamu moh svýho času získat titul i Lendl, ale jeho finále s Connorsem se v roce 1984 neuskutečnilo ... :)
Reagovat
gigin
Uskutečnilo. 6:0 nebo jedna , ted nevím, pak 1:0 s brejkem. Nahlášen bombový útok, pyrotechnici to tam celé prošmejdili, prej cajk, ale Ivan pak odmítl nastoupit.
Reagovat
smazaný uživatel
mne teda dojima i trojnasobny vitez Ashe nebo Milo Mecir.. :-)
Reagovat
tommr
máš pravdu měl jsem spíš napsat nedohrálo. Každopádně turnaj neměl vítěze i když ve statistikách bývají někdy uváděni Connors a Lendl jako společný vítězové ... :)
Reagovat
gigin
Jj, aj tam to v aréně viselo. Byli tam uvedeni vítězové od nějakého roku. No a v ten námi zmiňovaný rok tam bylo Connors/Lendl.
Reagovat
smazaný uživatel
mela jsem dojem, ze jejich jmena ctu i na vnitrnim ochozu stadionu.. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
jsem te necetla, giginku, zasnila jsem se... :-)
Reagovat
gigin
Jestli mne miluješ, tak mi to písni rovnou do vzkazů a nedělej s tím nějaké cavyky :DDD
Reagovat
Roger_Federer
kdes ku.va byl..si myslis ze mam cas trcet jak dlouho?.Sonja te asi nepusti...co..?
Reagovat
gigin
Ježiš, tos nebyl ty? Tak to jsem asi dobil někoho jiného..
Reagovat
Roger_Federer
Tak to asi nee...Mel jsem v ruce transparent, "vitej Lotyssky valachu"..
Reagovat
gigin
kuwa byls to ty ... ;)
Reagovat
Roger_Federer
hochu tez se, ja si pro tebe dojedu dom..Vim kde bydlis.;)
Reagovat
gigin
Dávám to chladit.. :))
Reagovat
smazaný uživatel
Ja ho nemusím ,ale v každém případě mu gratuluji.Už bylo na čase.
Reagovat
smazaný uživatel
mam radost, vsestranne dustojne vystoupeni, gratulace! :-)
Reagovat
gigin
zaslúžíš si. Gratulka! Aj když si mi klepl Egypťana, pořád ti to přeju. Pojď!!
Reagovat
gigin
Navíc Egypťan je v Marseille v půlce s Háječkem.. takže zase možu jít fňukat a lamentovat.. Nemám v životě štěstí, fakt ale :(((
Reagovat
smazaný uživatel
;-)
Reagovat
gigin
:DDDDDD
Reagovat
VlS
Tož to aby tam ani nejezdíl, né :-(
Reagovat
smazaný uživatel
prijdes pak o povbuzujici pohled na mumii ovsem.. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
povzbuzujici...ufff
Reagovat
gigin
Mumia má prej příští týden moc práce v kanceláři a navíc prej šneky nejí. Ale zase ty sýry a víno.. Snad bude rozumný...
Reagovat
gigin
Roquefort (rokfór) je polotvrdý plísňový sýr vyráběný z ovčího mléka s výraznou ostrou chutí. Na řezu je mramorovaný, prorostlý modrozelenou plísní. Je pojmenován podle francouzské obce Roquefort.
Za vším je žena....
Každá věc s duší má mít i svou legendu. A protože se jedná o francouzský sýr, nesmí v legendě chybět krásná žena a galantní muž. Osamělý pastýř si jednoho dne uložil svůj tvarohovitý sýr a žitný chléb do chladné jeskyně. Když vyšel ven, uviděl krásnou mladou dívku, ale ať se ji sebevíc snažil dohonit, stále mu unikala, až nakonec zmizela daleko za obzorem. Zklamaný pastýř se vrátil. Byl ale dlouho pryč a jeho sýr i chléb mezitím pokryla zelená plíseň. Dlouhým putováním však vyhládl, a tak sýr stejně ochutnal, a vykřikl příjemným překvapením ? plíseň změnila obyčejný tvaroh na dokonalou lahůdku.
No ale Gorgonzola je taky super, takže FORZA FOGNA!!! :))
V Egyptě nemajů nic :((
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulace velka k titulu na ktery tak dlouho cekal a hlavne to byla docela dobre obsazena petistovka. Cestou musel porazit dost dobre hrace od meho druheho oblibence Seppiho (ten nema letos moc dobrou formu) az po velice nebezpecne bombery Janowitze a Gulbise. Svoji cestu zakoncil ve finale jasnym vysledkem na docela nevyraznym Cilicem, ale Tomas hral moc chytre a hlavne zodpovedne. Az na prvni nervozni game na servisu, hral maximalne koncentrovany a jasne vyhral :-) Snad forma vydrzi i na dalsi turnaje...
Reagovat
smazaný uživatel
nervozita byla patrna na dychani mnohem dele nez prvni servisgem, ale ustal to, ano, ja to klidne napisu - HLAVOU! :-)
Reagovat
smazaný uživatel
:-)
Reagovat
VlS
To vypadá jako velká pochvala, a když to je ze strážní větve, tak to už já můžu jen mlčet .....
Reagovat
J.M.
Tomáš mě docela překvapil, ne vítězstvím, ale hrou. Byl výborný v defenzivně-ofenzivním pojetí, všechno dokázal uběhat, přitom držet stabilitu, úderovou jistotu, uměl rychle z obrany zahrát agresivně, pod úhly, které mu normálně dělají problém. Snad mu forma vydrží a vítězství mu dodá sebevědomí, které mu v zápasech se špičkou dlouhodobě chybí.
Reagovat
PetaM
Velká gratulace Tome! Konečně titul, hraješ krásně a vyrovnaně :) Jen tak dále! Čtvrté místo není vůbec daleko! :)
Reagovat
kada.tom
Tak ještě tady - veliká gratulace ;-))
Od zítřka 6. místo na ATP Ranking :-)
Reagovat
Fandina
Finále bylo jeho. Velká gratulace!!!
Odkaz na statistiky:
http://img24.eu/images/p5br7i5s.jpg
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist