Berdych prolétl prvním kolem přes Lorenziho, Veselý i Rosol dohráli

27. 8. 2013, 23:32
Aktuality 60
US OPEN - Tomáš Berdych vykročil za obhajobou loňského semifinále na US Open hladkým vítězstvím. Český tenista v prvním zápase v pozici světové pětky nedal šanci Italu Paolu Lorenzimu a postoupil do 2. kola, v němž se proti domácímu Kudlovi může pomstít za vyřazení Jiřího Veselého. Už devátou porážku v řadě pak utrpěl Lukáš Rosol.
Tomáš Berdych

Tomáš Berdych před 14 dny v Cincinnati porazil wimbledonského vítěze Andyho Murrayho a v semifinále odehrál dobré utkání s Rafaelem Nadalem. Pak se sice kvůli bolestem ramena odhlásil z Winston-Salemu, v prvním zápase na US Open se ale na české jedničce žádné omezení vypozorovat nedalo. 

Berdych, který hraje poprvé jako pátý hráč světa, do turnaje vstoupil prvním vzájemným duelem s Paolem Lorenzim. Český daviscupový reprezentant Itala od začátku přehrával a pouze v druhé polovině druhé sady si vybral slabší chvilku. Od stavu 5-1 prohrál tři gamy po sobě a čelil dalšímu brejkbolu, ten však odvrátil a nakonec zvítězil suverénně 6-1 6-4 6-1.

Tomáš Berdych"Jen to stálo trochu sil navíc, jinak to byl docela dobrý, solidní zápas. On ten výkon jde ruku v ruce se soupeřem," komentoval Berdych, který proti defenzivně hrajícímu soupeři nastřílel 36 winnerů a udělal 25 nevynucených chyb.

Sedmadvacetiletý rodák z Valašského Meziříčí ve Flushing Meadows obhajuje semifinále, do kterého vede cesta ještě přes čtyři soupeře. Tím příštím bude domácí Denis Kudla, který porazil Jiřího Veselého.

Veselý doslova zaplatil nováčkoskou daň, neboť na US Open debutoval, a vůbec mu nepomohlo ani fakt, že publikum podporovalo domácího hráče. Dvacetiletý rodák z Příbrami od prvních výměn působil nervózně a dělal zbytečné chyby. Výsledkem pak byly dvě snadno prohrané sady.

Až ve třetím setu Veselý hru vyrovnal a ukázal i vůli bojovníka. Za stavu 4-5 o rok staršímu soupeři poprvé sebral podání a v tie-breaku dokonce odvrátil i mečbol. Ve čtvrté sadě se pak nadechoval k obratu, o náskok brejku z prvního gamu ale rychle přišel a nakonec prohrál 2-6 2-6 7-6 5-7.

"Měl jsem hrozný nervy. Nedokážu si vysvětlit proč. Začínat zápas od stavu 0-2 na sety je celkem pozdě, když nemám takové zkušenosti s pětisetovými zápasy," řekl webu iDnes Veselý, jenž si grandslamovou premiéru odbyl na letošním Roland Garros. Na pařížské antuce prošel kvalifikací a v prvním kole pak prohrál také 1-3 na sety s nasazeným Němcem Kohlschreiberem.

"
Tam jsem předvedl lepší výkon. A byl jsem v lepší pohodě. Kvalifikoval jsem se, neměl jsem co ztratit, hrál jsem s lepším hráčem. Tady byla velká šance uspět, bohužel jsem tlak nezvládl?" zavzpomínal Veselý.

Z krize se ani v New Yorku nevyhrabal Lukáš Rosol, který prohrál už poosmé v prvním kole a podeváté za sebou. Naposledy se radoval z výhry začátkem června na trávě v Queen's Club.

Rosol stále čeká na premiérový postup do 2. kola US Open,
když letos prohrál prohrál i třetí letošní vzájemný zápas s Benjaminem Beckerem - 3-6 6-3 3-6 4-6.

"Nejsem úplně ve své kůži, jak nemůžu prolomit ty prohry, ale věřím, že to přijde. Je to deprimující, ale trénuju, makám, dělám, jedu pořád to svoje, co bylo ověřený. Vím, že se to jednou protrhne a bude zase dobře," řekl serveru iDnes.cz Rosol, který by měl být už za dva týdny součástí českého daviscupového týmu, který bude v Praze bojovat proti Argentině o finále Davisova poháru.

"Teď si prostě nevěřím, ale dělám vše, aby se všechno vrátilo do správných kolejí. Pomohlo by mi třeba, kdybych odehrál zápas v Davisově poháru. Nastartovalo by mě to zpátky. Musím využít na sto procent tým, co je kolem a dostat se do pohody. A zkusit vyhrát nějaký zápas," myslí si Rosol, jehož prý alespoň nelimituje žádné zranění. Na podzim přitom plánoval operaci kyčle.

"Žádné zranění mě nelimituje. Můžu hrát normálně, na sto procent, bez bolesti. Neutíkám z boje, nebudu hrát challengery. Budu hrát tyhle turnaje a věřím, že se to zlomí. Ale je to otázka času. Jestli to bude trvat dalších pět týdnů, nebo další rok," dodal odhodlaný Rosol.

- GRANDSLAM US OPEN 2013 -
(USA / New York, tv. povrch, 34.300.000 dolarů)
úterní výsledky českých tenistů (27. 08. 2013)

Dvouhra - 1. kolo:
Berdych (5-ČR) - Lorenzi (It.) 6-1 6-4 6-1
Becker (Něm.) - Rosol (ČR) 6-3 3-6 6-3 6-4
Kudla (USA) - Veselý (ČR) 6-2 6-2 6-7(6) 7-5

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

60
Přidat komentář
smazaný uživatel
suhlasim s J.M.-Dimitrov ,Tomic,Gulbis...jeden velky pruser,to ze dnesna generacia top hracov bude vladnut este 5 rokov mi nevadi,a to ze to potom pojde dolu vodou nie je len problem tenisu,ale sportu vseobecne,ak nemas peniaze tak sa v tenise nemas sancu presadit a talenty idu radsej za menej financne narocnejsimi sportmi,vlastne od sedemdesiatych rokov je tu nonstop silna generacia a ta nasledujuca este trochu silnejsia,asi sme dosiahli strop,po tejto ere mozno pride upadok-takto to zatial vyzera-a potom zakonite DUFAM vzostup,z mladsich hracov sa mi pacia-Janowicz,Raonic,Sock ostatny su pre mna nejako vsetci rovnaky
Reagovat
Bob
Upřímně jsem zvědavý kam to Berdych na USO dotáhne. Mohl by udělat dobrý výsledek, stejně jako vloni SF. Už by to taky chtělo nějaký ten GS vyhrát, budu mu držet palce.
Reagovat
smazaný uživatel
Tomasovi verim na tonmo GS najviac v jeho kariere
ma sancu ale asi to SF bude stopka

proti Andymu by som mu veril vo 4 finale ale potom Novak noo neviem uvidime
Reagovat
smazaný uživatel
Klizan

cele Slovensko sa ti smeje

ja nenadavam lebo to nema vyznam
Reagovat
smazaný uživatel
No toto je fakt čajíček, letošní bilance na GS více než tristní, 1. kolo AO, US, 2. kolo Wimbledon a French Open 3. Jestli toto není nějaká nová verze Gulbise. :-/
Reagovat
smazaný uživatel
jedno slovo

ko.ko.ti
Reagovat
smazaný uživatel
Pravda pravda, s tou ,,mládeží,, je to trochu vopruz, ale víc než vypadnutí v prvnim kole mě dokáže naštvat, když v prvnim kole skvělym výkonem vyřadí někoho nasazeného a ve druhém kole se pomalu nezmohne ani na set, takový vítěztví postrádá trochu, né na smyslu, ale podstatě.
A s lukášem? Nevim, nevim jestli dostane příležitost v o2 areně, tedy myšleno za nerozhodnutého stavu, v tuto chvíli daleko lepší volbou bude jak radek tak veselý, jestli teda bude v týmu.
Reagovat
smazaný uživatel
Člověk jednu noc nesleduje tenis a už se dějí takové věci. Jak je toto možné? Dimitrov vyletí s antukářem, co hard neviděl ani z rychlíku, Janowicz uhraje 10 gamů s borcem, kterého ani neznám (a to znám tenistů dost), Pospišil s borcem, který vyhrál snad svůj první zápas na okruhu ATP letos. A třešnička na dortu, Kližan uhraje dva gemy s největší gumou na okruhu. No toto.
Reagovat
smazaný uživatel
Klizan by mal chodit po kanaloch po tom debakli...Janowicz bol zraneny, podaval ako zena, s tym nemohol uspiet...
Reagovat
smazaný uživatel
a Dimitrov je len medialnou hviezdickou, nic viac...moze sa venovat Marii...
Reagovat
smazaný uživatel
Já doufám, že byl zraněný, Janowicz byl snad jeidná taková slibná naděje z těch mladých. Jestli i on bude mít takové výpadky tak fakt padesátiletý Murray bude vyhrávat grand slamy.
Reagovat
smazaný uživatel
Já věřím Raoničovi, v jeho hře jsou ještě pořád obrovské rezervy a přesto už byl vlastně v top 10, to bude budoucí jednička, jednoznačně Raonič.
Reagovat
Sonja
Kližan byl taky zraněný.
Reagovat
smazaný uživatel
Hm ... Konečně H&M Berdovi udělalo nějaké zajímavé oblečení :) ... Jinak pěknej výkon ... Jen tak dál
Reagovat
smazaný uživatel
A inak David ma teraz pekne otvorenu cestu az do semi tak snad to zvladne
Reagovat
smazaný uživatel
a Klizan huj 1 triedy

same keci a keci
ked dal v min, roku Tsngu bol majster sveta
a tak mu treba dostal teraz riadne na hubu
Reagovat
smazaný uživatel
Tak buducnost muzskeho tenisu je ohrozena

tito fagani
Tomic
Dolgopolov
Janowicz
Dimitrov
Gulbis

fuj fuj fuj
hanba
nevedia vyhrat v 1 kole na US Open s chalengorvymi antukarmi

a stale to iste potrapia velkych favoritov a potom zase nic
Pospisil som vedel ze tak dopadne
hlavne ze dal Isnera aj Tomasa
Reagovat
letityfanousek
"Teď si prostě nevěřím, ale dělám vše, aby se všechno vrátilo do správných kolejí. Pomohlo by mi třeba, kdybych odehrál zápas v Davisově poháru. Nastartovalo by mě to zpátky."

"Žádné zranění mě nelimituje. Můžu hrát normálně, na sto procent, bez bolesti."

"Upínáte se hodně k týdnu s daviscupovým týmem v Praze?
Musím využít na sto procent tým, co je kolem a dostat se do pohody. A zkusit vyhrát nějaký zápas."

Zdroj: http://sport.idnes.cz/rosol-prohral-na-us-open-v-prvnim-kole-dxr-/tenis.aspx?c=A130828_031333_tenis_ma

To je panečku sebevědomí.
Reagovat
J.M.
No ano, semifinále Davis Cupu, to je příležitost, jak se rozehrát, aby mu to pak hlavně šlo třeba na nějakém challengeru. Já doufám, že mu Navrátil dá tu šanci, ay si mohl v ostrém zápase potrénovat na ty zásadnější akce.
Reagovat
smazaný uživatel
Nic proti Lukasovi ale ja doufam, ze ne...at by proti nemu nastoupil Betlocq, Monaco, Zaballos a neboo i DelPo, tak by Lukas s jeho nynejsi formou nevyhral a to ani pred domacim publikem. Davis Cup je neco jinyho, neco moc velkyho nato aby trener daval prilezitost hracum, kteri nemaji formu aby se rozehrali. Navic Stepec tedkon uz se dostal zpatky a hraje dobry tenis tak nevidim jediny duvod.
Reagovat
J.M.
Vidím to podobně (byť jsem to napsal sarkasticky). Ale možná u Lukáše víc než u jiných funguje, když hraje před velkým publikem, a ještě k tomu domácím. Radkova forma už je bohužel dost nepředvídatelná, ale doma se snad ještě pořád umí vyhecovat. Asi daleko důležitější než to, jestli bude hrát Lukáš nebo Radek bude to, jestli bude hrát Juan Martin.
Reagovat
smazaný uživatel
Vtom souhlasim...Lukas se umi vzhecovat dost ale furt ma svoje meze. Radek kdyz se vyhecuje tak muze porazit hodne hracu z Top. Videl jsem radka v Cinci s Fogninim a tam hral vazne dobre a turnaj predtim porazil opet Almagra. Ja doufam ze Juan Matin bude hrat (podle rozhovoru s Tomem se ho ptal jaky bude povrch) a ze konecne po strasne dlouhe dobe uvidim zaps DelPo vs. Tomas, ktere povazuji za jedny z nej koukatelnych aspon pro me.
Reagovat
Fandina
Kdyby nebylo Lukáše, nebylo by semifinále. Ve Švajcu udělal půl bodu s Tomášem a v Kazachstánu dva. Proč teď pořád prohrává je mi záhadou, ale psát o něm, že se chce rozehrát na semifinále, aby pak mohl hrát chalengery zrovna moc nesedí.
Reagovat
smazaný uživatel
Jenže upřímně, Kazachstán nebyl až tak silný soupeř, a co se týče Švýcarů, tam se hlavně díky němu trhnul rekord :))) Nemít po ruce Tomáše, tak je to v zádeli hned, Lukáš zřejmě potřebuje na rozehrání tak 5 hodin, aby pak něco ukázal, opravdu jsem Tomáše obdivovala, že Lukáše nepřizabil :))))))))
Reagovat
Fandina
To, že není Kazachstán silný soupeř, za to Lukáš nemůže. Ale body udělal. Takže snižovat jeho výkon kvůli tomu není na místě. Davis Cup má zvláštní atmosféru a vyhrát chce každý. V Kazachstánu předtím domácí vyhrávali v té hale snad třikrát čtyřikrát za sebou a najednou to Lukáš přetrhne. Co se týká té čtyřhry, nevím proč by ho měl Tomáš přetrhávat. Naopak, spolu dokázali vyhrát tak dlouhý zápas a porazit super hrající domácí tenisty. Na Tomášovu hru samozřejmě Lukáš nemá to není potřeba zdůrazňovat. Ale jinak souhlasím s tím, že nakonec zápas rozhodl víc Lukáš. Ke konci byl mírně lepší než ostatní tři na kurtu.
Reagovat
smazaný uživatel
Já nesnižuju hru Lukáše, protože víš, že našim taky fandím. Ale osobně prostě Lukášovi nevěřím, protože nemá stabilní výsledky a spoléhat se na to, že se dokáže (nebo nedokáže) vyhecovat před domácím publikum je trochu risk ne? :)) A ty čtyřhra se protáhla hlavně proto, že Lukáš neskutečně kazil, jinak by to bylo dávno skončené. Že po 7 hodinách, kdy toho měl Tomáš plný brejle, Lukáš dokázal zapnout, je štěstí. Já to prostě vidím takhle, to ale neznamená, že měním názory na své fandění Čechům. :)))
Reagovat
Fandina
Já nikde nepsala, že by měl hrát v Davis Cupu a mělo by se na něj spoléhat. To si nerozumíme. Já psala, že kdyby nebylo Lukáše, tak by nemuselo být ani toto semifinálové utkání. Že má na něm dost velký podíl. I když je nespolehlivý, tak dokázal v Kazachstánu udělat dva body a ve Švýcarsku půlku a to nikdo nevidí, jen je posílán na chalengery. Co se týká Lukáše v té čtyřhře, tak bych to zase nepřeháněla, že kazil. Kdyby kazil tak je dávno po mači. Hrál hůř než Tom, ale byly tam pořád dobré momenty. Lukáš není výkonostně na tom jako Tom. Je to servisman a tím to končí. Když nehraje dobře servis, neranaří, tak je jeho hra u konce. Ale je teď v první padesátce na světě. Vyhrál Bucurest, tak není podtřeba z něj dělat neschopného.
Reagovat
smazaný uživatel
Del Potro nejspíš hrát v Praze bude, leda že by došel až do finále to by možná nejel, jinak tomu všechno nasvědčuje! Dokonce když trénoval s Berdychem před US Open tak se ho ptal jakej bude povrch a Tomáš mu odpověděl ať si přibalí brusle že na něčem takovým ještě nehrál :-D
Reagovat
Fandina
Z toho rozhovoru to tak vypadá, je otázkou, jestli se Delpo ptal jen ze zvědavosti, nebo jestli opravdu chce přijet. Předtím se říkalo, že nepojede.
Reagovat
smazaný uživatel
to jsme si možná nerozuměly, sorry.:)) nicméně nepíšu, že je Lukáš neschopnej, to zase špatně chápeš ty. Psalo se o DC, tak jsem napsala svůj názor. :)
Reagovat
Fandina
Lunej ... v pohodě, hlavně, že jsme si to vysvětlily ... úsměv
Reagovat
J.M.
Jsem rád, že si to Tomáš odbyl rychle, kvůli tomu ramenu je dobré šetřit síly na později.

Škoda, že se nepotká s Jirkou, na to jsem se těšil. Ale Jirka jenom zapadl do výsledků všech mladších nebo tzv. "talentovaných" hráčů. Janowicz. Dimitrov, Tomic, Nišikori, Gulbis, všichni kromě Raonice končí v 1. kole. Pro mě strašně frustrující vize, že současná špička to bude muset táhnout do čtyřiceti, protože po nich už nemá kdo hrát. Čím dál hůř se věří tomu, že tenis má ještě budoucnost. Spíš se naplňují pesimistické vize mnohých zasvěcených, že krize současného tenisu je hluboká a pramení z čím dál horší juniorské základny. Na tenis už se v dětství nedává tolik nadaných sportovců jako dřív, tenis už netáhne, a ti, co se na něj dají, jsou často v mládí zničeni špatnou centrální metodikou tréninku, která dnes vyrábí jen stáda průměrných, unifikovaných klonů. Takhle bezzubá, neschopná mladá generace nebyla snad nikdy.
Reagovat
Fandina
Tomic zatím neskončil a Gulbovi je 25, tenisově střední věk. Ale co svět světem stojí, tak se vždycky žehrá na mladší generace, nevím, jestli se to dá takhle přesně rozlišit, jestli ta nebo ta generace je horší, lepší.
Reagovat
J.M.
Ano, Tomice jsem tam dal omylem. Gulbisovi je stále ještě 24, což je dnes pořád ještě věk, který lze v tenisu považovat za mladší generaci (a hlavně jsem ho řadil do té druhé kategorie těch "talentovaných", ne nutně té první kateglrie mladých). To je právě jeden z těch paradoxů, protože za "mladé pušky" jsou dnes vydáváni hráči ve věku 22-24 let, což je jenom výraz zoufalství, když skutečně mladí hráči jsou na nějakých viditelných místech žebíříčku již zcela nepřítomni. To nikdy nebývalo, celé desítky let už generace 18-24 měla na kontě spoustu úspěchů a titulů.

A to, že tahle generace je jedna z nejslabších v historii, to se myslím dá rozlišit úplně bez problémů. Je to historická anomálie, těžko by se v historii hledala generace takhle neschopných mladých hráčů. Samozřejmě se to pořád svádí na to, jak je dnes tenis fyzicky náročný - tenhle argument se dá brát rok, dva, ale pak, když se situace nemění a ani ve 24-25 letech se tito hráči nikam neposunují a pořád vypadávají v prvních kolech, je jasné, že příčina je ještě jinde. Tenis je skutečně v krizi. O tom už píší i špičkoví tenisoví trenéři mládeže v USA nebo Austrálii. S mladou generací je to špatné. Jediná naděje asi bude další, ještě mladší generace, snad se tam konečně někdo objeví.
Reagovat
J.M.
(A nebo z toho třeba vytěží Jirka Veselý a bude novým "králem slabé éry". :-))
Reagovat
Fandina
Gulbovi bude 25 pozítří, tak to snad nebude taková chyba napsat, že je mu 25 let dneska ... úsměv
Jinak já nezpochybňuji žádná vyjádření odborníků o mladé generaci, jestli mají jistotu, že je to čím dál horší, tak to tak bude. Jen vím, že obecně se vždycky říkává, že to co bylo bylo lepší než bude, i když jak jsem psala, nikdy se to nedá srovnat, nelze vracet čas, jeho konkrétní podmínky a porovnávat to.
Reagovat
J.M.
Tak asi to nejde srovnávat s nějakou dřevní érou, kdy tenis hrálo málo hráčů. Ale v open éře už to snad srovnávat jde.

Ono je na jednu stranu fajn, že v závěrečných kolech vidíme pořád hvězdy, legendy, i já se rád po ixté podívám na finále Djokovič-Nadal, protože to je vždycky špičkový tenis. Ale k tenisu vždycky, aspoň v té otevřené éře, patřilo i to, že mladí vlčáci tou svojí dravostí šlapali na paty zavedeným jménům a způsobovali hodně překvapení (a brzy se do té špičky dostali sami). To mi v posledních letech hrozně chybí. Pro mě je frustrující vidět, jak Dimitrov, Nišikori, Tomic, Gulbis a spol. pořád prohrávají v prvních kolech s challengerovými hráči a není vidět žádný zásadní posun, jen pár ojedinělých výsledků. Talent mají, ale to podstatné, ta schopnost vyhrávat, tam není. Na titul Mrhač by si neměl uzurpovat monopol jediný hráč.

Přitom se psalo, že letošní US Open by mohlo do sezóny 2013 přinést svěží vítr. Tak pokud ještě nepředvede nějaký zázrak Milos nebo Bernard (hlavně u druhého to nepředpokládám), nezbývá než doufat, že v roce 2014 se to na grandslamu konečně povede.
Reagovat
Fandina
Gulbis prohrál s 88 hráčem žebře a ve Wimblu ve třetím kole s Verdaskem a na French Open ve druhém kole s Monfielsem, takže to vypadávání v prvním kole s čelenrovým hráčem na něj nesedí.
Tomic ještě teď hraje a ve Wimbledonu došel do čtvrtého kola, osmifinále a prohrál s Tomášem a na AO ve třetím s Federerem, tak tam to také nesedí s vypadáváním v prvních kolech.
Janowicz hrál ve Wimbledonu semifinále vypadl s Andym, na FO vypadl ve třetím kole s Wawrinkou a na AO také ve třetím kole s Almagrem. Tedy žádné první kole s čelenžrovými hráči. Dneska na tom byl zdravotně špatně, ani nemohl podávat.
Vzala jsem jen tři zmiňované a zatím to nějak nesedí to vypadávání na GS v prvních kolech.
Reagovat
J.M.
Já jsem s těmi výsledky a vypadáváním nepsal jen o grandslamu, sleduji je celou sezónu i na běžných turnajích a je to jedna velká frustrace, nějaké větší úspěchy jsou jen velmi ojedinělé. Ti hráči jsou prostě po velkou část sezóny neviditelní, jednou zahrají skvěle a pak tři čtvrtě roku hrají příšerně. Každopádně i kdybychom se drželi toho GS, tak hráče jako je Haider-Maurer, ale i Almagro, Monfils, Verdasco nebo Wawrinka, a aspoň občas dokonce i Berdych, Federer, Murray prostě hráči s takovým potenciálem (tedy hráči, kteří mají na to dostat se do špičky) musí být schopni na GS vyřadit. Tohle se dřív dělo běžně, dnes je to téměř vyloučeno, ta zdravá drzost, ambice, drajv chybí. (Samozřejmě se dá namítnout, že Gulbis dal loni Tomáše ve Wimbledonu, ale co z toho bylo... A Federer je dnes zranitelný spíš kvůli věku a výpadku formy než proto, že by se mladí dotahovali.)
Reagovat
Reti64
Jerzy byl před rokem touto dobou na žebříčku na 86. místě, dnes je na místě čtrnáctém. Nemyslím, že by to bylo (vzhledem k jeho zdravotním potížím - pravá ruka, rameno, záda) málo.
Reagovat
J.M.
No, posun je to zdálnivě skvělý, ale když si vezmeme dva zásadní turnaje, které ho tam vynesly, už bych si tím tak jistý nebyl. Finále v Paříži teprve bude obhajovat, a spíš bych to viděl tak, že ty body "obhájí" někde na asijském a halovém turné než v Paříži, kde mu loni přálo i to, že favoriti na to před Londýnem hodně kašlali. A tak dobrý tenis, jaký hrál v Paříži, jsem od něj od té doby neviděl, letos se dost trápí (a nejen se zraněním). A semifinále Wimbledonu je snad jediný pořádný výsledek mladé generace od dob Del Potra, ale když se člověk podívá na jeho cestu turnajem (čtvrtfinále s Kubotem...), je to spíš příznivý los než co jiného. Janowicz pro mě teprve bude muset potvrdit kvality, ale i tak je pro mě z těch zmiňovaných asi nejnadějnější, protože jako jediný z nich má ten zabijácký instinkt.
Reagovat
Reti64
Pokud se Jerzy dá zdravotně do pořádku, tak myslím má na to, se posunout do Top 10. Ale jak vysoko? Uvidíme, rezervu má i v Americe, tam může příští rok nasbírat hodně bodů. Snad se neztratí ani Nick Kyrgios.
Reagovat
J.M.
Já si myslím, že Janowicz má na to být do dvou-tří let v první pětce, když se sejde zdraví (to hlavně), motivace, forma atd. Ale jde to na můj vkus hrozně pomalu, minimálně poslední čtyři dekády to bylo tak, že takový hráč by aspoň v top 10 v tomto věku byl možná už několik let.

Na Kyrgiose jsem byl taky zvědavý, bohužel jsem ho s Davidem neviděl. Ale evidentně to u něj asi taky žádná rychlá jízda vzhůru nebude. :-) Ty raketové výstupy, to mi dnes chybí.
Reagovat
smazaný uživatel
Ja Jeryho zrovna moc nemusim, protoze je tak trochu "blazen" ale souhlasim, ze je asi nejlepsi prislib do budoucna ztech zminovanych (Bernie, Alex, Grigor, Kei atd.). Na Jerzym je jako na jedinym znich videt aspon nejaky posun protoze tomu tenisu neco dava. Ty ostatni (ikdyz maji talentu dost) nato s prominutim serou. Hodne jsem daval duveru v Mrhace tady na US Open, protoze Semifinale pro nej bylo realny jako nikdy predtim a jak to skoncilo :-(. Jerzy ma na Top 10 minimalne a urcite ho tam uvidim radci nez Raonice.
Reagovat
Reti64
Bylo těch mladých dříve ve špičce více, ale dnešní první stovka je myslím mnohem vyrovnanější, než třeba ta z roku 1998, žebříček je zde k nahlédnutí. Asi už to díky tomu je obtížnější.
Reagovat
letityfanousek
Ten termín se mi líbí, stádo unifikovaných průměrných já bych řekl robotů. Začalo to panem "Nudným" a všichni se ho snaží napodobit a proto je v tenise opravdu bezduchá nuda. Až na pár výjimek typu Monfils a dalších kreativců. I Berdych je robot, ale i tak mu fandím, protože být pátým robotem na světě je skvělé. Mladou generaci bych nezatracoval. Jak už kdysi říkala B.J.King - nechtěla bych žít v době kdy mladá generace je horší než ta moje zamlada, nebo tak nějak.
Reagovat
viitak
Naprostej souhlas s J.M. Jen bych to ani nemusel vztahovat na konkrétní mladé hráče. Prostě se teď nikomu nedaří. Kdyby se dostávali třeba až do semifinále grandslamů, nebo Masters 1000 tak budiž. Ale oni se k té TOP 4 ani nepřiblíží. Kde je 19ti letý borec co vyhraje Grandslam? Nebo se k němu alespoň přiblíží? Ani žádnej 22ti letej borec tu není. Je to velká škoda, pořád nevím komu budu fandit až tu nebude TOP 4. Ani Potrovi, nebo Berdychovi se nikdo z mladejch moc neblíží. Snad se někdo ještě objeví... musím hledat v juniorkách.
Reagovat
J.M.
Tak zrovna Berdychova robotická hra se mi líbí, paradoxně právě proto, že je možná robotičtější než hra ostatních. :-) Má to tu sílu, takové ostré hrany, jako když se valí buldozer. A hlavně česká průprava je pořád ještě jinde než v zahraničí, je v tom pořád něco z té staré školy, je osobitější. Berdychovo pojetí je ofenzivní, forhendy ne tak moderně vytopspinované, nebojí se občas hrát i na síti... Vlastně trochu něco jako Jerzy.

Ale ta klonovitost mladých, to je zásadní problém současnosti. Doporučuji tento článek, který píše o současném systému tréninku v USA (i komentáře trenérů pod ním):

http://www.tennisconsult.com/develop-american-tennis-stars/

Americká tenisová asociace má pod dohledem výchovu mladých tenistů, a jak podle školních osnov je centrálně nařízen jeden styl, který se učí všichni. Tedy ten klasický, generický, nejtuctovější (nejen) americký tenis, generický forhend, ten samý obouručný bekhend jak z továrny, ten samý pohyb po kurtu, i ty samé kurty pro všechny... Prostě ten unifikovaný, plácací tenis sériové výroby současnosti, kdy podle hry nerozeznáte jednoho hráče od druhého. Když je mladý hráč talentovaný, unikátní, tak místo toho, aby se mu věnoval individuální kouč, který jeho unikátní styl rozvíjí, je zpracován centrálním systémem tak, aby hrál "správně", tedy stejně jako ostatní. Proto ti opravdu dobří koučové znechuceně odcházejí, a unikátní hráči typu Samprase, kteří měli tu sílu se tomu vzepřít a jít si svou, jinou cestou (Sampras např. v juniorském věku přešel na jednoručný bekhend), nejsou.

Výsledek - všichni hrají tak, jak dnes centrální autority považují za "správné". Všichni navlas stejně, jeden nerozeznatelný klon vedle druhého. Tím, že jsou všichni stejní, nemá nikdo čím vyniknout. Protože hráč (nebo člověk, v čemkoli) může vyniknout pouze tehdy, pokud se odlišuje.

Jediná šance je nívrat k individualizovanějšímu tréninku, kdy se rozvíjí skutečná osobitost hráče. Tak jako tomu bylo dřív, kdy první desítka byla vždycky plná unikátních hráčů s originálním stylem.
Reagovat
smazaný uživatel
Super komentáře JM, jenom si myslím, že tenis není mrtvý sport. Pořád je to jeden z nej, ne-li vůbec nejsledovanější individuální sport s širokou základnou, třeba je to jen přechodné období.
Reagovat
Fandina
Lukáš Rosol srovnal s Beckrem na sety. Je to 1:1. Tak Luky držím palce a pojď do dalších setů.
Reagovat
letityfanousek
Ale na operační sál. Opět potěšil sázející
Reagovat
Fandina
Tak v příštím kole čeká Berdu Kudla. Bohužel porazil Jirku Veselého. Jirka sice po dvou prohraných setech urval třetí v TB, ale ve čtvrtém prohrál 7:5.
Reagovat
smazaný uživatel
Italové jsou antukáři a teda Lorenzi byl opravdu neškodný bohužel.
Reagovat
Bob
plakej dál.
Reagovat
PetaM
Chudáčku ...
Reagovat
smazaný uživatel
Máš sklerozu a zapomněl jsi jméno, ty taky nějaký bezejmený ubožáku!!!
Reagovat
Fandina
gratulace. Dobrý výkon, výhra ve třech setech, tak přeji jen tak dál a držím palce. Tome ... pojď pojď pojď
Reagovat
smazaný uživatel
Asi jsem věděl, proč se letos tak netěším, za dva jsem neviděl jediný celý zápas :-((
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulka, jak jinak, drž se.:)

tomasinho - ty opravdu pracuješ? :))
Reagovat
smazaný uživatel
Samozřejmě, než začne škola. Tenhle týden odpolední, takže jezdím před 11 domů, mrknu na něco málo a spát, včera Nando, dneska set Rogera. Navíc zítra jsem mimo domov od půl 7 ráno až do večera, eňo ňuňo den :-((((
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist