Berdych první letošní finále prohrál, Tsonga má první titul z antuky

27. 5. 2017, 15:45
Aktuality 40
ATP LYON - Tomáš Berdych ve svém prvním letošním finále neuspěl. V Lyonu podlehl 6-7 5-7 domácímu Jo-Wilfriedu Tsongovi, který poprvé v kariéře vyhrál turnaj na antuce. Francouz získal celkově svůj 15. titul a už třetí v letošní sezoně, čímž vyrovnal své maximum z roku 2009.
Jo-Wilfried Tsonga

Tomáš Berdych ani na desátém letošním turnaji nevyhrál víc jak tři zápasy. V pátek sice po šestnácti měsích soupeři nadělil kanára (Gillesu Simonovi) a včera poprvé po více než dvou letech porazil žebříčkově lépe postaveného soupeře (Milose Raonice), v prvním finále od loňského září ale neuspěl.

Na antuce v Lyonu jednatřicetiletý Čech ztroskotal na raketě o rok staršího Francouze Jo-Wilfrieda Tsongy. Domácímu hráči v 17. vzájemném střetnutí nedokázal sebrat ani jeden servis a prohrál 6-7 5-7. 

Tomáš BerdychSvětová čtrnáctka Berdych měl v prvním setu za stavu 5-4 dva setboly, ale nevyužil je. Při prvním trefil ve výměně bekhendem síť, totéž se stalo i při druhém, i když jen těsně. Český hráč zklamaně zaklonil hlavu, protože Tsonga nabíhal na síť a míč by nejspíš nestihl. Sadu ztratil v tie-breaku, když za stavu 2-6 smečoval do autu.

Ve druhém dějství český tenista uhrál na returnu pouze pět míčků, a když za stavu 5-6 udělal při soupeřově prvním mečbolu dvojchybu, poprvé přišel o podání a turnaj pro něj skončil finálovou porážkou. 

"Byl to velmi vyrovnaný zápas. Měl jsem velkou šanci na konci první sady. Nevyužil jsem dva setboly a to byl klíč k utkání. Kdyby sadu získal, dostal bych se do jiné pozice, ale Jo se zachránil a pak už jsem si nevytvořil moc šancí," komentoval Berdych.



Svěřenec Gorana Ivaniševiče ve svém 31. finále sbírku 13 titulů nerozšířil. Na antuce triumfoval jen dvakrát, naposledy naposledy před osmi lety v Mnichově.

"Byl to výborný týden a skvělá zkušenost. Odehrál jsme čtyři zápasy, což je dobré, proto jsme sem přijel," řekl Berdych, který do Lyonu přijal volnou kartu na poslední chvíli. "Chybělo ještě jedno vítězství a bylo by to absolutně perfektní, ale je to v pohodě. Rozehrál jsem se a vzhůru do Paříže," uvedl Berdych.

Jo-Wilfried TsongaTsonga, kterému se v březnu narodil syn, po únorových triumfech v halách v Rotterdamu a Marseille získal už třetí letošní titul. Vyhrát tři turnaje během jednoho roku se mu povedlo pouze v sezoně 2009. Celkově si připsal 15. turnajové vítězství a vůbec první na antuce, na které si dnes zahrál poprvé ve finále.

"V posledních týdnech se mi i vinou zranění nedařilo, ale nyní už se cítím být fit. Na kurtu to je hned znát, že mé výkony nejsou omezované. Jsem rád, že se mi na antuce podařilo odehrát dobrý turnaj," komentoval Tsonga.

"Dnešní finále bylo těsné. První set mohl skončit Tomášovo výhrou, ale setboly se mi podařilo přežít. V druhém setu jsem to měl pod kontrolou více, ale snadné to nebylo. S Tomášem je to vždy těžké a o pár míčcích."

Oba finalisté se nyní přesunou na Roland Garros. Berdych se v prvním kole utká s Němcem Janem-Lennardem Struffem, Tsongu vyzve Argentinec Renzo Olivo.

• ATP 250 LYON •
Francie, antuka, 540.310 dolarů
sobotní výsledky (27. 05. 2017)
• Dvouhra - finále •
Tsonga (2-Fr.) - Berdych (3-ČR) 7-6(2) 7-5
• Čtyřhra - finále •
Molteni/Shamasdin (Arg./Kan.) - Daniell/Demoliner (N. Zél./Braz.) 6-3 3-6 10-5
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

40
Přidat komentář
smazaný uživatel
Tsonga je král... to už všichni víme !!! ALLEZ JOOOO !!!!
Reagovat
smazaný uživatel
toz Tsonga - to je ten muj tajny tip na letosniho viteze RG snad uz nekolik tydnu.
Podle me - ac to zni zvlastne - hrac dozral. Proste na tom kurtu v teto sezone, mnohem odpovednejsi...(nevim jestli je to tim, ze se staval otcem, ted uz je) Ale zmena je na nem videt. nejen ze si i vic veri, ale konecne dokaze ty turnaje dotahnout do konce.

Je o nem znamo, ze RG je proste jeho nejoblibenejsi turnaj, sen vyhrat. Antuku moc rad nema...ale na RG je to jiny hrac,....uz jak se odhlasil s Madridu a prohlasil, ze pojede jen pripravne Lyon, moc jsem neveril, ze jeho zraneni je nejak vazne, take to psal celkem salamoucky, ten Jo:)

To, ze vyhral Lyon je jen potvrzeni toho, ze proste si dokaze pro ten cil dojit.

Trochu me zarazil los RG, asi bych mu pral mnohem driv Nadala, nez trebas do finale, tam se me trosku probudila mala pochybnost na takovy tip. Ale myslim, ze je snad nejlepe letos pripraven v kariere, a tak pro mne Jo Wilfried Tsonga zustava nejen cernym konem turnaje.

Posledni domacim vitezem RG byl v roce 1983 Yannick Noah. Tehdy zastavil ve trech setech tesne pred triumfem Wilandera. Pozdeji v roce 1988 byl blizko Leconte, ktery prohral uz se zminenym Wilanderem.

Je to vlastne 34 let, kdy naposledy zdvihl nad hlavu pohar domaci hrac...a ja proste nejak verim, nevim proc, ze letos to dokona Tsonga...

Jestli jde o holky tak sice KiKi vypada lakave, zeby mohla navazat na Mary Pierce, ale to finale si u ni tipuji spis prohrane. Vubec u tech holek to letos je dost otevrene.

Za me Aleeez Tsonga. Mas chlape momentum, tak to vyuzij:)
Reagovat
Herbert_Hoover
s Tsongou souhlasím :) na domácích podnicích s ním je třeba vždy počítat.
Reagovat
Frick
Mistřiiiiiiii!!!!!!!!?
Reagovat
Pe3k
Nepsal tu včera někdo, že favoriti před gs turnaje nevyhrávají? No Wawrinka a Tsonga o tom asi neví...
Reagovat
Herbert_Hoover
To je určitě do značné míry pravda. Stan ani Tsongič nejsou ovšem zrovna v pozici, kdy by si mohli dovolit vypustit jakýkoliv turnaj. Před GS je to pro tyhle hráče slušná injekce s pozitivismem. Navíc domácí turnaj. Během antuky neuhráli vůbec nic, u Tsongy to lze vztáhnout na delší časový horizont. Navíc Stan rozhodně neměl zrovna lehkou práci..ani s Mischou, ani s Kvérym a znovu se potvrdilo, že hráče se slušným servisem moc nemusí. Naopak spíše vyhledává hráče, kteří podrží míček ve výměně. I když co jsem třeba viděl Mischu, tak hrál pro mě netypický docela konstantně od základní čáry. No tak uvidíme, jak Stan dopadne. Předloni vypadl v Ženevě skoro hned a pak vyhrál RG, loni Ženevu vyhrál a skončil v SF bez toho, aby porazil nějakého zvučnějšího hráče.
Reagovat
Davor1
Skončil ale na vtedy skvele hrajúcom Murrayovi. Mať tam iného súpera okrem Andyho a Noleho, tak by toho finále zrejme prešiel a tam je on najsilnejší...
Reagovat
Herbert_Hoover
na RG 15 jel mnohem sebevědoměji od začátku turnaje, loni prostě nebyl v top formě :) ve finále by měl Djokera, který mu sedí a třeba by se mu splašily zase kladiva, ale na to se nejde vymlouvat, že ve finále by třeba hrál líp než v SF
Reagovat
Nola
Andy nehral az tak skvele, ako je tu prezentovane, mal namale uz v uvodnom kole so Stepcom, potom sa vytrapil s kvalifikantom, semi vybojoval totalnou obranou, Stan vlani rozhodne nebol vo forme
Reagovat
Pe3k
Oba byli favoriti a oba vyhráli...
Reagovat
Herbert_Hoover
Netvrdím že ne, ale je třeba počítat s proměnnou. ;)
Reagovat
Pe3k
Trolhand asi myslel, že favoriti na RG nevyhrávají, tak smůla Rafo :D
Reagovat
smazaný uživatel
Tsonga favorit RG...

Made my day :)
Reagovat
Herbert_Hoover
Možná to pochopil ve smyslu, že favorité těch turnajů je před GS nevyhrávají..ale třeba čtvrtí, pátí, šestí nasazení..a to by taky nebylo zrovna výjimkou :) Třeba před AO vyhrál Griša Brisbane, Sock Auckland a ti rozhodně nebyli nejvýše nasazení. A tak dále.
Reagovat
smazaný uživatel
A možná to nepochopil. To by tiež dávalo zmysel :)
Reagovat
Pe3k
Made u gej
Reagovat
smazaný uživatel
Vávra bude po antukách stejně nebezpečnej
Reagovat
Torn
Zase nechutně komické, co tu někteří předvádí. Včera div všichni nelíbali Tomášovi nohy a dneska jak byl zase hroznej. Jestli hraje hráč hrozně, když prohraje 6-7 a 5-7, tak to je i dle mého dost solidní výkon. Titul nevyšel, ale s ohledem k tomu, že Tsonga nehrál ani s jedním nasazeným hráčem kromě Tomáše, tak měl cestičku dost vyšlapanou. Titul mu přeju, ale zase bych ten úspěch zase tak nenafukoval.
Reagovat
slacker
ja nic nelibal zadny predzchozi zaps sem nevidel ani neklkompetoval zato sem videl az ten dnensi finale , zacal sem to sledovat sprestavkami od te hry v prnim setu kdy nmel 2 setboly, pak sem to zase trochu vixce slovat v TB a pak ve druhem setu mel vecne pocit ze berdych pliskvati a nechce se mu begat z micky. a pak debakl v posleni hreace kdu 4 micky prosral cely zaps s tresinkou v podbe DF
Reagovat
EllNino
ach, tak pěkný jazyk je ta čeština, nemuseli bychom ji prznit :D
Reagovat
slacker
to je dolnoluzictina
Reagovat
Lunej..
Ja osobne jsem se smirila s tim, ze Tom ma zkratka sve limity a nemuzu ho srovnavat s jinymi hraci a chtit po nem, aby uspokojoval me tenisove naroky. Pokud chci, aby muj hrac porad vyhraval, musim si vybrat jineho. A je smutne, kdyz se podivam na FO, jake tam mame zenske zastoupeni a v muzskem jen Tom a Jirka. Takze ja si Toma uzivam, dokud hraje a nemam potrebu si tady vybijet svou fanousovskou frustraci.
Reagovat
George_Renel
Tak tak.
Reagovat
Torn
Já taky...i to finále je úspěch.
Reagovat
Kytka
A přesně jsi to Torne shora napsal. Kdyby to bylo obráceně, kdo ví, jestli by Tsonga do finále vůbec došel. Zejména přes Raoniče. Jeho cesta do finále byla proti té Tomově procházka růžovým sadem (už jsem to někde psala). Ale nevadí. Tom porazil neoblíbeného Simona, dokonce s kanárem, Porazil světovou šestku a hrál skvěle. Dneska mu trošku došla šťáva. To se stane. A hlavně odehrál 4 zápasy a on letos nemá zápasovou praxi tak dobrou jako jindy. Takže vlastně pozitivní.
Reagovat
Kytka
Spíš to na mně dělá dojem, že Jo postup do finále nějak uhaluzil a tam narazil na unaveného Toma. Kdyby měl Tom dost šťávy a hrál tak jako včera (s trošku lepším servisem a hlavně přesněji, tak jak mu to padalo v předchozích zápasech), tak Tsongu dostane.
Reagovat
Kytka
Tak k tom u se taky připojuji. Dobře napsáno.
Reagovat
Kytka
A co kdyby náhodou ten jeden setball v prvním setu vyšel? Pak by se mohlo vše vyvíjet jinak. A to by se tu pěli ódy. Míček je kulatý. Je to tenis. Tak buďme rádi, že Tom konečně hrál první letošní semifinále a finále, že nadělil po 16ti měsících kanára, že po více jak dvou letech porazil hráče TOP 10. Můžeme si z toho vzít ta pozitiva. Je to jen sport.
Reagovat
EllNino
semifinále už letos Tomáš hrál
Reagovat
Dobry-den
Skóre je vyrovnanější než by odpovídalo průběhu zápasu. Tomáš na to dneska neměl. Congovi gratuluji.
Reagovat
kada.tom
Dvojchyba nakonec byla více než stylová v porovnání obou na podání. Zatímco Jo na konci absolutně dominoval na servise, o Tomášův se vždycky hrálo - třikrát v řadě už ale Tomáš servis udržet nedokázal.

Joovi nejde jeho vůbec první titul z antuky nepřát :-)
Reagovat
George_Renel
Dnes rozhodlo především lepší podání JWT. Tomáš na obrat neměl.
Reagovat
tommr
spíš bych řek že Tomášův tragickej return. Tak dobrý podání zase Tsonga nemá, aby se po něm soupeř jenom díval ... :(
Reagovat
slacker
ty vole,tio je mamlas . ma v prvnim setu an SB a cely zapas perosere z 30:0 dvojchybou na konec
Reagovat
Mayo
Vamos Tsonga
Reagovat
tommr
muž s květináčem na hlavě vyhrál ... :)
Reagovat
d@ve
Ojojoj, jsou lidé, kteří by mu tu hustotu i záviděli.. ;)
Reagovat
Torn
Tak o tom silně pochybuji. Vzhledem k tomu, že černoši mají obecně hodně kudrnaté vlasy, tak ve skutečnosti jich tolik nemají. :) Se stačí podívat na Serenu.
Reagovat
d@ve
Tak do hloubky jsem to opravdu nezkoumal.. :D Ale i takhle na oko má hustotu na cm2 pro mnohé záviděníhodnou. :)
Reagovat
Torn
Ok. :D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist