Berdych s Dlouhým zařídili bod ve čtyřhře. Česko vede 2:1!

5. 3. 2011, 16:51
Aktuality 29
Čeští tenisté jsou jediný bod od postupu do čtvrtfinále Davis Cupu. V dnešní čtyřhře zajistili Tomáš Berdych s Lukášem Dlouhým týmu kapitána Navrátila druhý bod; proti páru Koroljov/Šukin neztratili ani set, zvítězili 6-4 6-4 7-6.
Tomáš Berdych

Tomáš Berdych s Lukášem Dlouhým spolu nastoupili v Davis Cupu teprve podruhé a počínali si podobně jako při své premiéře před pěti lety v Maroku, kde povolili soupeřům osm gamů. Dnešní duel byl sice vyrovnanější, ale domácí pár v klíčových chvílích a při brejkbolech těžil z větších zkušeností.

Čechy hodně uklidnil už samotný vstup do zápasu. Hned v první hře vybojovali tři brejkboly po sobě, Jevgenij Koroljov sice tvrdým servisem dva z nich odvrátil, ale po dobrém přechodu Dlouhého k síti už neodolal a o své podání záhy přišel.

Když v sedmém gamu při další brejkové hrozbě poslal Jurij Šukin prohoz těsně za zadní čáru, zdálo se, že česká dvojice v klidu dotáhne vedení 5-2 k zisku úvodní sady. Tehdy si ale český pár vybral první slabší moment. Dlouhého trápil servis, o který přišel, a první set tak musel až o dva gamy později zakončit esem Berdych.

Obdobný obrázek nabídla i druhá sada. Zatímco Berdych s Šukinem neměli s podáním problémy, Dlouhý a Koroljov se se servisem hodně potýkali. Opět se ukázalo, jak klíčový bývá pro vývoj sedmý, takzvaný Tildenův game. Koroljov při něm opět ztratil podání a Češi si také pro druhou sadu dokráčeli s výsledkem 6-4.

Ve třetím dějství si všichni hráči počínali při svém podání nejsuverénněji. Platilo to ovšem jen do stavu 5-5, kdy Berdych výborným bekhendovým returnem zajistil domácímu týmu brejkovou výhodu a možnost ukončit zápas při vlastním podání. Vyhráno ale Navrátilovi svěřenci ještě neměli. Dlouhý po dalších dvou dvojchybách přišel o servis, ovšem ve zkrácené hře své chyby napravil. Češi rychle vedli 6-1, a i když promarnili tři mečboly, při tom čtvrtém už Tomáš Berdych při svém podání utkání dotáhl do vítězného konce.

"Začali jsme trochu nesebevědomě, protože jsme hráli proti hráčům světové extratřídy v singlu a deblu, ale postupně jsme se rozehráli a podali jsme dobrý výkon. Abychom dneska mohli uspět, museli bychom zahrát na 102 procent, a to bylo nereálné. Přesto spousta míčků byla opravdu těsných. Kdyby šly na naši stranu, mohlo to být i opačně," řekl po utkání Koroljov.

O postupu svého týmu do čtvrtfinále může v neděli rozhodnout už v prvním zápase Tomáš Berdych, který zahájí zítřejší program. V souboji týmových jedniček by v něm měl nastoupit proti Andreji Golubjovovi. Nehrající kapitán Jaroslav Navrátil však přišel s hypotézou, že Kazachstán místo něj postaví proti Berdychovi Koroljova, který už českou jedničku v kariéře jednou porazil.

"Mluvil jsem s Golubjovem a on je po pátku hodně unavený. Nejsem přesvědčený, že bude hrát. Možná, že Kazaši nasadí Koroljova, kterému zdejší rychlý povrch sedí a dneska hrál velmi dobře," uvedl Navrátil.

Nehrající kapitán Jegor Šaldunov zatím odmítl, že by pro úvodní nedělní dvouhru sáhl ke změně. "Sestava je daná, ale máme ještě čas, abychom to změnili," řekl Šaldunov.

Pokud čeští tenisté postoupí do čtvrtfinále slavné soutěže, narazí v něm na tým Argentiny. Ten si zajistil postup už v dnešní čtyřhře, ve které pár Chela/Schwank rovněž ve třech setech porazil rumunskou dvojici Hanescu/Tecau. Argentincům první dva body zajistili David Nalbandian a Juan Monaco již v pátečních dvouhrách.

Výsledky - první kolo Světové skupiny Davis Cupu:

ČR - Kazachstán 2:1 po čtyřhře

Berdych/Dlouhý - Koroljov/Šukin 6:4, 6:4, 7:6 (7:4)

Statistiky:
Esa: 4:8
Dvojchyby: 6:4
Vítězné míče: 52:39
Využité brejkboly: 4/7 - 2/7
Nevynucené chyby: 39:33
Celkem získané míče: 115:102

Čas utkání: 2:31 h

Argentina - Rumunsko 3:0 po čtyřhře

Chela/Schwank - Hanescu/Tecau 6:2, 7:6 (10:8), 6:1.

Komentáře

29
Přidat komentář
smazaný uživatel
To je ubožák ten Berdych! Stačilo porazit jednu socku a on takhle rupne. At si táhne šukat s Luckou do Monte Carla, čů*ák jeden. Hájka zase určitě po 1. setu chytnou křeče a my skončíme v baráži. Děkujeme Berdychu...
Reagovat
smazaný uživatel
Golubjev je lepší hráč proto vyhrál nevím proč nadáváš na Berdycha. Hrál to na co má. Do TOP 50 patří. výš ale ne.
Reagovat
smazaný uživatel
národní ostuda
Reagovat
misoSK
to teda si :D
Reagovat
smazaný uživatel
Jseš ty?
Reagovat
smazaný uživatel
Hah, tak vidím, že máme na lopatu oba stejný názor :-D
Reagovat
smazaný uživatel
smiřme se s tím že budeme hrát jen baráž. Berdych na soupeře nemá. A i Hájek je bez šancí. Jdeme do baráže.
Reagovat
smazaný uživatel
ty jsi odbrý ocásek :-)
Reagovat
smazaný uživatel
jen rozumím tenisu víc než vy. Vsadil sem velký peníze na Kazachstan a nepochybuji o velkém zisku.
Reagovat
smazaný uživatel
až na to že 29 z 29 tipů bylo špatných :-)
Reagovat
misoSK
nebyt toho ze sa hajek v piatok zrani tak ti zase klope exekutor na dvere lopata :D nehovoriac o tom ze aj napriek zraneniu ho delila vlastne len 1 lopticka od vitazstva
Reagovat
smazaný uživatel
ale on kecá, nic nevsadil ;) jen vidí průběh tak dělá chytráka že to věděl už od začátku... je to ubožák .-)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Tome, ať to vyjde, držím palce !!!
Reagovat
smazaný uživatel
zdálo se mi, že Berdych dnes prohrál.
Reagovat
smazaný uživatel
Gratuluji. Ze zápasu jsem ovšem moc neviděl, dal jsem přednost sledování zápasů Lucka vs. Jarmila v K..la Lumpur (vytečkována schválně, páč zdejší program slovní spojení "k.." automaticky blokuje). :-)
Reagovat
smazaný uživatel
no to je jako fakt demence toto. žádny slovo nesmí obsahova k u a
Reagovat
smazaný uživatel
Šukin? Já myslel, že hráli tenis...
Reagovat
smazaný uživatel
No paráda, tak to Berďa zítra dojede a bude hotovo. Lucka taky super!! V atletice taky paráda, jen biatlon se moc nepovedl. Krásnej sportovní den!!!!!!! A zítra bude též!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
ale ikdyž postoupím etak rpoti Argentině je to bez šancí. Nalbaldian i Del Potro jsou hráči, kteří patří do TOP10 o tom není pochyb.
Reagovat
smazaný uživatel
šance je vždycky, a Tomáš za poslední dva roky dost vyzrál a je schopný hrát jak s Davidem tak Del Potrem. I když souhlasím, že favoritem bude Argentina, která je společně se Španělskem největší favorit pro salátovou mísu.
Reagovat
smazaný uživatel
Proti ARG to nie je bez sacni ale vzhladom k tomu ze s bude hrat u nich na antuke tak favoriti budu oni. Del Potro este stale nie je hrac top 10 ale bude behom par mesiacov- herne a Nalbandian zas uz daky ten cas herne top 10 hrac nie je a nikdy uz ani nebude. Kazdopadne o CR postupe nepochybujem 4hra bola klucova- Berdych neverim ze prehra 3 sety - 3:0, 3:1 pre Berdycha zajtra.
Reagovat
smazaný uživatel
bez šancí ? a kde berete tu jistotu že nastoupí Potro i Nalbandian ? Co já vím, tak mezi sebou mají velké spory i proto teď hraje jen Nalbandian, může se kterýkoli zranit... a já osobně nevěřím tomu, že by nastoupili oba
Reagovat
VlS
Proč není v desítce Del Potro všichni ví a asi tam opět dříve nebo později bude (pokud nepřijdou znovu zdravotní problémy). Nalbandian tam není, protože na to nemá nahrané body a možná tam znovu bude, ale možná taky už ne. Po zdravotní přestávce je znovu ve hře už déle než rok a na desítku mu chybí cca 1000 bodů (tedy stejně jako 70. na Nalbandiana). Na AO bylo jasně vidět, že na pětisetové zápasy už prostě nemá fyzičku. Bude záležet na tom, v jakém složení a v jaké formě tam budou naši moci odjet.
Reagovat
smazaný uživatel
drž hubu, de*ile..
Reagovat
smazaný uživatel
Tome vyuč zítra Golubeva 3:0 ať si zahraje i Jirka.
Reagovat
smazaný uživatel
Já bych si také přál vidět Jirku Veselého, ale kdyby měl hrát s Kukuškinem, tak mám docela obavu, aby nedostal naprosto brutální nakládačku typu: 1:6, 1:6 nebo ještě horší. Viz te´d v tom Turecku na Challengeru, jak tam dostal v 2. kole od nějakýho Smethursta z Británie (442. na světě) 4:6, 0:6. Doufám, že mě Jirka příjemně přkvapí a mé obavy zcela rozptýlí.
Reagovat
smazaný uživatel
No tak prohraje, ikdyž dostane nakládačku, tak to vadit nebude, alespoň si zahraje doma za ČR. Každá zkušenost se hodí, někdy začít musí.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale jo, ať si to zkusí, akorát bych se nerad díval na zápas, v kt. uhraje třeba jen šest, sedm fiftýnů. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
hoši děkujeme, zítra ještě jeden bodík a postup je náš.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist