Berdych se nevzdal a zahraje si o finále Turnaje mistrů!

25. 11. 2011, 23:22
Aktuality 63
TURNAJ MISTRŮ - Tomáš Berdych už hleděl konci letošní sezony do očí, na Turnaji mistrů ale důležitý zápas s Davidem Ferrerem dokázal úspěšně obrátit. Český tenista v Londýně získal druhý bod a z 1. místa své skupiny postoupil poprvé do semifinále. V něm se v sobotu večer utká s Tsongou. Soutěž i celá sezona naopak končí pro Novaka Djokoviče.
Profily hráčů
Tomáš Berdych

Poté, co odpoledne v srbském souboji prohrál Novak Djokovič s Jankem Tipsarevičem, byly postupové karty ze skupiny A rozdány zcela jasně: vítěz duelu Tomáše Berdycha s Davidem Ferrerem vyhraje skupinu, v semifinále se vyhne rozjetému Federerovi a utká s Tsongou. Ale zatímco Ferrer v případě porážky měl jistý postup alespoň ze druhého místa, pro Berdycha by turnaj skončil a díky lepšímu vzájemnému zápasu by postup spadl do klína Djokovičovi.

Španělskému tenistovi motivace rozhodně nechyběla, v případě prohry by totiž o finále hrál s neoblíbeným Federerem, se kterým prohrál všech 11 vzájemných zápasů. Včetně finále Turnaje mistrů 2007. I kvůli tomu se snažil a hrál soustředěně a podobně jistě, jako při výhrách nad Murraym a Djokovičem.

Úvodní set byl při pohledu na výsledkovou tabuli dlouho vyrovnaný, český hráč ale více chyboval a jediným nabídnutým brejkbolem v osmém gamu soupeře vybídl k úniku. Pátý tenista světa se naopak od úvodu skvěle pohyboval, kryl každou píď dvorce, ve výměnách Berdycha převyšoval a šanci k zisku sady nepromarnil.

Ferrer hrál strojovým tempem; skvěle bránil, ale dokázal i účelně útočit. Dařit se mu ale přestávalo na podání, které ho zdobilo hlavně v prvním setu. I proto ve druhé sadě nedokázal za stavu 2-1 a posléze 4-3 potvrdit dva brejky. Berdych se vzpamatoval právě včas, několika povedenými výměnami se nakopl k obratu a získal si na svou stranu i publikum. Šestadvacetiletý rodák z Valašského Meziříčí zvládl koncovku druhé sady skvěle - snažil se hrát aktivněji, tlačil se k síti, srovnal krok ve výměnách a třetím brejkem se prodral k výhře 7-5.

A perfektně vletěl i do rozhodujícího třetího setu. Získal celkem 13 fiftýnů v řadě, soustředil se, začal si připisovat body po servisu a o tři roky staršího soupeře, kterému vůbec neprospěla výměna bílého trika za růžové, totálně zlomil. Ferrer pod tlakem totálně vypadl z rytmu, sesypal se a rezignoval, naopak Berdych hrál tenis na vysoké úrovni a nakonec zvítězil 3-6 7-5 6-1.

O finále s Tsongou
Berdych tak druhou účast na Turnaji mistrů, na který se letos dostal především díky vyrovnaným výsledkům, proměnil v premiérové semifinále. Ve skupině nejprve neproměnil mečbol proti Djokovičovi, pak se ale sám ocitl ve opačné situaci s Tipsarevičem, kterého nakonec zdolal.

Téměř dvoumetrový Berdych se stal druhým českým tenistou, který si zahraje semifinále Turnaje mistrů. Napodobil Ivana Lendla, pětinásobného vítěze turnaje, který se do semifinále naposledy dostal při svém posledním startu na Masters přesně před dvaceti lety.

V sobotu se o finále utká ve večerním zápase od 21:00 hodin SEČ s Jo-Wilfriedem Tsongou, který se ve skupině postaral o vyřazení Nadala. S Francouzem se Berdych utkal na okruhu ATP pouze před měsícem v semifinále v Pekingu, kde zvítězil ve třech sadách a turnaj nakonec vyhrál.


Souboj s Tsongou bude nejen zápasem o finále, ale zároveň přímým duelem o šesté místo na konci roku v žebříčku ATP. Aktuálně sedmý Berdych ztrácí na šestého Francouze 235 bodů, vítěz semifinále si na konto připíše 400 bodů.

Odpoledne od 15:00 hodin proti sobě nastoupí pětinásobný šampion Roger Federer a David Ferrer.

Berdychova dnešní výhra nad Ferrerem zároveň ukončila veleúspěšnou sezonu Novaka Djokoviče, který letos vyhrál tři grandslamové turnaje a rok zakončí jako suverénní světová jednička. Na Turnaji mistrů ve skupině uvízli tři hráči 'velké čtyřky' - kromě Srba také zranění Andy Murray a druhý hráč světa Nadal.

- TURNAJ MISTRŮ LONDÝN -
(Velká Británie, tv. povrch / hala, 5.930.000 eur)
páteční výsledky (25. 11. 2011)

Skupina A:
Berdych (7-ČR) - Ferrer (5-Šp.) 3-6 7-5 6-1
Tipsarevič (9-Srb.) - Djokovič (1-Srb.) 3-6 6-3 6-3

Konečná tabulka:
1. Berdych 3 2 1 5:4 2
2. Ferrer 3 2 1 5:2 2
3. Djokovič 3 1 2 3:5 1
4. Tipsarevič 2 1 1 3:3 1
Murray - odstoupil 1 0 1 0:2 0

Semifinálové dvojice (pátek):
15:00 Ferrer - Federer
21:00 Berdych - Tsonga

Čtyřhra - skupina A:
Bhúpathí/Paes (4-Indie) - B. Bryan/M. Bryan (1-USA) 6-4 6-2
Melzer/Petzschner (7-Rak./Něm.) - Lindstedt/Tecau (6-Švéd./Rum.) 6-3 6-4

Konečná tabulka:
1. Bhúpathí/Paes 3 2 1 4:2 2
2. B. Bryan/M. Bryan 3 2 1 4:3 2
3. Melzer/Petzschner 3 1 2 3:4 1
4. Lindstedt/Tecau 3 1 2 2:4 1

Semifinálové dvojice:
Bhúpathí/Paes - Fyrstenberg/Matkowski (8-Pol.)
B. Bryan/M. Bryan - Mirnyj, Nestor (3-Běl./Kan.)

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

63
Přidat komentář
smazaný uživatel
Nemáte někdo prosím ten jeho zápas na Nova sport? Nebyl jsem doma, ale rád bych tento zápas shlédnul alespon ze záznamu...
Reagovat
rib
koukni na youtube, tam něco určitě najdeš
Reagovat
smazaný uživatel
mac.hall berdych se zlepsil o nekonecno% a ferrer odesel z berdychovyho zlepseni
Reagovat
smazaný uživatel
neskutečně vydřené a o to cennější vítězství, první set byl ferrer famózní a témeř nekazil a dokázal vrátit míčky, které by snad ani rafa nedoběhl, v druhém setu mu úplně odešel první servis, v jednu chvíli měl úspěšnost jen 12%, ale berdych furt dělal zbytečné UE, podle mě to zlomil rebreak za stavu 3:4 a 15:40 při podání ferrera, od té doby začal berdych hrát skoro bez chyby a začal mu jít první servis a v pohodě si dokráčel k výhře, snad naváže na výkoni dnes a postoupí
Reagovat
smazaný uživatel
Federer- Tsonga finále.
Reagovat
shit_happens
dost nefér, že David vyhraje 2 zápasy 2:0, pak jeden prohraje 2:1 a jde z druhýho...
Reagovat
a.magerova
Taky se mi to nezdá fair play :-((
Reagovat
smazaný uživatel
to je v každém sportu když rozhoduje vzájemný zápas a ne skóre
Reagovat
smazaný uživatel
Pokud postupují 2 hráči, kteří dokázali shodně vyhrát 2 zápasy, pak mi naopak přijde spravedlivé, že z 1. místa jde vítěz vzájemného zápasu.
Reagovat
smazaný uživatel
Co je na tom nespravedlivého? Spíš naopak, oba mají 2 vítěztví a ve vzájemném dualu byl lepší Berdych
Reagovat
smazaný uživatel
Výsledky letošního TM bych si ještě nedávno nedokázal představit ani v nejhorším snu. Děs! V turnaji už zůstal poslední z mých oblíbených tenistů, Tsonga. Zítra to snad vyjde, ale na Rožéra už mít bohužel nebude.
Reagovat
rib
A Brozi - jsem strašně zvědavá - komu ty to vlastně fandíš? Kdo je tvůj nej....?
Reagovat
nando
To je přece jasný - parabola :-) !!!
Reagovat
smazaný uživatel
Hlavně Rafan, Nole, Andy, pak Congáč, Monfils, Simon, Gasquet, Isner + pár dalších (Harrison, Tomic, Gulbis,...) kteří jsou k vidění minimálně (na malé turnaje nekoukám, s výjimkou trávy před Wimbledonem).
Při sledování tenisu vždy musím někomu přát, jinak by mě to nebavilo. Letošní TM je obrovský zklamání, ale třeba ani skore 0-5, které Rafan chytnul s Novakem, mě nijak nepotěšilo. Na antuce nebo na trávě ho měl porazit.
Reagovat
mac.hall
Co k tomu dodat ? Zápas jsem neviděl celý. Sledoval jsem ho cca od stavu 3:3 v 1. stetu do konce druhého. Berdeych byl zoufalý. Na jeho hru se nedalo koukat. Opět kupil jednu nevynucenou chybu na úrovni okresního přeboru za druhou. Podání , to byla čirá katastrofa. Statistika po 1. setu ukazoval 38 % úspěšnost. Absolutně neměl kontrolu nad míči. Ty jeho vykopávky jsou někdy až neskutečné. Za ty by se musel stydět i amatér.Ferrer si 2. set prohrál sám. Nevím , co se dělo v setu třetím , ale bylo to pro mně velké překvapení. Buďto Ferrer úplně odešel, nebo se Béďa zlepšil o 500 % . Jinak si to nedovedu vysvětlit.
Reagovat
rib
byl bys překvapen, opravdu se zlepšil... A nevím, v jakém okrese hraješ, ale i kdyby s tebou hrál Tomáš jako v 1. setu, tak tě udělá :-))). Ono se to na té obrazovce nezdá...
Reagovat
smazaný uživatel
Amatér by dal vše za to, aby hrál na 10 procent jako Berdych v 1.setu..
Reagovat
smazaný uživatel
Mel ses divat, tragede:-[
Reagovat
smazaný uživatel
pan Mindráček:-))))15?:-)))
Reagovat
VlS
?????? Co znamená 15?
Reagovat
smazaný uživatel
jak může někdo hodnotit chlapa dle růžového trička?:-))))to je blbost...budeš se divit,ale růžová byla původem jen pánská barva...ta 15,znamená že takto přemýšlí 15letý děti,ale to si neber prosím osobně...a fandi Béďovi:-))
Reagovat
smazaný uživatel
tohle uz stejne nedobehnes...
Reagovat
smazaný uživatel
milá sojko:-))sem v cíli...:-))
Reagovat
VlS
Milá Ptaceos - hodnotím tričko a ne chlapa, jestli to zde sleduješ tak asi víš, že Davida mám rád. Trošku to děvče zjednodušuješ. Tvé milé číslo (byl bych za něj vděčný) znásob zhruba 4x.
Reagovat
smazaný uživatel
ještě tu nikdo nenapsal, jak si to srbové prohráli sami a čestně.I když je nemusím tak uznávám jejich smysl pro fair play.
Nando tohle by mě taky zajímalo, možná Becker a Grafová?
Reagovat
smazaný uživatel
Pod jiným článkem to zmiňuju, byl to pro mě šok!
Reagovat
smazaný uživatel
je to nesmysl. Tipsarevič měl určitě velkou motivaci porazit Djokoviče. TO je stejný jako Wawrinka má motivaci proti Federerovi.
Reagovat
smazaný uživatel
Akorát je mu to kulový platné. Ta motivace.
Reagovat
rib
3 sety jsem čekala, ale oceňuju, že to nebylo divadlo, ale opravdový boj. Já totiž čekala, že to Tipsa Djokovi přepustí, aby vlast měla zastoupení v semi. Tak to mě Srbové opravdu mile zaskočili, fakt
Reagovat
nando
Jedna záludná a předčasná otázka. Kdy se naposled (jestli někdy) stalo, že v jeden rok vyhráli Turnaj mistrů a mistryň tenisti ze stejné země ???
Reagovat
petrulinka
Tedy nevím, jak je to možné, ale zrovna jsem přemýšlela nad tím samým
Reagovat
petrulinka
Tedy nevím, jak je to možné, ale zrovna jsem přemýšlela nad tím samým
Reagovat
smazaný uživatel
Safra, mlčte :-) To je opravdu hodně předčasné. Pšššt.
Reagovat
smazaný uživatel
1999-Pete Sampras a Lindsay Davenport- USA
Reagovat
smazaný uživatel
ano je to předčasné. ale Becker a Grafová vyhrály v roce 1995
Reagovat
nando
To, co předváděl Tomáš první dva sety na servisu, to bylo něco příšernýho, prostě peklo! Herně nebyl špatnej, ale nevěřil si. Ale pak to po nadalovsku udolal a ve 3.setu předvedl naprosto famózní výkon, tam se nedá vůbec nic vytknout. Tsongu jsem viděl první set s Nadalem, a jestli bude hrát takhle, je jasným favoritem Berdych, ptž nevrátí třetinu míčků co vrátil David. Takže velká gratulace a zítra to kousni Tome !!!
Reagovat
smazaný uživatel
Bravo Tomáši !!! Obrovská gratulace, semifinále je super úspěch. Navíc oklikou kolem Rogera. I když já osobně si myslím, že není velký rozdíl mezi Rogerem a Jo-W. Před turnajem jsem je oba pasoval na finalisty, tak budu moc držet palec, aby to Tomáš rozbil. A to všechno s 1.servisem pod 50% !!! To je nadlidský výkon. :-)
PS: Lopata nezklamal, opět to vyšlo, ještě potřebujeme 2x "nemá šanci"
Reagovat
smazaný uživatel
Servis, servis. Sice ve tretim setu zlepseni, ale celkove pod 5oprocent, coz je zalostne malo, Mel stesti, ze David na tom byl jeste hure. Dvakrat po sobe ztratit podani dvojchybou, dost frustrujici. Bylo by dobre, kdyby se u Toma blyskalo na lepsi casy v obratech ztracenych utkani.Zatim to zde tak vypada. Uzasne paradoxy, fiftinek od vyrazeni a najednou vyhraje skupinu. Kdyby Tipsa prohral 2;o, tak uz bychom asi podobny obrat nevideli, motivace by nebyla. No uvidime co nas v tomto turnaji jeste ceka za prekvapka.Kazdopadne gratulace na otevrene scene.
Reagovat
a.magerova
Neskutečný obrat... zítra přeji mnoho štěstí !!!

David - i když mu to růžové tričko štěstí nepřineslo, přesto se mi líbilo nejvíc ze všech zúčastněných :-))
Reagovat
VlS
Všechna zůčastněná trička tě za to volí královnou tenisových diskusí
Reagovat
VlS
Ještě k růžovýmu tričku - chlap v růžovým tričku je prostě divnej a pohled na chlapa v růžovým tričku je pro normálního chlapa frustrující, hrůza a fujtajxl.
Reagovat
Fandina
Zítra Tsonga a Tom bude zase 6 jako vloni ........ Hezký zápas hlavně třetí set .........
Reagovat
rib
Na rozdíl od některých tady si myslím, že Ferrerovi odešla "vyjímečná forma" a vrátilo se mu jeho normální hraní. A Tomáš zase po prvním setu konečně přišel na to, že "čekat, až přijde šance" nemá cenu a že je třeba hru tvořit. A tím vyhrál, takže mu všichni u nás doma moc blahopřejeme!!! A popravdě, i kdyby prohrál, ocenili bychom, že nebyl po....laný a že hrál naplno. Tak Tome, odpočiň si a zítra POJĎ!!!
Reagovat
ArcusII
Už jsem nedoufal, ale tohle Ferrer otočil parádně... Berdycha na lopatě a takhle to podělat svejma chybama:-)) Je fakt ža každá další chyba tlačila Toma nahoru, ale zápas se 44 nevynucejma chybama se většinou nevyhrává. Mám z toho radost, že to tak dopadlo... Tom si to po druhým setu zasloužil :-) ale na Tsongovi podle mě bohužel skončí... pokuď ne, jedině dobře...
Reagovat
smazaný uživatel
Lopato, šok je, že máš ještě pořád odvahu sem psát!
Reagovat
smazaný uživatel
Zapnul jsem to ve správný čas...skvělý obrat Tome a ten servis lahůdkový!!!
Reagovat
nando
Je vidět, že jsi to neviděl od začátku, ptž servis měl 2/3 zápasu naprosto tragický !!! Ale ta bojovnost ve 2.setu, to byl novej Tomáš, dřív tohleto pouštěl. A 3.set, to byl jeden z jeho nejlepších výkonů vůbec !
Reagovat
smazaný uživatel
naprosto souhlasím.Po prvním setu jsem už v obrat nedoufala.Ale Tomáš zabojoval a je v semifinále.Velká gratulace! I kdyby to zítra nevyšlo, což bych mu nepřála, tak se Tomáš nemá za co stydět. Tome, ať to zítra vyjde!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Já to taky viděl až od poloviny druhého setu. Pak jak pořád ukazovali tu statistiku poměr posledních x fifteenu, tam ho teda v závěru Tomáš úplně drtil. A pak na konci celková statistika 1.servisu, tragédie, wow!!!
Reagovat
Pe3k
Gratulace. Respekt. Šok. Lopata.

Nejrychlejší expres zpráva. Ferrer si to prohrál tím růžovoučkým tričkem.
Reagovat
kohlik
Přesně bylo hrozný jako jeho výkon ve 3.setu ale Berdych hrál zase od konce 2.setu parádně , jen at to vydrží i na Tsongu. Budu držet palce.
Reagovat
smazaný uživatel
je to šok.
Reagovat
smazaný uživatel
:D
Reagovat
smazaný uživatel
Drž hubu. Je to poctivá výhra ve kterou všichni věřili. A Tomáš je bojovník. Tak nechtěj abych tě praštil lopatou :) ... zmr*e :D
Reagovat
smazaný uživatel
Jsi prostě lopata,s tím nic neuděláš :D
Reagovat
smazaný uživatel
je to bomba... nevěříl jsem před zápasem a po prvním setu už vůbec.. na Tsongu bych Tomášovi věřil... ale Tsonga měl o den víc volna...
Reagovat
smazaný uživatel
Tsonga má neskutečnou formu. Je jasným favoritem. Berdych by pro něj neměl být překážkou.
Reagovat
smazaný uživatel
DÍKY DÍKY DÍKY, hned jdu vsadit :-))
Reagovat
smazaný uživatel
:D
Reagovat
smazaný uživatel
Abych se zastal Lopaty,on to dela schvalne,on fandi dobre,jen to nechce zakriknout :)
Reagovat
VlS
Nepsal jsi něco podobnýho v Pekingu?
Reagovat
smazaný uživatel
Už si taky myslím, že to lopata dělá opravdu schválně a schválně zakřikne výsledek zápasů...aspoň že to teď celkem vychází...
Reagovat
smazaný uživatel
To víme, otázka zní, proč lopaťák ze sebe dělá takovýho trotla. Já taky při odhadování výsledků oblíbených tenistů optimismus krotím, ale publikování úmyslně vyšinutých plků proti Berdychovi (kterému on fandí) je úchylnost.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist