Berdych: Uvnitř jsem tenisově zhasl. Odcházím ve správný čas

18. 11. 2019, 20:11
Aktuality 56
Wimbledonský finalista Tomáš Berdych skončil s tenisem, protože vnitřně cítil, že v něm vyhasla jiskra dál hrát. Po rozhodnutí odložit rakety, které už má ve sklepě, pocítil úlevu, že je konec s obrovským stresem.
Profily hráčů
Tomáš Berdych

"Jednoho dne jsem se vzbudil a měl zvláštní pocit. Něco tady řeklo, že to zhaslo," poklepal si na srdce při pražském setkání s médii. Přesné datum, kdy se to stalo, si nepamatoval. "Cítil jsem v sobě, jak kdyby něco zhaslo. Neměl jsem sebemenší motivaci se zvednout a ne jít na kurt, ale za doktory a podstupovat kolečko. Tak jsem říkal, že tohle ne. To by bylo jenom trápení a zbytečnost," řekl.

V jeho srdci se po rozhodnutí odejít z tenisu rozhostil klid. "Ze dne na den jsem zjistil, že na mě nečeká stres, rutina a odříkání, které jsou s tenisovou kariérou spojené. Jak jsem byl celou dobu sobec a musel to dělat vše podle sebe, nemohl koukat vpravo vlevo, tak teď si zaslouží lidé kolem nějaký čas," řekl Berdych, který nejspíše bude následovat svoji ženu modelku Ester do zahraničí a časem se těší i na rodinu. "Až jednou Ester řekne, že končí s modelingem, tak se vrhneme na děti."

Do Česka se bývalý čtvrtý hráč světa vrátil z Londýna, kde v sobotu na Turnaji mistrů oficiálně oznámil konec sedmnáctileté profesionální kariéry. "Bylo to fakt pěkné spojení a připomenutí si nejhezčích tenisových vzpomínek," poukázal na fakt, že si Masters zahrál šestkrát a ve Wimbledonu byl v roce 2010 ve finále.

Právě duel o titul na trávě v All England Clubu, v kterém tehdy nestačil na Španěla Rafaela Nadala, označil za nejsilnější okamžik. "Tenis má výhodu, že má víc cílů, ať už jsou to grandslamy, Davis Cup, postavení v žebříčku. Průřez tím vším mám dobrý, ale asi největší zážitek pro mě bude finále Wimbledonu," pronesl.

K dalším vrcholům jeho kariéry patřily dvě výhry v Davisově poháru. Tu první s Radkem Štěpánkem slavili v Praze před sedmi lety. "V Davis Cupu hrajete pro tým, pro celou zemi a lidi jsou v hale jenom pro nás. Je to víc o emocích, člověk to jinak vnímá, nechci říct silněji, ale má to svoje kouzlo," konstatoval Berdych.

K úspěšné kariéře gratuloval Berdychovi textovou zprávou mimo jiné Brit Andy Murray a v Londýně za ním přišel Švýcar Roger Federer. "To byl jeden z nejhezčích momentů. Byla to hezká krátká debata," potěšilo Berdycha.

Věkově se rodák z Valašského Meziříčí ve 34 letech necítí na tenis starý, ale loučí se končí kvůli chronickým problémům vyplývajícím z vrozené vady levé kyčle. Ty se projevují bolestí zad, jež ho trápila poslední dva roky. "Okolnosti mě k tomu dohnaly. Nemůžu hrát naplno, aby mě to naplňovalo. Moje kariéra by si nezasloužila, abych se motal kolem padesátého šedesátého místa na světě," řekl Berdych.

Jiné aktivity omezovat nemusí. Těší se na lyže, kolo
Kdyby hrál dál, mohl by se jeho zdravotní stav zhoršit. "Teď mě čeká delší část, než co jsem zažil, a musím koukat i trošku dál," podotkl s tím, že kromě tenisu nemusí jiné aktivity omezovat. Těší se na lyže nebo na kolo, na kterém může projet Česko. "Které znám bohužel míň než svět, což mě mrzí," řekl Berdych.

Cestovní plány má v hlavě a některé si sepisuje, aby je mohl konkrétně rozpracovat. "Chci vidět a zažít Jižní Ameriku a safari. Na to teď bude prostor," uvedl.

Je pyšný, že podle svých slov zůstal od začátku do konce sám sebou. "Takový, jakého mě rodiče vychovali," řekl a nechal na fanoušcích, abych si ho každý pamatoval podle svého gusta. "Já jsem dělal maximum při tréninku, při zápase, měl spoustu skvělých zážitků i chyb, ale každý si udělá obrázek sám. Někdo má takový pohled, někdo jiný. Nejsme politici, každý sportovec by to tak měl mít."

Pozitivní zkušenosti z profesionální tenisové kariéry převažují. "Naučil jsem se disciplíně, pracovitosti či zvládání krizových situací. Je s tím spojena i sláva. Ano, i peníze. Všechno to šlo postupně, mělo to vývoj. Byla to škola života."

Nejsilnějším tenisovým emočním momentem pro Berdycha bylo stát na kurtu po vítězném utkání. O ten teď přišel. "Ale dokážu se srovnat s tím, že to patřilo k etapě, která je minulostí. Nemám problém, že už nebudu středem pozornosti. Nemusím si nic dokazovat. Umím si uvědomit, že s kariérou je konec," pronesl.

Když si dnes zapne tenis v televizi, tak v sobě necítí lítost, že sám nestojí na kurtu. "Tenis sleduju jako každý jiný sport. To je pro mě jeden z nejlepších ukazatelů, že to rozhodnutí bylo správné a ve správný čas," uzavřel Berdych.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

56
Přidat komentář
Fandina
Další článek k Berďovi.

https://www.sport.cz/tenis/clanek/1164567-pohadkam-o-idealnich-investicich-nepodlehnu-ma-jasno-berdych-jak-nalozi-s-vydelanymi-miliony.html#topstory
Reagovat
Fandina
Uvnitř jsou i videa z poslední tiskovky a také asi celá 53 minutová tiskovka. :-))
Reagovat
Mayo
Ďakujem.
Reagovat
Holahej
Tenisti mají výhodu, že se oproti ostatním sportovcům /indiv./ mohou svobodněji rozhodovat, ne jako Erbanová, kdy jí musí na závody nominovat svaz, vše odsouhlasovat hl. trenér svazu i peníze.., v biatlonu také musí trénovat ve skupině, pod dosazeným trenérem, programem, i když má pak v sezóně každý jiné vytížení, prostor na svoje ?já? mají nicotný, dochází k předčasným koncům /škoda Gábi, fandit a sledovat tvoje závody /i tiskovky, zákulisí/ na špici světových pohárů bylo úžasné/, nemohou závodit jen sami za sebe.., v tenise na turnajích ano...

Tomáš se rozhodl, podrobnosti neuvedl, v Anglii bylo zranění, operace Andyho podrobně rozebíráno, s obrázky, názory ze všech stran, odborníků /návrat ze záhrobí, návrat s kovou kyčlí, není možné s tím vrcholově sportovat, riskuje zdraví, plechy se hned ošoupou, tato operace se neprovádí všude, hrozí riziko otravy krve/, bude i film.., pod jeho posty jsou tisíce komentářů, to je úplně jiné sport. zpravodajství...
Excited and proud to announce that for last two years I've been filming my (long) journey back from injury for a feature length documentary.
Andy Murray: Resurfacing hits Amazon Prime Video on Friday the 29th of November and I look forward to hearing what you all think about the film.

Jsou tenisti, vrstevníci, kteří byli v top10 delší čas, Tsonga, Gasquet a hrají dál i když jsou dole ve stovce a vědí, že tak nahoru se už nedostanou a velkou trofej nevyhrají, už se tolik nestresují, hrají co to jde, kolo sem, kolo tam, mají tenis rádi, být na tour jim přináší kladné body, porážky berou rozumně, asi nemají tak velké ego, prostě každého věc...
Reagovat
Mayo
Kto je Erbanová?
Reagovat
Holahej
Rychlobruslařka Karolína Erbanová, bronzová medailistka v závodě na 500 m z olympijských her v Pchjongčchangu, se v 25 letech nečekaně rozhodla ukončit kariéru. Tvrdí, že impulzem k jejímu rozhodnutí bylo chování reprezentačního kouče Petra Nováka.
Reagovat
blixa
On to byl spíš patový stav její kariéry. Nizozemské týmy zkolabovaly, včetně toho, za který jezdila. Našla si tým v Polsku ale na ten nedostala od svazu peníze (díky Novákovi). Novák ji vlastně vehnal do stavu, kdy neměla jak pokračovat. Pomstil se jí za to, že od něj odešla. Myslím že to od něj nebylo až tak osobní ale jako varování pro ostatní rychlobruslařky, aby je nic podobného nikdy nenapadlo.
Reagovat
Holahej
On jí dělal problémy s nominací na závody když byla ještě v Holandsku, třeba ji nenominoval, ... že mu neprokázala výkonnost na tu kterou trať, závod, který chtěla jít, prostě smůla, že se nemohla přihlašovat samostatně, svobodně, jako v tenise, když na to měla žebříček, výkonnost..., byla v jeho zvůli...
Reagovat
blixa
To je pravda. Novák je megasvině s chorobně zbytnělým egem, ale to je známo už dlouho. Co mě ale hodně zklamalo byla Sáblíková, která zatraceně dobře ví, co je zač i jak to všechno bylo a přesto se postavila na jeho stranu. Holt bližší košile než kabát :((((
Reagovat
Hook2424
To srovnání trošku kulhá! Spousta nadějných hráčů chtěla v mládí ukončit kariéru a spousta to taky udělala, resp. to za ně asi udělali rodiče. Tenis je neskutečně o penězích, zvlášť od nějakého 12 do 18 roku. Z TOP hráčů vzpomenu třeba Davida Ferrera, ten to chtěl třeba ve 20-ti zabalit, nebo Jelena Jankovičová... Většinou to bylo právě o těch penězích.
Ne každý se rozhodne riskovat životní úroveň celé rodiny, tak jako otec Šarapky, ..pro "Sibiřany" mohla být jízda do ameriky klidně otázka přežití.
Navíc, ne každý má výkonnost, tak jako Nadal, Djokovič, Berdych v 17-ti letech.
Podívejte se třeba na Wawrinku, ten dozrál do TOPclass až okolo 3-cítky.
Reagovat
Holahej
Poukazuji ve zkratce jen na to, že v některých sportech, na vrcholové dospělé úrovni je sportovec nesvobodnější, bez nominace svazu, smlouvy s ním, se nemohou zúčastňovat akcí, někde mají i nadiktovanou skupinu, trenéry /biatlon/, na Slovensku se třeba ale Kuzmina osamostatnila, K. Neumanová v běž.lyžování také. V tenise mají výhodu volnosti, ...program, tým, sponzoři, exhibice, kde jsou, co dělají..., hrají, nehrají...
Reagovat
Fandina
Tsonga je na tom s pobytem v top 10 podobně, má to tam myslím o dva roky méně než Berďa a Richard ještě o víc. Ale možná u Berdi, že už nehraje je ten hlavní důvod, že ho poslední dva roky brali záda a jak čtu v článku, nemohl by hrát naplno a to byl možná hlavní důvod, proč se rozhodl skončit.
Reagovat
Fandina
braly
Reagovat
Holahej
...
Wimbledonský finalista, mimořádně vytrvalý člen Top 10, přemožitel Federera, Nadala, Djokoviče, Murrayho i dalších... Je dobojováno. Byť si mohl kariéru klidně prodloužit rozlučkou na kurtech v Melbourne, uprostřed australského léta, které mají všichni tenisté tak rádi.
....
?Je fakt, že bych se do hlavní soutěže asi dostal. Nejsem starý. Ale ten vnitřní pocit? Prostě to ve mně zhaslo, věci kolem mě dohnaly,? popsal. ?Říkal jsem si, jestli mám zapotřebí se motat kolem 50. nebo 60. místa. Ještě rok bych to zvládl, ale moje kariéra by si to nezasloužila.?
Reagovat
Fandina
Tady v článku je to jinak.

Věkově se rodák z Valašského Meziříčí ve 34 letech necítí na tenis starý, ale loučí se končí kvůli chronickým problémům vyplývajícím z vrozené vady levé kyčle. Ty se projevují bolestí zad, jež ho trápila poslední dva roky. "Okolnosti mě k tomu dohnaly. Nemůžu hrát naplno, aby mě to naplňovalo. Moje kariéra by si nezasloužila, abych se motal kolem padesátého šedesátého místa na světě," řekl Berdych.
Reagovat
Holahej
Já cituji dnešní MF, sport str.20 Miroslav Němý, tenisový reportér MF DNES

...zde v článku jsou výcucy napříč médii z poslední doby po oznámení ukončení kariéry, které mělo proběhnout až v Londýně, ale bylo prozrazeno trochu dříve viz. twitter TB
Reagovat
George_Renel
Na jeho včerejší tiskovou konferenci, která trvala více než 50 minut jsem dával včera lódkaz v čase jejího začátku. Tam je vše, ale celá na netu asi není.
Zde jen krátký výdek.
https://www.idnes.cz/sport/tenis/tomas-berdych-konec-kariery.A191118_144817_tenis_par
Reagovat
Holahej
...díky za odkaz, vím, že celá tiskovka /cca 1hod./ je na čtk, teprve zhlédnu, moje výňatky jsou z dnešní MF, čtení při snídani, zajímavý čl.,...mimo jiné...i dobrého se člověk přejí...
Reagovat
George_Renel
Bylo to pro mě hodně překvapivé jak dlouho a jak uvolněně i dost otevřeně se Tomáš zpovídal. Viděl jsem to celé.
Reagovat
Lina
Dnes jsem na internetu tu tiskovku sledovala.
Reagovat
Holahej
zajímavé povídání, Tomáš nedával mnoho rozhovorů, na to jak byl úspěšný ve sledovaném, "velkém", globálním sportu,

sport MF str.20
Spokojený sportovní penzista.

Je mu 34 let, má vyděláno pro mnoho pokolení svých budoucích potomků. Co teď? Co dál?

?Nechci si dávat žádné cíle,? říká. ?Posledních dvacet let jsem měl plán na každý nadcházející den, od probuzení do pozdního večera. A jak se říká, i dobrého se člověk přejí. Nechávám tomu volný průběh. Uvidíme, jestli určité věci přijdou za půl roku, za rok, za dva.?

?Celá kariéra se odehrávala pro mě, já jsem byl středem. Nemám problém s tím, že bude světlo najednou mířit na někoho jiného,? říká. Kariéru tak nejspíš rozjede jeho manželka Ester, modelka. Dost možná v cizině, třeba New York by se nabízel. A Berdych chce být po jejím boku.

?Někdo by řekl, že jezdit po světě a dělat doprovod zní jako snovej život, ale člověk by to asi nechtěl mít jako dennodenní chleba,? oceňuje zpětně podporu za svých tenisových let. ?Ona mi ten čas dala, byla mi nablízku. Jsem jí hrozně vděčný. Totéž může očekávat ode mě. Pořád je, myslím, dost mladá na rodinu. Může si to vyzkoušet, zažít ? a až jednoho dne řekne, že to stačí, můžeme se vrhnout na děti.?
Reagovat
Fandina
chce projet Jižní Ameriku, do hor a na safari a těší se na lyže nebo na kolo, na kterém může projet Česko. A také hlavně proto, že dřív se musel šetřit a nemohl všechno tohle dělat, riskovat. Je to sympatické, hlavně to kolo se mi líbí. Je to můj kluk.
Reagovat
Padme
Ale zdraví neporučíš, tak hodně zdraví, štěstí a splněných přání...
Reagovat
turista
Bude nám příznivcům tenisu moc chybět.
Reagovat
gigin
Jedině kvůli tomu, že je to český hráč. Ale z tenisového hlediska ne. Nuda. Jako Ferrer například. David ano, symp hráč, člověk, ale hra nuda. Ale ty jako lídr Djokolandu vlastně takovou hru máš rád, tak to chápu.
Reagovat
Vlk-v-trave
jedes:D)

jak by rebel chodil na to sako casteji, trebas jak na AO, tak by to bralo fans asi vice...na saku byl dost dobry + vystavni FH, ...byl fakt dobrej, rozhodne bych nerekl nuda....

Se tvaril tak divne neurcite...ale herne to rozhodne nebylo jak Ferrer, to byla fakt nuda, hlavne na hline a jeste trebas s Nadalem...za mne...tam se usinalo do peti minut.

Ale zase...diky tomuto matchupu jsem si celkem odpocinul, jsem si zdriml behem finale FO...a nabral nove sily na travu...behem djokomurarny si pamatuji jsem slozil skrin a o nic jsem neprisel,...

je tu i celkem optimisticka vize do budoucna...behem zapasu s Medvedem jsem slozil zase psaci stul:D) Tihle hraci, to je pozehnani...
Reagovat
FulnekUltras
;-)))))
Reagovat
Vlk-v-trave
....dobre, ale zase chapu asi tvuj pohled, jak se to bere z hlediska fandy Fogniniho, Gulbisa, Gyrose atd. tak to Rebel nema asi sanci...
Reagovat
gigin
:DDD

Ale jinak ano s tím Berďou máš asi pravdu. Ale vole loz na sako proti Můře, Djokovi a jiným. To možeš jít zrovna dom. Skládat skříň třeba.
Reagovat
Vlk-v-trave
Tak proti Djokerovi jak hrajes, tak je hlavne dulezite, aby na to sako musel lez furt hlavne oh :D)
Reagovat
Vlk-v-trave
A jeste jeden takovy priklad. Celkem me tady nahaneli fans WTA, ze chodit na sako je proste prezitek...v dobach Kikiny, nez se nam prispendlila na bejslajne.
Nastesti Taylor Townsend me z toho prusvihu vytahla...proti Halepce, kde by se dalo rict to sane...nebo neco podobneho s Djokovicem...no a prosim, je to o drzku, ale jde to:)))
Jenze na to musis mit no...od kompu se to rika lehce, ale v realu je to trochu jiny narez...
Reagovat
gigin
Tak..
Reagovat
FulnekUltras
rozpětí křídel
Reagovat
spaniel
Hm, egoista se prisel rozloucit a pan skromny nic...
Reagovat
smazaný uživatel
Možná to bude tím, že skromný kluk už byl den doma. Ale zase dopadl na turnaji lépe, než egoista.

Mám v tom zmatek.
Reagovat
FulnekUltras
Ten už na nářadí nešáhne.
Reagovat
FulnekUltras
ale Andy mu jinak schvaluju

https://www.sport.cz/tenis/clanek/1164207-neco-ve-mne-zhaslo-co-jeste-rekl-berdych-o-konci-kariery.html
Reagovat
Kojinho
Video od oficiálního kanálu od ATP, kterak Tom zatápěl Big 4.

https://youtu.be/bkbI_S-lJ80
Reagovat
Kojinho
*před ATP nemá být "od" :-/
Reagovat
spaniel
Je tu o tom zvlast clanek.
Reagovat
Frick
Kdybyste si mohl vybrat: hrát v éře Federera a spol. a skončit bez grandslamu, nebo se narodit do slabší doby a grandslam vyhrát, co byste zvolil?
?Tak líbilo by se mi mít doma nějaký hezký pohár??

Více na https://isport.blesk.cz/clanek/tenis/371836/berdych-o-konci-kariery-nechtel-se-motat-kolem-60-mista-tesi-se-na-deti.html

O kolik let dříve by se Tom musel narodit, aby ten GS fakt vyhrál? Tak o 5 let?
Reagovat
FulnekUltras
zbytečné spekulace - tady a teď měl z Big3 celou kariéru v gatích, a proto je tam kde je - při jeho uvažování myslím zcela uspokojen
Reagovat
Frick
Byls včera dole na Václaváku?
https://pbs.twimg.com/media/EJmO3bwXsAIaMbU?format=jpg&name=4096x4096

Byly to krásné dvě hodiny. Pan doktor byl jako zamlada.
https://www.youtube.com/watch?v=uiWbKbMrxr8
Reagovat
FulnekUltras
;-))) dobrý... i opelichaný soběšický tygr má na ten bezpáteřní zaprodaný šunt v čele s Mikulášem Henlajnem síly pořád dost... ;-)

bohužel mi to včera nevyšlo, jsem musel hlídat mladší sourozenci... ;-)))
Reagovat
Frick
Nejsmutnější je na tom to, že by to zřejmě na pozici české #1 (a možná i jediného českého hráče v TOP 100) i tak stačilo.

Těžko říct. Samozřejmě narozdíl od Lucky tam není ten velmi důležitý biologický důvod pro konec.

Já myslim, že by další dva roky kolem 50. místa tak zlé nebyly.
Reagovat
Frick
...a možná dlouholetá bývalka ztratit slovo na IG mohla, no...

...asi je to "důkaz" toho, že po tom rozchodu ten vztah byl opravdu nedobrý.
Reagovat
peRFect
Když si dorasovanej, tak je ti 50-60 místo k prdu.
Reagovat
Frick
Nevim, no. Taky mi to vlastně trochu přijde neohrabaný. Přecijen si dokážu představit, že by řada jeho fans neměla problém ho takto sledovat.
Reagovat
EllNino
On ale hrat už bez omezení nemůže
Reagovat
Frick
Asi jo, no. Právě proto asi takhle vůbec spekulovat neměl. Tělo je v hajzl. Tečka. A ne tělo je napůl v hajzlu, asi by to stačilo jen na 50. místo.
Reagovat
Frick
...je to asi jako u té Lucky. Troufám si říct, že významná část hráčů být v Tomášově pozici, by to asi ještě zkusila.

Nicméně Tomáš do jara asi otěhotnět nestihne.
Reagovat
Mr.Pink
kdyz jsi celou karieru zvykly byt ve spicce, v top 10, tak te nebude moc bavit objizdet turnaje a motat se okolo 60. mista. Vi, ze na uplnou spicku by to uz nebylo
Reagovat
Frick
Tak uvidíme, co Murray...

Myslíte si, že se vrátí do TOPu? Myslím, že ne. 20.-30. místo...

ale kdo ví...
Reagovat
FulnekUltras
možnosti zmrzačení se evidentně nebojí
Reagovat
George_Renel
Ty to nemůžeš pochopit, protože jsi nikdy nepracoval.
Ale vypracujuli se na pozici ředitele či náměstka firmy a jsem tak skoro celý produktivní život a pak 2 roky před důchodem onemconím a mohu se vrátit tak maximálně na pozici mistra, taky nebudu mít motivaci a vezmu předčasný důchod.
Prostě ti to nedává smysl, any si na tobě honil triko kdejakej jouda co má jen tu výhodu, že je zdravý.
Reagovat
Vlk-v-trave
:D)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist