Berdych v Dubaji postupuje, Rosol znovu nestačil na Stachovského

24. 2. 2015, 13:03
Aktuality 78
Tomáš Berdych udělal první krok za obhajobou finále na turnaji v Dubaji. Český tenista si na úvod poradil ve dvou setech s Francouzem Chardym a postoupil do osmifinále, ve kterém ho čeká Ital Bolelli. Hůř dnes dopadl Lukáš Rosol, který po týdnu opět prohrál s Ukrajincem Stachovským, tentokrát 6-4 1-6 a 4-6.
Tomáš Berdych

Tomáš Berdych prošel na každém letošním podniku ATP minimálně do semifinále a ani v Dubaji překvapení v úvodu turnaje nedopustil. Český favorit porazil i ve třetím vzájemném duelu Jérémyho Chardyho, stejně jako v posledním vzájemném měření sil navíc bez ztráty setu.

Finalista posledních dvou ročníků odstartoval výborně a po rychlém brejku vedl 2-0, vzápětí však sám zaváhal na podání a po dalším brejku mohl Francouz za stavu 5-4 set získat pro sebe. Berdych ale důležitý moment zvládl, srovnal a tie-break získal jasně 7-2.

Berdychovi, jehož protivník si v prvním setu připsal 35 nevynucených chyb, se v následující sadě povedlo znovu prolomit Chardyho servis ve třetím gamu, kdy hru získal ze stavu 0:40. Další průběh zápasu už měl český tenista ve svých rukou a za hodinu a půl zvítězil 7-6 6-4.

"Trochu jsem si to zkomplikoval, víc než obvykle," přiznal Berdych pro web ATP. "Ale důležité je, že jsem vyhrál poslední výměnu zápasu a prošel dál. Ne každý den se všechno povede perfektně," dodal.



Rodáka z Valašského Meziříčí nyní dělí jediné vítězství od mety 500 výher na okruhu ATP. Dosáhnout ho může proti Italovi Simonu Bolellimu, na něhož narazí po třech letech. Vzájemnou bilanci vede česká jednička 3:2.

Zatímco Tomáš Berdych v Dubaji potvrdil svou letošní výbornou formu, Lukáš Rosol opět vypadl hned v prvním kole. Aktuálně třicátý hráč světa, který by měl po české jedničce příští týden převzít roli lídra v Davis Cupu, prohrál v generálce na ostravský souboj s Austrálií se Sergejem Stachovským.

Loňský čtvrtfinalista Rosol se s Ukrajincem utkal pošesté v kariéře a podruhé během několika dnů. Zatímco před týdnem v Marseille proti němu neuhrál ani set, dnešní zápas odstartoval rychlým brejkem, po kterém už si svůj náskok dokázal pohlídat.

Ve druhé sadě začal diktovat hru rodák z Kyjeva žijící v Bratislavě a Rosol nezískal od stavu 1-1 ani game, a ani v rozhodujícím setu už Stachovskij při svém servisu nezaváhal. Za stavu 2-1 neproměnil Rosol pět brejkbolů a trest přišel v deváté hře, kdy se 53. tenista světa ujal vedení 5-4. Stachovskij pak zápas zakončil čistou hrou.

Rosol se ve Spojených arabských emirátech udržel ve hře alespoň ve čtyřhře. V té společně s Francouzem Chardym smetli 6-0 6-1 italské duo Bolelli/Seppi.

Nepříliš přesvědčivým výkonem vstoupil do turnaje v Dubaji jeho čtyřnásobný vítěz Novak Djokovič. V prvním zápase od triumfu na Australian Open trefil 17 winnerů a spáchal 23 nevynucených chyb, jeho soupeř Kanaďan Vasek Pospisil ale chyboval mnohem čatěji a srbský favorit tak zvítězil dvakrát 6-4.

"Neustále jsem hledal rytmus. Ale podařilo se mi být psychicky silný. Ve výměnách jsem byl trpělivý a jakmile jsem se dostal do výměny, moje šance na bod rostly," komentoval Djokovič. "Moje hra nebyla na úrovni, kterou bych si představoval, tak doufám, že v dalším zápase to zlepším."

Sedmadvacetiletý Srb v Dubaji útočí na svůj celkově 50. titul, kterým by překonal svého trenéra Borise Beckera. Z aktivních hráčů se přes tuto metu dostali jen Roger Federer a Rafael Nadal. Ve 2. kole se světová jednička Djokovič střetne s Golubjovem.



Těžké první kolo má úspěšně za sebou i Andy Murray. Britský svěřenec Amélie Mauresmové si poradil 6-4 7-5 s Lucemburčanem Gillesem Müllerem, kterého trénuje Murrayho dlouholetý přítel Jamie Delgado.

Murray měl v obou setech potíže dějství ukončit. V úvodní sadě proměnil za stavu 5-4 až pátý setbol, v druhé dokonce za stejného stavu o své podání poprvé přišel. Další dva gamy ale zvládl a nakonec svůj první zápas v Dubaji od porážky ve finále v roce 2012 zvládl.

"Na konci obou setů jsem špatně podával. Ale myslím, že jsem měl i trochu smůlu. Ale dobře jsem zareagoval a nakonec bych řekl, že jsem odehrál docela kvalitní utkání," komentoval třetí hráč světa Murray.

Výsledky - Dubaj (tvrdý povrch, dotace 2.503.810 dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
Berdych (4-ČR) - Chardy (Fr.) 7:6 (7:2), 6:4
Stachovskij (Ukr.) - Rosol (ČR) 4:6, 6:1, 6:4
Djokovič (1-Srb.) - Pospisil (Kan.) 6:4, 6:4
Murray (3-Brit.) - Müller (Luc.) 6:4, 7:5
F. López (6-Šp.) - Ward (Brit.) 6:4, 6:4
Bautista (7-Šp.) - Thiem (Rak.) 6:3, 6:2
Bolelli (It.) - Pouille (Fr.) 6:3, 6:3
Ilhan (Tur.) - Zverev (Něm.) 6:1, 7:6 (7:4)
Baghdatis (Kypr) - Goffin (Belg.) 6:2, 7:5
Čorič (Chorv.) - Džazírí (Tun.) 5:7, 6:3, 6:3
Čtyřhra - 1. kolo:
Chardy/Rosol (Fr./ČR) - Bolelli/Seppi (It.) 6:0, 6:1.
pva, TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

78
Přidat komentář
Fandina
Veselý Čermák první set proti Nadal Monaco 6:4. Tak ještě jeden Jirko Franto pojď!
Reagovat
mahycek
Jen, než odejdu k fotbalu, tak Vojtěch Biderman z TV NOva sport, prohlásil, že by si přál , aby hrál Verdasco, jako ve 2 setu dnes, tak by chtěl vidět Rogerovi problémy zítra v 18 hod. To je divné, že přátelé.
Reagovat
janek_da
Návraty v IW
http://issues.tennistuesday.net/02-24-2015/p/2
Reagovat
smazaný uživatel
Robson tam hrát nebude, odhlásila se..
Reagovat
Nola
dnes sedy priemer, Nando naopak, nadherny, utocny tenis
Reagovat
EllNino
Tohle je blbý ...po titulu z Aucklandu přišla hodně ledová sprcha v Jižní Americe, začalo to nedopodáváním proti Cuevasovi, zahozeným mečounům proti Fogninimu a zmar dovršilo trápení proti Rolovi ...před DC nic příjemnýho, tuhle zakletou část sezony by bylo radno co nejrychleji zapomenout, bylo to podle mě ne moc vhodně zvolený, šňůra na amerických betonech by přišla podle mě víc vhod, hlavně kvuli tomu, že se Jirkovi na antuce poslední dobou moc nedařilo ...no nevadí, snad to DC zlomí a Jirka zase začne vyhrávat, chápu, že ty těsnýporážky se z hlavy asi uplně vymazat nedaj, viz dnešek ...
Reagovat
mahycek
Miami 1000, má srovnatelnou úroveň, myslim sportovní, ale je to místo, s prominutím zaprděných a spocených důchodců, Florida- Bradenton, jen pro mladé vyvolené, ti jsou v menšině. Mám tam, dá se říct bývalého švagra a dcera tam jezdí, několikrát do roka. Je to pěkné, na počasí, ale na tenis, taková sauna. Na dovolenou ano, když drahou, ale pro světový tenis, je lepší Indian Wells. Teplo, ale sucho, to je pro tenis a hráče lepší. Akorát, by měli zrychlit kurty, snad to ALLISON udělá. Jinak, nádherný centr kurt, možná nejhezčí na světě. I v TV to vypadá nádherně. Tak proto, asi Roger preferuje Kalifornii a další.
Reagovat
Davor1
Tie kurty sú tam nechutne pomalé, to ma na tých turnajoch dosť irituje...
Reagovat
Kozoroh
http://www.atpworldtour.com/News/Tennis/2015/Moet-ATP-Awards/2014-ATP-Awards-Tournaments.aspx
Reagovat
Kozoroh
Reagovat
kada.tom
naprostý souhlas - IW mám z turnají (vyjma GS) nejraději, asi to dělá to zajímavé prostředí, ve kterém se hraje :-)
Reagovat
smazaný uživatel
je to takovej 5. grandslam, z těch 9 tisícovek je podle mě nejprestižnější.
Reagovat
Kozoroh
Miami má srovnatelnou prestiž s Indian Wells, tak to vidím aspoň já. Naopak na pomyslný chvost bych dal Monte Carlo a Paříž.
Reagovat
VlS
Ještě kdyby tam místo těch suchejch zipů dali nějakej povrch, to by teprve bylo něco.
Reagovat
Mayo
ja mám tiež IW najradšej, pretože tam E1 Matador vyhral už 3x :D
Reagovat
Mayo
+ páči sa mi prostredie, štadión atď
Reagovat
mahycek
Nemyslím Kozorohu, ale tak trošku, jsem čuchal překvapení, alespoň jednoho setu prohranýho u Djoka. Ale viděls jednu věc, která je tisíckrát propíraná, že hráč, ač bombarďák může být, to nemyslím zrovna Vaška, týká se to i mnoho jiných. Stav 15-40 pro hráče na příjmu, jako dnes u Vaška a servírující dnes Djoker, to úplně vymazal, Vaškovi. A tady, je ten rozdíl, Top 3 - 5 zaberou . A o tom to je. Jasně, 90-100% to není, ale na 80% to funguje. Nic proti Djokovi nemám, jsem Roger, ale když Vašek vedl, těch 15-40, tak jsem řekl manželce, že si jdu dočíst Sport na WC, a až přijdu, tak tam bude brejk potvrzen, ale kdepak, vždyť to znáte. Ale, proč se ti hráči složí. Můžou přehrávat favorita a přijde zkrácená, nebo potvrzující gam a jsou v prd..i. Jasně, hlava, ale stejně je to, zajímavé.
Reagovat
ipko
prvý set vyhral, pretože Vaška brejkol posledný gamom na podaní.. počkal si na vhodný moment, v tom game urobil Pospíšil minimálne 2 zbytočné chyby..aj tak od Novaka čakám viac, zaťial výkon bez emocí a hraje veľmi profesorsky.. sám nad tým krútil hlavou na konci setu..6:4 na winnery pre Pospíšila, ale urobil až 25 nevynútených chýb..
Reagovat
smazaný uživatel
první zápas po dlouhé době + začátek turnaje, důležité budou výkony na konci, a tam Nolin umí zabrat.
Reagovat
ipko
aj tak si myslím že na tomto rýchlom povrchu by mohol mať výhodu Roger..
Reagovat
mahycek
Že by Vašek překvapil Novaka?
Reagovat
Mayo
z čoho usudzuješ? však si každý drží servis alebo sa mýlim?
Reagovat
Kozoroh
Mahycek si asi myslí, že Nolda prohraje každý vyrovnaný zápas...
Reagovat
Cico93
Jak dnes vidíš City - Barca?
Reagovat
ipko
podla mňa remíza ako bič.. :) určite budem držať City aby Aguero im dal minimálne jeden, ale nikto sa nebude hnať dopredu, takže asi aj 0:0.. dúfam že ale postúpi City, Barcelona prehrala teraz cez víkend v lige, City vyhralo 5:0 nad Newcastlom.. ale mohli by postúpiť a odplatiť im vyradenie z minulého roka..
Reagovat
Cico93
Ja to samozrejme budem pozerať. V obľube síce nemám ani jeden z týchto tímov, ale tak nejak sa nemôžem dočkať.
Reagovat
ipko
bude to bitka dvoch futbalových velkoklubov a Dr.Marcel Merčiak za mikrofónom opäť v akcii. Inak zachytil si kauzu o Plesníkovi? Ten tam natáral pri tom basketbale, ale aspoň sa diváci u telky nenudili+môže kvôli tomu vyhrať aj OTA.. :)
Reagovat
Cico93
Noo dnešný zápas asi pôjde len na Prima cool. STV dávaju až zajtra kanonierov z Londýna. JJ zachýtil bolo to už riešené aj tu na TP.
Reagovat
ipko
RTVS už vôbec nie je to čo bývalá.. mohli nehať STV3 a tam dávať samostatné športové prenosy..
Reagovat
Mayo
Ja fakt neviem ale myslím si, že Barcelona neprehrá. Skôr pri druhom zápase to vidím jasne na výhru Juventusa z Turína.
Reagovat
ipko
a ja by som dal úplne opačne.. na Borussiu asi preto lebo v lige sa už chytila a v skupine Ligy majstrov hrala veľmi dobre.. proste si myslím že na ten nie moc pekný štýl Talianov budú mať a neprehrajú tam.. góly by mohli dať Reus alebo Abumeyang..
Reagovat
Mayo
tak liga a lm sú dve odlišné súťaže...ja sa nepozerám na nejakú formu...každý zápas iný...ale inak sú to oba kluby, ktoré mi absolutne nič nehovoria ale volím menšie zlo
Reagovat
babolat.cz
ale Dortmund je v laufu...ale přeji to Méďovi
Reagovat
Cico93
Tak tam jednoznačne prajem Juventusu.
Reagovat
Frick
:*-(
Reagovat
smazaný uživatel
asi se inspiroval Francií, Belgií...
Reagovat
smazaný uživatel
docela by mě zajímalo, kolik lidí bude 'Je suis Charlie' teďka.
Reagovat
mahycek
Nevím, prý 8 mrtvých, ale tajně doufám v nějakej překlep.
Reagovat
smazaný uživatel
podle ČT 9
Reagovat
Frick
Konečně už zase bude moct jít s Míšou na nějaký večírek celebrit, kde se bude ksichtit na fotkách vedle skutečných osobností typu Ornella.
Reagovat
babolat.cz
mě stačilo, když Tom s Radkem poprvé vyhráli DC a on se tam ksichtil, jako ústřední postava naší výhry.
Reagovat
Cico93
Neviete niekto kedy sa vráti Tsongovič?
Už mi chýba.
Reagovat
mahycek
Jestli Stakhovsky, nebo Stachovskij, či Stachovský, to je jedno. Je to, nebo byl stěžovatel. A přiznám se, že nejvíce mě na..al, když porazil Rogera ve Wimbledonu 2013, to byl šok! A tady v Dubaji jsem docela zvědavej na Bornu Coriče, co uhraje, ještě tedy musí dohrát vítězně dnes.
Reagovat
babolat.cz
Přiznám se, že ho od té doby mám moc rád...chacha
Reagovat
Roger_Federer
No tak kdybych mel mit rad kazdeho hrace ktery porszil za posledni 6 mesicu Nadala, fandil bych pulce prvni stovky.;)
Reagovat
babolat.cz
ale jelikož jsi bigotní fan fedexe, tak to nehrozí...
Reagovat
Roger_Federer
Jasne nesouhlasim z tebou ze hrac ktery 70% uspechu dosahl na antuce je "best", tak jsem bigotni.;).
Navic bigotni se spise hodi na zdejsi paticku Nadalovcu.
Reagovat
Cico93
Tak je to rodený antukár, tak je jasné, že antuka dominuje.
Ale mimo antuku tam sú tiež obrovské úspechy, ktoré musí každý oceniť.
Reagovat
babolat.cz
nene, nešlo o nějaký nesouhlas či jiný názor. Jde o to, že já mám rád víc hráčů, nejen Rafu (i když toho nejvíc), ale vy přijímáte pouze toho svého jediného, jako katolíci, bigotní...
Reagovat
Roger_Federer
Mezi nami je jeden podstatny rozdil, me osobne je jedno jestli Nadal vyhraje nebo prohraje.A nemam zadnou osobni potechu pokud prohraje.
Reagovat
smazaný uživatel
:-)))
Reagovat
Cico93
aleee ale.
Neklam, každá Nadalova prehra ťa hreje pri srdiečku.-)
Reagovat
babolat.cz
tak to mezi námi není rozdíl, já také nemám žádnou osobní potěchu, pokud prohraje. Super.
Reagovat
letityfanousek
Koukám zrovna na zápas Murray - Muller, docela to jde, ale ta akční kamera je šílená. Jsem navyklý koukat na zápas při statickém klasickém pohledu, ale kameramani v hábitech z toho udělali akční střihovou show. Mají tam kamer jak n***, někdy míň je víc.

Nejvíc mi vadí, že při servisu detailně zabírají hráče, ten míček nadhodí, plácne do něj.. a rychle střih na celý kurt a než oko zaostří míček je už v čudu, dost mě to teda ruší. No ale ten Lucemburčan má parádní forhend :)
Reagovat
smazaný uživatel
Teda to Acapulco má moc velkou bodovou dotaci, na to kdo tam hraje. Jednička Nishikori a dvojka až Ferrer, zatímco v Dubaji se představí hned první tři hráči světa...
Reagovat
letityfanousek
Jo přesně tak, nechápu ten systém. Je to taky 500, ale proč? Fakt ta kvalita je v Dubaii. Nějakej salát v Mexiku dostane stejně bodů. Rosol měl jet tam, tam by se možná chytil a urval nadhodnocenné bodíky
Reagovat
PH94
Berda super :) U Lukáše alespon náznak zlepšení :)
Reagovat
janek_da
Reagovat
Fandina
Stachovský se píše Stakhovsky.
Škoda, že to Lukáš nedotahl. Ve třetím setu to podle livescore nezvládl až v koncovce. Dva poslední game od 4:4 nedotahl. Tak příště Luky pojď!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Jmenuje se ?????? ???????????, v českém přepisu "Sergij Stachovskij". Proto tvar "se Stachovským" je zcela v pořádku.
Reagovat
smazaný uživatel
Koukám, že to tu nezvládne nečeská kódování znaků - napsal jsem to přesně, jak je to tady: http://cs.wikipedia.org/wiki/Sergij_Stachovskij
Reagovat
Fandina
Na ofiku ATP je napsaný Sergiy Stakhovsky.
http://www.atpworldtour.com/Tennis/Players/Top-Players/Sergiy-Stakhovsky.aspx
Reagovat
smazaný uživatel
ale určitá míra počešťování je dovolena.
Reagovat
Fandina
Škoda, kdyby nebyla, bylo by to jednoduší. Ale faktem je, že zase jak to udělat s azbukou, kdy latinka třeba nemá některá písmena a naopak. A také jak přeložit třeba české ch, které jinde třeba čtou Berdyč. Je to těžké, samozřejmě.
Reagovat
George_Renel
Tím chceš říci, že azbuka nemá "ch"? Má, stejně jako "š". Překládat by se mělo z původního jazyka a ne z poangličtěných verzí, které jsou často až úsměvně pochybné.
Reagovat
Fandina
Nechci říci nic. Jen jsem zmínila, že ch Češi vyslovují jako ch, jiní jako č. Ale napsala jsem to jen jako příklad u odlišností mezi jednotlivými jazyky, které existují, s azbukou to nesouviselo ... úsměv
Reagovat
janek_da
Myslíš jak tady psáno "Šarapovová s Rogersovou nezaváhala"? Jo, česky to je.
Reagovat
smazaný uživatel
neříkám, že se mi to líbí, ale dovoleno to je :D Ještě by mohlo být s Rodžrsovou :)
Reagovat
EllNino
Hjůvit ;)
Reagovat
letityfanousek
jo Luki pojď.. mám dojem, že Luki přijde až po Wimbledonu na antuce, na těch turnajích, kde už není taková motivace těch opravdu dobrých hráčů.
Reagovat
VlS
V Ukrajinštině tam žádný K nemá, je to normálně Stachovskij
Reagovat
Fandina
V ukrajinštině je azbuka a jinak na svých stránkách to má s k.
http://www.sergiy-stakhovsky.com/ua/
Reagovat
babolat.cz
tak táhni na UKR dělat oranžovou revoluci, když se v tom tak vyznáš...
Reagovat
Fandina
Já se v tom vyznám, to máš pravdu. A má být?
Reagovat
darek.vrana
Dyť už se to tu řešilo 1000x. Stakhovsky je to anglicky, my máme svoji transkripci cizích jmen. Čajkovskému taky neříkáme Tchaikovsky.
Reagovat
Fandina
Jednou anglicky, jednou česky, jednou ukrajinsky a pořád dokola.
Reagovat
smazaný uživatel
Na tomto turnaji se Tomášovi už tradičně daří, od roku 2011 jsou jeho výsledky SF,ČF,F,F a los má dost přijatelný na to, aby i letos postoupil do SF, kde by byl odměnou souboj s Djokovicem.
Reagovat
Fandina
super. Gratulka k výhře a jen tak dál!!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist