Berdych v Pekingu po více než dvou letech zvedl nad hlavu trofej pro vítěze

9. 10. 2011, 12:21
Aktuality 33
ATP PEKING - Tomáš Berdych se po více než dvou letech dočkal titulu z turnaje ATP. Český tenista vyhrál podnik kategorie World Tour 500 v Pekingu, kde ve finále porazil 3-6 6-4 6-1 Chorvata Marina Čiliče. Celkově vyhrál 6. turnaj.
Profily hráčů
Tomáš Berdych

Tomáš Berdych vstoupil do utkání hůře, při podání Marina Čiliče nezískal dvakrát po sobě ani fiftýn a po sérii nevynucených chyb ztratil hned svůj první servis - 0-3. Český hráč se postupně zlepšoval, ale dva brejkboly nevyužil a první set už nezachránil. 

Druhé dějství začal Berdych výborně jako jeho soupeř to první. Hravě si držel podání a po brejku ve druhém gamu odskočil do vedení 3-0. Jenomže v sedmé hře přišel po dalších chybách a tlaku Čiliče podruhé v utkání o podání. Za stavu 4-4 odvrátil český hráč další dva brejkboly a utkání zlomil. O hru později totiž bekhendem proměnil setbol a nastartoval se k vítězství. 

Ve třetím setu se Berdych dobře pohyboval a začal výborně returnovat. Podobně jako v semifinále s Tsongou hrál agresivně a dostával Čiliče pod tlak. Od stavu 1-1 získal pět her v řadě a po dvou hodinách hry zvedl vítězně ruce nad hlavu.

Češi s nejvíce tituly (od roku 1970):
Lendl - 94
Nováček - 13
Korda - 10
Šmíd - 9
Kodeš - 8
Novák - 7
Berdych - 6

V počtu titulů ve dvouhře je Berdych z českých rodáků na sedmém místě, o jeden za Jiřím Novákem. Nejvíce turnajů od roku 1970 vyhrál Ivan Lendl (94).

Šestadvacetiletý Berdych čekal na svůj šestý primát ve dvouhře v kariéře dlouho, naposledy se totiž z vítězství radoval v Mnichově v květnu 2009.  Přitom v letošní sezoně rodák z Valašského Meziříčí odehrál 19 turnajů a hned na 14 byl minimálně ve čtvrtfinále, do finále se však dostal poprvé od loňského Wimbledonu.

Tomáš Berdych"Od mého posledního titulu uplynulo hodně týdnů a měsíců, proto si tenhle úspěch budu velmi dobře pamatovat," usmíval se Berdych při slavnostním vyhlášení s obrovským zlatým pohárem v náruči. Ve finále uspěl Berdych po mnichovském triumfu na třetí pokus, loni prohrál rozhodující zápasy v Miami a ve Wimbledonu. "Říkal jsem si, že by mohlo platit do třetice všeho dobrého, a vyšlo to. Makal jsem tvrdě, abych toho dosáhl," řekl tenista.

"Měl jsem svoje šance. Zvláště na konci druhého setu při těch brejkbolech, ale Tomáš výborně podával jako celý týden a nedal mi šanci," řekl Čilič.

Pekingským titulem si Berdych vylepšil pozici v boji o londýnský Turnaj mistrů. Z osmého místa se posunul na sedmé před Francouze Jo-Wilfrieda Tsongu, kterého vyřadil v semifinále, a ztrácí pouze 15 bodů na šestého Mardyho Fishe z USA.

Oba finalisté v Číně zůstávají, pouze se přesunou do Šanghaje. Na místním turnaji Masters 1000 možná dojde po více než pěti letech k souboji Tomáše Berdycha s Radkem Štěpánkem. Los je proti sobě svedl ve 2. kole, zkušenější Štěpánek ale ještě musí zvládnout první kolo s domácím Ze Zhangem.

- ATP 500 PEKING -
(Čína, tv. povrch, 2.100.000 dolarů)
nedělní výsledky (09. 10. 2011)

Dvouhra - finále:
Berdych (3-ČR) - Čilič (Chorv.) 3-6 6-4 6-1

Čtyřhra - finále:
Llodra/Zimonjič (3-Fr./Srb.) - Lindstedt/Tecau (Švéd./Rum.) 7-6(2) 7-6(4)

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

33
Přidat komentář
rib
Při dnešním zápase Tomáše mě pobavili britští komentátoři. Konstatovali, že Tomáš je z Prostějova (i když nakonec uznali, že se narodil ve "Valaskem Meziriki"), stejně jako Jirka Novák (ten je ze Zlína), Radek Stepanek (Karvina). A dodali, že Prostějov není nejlepší místo, kde se v Evropě dá žít, a přesto tam je zvláštně velká koncentrace dobrých tenistů... Jak se asi musel smát pan Černošek, že je tak utajený :-)))
Reagovat
Tomasito
Uz se tesim az se na Tebe budeme zase divat v O2 arene v London:-) Well done son:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Venku hnusne, doma s vybornym tenisem super, nejen Peking,ale i Tokio, ted momentalne zeny hraji uzasny tenis.Ale hlavne Tome diky. Prvni finale letos a prvni vitezstvi, to je uzasne. Doufam, ze Te to nakopne k dalsim skvelym vysledkum i kdyz by to nejdrive bylo na ukor Radka, to by bylo nemile, ale uvidime pristi tyden.
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně...Jen se divím, že Lend vyhrál těch turnajů tak moc - 94. A ostatní naši jsou hodně za ním. To jen ukazuje, jaká to byla extratřída - Ivan Lend.
Reagovat
rib
no, byl to Ivan Lendl (ne Lend :-)). Byl extratřída, jen my jsme to nevěděli a nemohli jsme si to vychutnávat zdaleka tak snadno, jak dnešní pěkný zápas Tomáše. Doufám, že se Tomáš chytí a v Šanghaji bude pokračovat podobným tempem!
Reagovat
VlS
To, že je Ivan extra třída jsme věděli zatraceně dobře. Sice se komanči snažili kde co zasklít a dělat, že někdo není, ale schovat úspěšného sportovce se nedá.
V dobách, kdy Ivan hrál také nebyly komunikační prostředky dneška, internet byl v Americe v plenkách, live streamy - o těch se nikomu nesnilo a tak dál. GS byly k vidění někdy i u nás, dost třeba na rakouské televizi. Kdo nevěděl, co je Ivan za třídu, tak to nevěděl, protože se nezajímal.
Reagovat
smazaný uživatel
Veliká gratulace, parádní týden, koukala jsem a byla to paráda!!!
Reagovat
a.magerova
parádní práce !!!
Reagovat
smazaný uživatel
Nyní už zbývá jen čekat, jak se vyjádří Lopata. Dle jeho názoru pak můžeme zkonstatovat, zda byl tento týden pro Berdycha uspěšný, či nikoliv :-)
Reagovat
smazaný uživatel
S tím nadpisem jsem nechtěl mistra tak dráždit...
Reagovat
darek.vrana
Pro Lopatu je to naprostý šok!
Reagovat
smazaný uživatel
Pro Lopatu byl šok už, že porazil Melzera, protože Berdych přece nemá na nikoho z 30.
Reagovat
smazaný uživatel
Špatně jsi to napsal...To co napíše Lopata, není jeho názor. To je prostě pravda. A když napíše, že Tom úspěšný týden neměl, tak to tak je a i samotnýmu Béďovi by nezbylo nic jiného, než to uznat...
Reagovat
smazaný uživatel
No právě proto jsem se omluvil za ten nadpis, že tam je napsáno "Dobrá práce, Tomáši Berdychu"... Přece by nebylo správné už dělat nějaký závěr, jestli to opravdu byla dobrá práce, když se Lopata ještě nevyjádřil... Počkejme, možná mi dá za pravdu nebo mě označí za troubu... Ale té druhé varianty se bojím už ted´ !!!!
Reagovat
smazaný uživatel
lžete! už od Cincinati Berdycha chválím za agresivní ofenzivní hru.
Reagovat
darek.vrana
No a já myslím Lopato, že Tomáš se teď dme pýchou, když tady čte od tebe taková slova uznání.
Reagovat
lasseklus
:D
Reagovat
smazaný uživatel
Tome, gratuluji k vítězství a TITULU!!
Reagovat
Karlicka
Prosím víte někdo, jestli se Tomáš dostane na Turnaj Mistrů ? Dík
Reagovat
miguel23
to asi nebude vědět nikdo, záleží podle dalších výsledků jeho, Tsongy, Almagra ... ale našlápnuto má dobře
Reagovat
zde73
Měl by!
Reagovat
smazaný uživatel
Čiličovi to v prvním setu šlo..Toma přehrával z forhendu, slušně returnoval..i ty občasný změny rytmu seknutým bekhendem vycházely. Tom se pak ale rozkoukal, nesložil se, to je podstatný. Otočil to, v klíčový chvíli ve druhym setu si pomohl servisem a odvrátil brejkboly. Od konce druhého setu se Marin položil a pak už jen řval a dával průchod frustraci. Jinak předposlední míč zápasu..Tomovo eso..přesněji už "téčko" trefit nemohl :-))
Reagovat
Pe3k
Tuž pěkně ten ogar dneska zahrál. Gratulace a jen tak dál.
Reagovat
UnrealTom
grate!
Reagovat
smazaný uživatel
Sláva!!! a velká gratulace. Moc se těším v Šanghaji na duel s Radkem. Snad tam Radek nepropadne v 1. kole jako loni. tuším že spolu hráli naposledy v Paříži na masters v semi.
Reagovat
smazaný uživatel
No už bylo na čase konečně vyhrát. Včera hrál určitě líp, dneska tam bylo moc zbytečných chyb, ale Čilič je naštěstí hroznej labil takže to prošlo
Reagovat
VlS
Podle mě se Tom posune v race na 6. před Tsongu i Fishe, byť jen o pár bodů
Reagovat
Ivula
No konečné se mu zadařilo, přeju mu to. Ale jen nevím, proč nejsme schopni tak důležitý zápas, aspoň pro nás, odvysílat v televizi?!
Reagovat
smazaný uživatel
Dávali to na Sport 2. Ten nemáš?
Reagovat
smazaný uživatel
dávali to na Sport 2, stejně jako všechny ostatní pětistovky..
Reagovat
hatatytla
to není fotbal, kde se dají kupovat jednotlivé zápasy jako na trhu. Když se na téma tenisu zeptáte oty černého, tak začně něco blekotat o davis cupu, kde je většina zápasů atraktivní asi jako nedávno Rumunsko-Cesko. Dřív měli alespon Wimledon a bylo to paráda,jenže je přeplatil Nova sport
Reagovat
smazaný uživatel
Gl Tome))Ale v 2 setu za stavu 4:4 jsem tak nadšený nebyl)lol)
Reagovat
smazaný uživatel
gratulace Tome!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist