Berdych znovu ve finále neuspěl. Titul si z Bangkoku odváží Raonic

29. 9. 2013, 11:58
Aktuality 85
V Bangkoku už potřetí v letošní sezoně bojoval o titul, ale ani z Thajska neodjíždí Tomáš Berdych jako vítěz. Nejvýše nasazený hráč turnaje prohrál v dnešním finále s Kanaďanem Raonicem 6-7 3-6 a dál je v sezoně jako jediný z elitní světové desítky bez turnajového titulu.
Profily hráčů
Tomáš Berdych (© Thailand Open)

Osmadvacetiletý Tomáš Berdych se z turnajového titulu radoval naposledy loni v říjnu ve Stockholmu. Od té doby bojoval o další triumf na okruhu ATP dvakrát, ale v únoru prohrál v Marseille ve finále s Jo-Wilfriedem Tsongou, přestože měl český hráč mečbol, a v Dubaji pak s Novakem Djokovičem.

O to, že ani třetí letošní pokus české jedničce nevyšel, se postaral Milos Raonic. Tvrdě servírující Kanaďan ztratil na cestě do finále jen dvakrát své podání, o které se mohl opřít i dnes. Jedenáctý hráč světa nastřílel za celý zápas 18 es a v duelu dvou výborných servismanů zvítězil díky tomu, že lépe zvládl tři klíčové momenty utkání.

První dva přišly v závěru vyrovnané první sady, která už mířila do zkrácené hry. Těsně před ní se Berdych dostal ke svému premiérovému - a dnes také poslednímu - brejkbolu, jenže Kanaďan zažehnal nebezpečí a tie-break nakonec vybojoval. V něm český tenista hned na úvod ztratil podání, což se ukázalo být dalším velmi důležitým momentem zápasu. Berdych už si dál servis držel, stejně se ale dařilo Raonicovi, který zkrácenou hru vyhrál poměrem 7-4.

Posledním klíčovým okamžikem finále byla hned druhá hra následujícího setu, v níž se konečně k brejkbolu dostal také Raonic, Ten na rozdíl od turnajové jedničky svou vzácnou šanci využil a zbytek zápasu už si při svém podání bez problémů pohlídal. Raonic zvítězil za 77 minut 7-6 6-3 a připsal si už druhý letošní titul. Díky dnešnímu vítězství vylepšil Kanaďan svou finálovou bilanci na okruhu ATP na 5-4, zatímco vítěz osmi turnajů Berdych má na kontě 11 prohraných finálových duelů.

"Hrál mimořádně dobře. Opravdu výborně servíroval a nedal mi moc šancí. Celý zápas byl vlastně o dvou výměnách. Milos je zvládl lépe a zaslouženě vyhrál," citoval Berdycha web ATP Tour. Český tenista ocenil hlavně servis téměř dvoumetrového soupeře, který vyhrál 95 procent míčů po své prvním podání. "Opravdu servíruje ze třetího patra," uvedl Berdych na sociálních sítích.

Berdych nenapodobil Petru Kvitovou, která v sobotu vyhrála v Tokiu. Díky finále se ale opět o něco přiblížil účasti na listopadovém Turnaji mistrů v Londýně.

Tam by se rád kvalifikoval i Raonic, který je v pořadí sezony momentálně jedenáctý. "Hrozně moc by to pro mě znamenalo, byl to můj cíl. Po antukové a travnaté sezoně to vypadalo hodně vzdáleně, ale uhrál jsem hodně dobrých výsledků," uvedl dvaadvacetiletý rodák z Černé Hory, který porazil Berdycha i ve druhém vzájemném utkání v kariéře. Letos vyhrál Raonic už druhý turnaj po únorovém vítězství v San Jose.

Výsledky - Bangkok (tvrdý povrch, dotace 567.530 dolarů):
Dvouhra - finále:
Raonic (3-Kan.) - Berdych (1-ČR) 7:6 (7:4), 6:3.

Čtyřhra - finále:
J. Murray/Peers (3-Brit./Austr.) - Bednarek/Brunström (4-Pol./Švéd.) 6:3, 3:6, 10:6.

Komentáře

85
Přidat komentář
smazaný uživatel
Azarenka ešte koľko tých DF daš
Reagovat
smazaný uživatel
On je vazne asi nepoucitelnej :-D
Reagovat
smazaný uživatel
zober si to tak
čaka naňho doma Maria
ja by som sa tiež ponahľal:)))
Reagovat
Fandina
Grigor ... škoda
Reagovat
smazaný uživatel
Precetl jsem si ze spoustu lidi zde resilo Lunej...Kontakt na ni nemam ale ona ma muj email, takze az se mi ozve tak ji urcite od Vas budu pozdravovat :-)
Reagovat
smazaný uživatel
http://saw-tipy_zdarma.blog.cz/
Reagovat
smazaný uživatel
Je to škoda. Sezóna je to vlastně docela hezká. 3x finále, nejsem si úplně jistá, kolik SF a ČF, tuším, že po pěti. Postup do finále DC, posun na 5. místo žebříčku ATP, teď už si dovoluju tvrdit, že s velkou pravděpodobností postup na Masters, vyrovnané bitvy s Djokovičem a Murrayem... všechno super, ale ta koruna v podobě titulu tomu chybí. Rozhodně tím ale u mě Berdych nijak neklesá. Nevím, proč tu někteří mají neustále potřebu rozmazávat, že GS nikdy nevyhraje. Slyšeli jste ho někdy v nějakém rozhovoru? On sám si je moc dobře vědom toho, jak moc je to nepravděpodobné, ale bojuje a bojuje pořád velmi dobře a za to si zaslouží obdiv a nikoli hanu. GS titul je pro vyvolené a nikdy to nebylo jinak, obzvlášť u chlapů. Když se podíváte na historické tabulky, zjistíte, že se tam objevují stále stejná jména supertenistů své éry. Jen občas se tam vloudí jméno jiného nečekaného hráče, který stejně nakonec většinou odejde jako poražený finalista. Když Tomáš GS nikdy nevyhraje, bude o to horší tenista? Ne. Pouze pokud ho vyhraje, bude o to lepší. Tak či tak, i kdyby už nic nikdy nedokázal, zařadil se mezi nejlepší tenisty naší historie.
Reagovat
Fandina
Tomáš je výborný tenista a pořád je ještě hodně let před ním. Já bych si ještě počkala s hodnocením kariéry, včetně GS i dalších výher. Dneska to nevyšlo, ale příště může.
Reagovat
smazaný uživatel
Já jsem se nesnažila hodnotit celou jeho kariéru, ale letošní sezonu. A s tím GS to byl spíš vzkaz pro ty pomlouvače :)
Reagovat
VlS
Čarodějko, moc hezky napsané, 100% souhlas.
Reagovat
Fandina
Aha. Já ten vzkaz pro pomlouvače s GS nepochopila. Ale jinak souhlas. Ono být na pátém místě na žebříčku a přitom nevyhrát titul také znamená, že komplexně se Tomáš dobře úmísťoval hrál konzistentně, jinak by tam nebyl. A je potřeba si uvědomit, že Tomáš to letos dosáhl prvně, tohle místo a právě tím, že pořád hrál hodně vysoko. Ostatně letos porazil i Noleho a to může znamenat, že se to i příště zopakuje. Já tím pádem i když nebyl titul, tak tahle sezona i herně je pro Tomáše zase postupující směrem nahoru a není důvod v ní nepokračovat. Tom je pořád ještě mladý a evidentně hraje líp a líp. Tato sezona to herně i postupem na žebříčku potvrdila. Jinak souhlas s tvým příspěvkem, super.
Reagovat
George_Renel
jen upřesním, Tomáš již letos na 5. místě byl....
Reagovat
Fandina
George_Renel já vím, že byl na pátém místě před dvěma týdny, brala jsem to tak, že letos koncem srpna prvně umístil na pátém místě v kariéře a je to tedy novinka v jeho kariéře a posun vzhledem k minulosti. Od srpna byl tři týdny pětkou, pak dva ne a teď je tam zase.
http://www.atpworldtour.com/Tennis/Players/Top-Players/Tomas-Berdych.aspx?t=rh
Reagovat
Fandina
gratulka a teď do Monsu a taky tak. Držím palce. Rado pojď pojď pojď!
Reagovat
spaniel
Skoda, ale porad lepsi nez chudák Benneteau. Musi z toho mit uz noční můry, doufam ze jednou ten titul získá.
Reagovat
smazaný uživatel
Líbil se mi komentář od Sonji-13.53. Ten Milošův pokrok už byl nějak vidět v DC proti Tipsarevičovi. Opravdu systematicky pracuje na postupu vzhůru. A posiluje i kádr: http://news.tennistonic.com/tennis-news?nid=2342 o Ljubičiče. Tomáš se sice stabilizoval, ale servis mu moc nepomůže. Zkrátka: Miloš má ještě chuť na absolutní špičku.Tomáš...? Ale je to čistě můj pohled.
Reagovat
smazaný uživatel
krome jinych rozdilu mezi nimi bych vypichla vekovy - rozdil peti let uz akceleraci hracskeho rustu ovlivni, ze?
Reagovat
gigin
Potřebuju nutně vědět jednu věc. Ty víš, kterou. Ano, nebo ne??!!
Reagovat
smazaný uživatel
nevim jakou, ale podivam se na rozlosovani.. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
ano.. :-)
Reagovat
gigin
Paldies, soječko, paldies.....
Reagovat
smazaný uživatel
gratulace k "male domu" a pozdrav do Orleanu - nadherne mesto s nadhernou katedralou, na radnici jsou moc mili.. :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Gratuluji Radku! :)
Reagovat
Karl
Tak teda budou s Petrou mít dvojnásobné důvody k oslavě. Gratulace, Radečku, k vítězství v Orleans. :-) :-)
Reagovat
tommr
bylo by hezký kdyby se takhle navzájem trumfovali i nadále ... :)
Reagovat
Fandina
Tak to by se mi také líbilo, kdyby se takhle triumfovali pořád ... úsměv
Reagovat
Karl
Štěpa je v Monsu favoritem, mám očekávat i Peking? :D :D
Reagovat
Fandina
Po výkonech, které teď předváděla Petra určitě ... úsměv
Reagovat
Fandina
A Petře samozřejmě titul přeji, i když je na turnaji Serena a Vika o to víc ... Peti pojď pojď pojď
Reagovat
historik
Bohuzel jsem musel kvuli zraneni paty odstoupit ze zapasu. Jiz vcera jsem absolvoval vysetreni v Praze a musel se odhlasit z nasledujiciho turnaje v Monsu. Zitra podstoupim dalsi vysetreni ktere urci, jak dlouho budu tenisu ale pevne verim, ze pan Prof. PaedDr. Pavel Kolar, Ph.D. me z toho dostane co nejrychleji... Budu vas prubezne informovat.
Moc doufám, že Jirka bude zase brzo hrát.
Reagovat
Fandina
Jirko, tak ať to nic není a můžeš zase hrát a být co nejdřív na kurtu. Držím palce. Jirko pojď!
Reagovat
Sonja
https://scontent-a-mxp.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/q71/s720x720/1375308_542688029138167_357808442_n.jpg
https://scontent-b-mxp.xx.fbcdn.net/hphotos-frc3/996851_542688032471500_390658075_n.jpg
https://scontent-b-mxp.xx.fbcdn.net/hphotos-ash4/q71/s720x720/1381718_542688039138166_903587131_n.jpg
Reagovat
Sonja
Reagovat
LukasH
Škoda. Tomášovi jsem titul opravdu přál. Jako by nebyl schopen udělat ten poslední krok. Hraje moc dobře, ale přesto tomu něco chybí. To něco, si myslím, ho navždy bude dělit od absolutní špičky.
Je docela paradox, že Tomáš má tenhle rok nejkonzistentnější výkony, přitom nemá titul a taková Petra, která se letos trápí, už má hned dva.
Reagovat
carolyn
Paradox ona má dva a klesá na žebříčku, zatím co on nevyhrál nic a je o skok výš
Reagovat
LukasH
Ještě chci dodat, že jsem konstatoval stav věci. Co se týká samotnýho zápasu, Raonic hrál výborně a na jeho servis nebyla odpověď. Podle mě by si s tímhle poradili možná jen Nole a Rafa. Rafa by stál 5 metrů za základní čárou, pár servisů by mu zreturnoval a Milose by to rozhodilo.
Carolyn: Petra už neklesá v žebříčku, naopak si teď o 4 místa polepší.
Reagovat
gigin
Jako majitelka TP bys tu měla udělat pořádky. Daj ji ban.
Reagovat
carolyn
já myslela že pořádek už tu je, fajn diskutující jsou přece už dávno pryč :-/
Reagovat
gigin
Hergot, mělo bejt daj mi (ban). Fakt už hlúpnu... Jinak jo no, ale tak furt je tu pár fajnych kůsků. Mute!!! Okamžitě sem prijď, jako!!
Reagovat
carolyn
Jsem jen nechápavě zírala, jak jste včera řešili odchod někoho (queshe) když neodešel, tak proč taková debata na to téma :-D
Reagovat
gigin
Ho vyhodila magerka a slacker. Ale asi málo. Quesh is back.
Reagovat
carolyn
Ale houby, když někdo odejde, tak odejde sám ze svého rozhodnutí a většinou už tu pak není. Ale pokud tu on je, tak přece neodešel. Tak celá debata vlastně o jednom velkém ....
Reagovat
gigin
jas....
Reagovat
Mayo
výborne Miloš (:
Reagovat
Nola
videli ste los deblíka CHINA OPEN
http://www.atpworldtour.com/posting/2013/747/mdd.pdf

vyzerá to, že máme o zábavu postarané :D
Reagovat
Sonja
Jo, Nolo, už jsme se o tom tu včera bavili s giginem:-D
Reagovat
Nola
vážne? nooó včera som bola mimo...
Reagovat
gigin
No abys nebyla "mimo" nějak často. Máš funkci, bereš za to kačky (dináry), tak si to už jednou uvědom.
Reagovat
Nancy_z
předvedl bezchybnou hru a Tomáš dnes nehrál své maximum. Snažil se, ale dnes to na Miloše nestačilo. V klíčových momentech Tomáš chyboval nebo Miloš předvedl skvělý servis. Škoda, ale snad ten titul brzy přijde!
Reagovat
tommr
Raonic hrál dneska opravdu dobře, ale Tomáš mu to dost ulehčoval. Zejména na příjmu byl úplně jalovej. Letos už na titul nevěřím ...
Reagovat
Nancy_z
Souhlas. Výkon na titul to dnes nebyl, Tomáš umí zahrát líp...
Reagovat
Sonja
Hm, tak včera jsem se tomu smála, že gratuluju Sousovi k titulu...a ono se to fakt stalo. Benetka má neuvěřitelnou smůlu...
Ale gratulace vítězi.
Reagovat
Sonja
http://www.atpworldtour.com/~/media/10AC9A97FD1E48769D3C12E3892A28AF.ashx
Reagovat
Sonja
Hm, to mělo bejt pod ten druhej příspěvek...
Reagovat
Sonja
Už jsem to psala vedle, ale napíšu to i sem- Miloš hrál skvěle. Vítězství si vybojoval, nešlo o špatnou hru Tomáše, takže ten se nemá za co stydět. Sláva vítězům, čest poraženým.
Reagovat
Nola
vyhral servis, esá 18:4, Raonic je servisman, jediný recept ako poraziť servismana je udržať ho čo najdlhšie vo výmene....
Reagovat
Sonja
Jo, servis Milošovi šel, ale jen o něm to rozhodně nebylo... i v mezihře se, zdá se mi, zlepšil. Dokáže skvěle přitvrdit forehandem a jít si na síť pro zakončení, BH taky nemá jen ryze udržovací a co jsem viděla, tak se zlepšil i v defenzívě. Prostě mám pro něj samá slova chvály dnes:-))
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím že Berďa může být spokojený s finále:) Vypadá to že mu to v těto sezóně není souzeno vyhrát titul:/
Reagovat
smazaný uživatel
Tak aspoň Berdych preskočí Federerea v rebríčku na 5.mesto nie?aspoň s tým môže byť spokojný či nie?
Reagovat
Fandina
Tak určitě. Páté místo je dobré, ale znáš to. Výhra je výhra.
Reagovat
tommr
posun na pátý místo před Federera i když jen o 5 bodů je jediný pozitivum - mělo by to Tomášovi zajistit výhodnější nasazení v Šanghaji. Jinak je pro mě ta nečekaně hladká porážka s Raonicem dost velký zklamání. Tomáš dneska působil na příjmu úplně bezradně ...
Reagovat
smazaný uživatel
Nejsem si tak jist, Federer chinu nehraje, pokud hrají první čtyři nasazení, je jedno jestli je pátej nebo šestej a navíc už je rozdáno
Reagovat
tommr
Murray v Šanghaji určitě hrát nebude, Federer by tam naopak jet měl. Nasazení se bude dělat podle pondělního žebříčku a Tomáš by proto měl bejt nasazenej jako čtyřka a vyhnout se tak Djokovicovi a Nadalovi ve čtvrtfinále ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
V Sannghaji by mel byt 4. nasazeny, jelikoz Murray nehraje.. ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Mňa ako fanúšika RF to až tak neteší.Federer mal konečne šancu vyhnúť sa Nadalovi už vo štvrťfinale,lebo pre zranenie Murraya by bol 4-ka turnaja,no zial.Ale to samozrejme nie je Berdychov problém,on hral Federer nie.Takže posun na 5.miesto je zaslúžený.
Reagovat
smazaný uživatel
Federer hrá v shanghai dvojhru a aj 4-hru. v singli obhajuje SF.
Reagovat
tommr
Tomáš v Šanghaji taky obhajuje semifinále takže mají s Federerem úplně stejný výchozí podmínky - ten kdo tam udělá lepší výsledek bude po asijským turné pátej ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Lenže Berdych SF šancu obhájiť má, lebo bude nasadená 4.Fededer asi len tažko kedže všetci dobre vieme ako hrá proti nadalovi a ako hrá tento rok celkovo na....
Reagovat
Fandina
škoda. Ale finále se počítá. Miloš byl dneska o chlup lepší. Tak příště, držím palce ... Berdo pojď pojď pojď!
Reagovat
smazaný uživatel
gratulace k finale! (Jeste, ze jsem to nevidela!) :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Výbornej hráč zvládá tyhle zápasy. On nikdy nedokázal hrát velkej tenis ve velkých zápasech. Proto nikdy nevyhraje grandslam a nevyhrává Masters, ten vyhrál jeden jeden za celou kariéru. Podle mě na hráče č.6 na světě málo.

Je to jedinej člen TOP 10, co letos nevyhrál titul. A jeden ze dvou z celý TOP 20 (+Janowicz) - to svedčí o mnohém.

Škoda, vždy měl totiž na víc!
Reagovat
smazaný uživatel
krasny souhrn kariery, ale mas to nedotazene, jak ten Berda.... Co teda navrhujes, zastrelit?
Reagovat
gigin
Je to na potlamě, no. Ani bych už nikde velice nestartoval.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak já nenavrhuju nic, jen to je škoda, protože umí je schopen porážet ty nejlepší, akorát pak selhává v zápasech, který dělají kariéru, nic víc.
Reagovat
Faddova
Pan Milas zjevně ten zápas neviděl...
Reagovat
smazaný uživatel
Máš bohužel pravdu, Tomáš do desítky určitě patří, ale zároveň žádný hráč TOP 10 (kromě Fédi :))) ) nemá tak kolísavé výkony s těmi horšími hráči, proto taky letos ještě nemá titul a už to není náhoda. Zrovna včera jsem se o tom bavil, nemá prostě ten plán B, pořád si hraje svou hru a když prohrává nedokáže změnit taktiku, škoda noo.
Já bych pro něj jedno doporučení měl, ať se přihlásí třeba na turnaj do Záhřebu, tam by nějaké šance měl :D Škoda, že už mu před časem zrušili Johannesburg, tam bych mu věřil. :))
Reagovat
smazaný uživatel
Nemyslím si, že by měl Tomáš nevyrovnané výkony, s vyjímkou Djokoviče a Nadala, může v rámci TOP 20 prohrát každý s každým, a taky se to pravidelně stává. Tomáš se drží dlouhodobě v TOP 10 právě díky konsolidaci svých výsledků a taky díky tomu, že se mu vyhýbají zranění.
Reagovat
smazaný uživatel
Ono částečně máš pravdu, teď si to uvědumuju, Tomáš je konzistentní, ale většinou na GS a Masters 1000, kde vždy spolehlivě vypadne s někým silným, ne tak na turnajích 250, kde je nasazená jednička nebo dvojka. Tam je na pokraji vyřazení nebo vypadne s někým o hodně slabším, například Bautistou Agutem, teď se trápil s Luem.
Reagovat
smazaný uživatel
ta ironie je zbytecna a neni vubec na miste. Berda uz je ve fazi kariery, ktere si ja osobne nesmirne vazim, protoze neni zadara a neni pro kazdeho. Zpochybnovat ji je hloupost. Ze treba nedojde az na samy vrchol? To samozrejme take neni bez priciny - nejvyssi kopce nejsou pro kazdeho. A?
Reagovat
Jan
Ironie neironie, prostě Tomáš ne vždy vyhraje s těmi co jsou na žebříčku pod ním o top 4 nemluvě, proto je tam kde je. Samozřejmě i ta 5. pozice je velmi cenná, kolik hráčů na světě na ni dosáhne. Sice bych řekl, že kdyby ještě přidal v přípravě, mohlo by to být i lepší, ale nevím jak se připravuje ani kolik do toho dává, je to jen takový postřeh z gauče.
Reagovat
gigin
Jak říká sojka, prostě on už víc karet nedostane, no. Třeba už není co zlepšovat......
Reagovat
Jan
Z toho je vidět, že ani finále DC, pokud by se hrálo v Kanadě, by nebylo tak jednoduché, jak by se na první pohled zdálo. Myslel jsem si, že by Berdych Raonice porazil, ale, jak je vidět, nemuselo by to platit. Nakonec nedávno Tomáš prohrál i s Pospíšilem.
Reagovat
smazaný uživatel
gigin: ze neni co zlepsovat, jsem nerekla.. dokonce ani, ze ty karty jsou nejak spatny.. muze se naucit je mazacky vyuzivat.. ;-)
Reagovat
gigin
Jsi pekelnica... ;))
Reagovat
Fandina
sojka, gigin ... vaše vzájemná komunikace je zajímavá, držím palce ... pojď pojď pojď
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist