Berdych ztratil dobře rozehraný zápas s Wawrinkou, Švýcara vyzve ve finále Nadal

11. 5. 2013, 18:17
Aktuality 200
Tomáš Berdych si nezopakuje loňské finále antukového turnaje série Masters v Madridu. Šestý nasazený v dnešním semifinále měl v duelu se Stanislasem Wawrinkou nakročeno k výhře, ale neudržel v rozhodující sadě vedení 4-2 a se Švýcarem prohrál 3-6 6-4 a 4-6 po skoro dvou hodinách.
Tomáš Berdych

První sada duelu mezi Wawrinkou a Berdychem příliš zajímavou podívanou nenabídla. Wawrinka vyhrál 6-3, ale nemusel předvést žádný špičkový tenis. Tomáš Berdych totiž v prvním setu nehrál vůbec dobře a zaslouženě po 35 minutách prohrával 1-0.

Ve druhém setu už Tomáš Berdych předváděl tenis, za který se rozhodně nemusí stydět. Česká jednička velmi dobře podávala a set vyhrála 6-4 s fantastickými čísly ve statistikách. Berdych v 86 procentech případů uvedl míč do hry prvním servisem a prohrál po něm jen jednu výměnu z devatenácti.

V rozhodující sadě získal Berdych v pátém gamu brejk čistou hrou a o dvě hry později vedl 40-15 při Wawrinkově podání. Míč ho dělil od toho, aby za stavu 5-2 podával na výhru, jenomže ani při jednom brejkbolu neuspěl.

Pak začal chybovat a Wawrinka, ač své čtvrtfinále s Francouzem Jo-Wilfriedem Tsongou vyhrál až po půl druhé ráno a mohl být s přibývajícím časem unavenější, ožil. Svěřenec kouče Tomáše Krupy, který v Madridu nebyl, prohrál čtyři hry v řadě a po autu při druhém mečbolu i celý zápas.

"Závěr byl z mé strany snad nejhorší, co jsem kdy v jakém zápase odehrál. S tím jsem si absolutně nezasloužil vyhrát, a tak to prostě je. Nepodařilo se mi to zvládnout a není potřeba na tom co hledat," řekl Berdych po utkání novinářům.

"Mám za sebou další solidní týden. Jsem rád, že jsem nějaké zápasy odehrál, ale když to skončí takovým způsobem, tak to hodně tak nějak smazává. Musím se z toho sebrat a jít znovu do toho, šlapat dál. Příští týden je další velký turnaj, tohle se budu muset snažit dostat z hlavy co nejrychleji, začít znovu makat a jít do dalšího turnaje," zhodnotil Berdych.

Z Madridu se česká jednička přesune do Říma, kde má v prvním kole volno a ve druhém bude jeho soupeřem Uzbek Denis Istomin nebo John Isner z USA.

Rafael Nadal si zahraje finále také na sedmém turnaji, ve kterém po sedmiměsíčním zranění nastoupil a pokusí se získat už pátý titul v sezóně. Do semifinálového zápasu s krajanem Andújarem vstoupil Nadal skvěle. V prvním setu prohrál pouze devět výměn, soupeři nedovolil uhrát ani jeden gam a už za 27 minut vedl 1-0.

Pablo Andújar se dostal do zápasu až ve druhém setu, ve kterém držel vyrovnaný stav se silně favorizovaným soupeřem až do devátého gamu. V něm se dostal Nadal k brejkbolu a šancí nepohrdl. V následující hře zápas na servisu ukončil.

"Doufám, že jsem schopný úspěch, který jsem zde dosáhnul, zopakovat, " řekl Andújar. "Z porážky se poučím a jdu dál. Nepochybuju o tom, že bych se mohl dostat do TOP 30. Když budu dál pracovat a hrát jako teď, tak to příjde," dodal.

Nadal ve finále narazí na Wawrinku, se kterým má skvělou bilanci. Se Švýcarem v osmi duelech neprohrál Španěl dokonce ani jednou.

Finále čtyřhry si podle předpokladů zahrají Bob a Mike Bryanovi. Světový pár číslo jedna v semifinále vyhrál s dvojicí Jeremy Chardy, Lukasz Kubot 6-3 6-7 10-4 za 83 minut a ve finále se pokusí rozšířit svou sbírku 86 titulů.

Nejlepší pár světa ve finále vyzve Peya se Soaresem, kteří za 79 minut porazili dvakrát 7-5 domácí hráče Marrera s Verdascem. Peya a Soares si finále zahrají posedmé. Z předchozích šesti finálových duelů byli hned pětkrát úspěšní.

- ATP MASTERS 1000 MADRID -
(Španělsko, antuka, 4.303.867 eur)
sobotní výsledky (11. 05. 2013)

Dvouhra - semifinále:
Nadal (5-Šp.) - Andújar (Šp.) 6-0 6-4
Wawrinka (15-Švýc.) - Berdych (6-ČR) 6-3 4-6 6-4

Čtyřhra - semifinále:
M. Bryan, B. Bryan (1-USA) - Chardy, Kubot (Fra./Pol.) 6-3 6-7 (1-7) 10-4
Peya, Soares (7 - Rak./Braz.) - Marrero, Verdasco (Šp.) 7-5 7-5

Komentáře

200
Přidat komentář
smazaný uživatel
Tak Grigor vyhrál 1. kolo nad Baghdatisem.. Koukal jsem na jeho oba zápasy v Madridu a celkem si mě získal, asi ho začnu sledovat. :-))
Reagovat
Mayo
je to taaaaam...Rafa vyhral tú smiešnu trofej :) vamos
Reagovat
Bob
jeď domů!
Reagovat
smazaný uživatel
Z včerejšího a dnešního Wawrinky už vůbec nešel strach...snad si tu "formu" udrží i na Řím:-)
Jinak gratulace Rafovi, narozdíl od ostatních favoritů nezaváhal a zaslouženě zvedne nad hlavu titul.
Reagovat
tommr
o to větší škoda, že to Tomáš včera v závěru tak pokonil. Sice by s Nadalem nejspíš taky prohrál, ale určitě by mu byl ve finále důstojnějším soupeřem ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Stane, seš zralej na skreč...
Reagovat
tommr
to je pro mě velký zklamání, protože jsem se strašně těšil na zápas s Isnerem a odvetu za lonský finále ve Winston-Salemu ...
Reagovat
smazaný uživatel
Pomstí se jindy, čím snazší cesta, tím líp:-))
Reagovat
smazaný uživatel
to ja jsem za Johna smutna prvoplanove! Ale Istomin se mi pro Johna v pavouku na rozjezd nelibil uz opticky .. :-( A dal jsem nepremyslela.. ;-)
Reagovat
tommr
mě se na antuce zdá být Istomin pro Tomáše o něco nebezpečnější než Isner. Hlavně to ale nebude tak atraktivní a prestižní zápas jakej by to byl s Isnerem... :)
Reagovat
tito
John mne mrzí...
Reagovat
Fandina
Pokud porazil Istomin Isnere, tak to bude hodně těžký soupeř pro Tomáše. Nebude to pro Berdu nic lehkého. Berdo ... pojď pojď pojď!
Reagovat
smazaný uživatel
Netuším, co je na Istominovi nebezpečného...co je nebezpečného na Isnerovi je naproti tomu jasné:-D
Reagovat
Fandina
Sonja ... Istomin porazil servismana Johna, Tom je také servisman.
Reagovat
smazaný uživatel
No tak to si myslím, že Tomášovi hodně křivdíš, když ho přirovnáváš ke klasickému servismanovi typu Isnera...
Reagovat
smazaný uživatel
Nevíte, kdy bude pavouk debla žen z Říma? díky :-)
Reagovat
PetaM
http://www.wtatennis.com/SEWTATour-Archive/posting/2013/709/MDD.pdf
Reagovat
smazaný uživatel
Tady je singl:
http://www.internazionalibnlditalia.com/Share/Event-Draws.aspx?Year=2013&Draw=ls
Petra prvni zapas asi s Lisicki.
Reagovat
Pe3k
Dneska dávám Stanovi 5% šanci na vítězství. Nadalovci psali, že bude nebezpečnější než Berdych, ale Tomáš Nadala alespoň v minulosti porážel, kdežto Wawroš nikdy...
Reagovat
Stan_Borowitz
No, hlavně teď bude Nadal hrát velmi uvolněně a pohodě, když se dozvěděl, že Rosol v Římě neprošel kvalifikací.
Reagovat
PetaM
Článek o Lucce s Nasťou nebude? :( Vyhrajou tak dobře bodovaný turnaj a nic? Tomáš skončil v Semi a článek tady je. Trochu diskriminace, nezdá se vám? :D :D
Reagovat
smazaný uživatel
časem se tady možná objeví :D možná v článku "Serena zničila Šarapovovou a obhájila titul" :D
Reagovat
smazaný uživatel
Jasně a stručně - posral jsem to! Ozvu se během týdne z Říma.
souhlas :DD
Reagovat
Fandina
Super ... tak příště Tome, je to zkušenost ... pojď pojď pojĎ
Reagovat
smazaný uživatel
Jé, to napsal suprově:-D:-)...Včerejší prohra musí hodně štvát, ale souhlas s Fandinou-je to zkušenost.
V Římě držím palce...aspoň do toho čtvrtfinále:-(
Reagovat
tommr
tohle se mi na Tomášovi líbí - nehledá žádný výmluvy a řekne na rovinu to co každej soudnej divák musel vidět - že to v závěru neskutečně pos.ral ...
Problém je ovšem v tom, že Tomášovi se tohle stává na velkejch turnajích neustále a je to hlavní důvod toho proč jako jedinej z nejužší světový špičky nikdy žádnej velkej turnaj nevyhrál a nejspíš už ani nevyhraje ...
Reagovat
Fandina
Přesně tak. Tomáš je v tomhle super. Vždycky řekne všechno na rovinu a je to. Nedopodávat dva game je fakt k vzteku. Ale třeba se použí a už to příště nepodcení a nebude spoléhat na svá dvě podání, které nedal. Jinak pokud hraje, je pořád šance, že něco vyhrát může. Tak držím palce Tome a příště zase fandím ... pojď pojĎ pojď
Reagovat
petrulinka
Nedávno jsem přemýšlela, jak asi vypadá člověk, který neustále kritizuje české hráče, a to i v případě, že vyhrávají. Říkala jsem si, co asi v životě takový člověk dokázal. No a včera jsem měla příležitost jednoho takového poznat. Sice má vysokou školu, ale ruce obě levé, nic zvláštního v životě nedokázal, ale kritizovat, to by mu šlo. Podle mě by takoví lidé měli být zticha a raději se starat sami o sebe. Na druhou stranu asi musí být tito lidé v životě nešťastní, protože jim prostě není nikdy nic dobré.
Reagovat
smazaný uživatel
Take se mi na Tomasovi libi jeho uprimnost a je videt, ze i diky tomu ma vic a vic fanousku. Je videt, ze je v pohode jak herne tak i mimo kurt a nevzteka se;-)
To, ze to vcera nedotahl, je sice blby a vsechny nas to mrzi. Nedokazu si predstavit, co ted proziva Tomas, musi jit dal poucit se....
Jestli ma Tomas na to vyhrat Grand Slam nikdi z nas prece nedokaze odhadnout. Na druhou stranu proc by nemel? Jeho hra se zlepsila, sebevedomi mu taky nechybi vsechno funguje, tak proc ne.
Reagovat
darek.vrana
To snad nemyslíš vážně, že se mu tohle stává neustále?! Pravda, neustále se mustává, že vždycky na každém turnaji nakonec prohraje. To se ale stává většině hráčů. Protože vyhrát může jen jeden ze dvaatřiceti nebo čtyřiašedesáti. Berdych rozhodně nepatří mezi ty, kdo by neustále prohrávali vyhrané zápasy. Žádný labil to není. Jediní hráči, proti kterým se někdy podělá, jsou Nadal a Djokovič. Ale proti těm se podělá zase každý včetně Federera. Tak nevím, co řešíš. On naopak spoustu zápasů vyhrává přesně opačným způsobem. Letos už toho strašně moc vybojoval, urval X vítězství, kdy se mu nedařilo. A včera na konci prostě Wawrinkovi vyšla hra vabank. A je třeba říct, že Wawrinka je v současné formě jeden z nejlepších hráčů a že se veze na vítězné vlně... Jinak Tomáš už toho vyhrál víc než dost. Osm titulů včetně jednoho Masters, Davis Cup, no a finále a semifinále grandslamů jsou taky fajn. A řekl bych, že ještě velký úspěch přijde. A když ne, i tak je to skvělá kariéra. Nevím, jak to myslíš, že jako jedinej ze špičky nic velkého nevyhrál? Je na tom podobně jako ostatní za nejlepší čtyřkou. Má jeden Masters, stejně jako Tsonga nebo Ferrer. Na rozdíl od Ferrera má ale taky jedno GS finále. Del Potro má sice GS, ale zase nemá Masters. O Tipsarevičovi, Gasquetovi, Wawrinkovi a dalších ani nemluvím. Takže asi tak.
Reagovat
petrulinka
Hezky napsáno :-)
Reagovat
Stan_Borowitz
Až na toho Federera co se podělá z Djokoviče, souhlas. Nemyslím si, že by se Federer podělal z kohokoli, kromě Nadala na antuce...
Reagovat
smazaný uživatel
Tobě se vejška zdá málo ,takový malý dotaz ,ty jsi ji zvládla?
Reagovat
smazaný uživatel
petrulinka
Reagovat
tommr
myslím to vážně. Na to, aby někdo vyhrál GS musí bejt schopnej odehrát na vysoký úrovni 7 zápasů a toho Tomáš bohužel není schopnej. U něj během každýho většího turnaje vždycky příjde dřív nebo později zápas, kterej mu vyloženě nesedne a pak je schopnej ztratit už skoro vyhranej zápas nebo prohrát s outsiderem. Udržet si konstantní vysokou výkonnost během celýho turnaje je umění, který zvládá jen pár nejlepších hráčů a Tomáš mezi ně bohužel nepatří ...
Včerejší zápas s Wawrinkou toho byl názorným příkladem. Tomášovi hrálo všechno do karet - Djokovice mu z cesty odstranil Dimitrov, Wawrinka byl po nočním zápase s Tsongou úplně mimo a kupil chybu na chybu a Tomáš už měl za stavu 4:2 a 40:15 ve třetím setu zápas téměř vyhranej. Jenže pak přišel jen těžko pochopitelnej výpadek v koncentraci a Tomáš poslední 4 hry Wawrinkovi odevzdal téměř bez boje. Takhle se prostě vyhrávat nedá jak i sám Tomáš po zápase přiznal ...
Reagovat
tommr
a ještě malej dodatek k tomu výčtu úspěchů. Tomáš sice vyhrál Paříž, ale to mu bylo dvacet a od tý doby nikdy nic podobnýho nezopakoval. Paříž je navíc nejméně ceněnej Masters, protože se ho nejlepší hráči často neúčastní kvůli termínový kolizi s TM ...
A DC nám při vší úctě k Tomášovi vyhrál Štěpánek, Tomáš svůj zápas s Ferrerem nezvlád ...
Reagovat
Fandina
Tomáš řekl včera že to po.... a všichni to viděli. Co se týká toho, čeho je Berdych schopen, tak už toho hodně dokázal a je šance že ještě dokáže. Je osmý na světě a to není málo. Takže super a přejme mu, aby se to ještě zlepšovalo. Nikdo nevyhrává všechno, takový člověk se ještě nenarodil. Berdo pojď!
Reagovat
smazaný uživatel
Tomas je 6.na svete v zebricku ATP....
Reagovat
smazaný uživatel
Nemyslím si, že Davis Cup nám vyhrál Radek, když už tak oba dva...víc ale Tomáš, prohrál jeden jedinej zápas a to jak v dvouhře, tak ve čtyřhře..nebýt jako tak nejsme ve finále, rozhodující bod přidal Radek, ale většinou ostatních za ten rok Tomáš
Reagovat
smazaný uživatel
Kdyz uz se bavime o titulech, ktery Tomas ma...me uprimne prekvapilo srovnani H2H Murray vs Berdych. Tomas ma oproti Andymu pouze 8 titulu, kdezto Andy jich ma asi 26.....
Ale i tak si myslim, ze Tomasuv cas prijde. Ma zase hodne finalovych ucasti, ted jen prekonat tech poslednich par metru a dotahovat zapasy.
Reagovat
tommr
to je přesně to o čem mluvím - Tomáš sice není o nic horší hráč než Murray, ale na rozdíl od něho turnaje prostě vyhrávat nedokáže. On sice dokáže zahrát skvěle pár zápasů, ale pak vždycky příjde nějaká ta slabá chvilka a je z turnaje venku ...
Reagovat
tommr
bez Tomáše bychom samozřejmě DC nikdy nevyhráli - jeho podíl na zisku DC je obrovskej a nechci ho v žádným případě nějak zpochybnovat. Jen jsem chtěl upozornit na to, že i tady Tomáš ten konečnej krůček nedokázal udělat a musel ho zastoupit Radek ... :)
Reagovat
Fandina
Samozřejmě, že Andy je úspěšnější, má víc titulů a je druhý na žebříčku, ale tady ho Tomáš dokázal porazit, na rozdíl od Stana, který nakonec zatlačil a nebyl čas to otočit.
Reagovat
darek.vrana
Tak DC vyhrál loni hlavně Tomáš. Naopak celou sezónu všichni kritizovali Štěpánka, že už je tam jen do počtu na debla. Ve finále se podíleli rovným dílem, ale cestou do finále přispěl Tomáš víc. Akorát holt nevyhrál rozhodující zápas. K tomu Masters v Paříži 2005 - nevím, myslím, že to není pravda, že je nejméně ceněný. Možná tak loni, kdy ten termín myslím byl jiný. Naopak tehdy byl dost prestižní a Berdych cestou k titulu porazil pět hráčů první dvacítky! Teď je bohužel konkurence větší, protože tehdy Djokovič s Murrayem ještě na okruhu prakticky nebyli a Nadal byl spíš antukář, ale tenkrát to nebylo jednoduché ten titul získat a rozhodně bych ho nepodceňoval... Jinak srovnání s Murrayem - Berdych na něj sice celkem umí, ale celkově vzato je Murray určitě o trochu lepší a komplexnější tenista a proto je úspěšnější. Rozhodně ne proto, že se Berdych sesypává, zatímco Murray to zvládá. To bych spíš řekl naopak, že Tomáš je mentálně možná silnější než Murray. To spíš on dlouho nezvládal velké zápasy. Ale podle mě Tomášova šance ještě přijde. Může hrát ještě tak tři sezóny v top formě a navíc se pořád zlepšuje, zatímco Federer jde dolů a možná i Nadal bude mít delší výpadky...
Reagovat
nouma
Todle je konec mojí trpělivosti s Tomášem. Už proti Jerzymu sem mu moc nevěřil ale dokázal mi že na něj mám proti wawrinkovi zkusit vsadit ale pořád ve mě hlodalo pomyšlení že wawrinka se bude chtít pomstít za DC letošní. A ukázalo se že moje obavy byly na místě. No je to velká škoda ztratit takový náskok a pak se vlastně 4 gamy trápit. I proto říkám že Tomáš nikdy do TOP 4 nebude ani nenakoukne. Je toho zápasu fakt škoda. I když by ve finále moc šancí neměl tak alespoň by udržel body. Takhle o něco přijde. Prostě a jednoduše Tomášovi věřím jen v DC tam je neskutečnej. Ale Lucie Šafářová to všechno zachránila v deblu a za to jí patří velké díky.
Reagovat
petrulinka
Ne nadarmo máš takový nick, jaký máš. Už jsem psala tommrovi názor na takové lidi, nebudu ho psát znovu. Nicméně ti řeknu jednu věc. Máme po spoustě let hráče v TOP10, a to už 3 roky po sobě. Místo toho, abychom mu všichni fandili a povzbuzovali ho, tak se najdou takoví rýpalové, kterým nebude nikdy nic dobré. Neříkám, že mně včerejší konec zápasu nezklamal, ano zklamal, ale nebudu tady psát takové stupidní komentáře. Chtěla bych zeptat, v jakém že to sportu jsi na špici?
Reagovat
smazaný uživatel
A jake ponauceni z toho vyplyva...? Nevsazet na tenis:-)
Zapasu je opravdu velka skoda...to vime vsichni, Tomas nejspis taky. A urcite se s tim popere a prijde silnejsi.
Vznaset prognozy z jednoho prohnaneho zapasu....mozna dobre, ze Ti trpelivost dosla, takoveho fanouska si fakt nezaslouzi:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Zajímalo by mě, proč hraje Rosol v Římě kvalifikaci, když je v žebříčku v 4. desítce. Čím je to ovlivněno, prosím?
Reagovat
smazaný uživatel
Tým, že keď sa uzatvárali prihlášky na Rím (6 týždňov dozadu) bol Rosol na rebríčku podstatne nižšie, a teda sa nedostal do hlavnej súťaže.
Reagovat
PetaM
Protože přihlášky na turnaje se uzavírají několik měsíců předem a bere se v potaz žebříček v den podání přihlášky .. :) To, že je teď Lukáš okolo 35. místa na to nemá vliv. Ale aspoň si v kvalifikaci zvykne na povrch a bude rozehraný :) :)
Reagovat
tommr
no zatím to spíš vypadá, že v tý kvalifikaci skončí ...
Reagovat
tito
Tak co, mám zkusit dneska Paireho proti Monacovi? :-)
Reagovat
dadaft
neříkám tak ani tak, ale na má slova dojde. ))
Reagovat
smazaný uživatel
Nejsem dadaft, ale zkusil bych to. Je fajné, jak se tady rozpoutal zájem, co jsem v úvodu ledna na něj upozornil, začal se víc sledovat a víc obdivovat :-)
Reagovat
tito
Pravděpodobnost malá, ale kurz je libový... :-)
Reagovat
smazaný uživatel
I o tom je sport. Nepochopitelny kolaps u tak zkuseneho hrace? Ale neni v tom sam, tento turnaj to ukazal vice nez dost.Usmevny byl komentar moderatora o rozdilu mezi spickou a zbytkem hracu, ze se nemusi darit stale mohou byt slabsi chvilky, ale v rozhodujici moment forma prijde a pak nakonec musel poopravit, ze i Stan byl schopen se vzchopit a zaver byl jeho. Opravdu sazet na tenis je nesmirne tezke. Tom to rekl pro novinare dobre, co si ma vymyslet, proste zkolaboval v nepravou chvili. Mrzi to moc, ale je to jen sport. Alespon si mohou zase uzit nechutnych urazek radoby sportovni fanousci. Pristi tyden jedeme dal. Jeste, ze je to ted tak naslapane a nemusime dlouho smutnet.
Reagovat
darek.vrana
Podle mě to ale ani nebyl žádný kolaps. Berdych se nijak nezhroutil. To jen Wawrinka, když mu o nic už nešlo, do toho začal mydlit hlava nehlava a ono mu to vyšlo.
Reagovat
Fandina
darek.vrana ... souhlas. Stan ke konci zariskoval a proto vyhrál. Také to mohlo být obráceně. Tak příště Tome ... pojď pojď pojď
Reagovat
horska.kraslice
Zajimavy turnaj, netradicni vyskedky.
Reagovat
smazaný uživatel
Madrid ? Mě se už od loňska jeví jako velmi nepříjemný....
Reagovat
Olympiada
nejnesympatictejsi ucastnik ATP je venku a to je naprosto v poradku. Uz jen ta jeho nádhera v hledisti je něco ... pamatuju co jí zacal tahat sebou, tak v pocatku tam při kazdym bodu vyřvavala jak primitivni dement ... ani nemela zdani co je brejkbol. Ale naučila ho holit si nohy ! Berdychu berdychu
Reagovat
smazaný uživatel
nejnesympatičtější ledatak pro Olympiadu....Mě je náramně sympatický ! Otázka sympatií a " nesympatií " je zcela subjektivní. Příště, prosím, psát v první osobě jednotného čísla. A je nutné být tak osobní ? Hodně to o pisateli vypovídá !
Reagovat
Roger_Federer
Satorova je byvala tenistka..takže co je to brejkbol jiste vy..:)
Reagovat
George_Renel
vyhrálas!!! Suverénně nejblbější příspěvek v diskusi.
Reagovat
rod_laver
k tomu, že Tomáš údajně není nejnesympatičtější hráč z top10, zbývá asi jen dodat to, že má na FB suverénně nejméně fanoušků z top10 a to se ještě o svůj FB - na rozdíl od ostatních - velmi stará.. Dokážu pochopit to, že pár Čechů jej má z důvodu vlastenectví rádo, nicméně on opravdu není oblíbený v ČR natož mimo český rybníček. :)
Reagovat
Fandina
rod_laver ... ono s tou sympatií je to všelijaké. Hlavně by bylo potřeba vědět proč a komu je sympatický. Žádný smíšek ani bavič to není, ale proč je tedy nesympatický by mě zajímalo. Já když ho vidím, tak se mi líbí jako chlap, hraje pěkně a rozhovory má jasné přímé. Mě nesympatický není. Nemám důvod.
Reagovat
rod_laver
jenom jsem objektivně dodal fakta, nic víc. Viděl jsem Tomáše hrát několikrát mimo ČR a nedá se říci, že by jej publikum podporovalo, to samé se mi stalo loni v Londýně na TM, kdy se před zápasem představovali na obrazovce všichni účastníci TM a při představení Tomáše nemalá část publika pískala a ohlas byl nejvlažnější.. Mi přijde, že se moc neumí usmát, ve tváři taky nevypadá zrovna sympaticky, na druhou stranu nevím, proč by měl být někomu sympatičtější z TOP10 takový Tipsarevič, ale to už je otázka "vkusu" :))
Reagovat
Fandina
rod_laver ... tak to je zajímavé s tím pískáním na TM a vlažným přijetím. A to publikum pískalo jen jemu nebo i ostatním. To bych opravdu chtěla vědět, proč mu pískali. Důvod to mít muselo. Jestli jen proto, že mi někdo není sympatický, tak tomu už vůbec nerozumím. Jinak je samozřejmě vše věcí vkusu a když nastoupí osm prvních hráčů světa na kurt, tak nevím proč by mi měl být zrovna Tom nejmíň sympatický. Nejhezčí je určitě, i když i to je otázkou vkusu.
Reagovat
horska.kraslice
Ma ve zvyku se hadat s rozhodcimi, a to i tehdy, kdyz evidentne nema pravdu. Samozrejme se to obcas stane i jinemu hraci, ale Berdych se tim uz stava prosluly, on to dela nejcasteji.
Reagovat
darek.vrana
Tak co se týče Facebooku, taky to může být tím, že ČR je malá země. Jasně, že když je Španělů čtyřikrát víc, tak mají Španělé víc fanoušků. To samé Murray nebo Francouzi. U Federera je to samozřejmě o ničem jiném, to je globální celebrita. A u Srbů atm je to otázka národní hrdosti. Zatímco oni své tenisty podporují až fanaticky, tak my ty své ještě špiníme.
Reagovat
lars
Nevite proc tam s Tomem nebyl Krupa. Myslim, ze nejaka konzultace s nim by mozna odvratila jeho "kolaps" v zaveru zapasu ??
Reagovat
VlS
Lucka. s Nasťou vyhrály - gratulace holky
Reagovat
smazaný uživatel
Stan the Man! Allez!
Reagovat
smazaný uživatel
Tak anglicky nebo francouzsky ? Ve finále prohraje stejně...
Reagovat
smazaný uživatel
Obojí Fandinko :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Tak ve finále čtyřhry Lucka s parťačkou Nasťou zatím vyhrály první set... Tak holky, jedem, jedem ! Fandinko, fandíš ?
Reagovat
PetaM
Holky to zvládnou! Moc jim fandím :) :) Ještě jeden set! :D
Reagovat
smazaný uživatel
Taky jim věřím, že to zvládnou. Teď vybojovaly brejk !
Reagovat
smazaný uživatel
Děvčata jedou, 5 : 2 , paráda !
Reagovat
smazaný uživatel
Nevadí, ještě máte brejk k dobru. Vydržet !
Reagovat
smazaný uživatel
Holky teď !
Reagovat
Fandina
Lucík supeeeeeeeeeer je to tam!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, Lucce gratulka k titulu ve čtyřhře. Já jsem věděla, že fandíš, Fandino, holkám to šlo, jako po másle !
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel
ze neni v expreskach, ze Berda "padl".. :-)
Reagovat
Fandina
třeba tvůrci čtou diskusi a přizpůsobují se zdejším přáním :-)
Reagovat
J.M.
Vzhledem k tomu, že tento článek napsal Jakub Robenek, je možné že i expresku prostě projednou napsal někdo jiný, a tudíž tradiční padání se odmlčelo jenom dočasně. :-)

Každopádně pokud by se odmlčelo navždy, pak můžeme zvolat hromadné halelújá.
Reagovat
Fandina
Samozřejmě dá se napsal všechno nekontraverzně i toto Berdych s Wawrinkou prohrál se dá napsat třeba Berdych Wawrinku neporazil. Význam stejný, ale pozitivnější sdělení, přitom se jedná o jedno slovo.
Reagovat
J.M.
Tam nejde ani o kontroverzi nebo (ne)pozitivnost, ale o to, že to je příšerné klišé, novinářský zlozvyk přecházející až v neuvědomělý tik, který neustálým opakováním v každém článku získává rozměr přímo ultrastupidní. Kolikrát se to slovo použije i třikrát v jediném článku...
Reagovat
Fandina
Klišé to je, ale nějak se k němu došlo. Kdyby se někdy nezačalo to padl používat, nestalo by se z něj to klišé.
Reagovat
J.M.
No a o tom to je. :-) Řešení je tedy nasnadě. Vrátit věci do původního stavu, tedy přestat to slovo používat. Respektivě se může použít jednou za rok v nějakém epickém finále, kde soupeř po desetihodinové bitvě padne. Tam skutečně to má opodstatnění, v tom vypjatém, emotivním významu, pro mimořádnou barvitost. Ale používat to v každém titulku každé zprávičky jako úplně běžné, základní, neutrální slovo, které už prakticky stoprocentně nahradilo slovo "prohrál", to je právě ta novinářská hloupost a naprostá absence jazykového citu (řekl bych i soudnosti a rozumu, ale to s tím souvisí).
Reagovat
J.M.
(Respektive, ne respektivě)
Reagovat
Fandina
Podle mě má vždycky všechno nějaký důvod. Možná to padl nějaký význam při používání místo prohrál mělo, ale je faktem, že podle mě se k tenisu nehodí. Vyhraje nebo prohraje. Porazil nebo neporazil je podle mě na místě a třeba se toho tady také dočkáme ... úsměv
Reagovat
Stan_Borowitz
Proboha, jen ne "epické" finále. To jsme tady už řešili.
Reagovat
J.M.
Já vím, že jste to řešili. Ale nevidím v tom problém. Když může být konec "hollywoodský" (a nemyslí se tím, že se utkání hrálo v Hollywoodu) , nevím, proč by finále nemohlo být epické. Jenom je to, stejně jako "padl", silný příměr (který není myšlen doslovně), proto jsem je uvedl jako příklady výjimečných, silných slov pro výjimečné, silné momenty, která se nemají nadužívat jako standardní každodenní pojmenování pro běžné situace.

Například když se stane něco takového:

http://www.ceskatelevize.cz/sport/fotbal/liga-mistru/222300-epicky-zaver-v-dortmundu-domaci-nemohli-uverit-zazraku-malaga-citi-krivdu/
Reagovat
Stan_Borowitz
"Hollywoodský konec" není podle mne dobrý příklad. To by musel být třeba "hollywoodský kraťas" nebo podobně absurdní spojení jako "epický zápas" nebo "epické finále". Epická může být báseň, epický může být příběh, ale rozhodně ne bitva nebo finále. To je prostě špatný překlad anglického termínu "epic".

Ale nechce se mi to znova rozebírat, je to zjevně boj s větrnými mlýny. Takže jako máme "operativní leasing", tak holt budeme mít "epická finále", jakkoli nesmyslné oba překlady jsou...
Reagovat
smazaný uživatel
Lucka nikde není co?? :((
Reagovat
smazaný uživatel
Lucka nikde není co?? :((
Reagovat
smazaný uživatel
Takýto záver zápasu je skôr typický pre kombináciu Rafa vs. Tomáš, no pravdou je, že Berdychove sa niečo podobné môže stať prakticky proti hocikomu.

Wawrinka bude zrejme pre Nadala ťažší súper, no osobne neverím, že po ťažkých trojsetových zápasoch bude zajtra ešte vládať preťahovať sa s tým najlepším.
Reagovat
Mayo
Býk ho uťahá zajtra :)
Reagovat
smazaný uživatel
Bohužel to tak asi bude:-(
Reagovat
Mayo
nesmutni Sonja a radšej fandi s nami Nadalistami :) :D
Reagovat
smazaný uživatel
Kdepák, fandím krásnému finále s překvapivějším vítězem na konci:-))
Reagovat
smazaný uživatel
Zradca :)
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
darek.vrana
A komu se to nemůže stát? Děláš, jak kdyby byl Berdych nějaký labil... On takhle naopak spoustu zápasů vyhrává. Takové momenty má přece každý hráč. On se ani nijak nepodělal, jen ten závěr prostě Wawrinkovi neskutečně sedl.
Reagovat
Mayo
Nadal vs Wawrinka fajnl...vamos El Matador ! (: , vyhraj tú smiešnu trofej
Reagovat
VlS
to nakonec Wawrošovi doslova daroval, škoda.
Reagovat
smazaný uživatel
Zítra fandím Standovi, Tomáš u mě neklesnul, spíš je to takový to fanouškovský nasrání se zklamáním, který přejde, myslím, že Tomáš má svoji frustraci hodně velkou, asi ani Ester na to nebude stačit. :)
Reagovat
tommr
mě obvykle naštvání z prohry přejde do druhýho dne, ale tohle bude trávit asi ještě hodně dlouho. Nejde totiž jen o to, že Tomáš prohrál, ale hlavně jakým způsobem prohrál. Vždyt on to v závěru soupeři doslova daroval. Jak chce ještě někdy vyhrát nějakej velkej turnaj když nedokáže využít ani takovouhle šanci? Wawrinka dneska nepředved ani 50% výkon a přesto to na Tomáše stačilo ...
Reagovat
smazaný uživatel
Mě to už nějak přešlo, nedokážu bejt dlouho naštvaná, spíš mě to děsně mrzí i kvůli němu, včera hraje skvěle a taková blbá prohra..
Reagovat
smazaný uživatel
dovedu si predstavit jeste mnoha dalsi pozitiva, kterych jsme se nedockali, ale vyzdvihla bych napr. Berduv kick do Standova jednoruc BH, chytra zmena.. ;-)
Reagovat
VlS
Řekl bych, že za stavu 4:2;40:15 přišla lehká dekoncebntrace a už se z ní nestačil vyhrabat. To je tenis, no, pěknej zápas.
Reagovat
smazaný uživatel
mrzi me to, videla jsem sice jen par Rafovych "madridskych" micku, ale byly tak kratke, ze jsem i zadoufala.. ;-)
Reagovat
Mayo
tak podľa mňa Rafa hrá krátke míčky asi celú kariéru...mňa tým veľmi často vytáča...dĺžka jeho úderov je málokedy dobrá
Reagovat
smazaný uživatel
delavaly ale paseku po odskoku.. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Hmm, dneska oba hráli pod svoje možnosti:-(...gratulace vítězi, i když jsem víc přála Tomovi.
A doufám, že Stan zas ve finále bude předvádět to nejlepší, ať je to trochu zajímavější:-)
Reagovat
tommr
Tomáš už měl jasně vyhranej zápas - za stavu 4:2 a 40:15 ve třetím setu už Wawrinka evidentně rezignoval a Tomáš to přesto "dokázal" ještě ztratit - navíc proti dneska velice slabě hrajícímu soupeři. Prostě neuvěřitelný. Tímhle u mě Tomáš hodně klesnul ...
Jestli bude Wawrinka hrát totéž co dneska i zítra tak od Nadala schytá dva kanáry ...
Reagovat
Bob
Jo, Vávra hrál pěkný h*vno dneska.
Reagovat
Nola
chápem tvoje sklamanie,ja som už Stana za tejto situácie odpísala, vyzeral zmierený s porážkou... ale tenis sa hrá do poslednej loptičky, stačí zaváhanie súpera a karty sa otočia,
pre niekoho sklamanie, ja to naopak Stanovi prajem, zaslúži si finále, jeho zápas s Nolem na AO bol neskutočný, konečne sa chytil a zajtra uvidíme, či dokáže potrápiť Rafíka...
neodpisuj Toma, hral pekný turnaj, favoriti padali, a Tom to dotiahol do semi
Reagovat
tommr
dneska si postup do finále nezasloužil ani jeden - nevyhrál lepší, ale ten mín tragickej. Pokud se Wawrinka nějak zásadně nezlepší tak bude ve finále bitej jak žito ...
Reagovat
Fandina
Ve třetím setu byl jasně lepší Tomáš, ale jen do stavu 4:2 pak už zas měl navrh Stan, ale celkem byl ten zápas gradující a ve třetím byly některé pěkné míče a hlavně překvapivý závěr, bohužel na úkor Tomáše. Řekla bych ale, že Stan přitlačil a vyšlo mu to. Jeho BH jednoruč je přesný a také tak ty míče točí. Tomáš hrál ve třetím jasně soustředěně, jen ten závěr nevyšel.
Reagovat
Nola
tragickí boli obaja, nebol to pekný tenis, vlastne aj prvé semi bolo o ničom, Stanovi to doprajem po výkonoch v predchádzajúcich zápasoch, zaslúži si zakotviť v TOP 10, či?
Reagovat
tommr
závěr nebyl překvapivej, ale šokující. Wawrinka nijak nepřitlačil, Tomáš se prostě sesypal tak jak se obvykle hroutí při zápasech se silnějšíma soupeřema jako jsou Djokovic nebo Nadal. To, že se dokáže zhroutit i proti mnohem slabšímu soupeři je na pováženou a svědčí to o tom, že Tomáš pořád zůstává strašně labilní i když na sobě v poslední době dost zapracoval. Na velký úspěchy ale prostě nemá hlavu ...
Reagovat
Fandina
Berda to prohrál smolně. Ve třetím měl navrch, jen ten konec se vymknul. Stane se. Tak příště Tome to už vyjde ... pojď pojď pojď!
Reagovat
Fandina
Nevím co myslíš labilní, kdyby byl podle toho co píšeš labilní, tak by nikdy nic nevyhrál a prohrál se Stanem dneska ve dvou. Ke konci hrál dobře, jen podcenil ten závěr. Měl se víc snažit a zariskovat při podání Stana. Ale tady se to mluví.
Reagovat
dadaft
Wawrinka má pověst labila, ale poslední dobou je spíše mentální skála - je fakt dobrej...
Reagovat
duhove_hovinko
tak zítra skála rupne.
Reagovat
dadaft
je to možné, Nadal je nejvyšší level - i když teď hraje kulové a nedá se na to dívat.
Reagovat
J.M.
Spíš bych řekl, že Wawrinka byl už dávno psychicky zlomený a samotného ho zaskočilo, že mu Tomáš poslední čtyři gemy daroval. Wawrinka pro to skoro nemusel hnout prstem. To pro mě nebyla známka Stanovy psychické odolnosti. Jinak ve finále by podle mě měl větší šanci Tomáš. Po značnou část zápasu Stana přehrával, ten vypadá už dost zvadle.
Reagovat
duhove_hovinko
Tak na ty kopce se moc dobře nekoukalo ani dřív...dnes to bylo v podání Andújara nudné a nudné
Reagovat
dadaft
J.M. ... "daroval" mu když už tak dva gemy.
ale na tom stejně nesejde...
Reagovat
Fandina
Stan byl na konci lepší, Tom možná podcenil útočit na jeho return a myslel že to dopodává. Chyba. Ale jinak ve třetím měl Tomáš navrh, kromě toho konce.
Reagovat
smazaný uživatel
To mě tak štve, sakra, taková šance, kdy se mu zase bude opakovat? Ale sám se vyházel, o to víc škoda, že na Standu měl.
Reagovat
smazaný uživatel
tak škoda, Wavrinka lépe zvládl koncovku...
Reagovat
Fandina
Ty poslední dva game tam prostě nešly dát. Gratulka Stanovi a Tome příště. Dnes to nevyšlo.
Reagovat
kohlik
Šli, ale Berdych i jednoduší míče vyhazoval.
Reagovat
duhove_hovinko
myslím, že nešlY :)
Reagovat
Fandina
Tomovi prostě dva poslední game opravdu nešly. Kdyby šly, tak vyhrál. Ve třetím vedl 4:2. Ale Stan byl prostě lepší. Ale Tom zas může příště. Berdo ... pojď pojď pojĎ
Reagovat
duhove_hovinko
chvilková ztráta koncentrace na nevhodném místě hry.
Reagovat
kohlik
Co to ten kok..t dělal? Hrůza ta koncovka. Fůj. Wawrinka byl tak nalomenej a Berdych mu dost pomohl, strašný.
Reagovat
smazaný uživatel
no tak to byl hodně velký výpadek co předvedl hlavně poslední 3 gamy
Reagovat
Bob
Néééééééééééééé.
Reagovat
Mayo
let´s go Wawrinka :)
Reagovat
smazaný uživatel
A proč si nic nepsal včera, když ti vytekla Můra ve dvou?:-))))
Reagovat
smazaný uživatel
Vidím, že si to hodně užíváš. :)
Reagovat
Mayo
včera bohužiaľ to Andriš nezvládol...ale dneska to Standa vynahradil :)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak, Tomáš neudržel 4 : 4, škoda.
Reagovat
smazaný uživatel
je fakt, že soustředit se na hru v přítomnosti tak krásnejch podavaček...:))
Reagovat
VlS
Tak ty jsou opravdu excelentní
Reagovat
smazaný uživatel
řekl bych že už je stan dost flustrovaný
Reagovat
spaniel
Flustrovany?
Reagovat
smazaný uživatel
tak hurá konečně tomáš přidal snad už to dohraje
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, Tom dobře, to je ono, dobře, že začal hrát líp :)
Reagovat
smazaný uživatel
Výborně!! Tak už jen držet servis:-)))
Reagovat
smazaný uživatel
Tak, koukám, že Béďa srovnal na sety 1 : 1. Uvidíme ve třetím, Tome, do toho !
Reagovat
smazaný uživatel
má brejk ! Tak jen udržet podání, pojď, Tome .
Reagovat
smazaný uživatel
Tak v semi to nevyšlo, tak se potkali alespoň v Římě na letišti. :D

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=481772218560792&set=a.245985322139484.58191.147849618619722&type=1&theater
Reagovat
smazaný uživatel
Jééžiš, Andy, co ty tepláky?? :-P:-D
Reagovat
smazaný uživatel
:D Na přelet letadlem ok, pohodlné. Kdyby v tom šel mezi lidi, vyhuboval bych mu :D
Reagovat
smazaný uživatel
Nezklamala si. :D
Reagovat
smazaný uživatel
Koukni na blog :-))
Reagovat
Mayo
aspoň ho netlačí nič :D tepláky má u predele..pánes proste :D
Reagovat
smazaný uživatel
Hele hele hele, na každého stejným metrem! Podívejte se, jak je voháklej pánes Tsonga:-)))))
Reagovat
Mayo
veď Tsonga je tiež pánes a sympoš takže bez debaty :)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Tsonga je francouzský módeman, Andy skotský křupan no :D
Reagovat
smazaný uživatel
skoda, ze do tretiho podava Standa..
Reagovat
Fandina
tam musíme hodně přát, aby ho Tom prolomil. Tome pojď!
Reagovat
Fandina
4:2 dobře Berdo, tak ještě dva game a bude to!
Reagovat
BooOoo
nevíte někdo, jestli bude stream na finále čtyřhry žen? které začína po utkání Berdych-Wawrinka?
Reagovat
smazaný uživatel
Zdá se, že ne.. Taky bych se ale podíval :D
Reagovat
PetaM
Já zkusím nechat zapnutý stream ... Ale pochybuju, že to budou dávat :(
Reagovat
smazaný uživatel
86% 1.servis, přičemž po něm vyhrál 95% výměn...výborný, snad bude takhle psát i ve 3. setu:-))
Reagovat
smazaný uživatel
http://www.andymurray.com/news-and-blog/andys-blog-rome/

Nový Andyho blog.
Reagovat
smazaný uživatel
Dík. Jsem zvědavý jak bude letos hrát v Římě. Předloni s Novakem tam odehrál svůj nejlepší zápas na antuce, ale loni to byl děs. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak loni už tam měl ty záda a protrápil se k porážce s Gasquetem.
Reagovat
Fandina
Tome, začni prosím útočit díky!!!
Reagovat
Fandina
Brejk je tam, tak Tome potvrď a jedem!
Reagovat
smazaný uživatel
Musí!:-)
Reagovat
Fandina
Super. Set je tam. Tak ještě jeden Tome prosím a pojď pojď pojď!
Reagovat
smazaný uživatel
at už jde tomáš někam po třetí z 0-30 dorovná na 30-30 a pak mu to odevzdá opravdu špatné utkání
Reagovat
smazaný uživatel
Horší zápas jsem dlouho neviděl.
Reagovat
tommr
první set Wawrinkovi doslova vnutil. Wawrinka je zatím slabej jak čaj, ale Tomáš je doslova tragickej ...
Reagovat
smazaný uživatel
Taky koukám, nervy? Standa naštěstí taky hraje jak ponocnej, ale zatím mu to stačí, uvidíme, kdo se dřív probere, věřím, že Tom.
Reagovat
smazaný uživatel
oba nic moc, ale Standa vzdycky nebezpecny, a Berda nikdy "clovek okamziku", bych jeste pockala. Se vsim. Omg.. :-)) Tohle miluju! ;-)
Reagovat
tommr
já to nechápu - bojuje se o finále Masters, soupeř hraje tužku a Tomáš místo toho, aby to využil tak hraje sám jak ponocnej ...
Reagovat
smazaný uživatel
jeee, carka pred spojkou "a" ve smyslu slucovacim.. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
To bys měl pochopit ty, já mužský psychice nerozumím :)) Takovejhle začátek jsem po včerejšku fakt nečekala, ani od jednoho, no snad se Tom probere a pochopí, že hraje v Madridu :))))
Reagovat
smazaný uživatel
ze se nemuzes capnout v zapase je nejak predurceno tim, mas-li muzskou nebo zenskou psychiku? :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Hmmm, Tomáš dneska chyb jak máku teda:-(...
Reagovat
smazaný uživatel
Docela teda zírám, kde je včerejší Tom? Ta utrápená hra je hrozný, naštěstí Wawris taky nezáří, ale ty Tomovy chyby mu ještě pomáhají.. Tome do toho, vím, že to umíš, tak odbourej nervy a jdi na to !!
Reagovat
smazaný uživatel
Co to je omg. :/
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal budoucnosti, Jiří Veselý :P, se příští týden zůčastní challengeru v Uzbekistánu, kde si poprvé v karieře vyzkouší pozici challengerové jedničky. Jeho první soupeř bude Srb Filip Krajinovic, kterého ve dvou předešlých zápasech na začátku roku hladce porazil. Tak Jiří, hodně štěstí!
Main draw:
http://www.atpworldtour.com/posting/2013/447/mds.pdf
Reagovat
smazaný uživatel
Motiváciu má veľkú, ak challenger vyhrá pravdepodobne si zaistí miestenku do hlavnej súťaže vo Wimbledone :)
Reagovat
smazaný uživatel
Aha, tak sa ospravedlňujem.. Entry list do Wimbledonu sa uzatvára tento pondelok, čiže to už Jiří nestíha. Tak či onak, US Open by mu už nemalo ujsť :)
Reagovat
nitrotaj
Spíš v příšerné formě hrající Nadal.Jsem jeho fanoušek, ale ty forehandy do půlky sítě a contra dropshoty mě skutečně přivádějí k šílenství.Snad to bude jen tim, že se hraje v Madridu, protože jinak ho srbák vypráská, že to svět neviděl!
Reagovat
smazaný uživatel
Srbák si ho vychutná na FO :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Taky nevím, jakou skvělou formu má autor článku na mysli. Z toho, co jsem viděla, nehraje Rafa moc dobře...na druhou stranu nenarazil v cestě do finále na nikoho, kdo by dokázal tu nepřesvědčivou hru potrestat. Uvidíme, jak bude vypadat finále:-)
Reagovat
smazaný uživatel
tak teda jen holý "Nadal" :)
Reagovat
smazaný uživatel
Holý Nadal, hmm...
:-)))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist