Berdych zvládl roli favorita a bude hrát s Gonzalezem

4. 9. 2009, 22:46
Aktuality 22
US OPEN MUŽI - Tomáš Berdych napodobil svého daviscupového kolegu Radka Štěpánka a rovněž postoupil do třetího kola US Open. Sedmnáctý nasazený Čech dnes porazil nepříliš známého argentinského kvalifikanta Horacia Zeballose po setech 6-3 6-7 7-6 6-2 a přešel druhé kolo na newyorském grandslamu popáté z posledních šesti ročníků.
Tomáš Berdych

Brzy čtyřiadvacetiletý Tomáš Berdych se se svým vrstevníkem utkal poprvé v životě. První set získal český favorit rychle za 35 minut, poté ho však 76. hráč světa Horacio Zeballos donutil ke dvěma tie-breakům. Ten první dokonce 7-3 vyhrál a sebral Berdychovi první set na letošním US Open.

Ve třetí sadě český tenista vedl už 3-0, ale brejk ztratil a musela opět rozhodnout zkrácená hra. V ní byl tentokrát rodák z Valašského Meziříčí úspěšnější a po výsledku 7-2 získal pohodu do čtvrté sady, v níž zápas ukončil 6-2. Berdych si v utkání připsal 16 es, ovšem sedm bodů soupeři daroval dvojchybami.

Berdychovým protivníkem pro třetí kolo je jedenáctý nasazený Chilan Fernando Gonzalez, jenž zdolal francouzského kvalifikanta Josselina Ouannu.

Sedmnáctý nasazený Berdych má s Gonzalezem vyrovnanou bilanci 3-3. Poslední tři střetnutí - všechny na rychlém povrchu - vyhrál Berdych. Naposledy před třemi týdny v Cincinnati, kde vyhrál první set 6-4 a pak Chilan vzdal.

Úvodní kola bez senzace
Prvním a druhým kolem prošlo sedmnáct nejvýše nasazených tenistů. To se na grandslamových turnajích za uplynulých 41 let v takzvané open éře nestalo. Navíc všichni ztratili maximálně jeden set. Na první velké překvapení ve dvouhře mužů se tak zatím čeká. "První světová desítka je teď tenisově úplně někde jinde," řekl po svém vyřazení Melzer.

Stejně jako loni, kdy nakonec dokráčel až do finále, ztratil britský tenista Andy Murray ve druhém kole druhý set. Chilana Paula Capdevillu však nakonec porazil přesvědčivě 6-2 3-6 6-0 6-2.

Dalším z vyzyvatelů bude domácí bombér Taylor Dent. Ten po více než čtyřhodinové bitvě zdolal Španěla Ivana Navarra. I díky 120 vítězným úderům, které získával především hrou na síti. Tu jedním ze svých dělových servisů dokonce poškodil tak, že se několik minut nemohlo hrát.

Set už ztratil také třetí hráč světa Rafael Nadal. S Nicolasem Kieferem vůbec poprvé v pátém vzájemném duelu, překvapení však nedopustil a vyhrál 6-0 3-6 6-3 6-4.

Nadal vyhrál první set za 24 minut snadno 6-0. Jjenže Kiefer změnil hru, začal více riskovat a skóre vyrovnal. Favorizovaného Španěla tak ještě čekal tuhý boj. A zvládl ho, když v následujících setech vždy jednou prolomil Němcův servis a po tříhodinové bitvě postoupil.

"Postupem času vypadal unaveně. Bylo to znát i vidět. Neměl tak dobrý pohyb. Ale na konci se nepočítá, jak hrajete. Vítězství je vítězství a porážka je porážka," komentoval zápas s nedávnou světovou jedničkou Kiefer.

Nadal, který odehrál před US Open jen dva turnaje na tvrdém povrchu, označil zápas za výborný test. "Byla to pro mě užitečná prověrka, ne?" uvedl španělský hráč po tříhodinovém utkání.

Nyní má před sebou souboj s krajenem Nicolasem Almagrem, který v pěti setech zdolal domácího Ginepriho a potřetí v řadě postoupil v New Yorku do třetího kola. V závěru vyhroceného utkání dostával Almagro křeče do nohou. "Se svou hrou jsem spokojený. Teď si odpočinu a připravím se na další zápas," řekl šťastný vítěz Almagro.

Jeden z širšího okruhu adeptů na titul Juan Martín del Potro neměl ve druhém kole větší problémy s Rakušanem Jürgenem Melzerem, jehož porazil i v pátém vzájemném utkání. Šestý nasazený Argentinec vyhrál 7-6 6-3 6-3.

Bez ztráty servisu prošel Francouz Jo-Wilfried Tsonga, který si ve třech setech poradil s Finem Nieminenem. "Byl to rychlý zápas, hrál jsem skvěle," pochvaloval si výkon čtyřiadvacetiletý Tsonga.

Pětisetové obraty se v úvodu dnešního programu podařily hned dvěma tenistům. Chorvat Marin Čilič prohrával 0-2 s domácím Levinem, překvapení však odvrátil ve velkém stylu: další sady totiž ovládl a získal je ve svůj prospěch 6-0 6-3 6-0. Španěl Juan Carlos Ferrero zase tahal dva sety za kratší konec proti Němci Petzschnerovi, ale i bývalá světová jednička utkání otočila a postoupila do 3. kola.

- US OPEN MUŽI (USA - New York, tv. povrch) -
páteční výsledky (04. 09. 2009)

Dvouhra - 2. kolo:
Berdych (17-ČR) - Zeballos (Arg.) 6-3 6-7(3) 7-6(2) 6-2
A. Murray (2-Brit.) - Capdeville (Chile) 6-2 3-6 6-0 6-2
Nadal (3-Šp.) - Kiefer (Něm.) 6-0 3-6 6-3 6-4
Del Potro (6-Arg.) - Melzer (Rak.) 7-6(6) 6-3 6-3
Tsonga (7-Fr.) - Nieminen (Fin.) 7-5 6-3 6-4
Simon (9-Fr.) - Bellucci (Braz.) 6-3 6-2 6-4
Gonzalez (11-Chile) - Ouanna (Fr.) 6-4 6-7(5) 6-3 6-4
Monfils (13-Fr.) - Beck (Něm.) 6-3 7-5 6-3
Čilič (16-Chorv.) - Levine (USA) 4-6 2-6 6-0 6-3 6-0
Acasuso (Arg.) - Ferrer (18-Šp.) 6-3 3-6 1-6 6-3 6-2
Ferrero (24-Šp.) - Petzschner (Něm.) 1-6 3-6 6-4 6-2 6-4
Benneteau (Fr.) - Troicki (30-Srb.) 6-1 3-6 6-1 6-0
Almagro (32-Šp.) - Ginepri (USA) 6-7(7) 6-2 6-3 4-6 6-4
Köllerer (Rak.) - Cuevas (Urug.) 3-6 6-2 6-1 6-4
Istomin (Uzb.) - Lapentti (Ekv.) 2-6 6-4 4-6 7-5 7-6(4)
Dent (USA) - Navarro (Šp.) 6-4 5-7 6-7(1) 7-5 7-6(9)

Čtyřhra - 2. kolo:
Damm/Lindstedt (11-ČR/Švéd.) - Gonzalez/Monaco (Arg.) 6-2 6-4

Smíšená čtyřhra - 1. kolo:
Benešová/Dlouhý (ČR) - Husárová/Marach (SR/Rak.) 7-6(3) 7-5

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

22
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
Zdravim vsechny, mam tady skvelou stranku musite to videt!!!http://tojesila.cz/cz/s16/n2223-Topolanek-Vadim-Sazce-tak-ji-seberu-licenci-a-rozdelim-ji
Reagovat
smazaný uživatel
dent navarro to bol jeden krasny zapas.. zatial jeden z najlepsich na turnaji ak nie najlepsi
Reagovat
smazaný uživatel
Tomáši perfekt!!! Na Gonzaleze máš!!! Výhra je tvoje, držím palce!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Dneska vyhraje ten, kdo udělá méně nevynucených chyb, oba mají skvělé forehnady
Reagovat
smazaný uživatel
Po poměrně dlouhé době zase Berdychovi věřit, jo? Já myslím, že tentokrát toho Gonzálese dá... ale je to tak 51:50 pro Berdycha :), na betonu na něj rozhodně má, jsem asi optimista.
Reagovat
smazaný uživatel
Také jsem optimista:-)Věřím Berdychovi vždy je to můj nejoblíbenější hráč:-)Jinač tě poopravím 51 na 50?to je nějaká blbost ne?Snad 51 na 49:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Jejé :ú), díky za opravu, to je vidět jak přeci jenom pracuje to podvědomí. Hele, já už jsem ti jednou psal, že mě to velmi zarazilo, že Berdych je tvůj nejoblíbenější hráč. Napsal jsem ti, že musíš mít nervy ze železa, můžeš mi napsat, čim si tě ten Tomáš získal? Nebo si jenom český patriot :). Protože je to velmi ojedinělé.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak nervy ze železa někdy jo no:D ALe je potřeba říct že Berďa umí hrát dobrý tenis například AO 2009 s s Federerem to byl luxus.Získal si mě už dávno když vyhrál s Rogerem na olympiádě v aténách asi od té doby mu fandím.Jinač já nejsem zastánce toho že když je někdo nejlepší tak mu musím fandit...Já budu už fandit Berďovi do konce jeho kariery a pořád věřím že má na to porážet ty nejlepší a vrátit se do top 10:-)Uvidíme
Reagovat
smazaný uživatel
Dobrý. Tak uvidíme zítra, snad to vydržim nervově :), přál bych mu to MOC!
Reagovat
smazaný uživatel
Fernando Gonzales tady hraje zatim hodne dobre i s Ouannou hral velmi dobre, ten samozrejme hral take velmi slusne podporeno tim ze byl rozjety z kvalifikace. Ouanna je slusny ranar..zadne orezavatko
Reagovat
smazaný uživatel
Zda se mi ze Nadal v New Yorku se neciti moc v pohode a nikdy tady asi nevyhraje. Ptat se po vyhranym 2. kole byl to pro me dobry test, ne? Dava jasnou odpoved, jeho pohyb take nebyl takovy jak jsme zvykli. Nadalovi moznosti jsou maximalne mezi nejlepsimi 8 na tomto turnaji.

Ano na tomto turnaji pravidelne prohrava uz celkem sestkrat.
Reagovat
smazaný uživatel
Kiwi je dáreček.. :), já myslim, že dokázal, že mu to běhá docela dobře, ale že se od toho třetího setu spíš soustředil na to, aby spřesnil údery než aby tolik běhal. Mně taky přišel, jak na tréninku. Prostě, ještě to nemá dobře v ruce, myslim, že na antuku by to už stačilo, ale beton je pro něj beton...

a jestli vyhraje jednou US Open? Vzhledem k tomu, jak se od minulého roku zlepšil v celodvorcové hře, tedy v přechodech na síť a v úspěšnosti jednotlivých zásahů ( co nenabral ve výšce, tak je schopný dohnat tou svou atletikou a pružností)tak bych tuto otázku nechal minimálně otevřenou...
Reagovat
smazaný uživatel
Bude absolutne vyrovnany zapas 50 na 50. Tipujem 5 setovu bitku. Berdych prehral tie-break s dakym Zeballosom a Fernando s dakym Ounnom ci jak sa vola. Cize obaja prehrali jeden tie-break s dost neznamymi slabymi supermi. Obaja maju dobry servis a nastrielali vela es. Ale skusenosti by mali byt na strane Gonzaleza. Kazdopadne Berdych ma sancu ale Tsonga bude ovela tazsi cez toho uz neprejde.
Reagovat
smazaný uživatel
Ouanna rozhodne neni lehky souper, je daleko nez ten zeballos, ouanna hral dobre vcera a na Rolland garros proazil safina, ja to vidim tak na 60 na 40 pro gonzaleze
Reagovat
smazaný uživatel
Ten zapas som pozeral len chvilu. Hodnotil som fakticky len podla toho ze som o nom moc nepocul. Kazdopadne rozhodnu tie-breaky. Obaja maju dobry servis budu aspon dva tie-breaky a tam sa bude rozhodovat kto to psychicky zvladne lepsie
Reagovat
smazaný uživatel
S Berďou se musí počítat!Gonzalez i Tsonga jsou hratelní:-)Uvidíme jak se stím vypořádá:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím, že tohle je konečná, Gonzaleze neporazí
Reagovat
smazaný uživatel
Rozohdně ho nemůže nikdo odepisovat. Vím, že Fernando je tvůj oblíbenec, ale poslední 3 vzájemné zápasy Berdych vcelku vpoklidu opanoval, takže čekám minimálně vyrovnaný souboj.
...
U Štěpánka je šance na postup dvakrát větší, Kohlschreiber hraje vícemnéně pouze od základní čáry a na tyto hráče (vyjma Nadala), umí Radek dobře zahrát. Djokovic by pro něj byl ale již tvrdší oříšek.
Reagovat
smazaný uživatel
No já mám radši druhého fernanda a to verdasca, ale je pravda, ze gonzalez mi nevadi a je sympatak, ja jen, ze berdych uz ztratil set i s tim zeballosem, takze s gonzalezem bude mit problemy, ale doufam, ze vyhraje, i radek.
Reagovat
smazaný uživatel
S tou ztrátou jednoho setu se již tento rok v Americe museli srovnat i Murray a Nadal. Každý zápas je jiný a Berdych by se měl z tohoto zápasu poučit a nejlépe neopakovat chyby z utkání ze Zeballosem. Herně na Gonzaleze má.
...
Aha, Verdasco, je fakt, že v Austrálii se činil, tam si také získal mé sympatie, ale ta druhá půlka sezony je v jeho provedení zatím taková nemastná, neslaná. (myslím na úrovni hráče, co chce okupovat elitní desítku, možná i osmičku).
...
Co by ale za tuto "nemastnou" část sezony dali oba Češi.:-)
Reagovat
smazaný uživatel
dobře Tome jen ta dál ať se ti daří a dostaneš se až nejlepé do finále
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist