Berdychovi se v Tokiu daří. Znovu je ve čtvrtfinále

8. 10. 2009, 10:53
Aktuality 2
Český tenista Tomáš Berdych nezaváhal v Tokiu ani ve svém druhém utkání a v dnešním osmifinále porazil Němce Andrease hladce Becka 6-4 a 6-1. Jednadvacátý hráč světa tak potvrzuje, že se mu v japonské metropoli daří. Mezi nejlepší osmičku zde postoupil potřetí za sebou, přičemž loni celý turnaj vyhrál.
Tomáš Berdych

V utkání s Andreasem Beckem, kterého už letos porazil cestou za titulem na turnaji v Mnichově, se mohl Tomáš Berdych znovu spolehnout na svůj servis. Nastřílel patnáct es a dokázal odvrátit všechny čtyři brejkboly soupeře. Sám naopak získal čtyřikrát soupeřovo podání.

"Začínalo se za slunečného a klidného počasí, ale dohrávalo se v chladu a větru. Přesto můj servis fungoval výtečně. Mám za sebou dobrý zápas," pochvaloval si po zápase čtyřiadvacetiletý Berdych. "Tokio mám opravdu rád," usmíval se český daviscupový reprezentant. A v rozhovoru pro web ATP Tour doufal, že se mu poprvé v kariéře podaří obhájit titul. "Tady by to mohlo být poprvé," řekl tenista, který se marně pokoušel o obhajobu titulu již třikrát, ale neuspěl v Palermu, v pařížské hale, ani naposledy minulý rok na trávě v Halle.

Soupeřem Berdycha o postup do semifinále v Tokiu bude v pátek Rus Michail Južnyj, který vyřadil třetího nasazeného Gillese Simona z Francie. S Južným se letos Berdych střetl již třikrát a ve dvou případech zápas vyhrál, naposledy ve finále v Mnichově.

Tsonga: Podmínky byly hrozné
Dalším nasazeným hráčem, který prošel do čtvrtfinále, je turnajová dvojka Jo-Wilfried Tsonga. Francouz musel na cestě mezi posledních osm překonat svého krajana Richarda Gasqueta.

Souboj ovlivňoval silný vítr, kvůli kterému míče často létaly nepředvídatelně a který také strhával reklamy, jež létaly na kurt. Gasquet se s počasím vypořádal na začátku zápasu lépe a úvodní sadu vyhrál 6-4. Několik jeho nevynucených chyb ale povzbudilo Tsongu, který v dalších dvou setech povolil soupeři pouhé čtyři gamy.

"Podmínky byly hrozné," stěžoval si po zápase Tsonga. Bylo to nebezpečné. Viděl jsem (reklamní) tabule, jak se začínají hýbat. Nikdy nevíte, co se může stát," dodal sedmý hráč světa.

V souboji dvou veteránů nestačil loučící se Francouz Fabrice Santoro na Lleytona Hewitta z Austrálie. Santoro navštívil turnaj v Tokiu a také naposledy a vítěz z roku 2001 Hewitt ho vyprovodil výsledkem 3-6 6-3 6-1.

"V minulosti jsme odehráli pár vyrovnaných zápasů," řekl po utkání Hewitt, který Santorovi nasázel 10 es. "Fabrice hraje na tomhle povrchu dobře. Očekával jsem bitvu a je hezké, že jsem ji vyhrál," dodal Australan.

Pro Hewitta je čtvrtfinále v Tokiu dalším úspěchem na cestě zpátky na vrchol, kam míří poté, co byl mimo hru po operaci kyčlí.

"Prostě se chci v žebříčku vrátit na špičku. Doufám, že v nové sezoně, která začne v Austrálii, budu hrát dobrý tenis," věří Hewitt.

Výsledky - Tokio (tvrdý povrch, dotace 1,226.500 dolarů):

Dvouhra - 2. kolo:
Berdych (5-ČR) - Beck (Něm.) 6:4, 6:1, Tsonga (2-Fr.) - Gasquet 4:6, 6:2, 6:2, Južnyj (Rus.) - Simon (3-Fr.) 7:6(5), 6:7(5), 6:4, Gulbis (Lot.) - Monaco (Arg.) 6:3, 4:1, Hewitt (8-Austr.) - Santoro (Fr.) 3:6, 6:3, 6:1, Roger-Vasselin (Fr.) - Melzer (Rak.) 4:6, 6:2, 6:3.

Čtyřhra - 1. kolo:
Levinský, Kas (ČR/Něm.) - Chiudinelli, Meffert (Švýc./Něm.) 6:3, 6:2.

 

pva, ČTK

Komentáře

2
Přidat komentář
smazaný uživatel
§§§
Reagovat
smazaný uživatel
super
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist