Berrettini si comeback po zranění titulem neosladil, triumf ve Phoenixu obhájil Borges

18. 3., 09:14
Aktuality 0
CHALLENGER PHOENIX - Bývalý šestý hráč světa Matteo Berrettini (27) první turnaj po zranění pravého kotníku na loňském US Open titulem nezakončil. Ve finále tradičně kvalitně obsazeného challengeru ve Phoenixu italský šampion z roku 2019 podlehl 5:7, 6:7 Portugalci Nunu Borgesovi (27), který dokázal obhájit svůj loňský nejcennější triumf.
Profily hráčů
Matteo Berrettini (© AFP)

Matteo Berrettini patří ke skvělým tenistům s chatrným zdravím. Jeho obrovský potenciál přibrzdily opakované problémy s břišními svaly, operace pravého zápěstí (jaro 2022) či naposledy podvrtnutý kotník. Ten si poranil loni na US Open a půl roku nehrál, byť trénoval společně s italským týmem během listopadového triumfu v Davis Cupu či byl nalosován do lednového Australian Open.

Bývalá světová šestka a aktuálně 142. hráč světa se na kurty vrátil teprve minulý týden na kvalitně obsazeném challengeru ve Phoenixu a hned si připsal čtyři vítězství nad žebříčkové lépe postavenými soupeři. Třikrát otočil vývoj z 0:1 na sety proti triu Francouzů Hugu Gastonovi (85. v ATP), Arthuru Cazauxovi (77.) a Terenci Atmanemu (136.) a v semifinále zdolal ve dvou tie-breacích i sedmého nasazeného Australana Aleksandara Vukice (69.).

Poprvé od podzimu 2022 si tak zahrál finále, titulem ale svůj první turnaj po šesti měsících završit nedokázal. Šampion z roku 2019 nestačil na loňského vítěze Nuna Borgese (60.), portugalskému vrstevníkovi podlehl v prvním vzájemném střetnutí 5:7, 6:7.

Finalista Wimbledonu 2021 Berrettini, kterého trénuje bývalý kouč Rafaela Nadala Francsico Roig, vstoupil do utkání brejkem, vedení 4:2 ale neudržel. Ve druhé sadě naopak dotáhl ztrátu 3:5 a po odvrácení dvou mečbolů si vynutil tie-break. V něm vedl 3:0, ale v závěru ztratil 7 z 8 míčků a naděje na první triumf od června 2022 (ATP 250 v Queen's Clubu) pro něj vyhasla.

Borges poprvé obhájil titul

Borges vyhrál challenger pošesté v kariéře a podruhé té nejvyšší kategorie ATP Challenger Tour 175. V Arizoně dokázal poprvé obhájit titul z předchozí sezony.

"Stále tomu nemohu uvěřit. Byl to úžasný týden. Přitom jsem ho nezačal dobře, v tréninku jsem se necítil nejlépe. Ale během turnaje jsem získával sebedůvěru a vypořádal jsem se i se všemi těmi nepříjemnostmi. Jednou jsem tu končil až po půlnoci," komentoval Borges.

"Zůstával jsem hladový, motivovaný a tlačil jsem sám na sebe. Zůstával jsem pozitivně naladěný a celý týden tvrdě pracoval. Jsem překvapený, ale šťastný, že jsem tu vybojoval další titul," dodal Borges, který na letošním Australian Open skolil sedm zápasů neporaženého Grigora Dimitrova a poprvé si zahrál osmifinále grandslamu.

Oba finalisté se nyní přesunou na Masters 1000 do Miami, kde Berrettini odehrál včetně kvalifikace tři zápasy a dosud nedokázal zvítězit. Borges při loňském debutu prošel kvalifikací, ale následně skončil v prvním kole. Hlavní soutěž letošního ročníku bude rozlosována v pondělí 18. března večer SEČ.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist