Berrettini si v Maroku zajistil TOP 100 a finále po roce a půl, vyzve obhájce titulu

6. 4., 21:34
Aktuality 0
ATP MARR8KEŠ - Ital Matteo Berrettini (25) na antuce v Marrákeši porazil ve svém prvním semifinále na okruhu ATP po roce a půl 6:7, 6:3, 6:2 Argentince Mariana Navoneho (23) a postupem do finále, ve které proměnil už svůj druhý start na hlavním okruhu po půlroční pauze, si zajistil návrat do TOP 100. O celkově 8. titul a první od června 2022 si zahraje s loňským šampionem Robertem Carballésem (31) ze Španělska.
Matteo Berrettini je po roce a půl ve finále (© Profimedia)

Berrettini – Navone 6:7, 6:3, 6:2

Bývalá světová šestka a finalista Wimbledonu 2021 Matteo Berrettini se v posledních letech trápí s různými zraněními. Během loňského roku odehrál jen 26 zápasů s bilancí 14:12 a sezona pro něj skončila už v září na US Open po skreči zaviněné podvrtnutím kotníku.

Na kurty se sedmadvacetiletý Ital vrátil až v březnu po půlroční pauze a už podruhé se dostal do finále. Po challengeru na tvrdém povrchu ve Phoenixu se mu to povedlo i na antukové akci ATP 250 v Marrákeši.

Na cihlové drti Berrettini hraje poprvé od loňského dubna a po čtyřech vystoupeních zůstává neporažený. Po Alexanderu Ševčenkovi, Jaume Munarovi a Lorenzu Sonegovi zvládl i semifinálový obrat proti Marianu Navonemu. Třiadvacetiletého Argentince, který si v únoru na antukové pětistovce zahrál poprvé ve finále turnaje ATP, zdolal po 2 hodinách a 42 minutách boje 6:7, 6:3, 6:2.

"Hrálo se skoro tři hodiny a jsem docela unavený, ale jsem hlavně opravdu šťastný," řekl Berrettini v pozápasovém rozhovoru na kurtu. "Tento týden to byl rozhodně nejtěžší zápas. Soupeři gratuluju k výkonu. Bylo to těžké, protože se měnily podmínky, ale hodně mi pomohlo publikum. Jejich podpora byla neuvěřitelná. Jsem unavený, ale nadšený z finále."

Berrettini hraje na antuce teprve čtvrtý turnaj od Roland Garros 2021. Loni v Monte Carlu ze své jediné akce na oranžové drti po postupu do osmifinále odstoupil vinou zranění břišních svalů a přišel o zbytek antukového jara včetně Roland Garros.

V Marrákeši si po 13 měsících zahrál čtvrtfinále turnaje ATP a ukončil rok a půl dlouhé čekání na semifinále i finále. Díky tomu se v pondělí vrátí do TOP 100. V celkově 13. finále a prvním od října 2022 zaútočí na 8. titul, na který čeká od triumfu na trávě v Queen's Clubu 2022.

"Ani si už nepamatuju, kdy jsem hrále finále turnaje ATP naposledy. Tvrdě jsem pracoval na tom, abych tady mohl být. Abych byl zdravý a užíval si to, co dělám. Jsem za tohle všechno moc vděčný," dodal Berrettini.

Kotov – Carballés 4:6, 2:6

Jeho soupeřem bude Španěl Roberto Carballés, s nimž ve vzájemné bilanci vede 2:1. Na antuce se střetnou poprvé. Jednatřicetiletý Španěl v semifinále přehrál 6:4, 6:2 Rusa Pavla Kotova a postoupil do svého třetího finále, opět na antuce.

Carballés v boji o titul dosud neprohrál. Poprvé triumfoval v ekvádorském Quitu 2018 a podruhé před rokem právě v Marrákeši. Nyní má šanci na severu Afriky titul poprvé v kariéře obhájit.

Výsledky turnaje ATP 250 v Marrákeši


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist