Berrettini ukončil dvouleté čekání na titul, v Marrákeši porazil i loňského šampiona

7. 4., 19:05
Aktuality 2
ATP MARRÁKEŠ - Matteo Berrettini (27) už na třetím turnaji po půlroční pauze zaviněné zraněním kotníku ukončil téměř dvouleté čekání na 8. titul. Italský tenista ovládl antuku v marocké Marrákeši, ve finále porazil 7:5, 6:2 španělského obhájce titulu Roberta Carballése (31) a stvrdil svůj návrat do TOP 100.
Matteo Berrettini (© AFP)

Carballés – Berrettini 5:7, 2:6

Finalista Wimbledonu 2021 Matteo Berrettini se v posledních letech trápí s různými zraněními. Během loňského roku odehrál jen 26 zápasů s bilancí 14:12 a sezona pro něj skončila už v září na US Open po skreči zaviněné podvrtnutím kotníku.

Na kurty se sedmadvacetiletý Ital vrátil až v březnu po půlroční pauze a dva ze tří turnajů zakončil finálovým duelem. Po nezdaru na challengeru na tvrdém povrchu ve Phoenixu slaví triumf na antukové akci ATP 250 v Marrákeši.

Na cihlové drti hrál Berrettini poprvé od loňského dubna a porazil všech pět soupeřů. Po Alexanderu Ševčenkovi, Jaume Munarovi, Lorenzu Sonegovi a Marianu Navonemu zvládl zvládl i souboj s Robertem Carballésem.

Španělského obhájce titulu porazil 7:5, 6:2 a vzájemnou bilanci upravil na 3:1. V první sadě sice prohrával 1:3, ale skóre otočil. Druhý set už byl jasnou záležitostí bývalé světové šestky a Ital se tak v novém vydání žebříčku posune o 51 příček na 84. místo.

Berrettini hrál na antuce teprve čtvrtý turnaj od Roland Garros 2021. Loni v Monte Carlu ze své jediné akce na oranžové drti po postupu do osmifinále odstoupil vinou zranění břišních svalů a přišel o zbytek antukového jara včetně Roland Garros.

V Marrákeši si poprvé od března 2023 zahrál čtvrtfinále turnaje ATP, poprvé od října 2022 se dostal do semifinále a finále a nakonec ukončil čekání na první triumf od června 2022, kdy dobyl trávu v Queen's Clubu. V celkově 13. finále Berrettini získal 8. titul - čtyři trofeje slavil na trávě, čtyři na antuce.

"Chci poděkovat svému týmu. Posledních pár let bylo náročných a jen díky nim jsem dokázal překonat těžké chvíle. Moje tělo mi nedovolovalo hrát a jen díky nim jsem teď tady," řekl Berrettini. "Děkuju také všem kamarádům a rodině, kteří byli se mnou po celou dobu, kdy jsem byl zraněný a nešťastný z toho, že nemohu hrát," dodal první italský vítěz turnaje od roku 2006.

Jednatřicetiletý Carballés hrál finále potřetí v kariéře a opět na antuce. Poprvé v něm prohrál a nenavázal na triumfy z ekvádorského Quita 2018 a loňské Marrákeše. Na severu Afriky měl šanci poprvé obhájit titul na okruhu ATP.

Výsledky turnaje ATP 250 v Marrákeši


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

2
Přidat komentář
Tomas_Smid_fan
Je veřejným tajemstvím, že za vzestupem Mattea, víc jak doléčení kotníku, stojí únik ze sexuálního otroctví
Tak hodně štěstí Matteo a příště si dej bacha, víš jak dopadl Gríša...
Reagovat
hanz
Zase má haldy vzpomínek do stáří
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist