Berrettini v pětisetové bitvě zdolal Monfilse a může se stát prvním italským finalistou US Open

5. 9. 2019, 00:19
Aktuality 10
US OPEN - Matteo Berrettini ve svém premiérovém grandslamovém čtvrtfinále v pětisetové bitvě po velmi dramatické koncovce zdolal 3-6 6-3 6-2 3-6 7-6(5) bývalého semifinalistu Gaëla Monfilse, znovu vylepšil své grandslamové maximum a vyrovnal italské maximum na závěrečném podniku velké čtyřky. O první grandslamové finále si 23letý Ital zahraje s Rafaelem Nadalem.
Profily hráčů
Matteo Berrettini (© AFP)

Matteo Berrettini prožívá nejlepší sezonu své kariéry. Do letošního tenisového roku vstupoval až coby 54. hráč světa, po triumfech v Budapešti a Stuttgartu však rozšířil svou sbírku trofejí na tři kousky a zajistil si debut v Top 20 žebříčku ATP.

Po Wimbledonu, kde si zahrál své první grandslamové osmifinále, v němž schytal výprask od Rogera Federera, se kvůli zdravotním potížím před US Open zúčastnil jediné generálky a prohrál hned v prvním kole.

Nyní je zpět v plné síle a na právě probíhajícím US Open hraje životní turnaj. V úvodních kolech ve čtyřech setech přehrál Richarda Gasqueta, Jordana Thompsona a Alexeje Popyrina, v osmifinále bez ztráty setu zastavil nebezpečného Andreje Rubljova.

Ve svém premiérovém grandslamovém čtvrtfinále, které se od poloviny třetího setu kvůli dešti dohrávalo pod zataženou střechou, dnes zvládl dramatickou koncovku a pětisetovou bitvu s bývalým semifinalistou Gaëlem Monfilsem, jehož v premiérovém souboji po téměř čtyřech hodinách zdolal 3-6 6-3 6-2 3-6 7-6(5).

Zatímco až do stavu 2-2 na sety se žádné velké drama nekonalo a zápas probíhal jako na houpačce, rozhodující dějství nabídlo nervy drásající koncovku. Na tu ale vůbec nemuselo dojít, jelikož Berrettini vedl už 5-2 a kráčel za postupem.

Jenže za stavu 5-3, kdy podával na vítězství, zahodil první mečbol dvojchybou a pustil Monfilse zpět do utkání. Další dva mečboly pro Berrettiniho přišly za stavu 6-5. Monfils vždy dvojchybou soupeři nabídl možnost zápas ukončit, ovšem Berrettini v obou případech zahrál forhend do sítě. Rozhodovat tak nakonec musel tie-break. V něm Monfils v pořadí čtvrtý mečbol zlikvidoval esem. Italský mladík vzápětí nervy ukočíroval a zápas už ukončil.

"Pamatuju si jenom poslední míč," radoval se Berrettini, první Ital po 42 letech v semifinále ve Flushing Meadows. "Měl jsem dojem, že hraju a zároveň zápas sleduju. Bylo to skvělé" dodal.

Berrettini postupem do semifinále vyrovnal italské maximum na závěrečném grandslamu sezony (Corrado Barazzutti, semifinále 1977), stal se teprve čtvrtým italským semifinalistou grandslamu v open éře a nejmladším semifinalistou US Open po devíti letech (Novak Djokovič, 2010) a udržel si stoprocentní letošní bilanci ve čtvrtfinálových bojích (6-0).

V pátek si nezahraje jen o premiérové finále na podnicích velké čtyřky, ale také debut v Top 10. Jeho soupeřem bude trojnásobný šampion Rafael Nadal, kterého vyzve poprvé. Největší favorit po vypadnutí Novaka Djokoviče a Rogera Federera si poradil s Diegem Schwartzmanem.

Druhý finalista vzejde ze souboje mezi Daniilem Medveděvem a Grigorem Dimitrovem.

• US OPEN •
New York, USA, tv. povrch, 57,238.700 dolarů
středeční výsledky (4. 9. 2019)
• Dvouhra muži - čtvrtfinále •
M. Berrettini (24-It.) - Monfils (13-Fr.) 3-6 6-3 6-2 3-6 7-6(5)
Nadal (2-Šp.) - Schwartzman (20-Arg.) 6-4 7-5 6-2
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

10
Přidat komentář
kada.tom
Senzace, Italům se prostě v NY daří :-)
Ale za Mattea jsem rád, fakt letos má dobrou sezónu.
Reagovat
EllNino
Mates super :)
Reagovat
Vlk-v-trave
A jeste ma w.o. v semicku... prez Diega by asi nepresel, ale...ten druhy, co dnes v noci po haluzi postupil, nebude delat tolik asi problemy.:)
Reagovat
Krisboy
Woe, to by byla pecka :) Ale čertužel, něco mi říká, že Mates uhraje 6 gemů :(
Reagovat
Krisboy
Viděl někdo celej zápas? Ze začátku druhého setu Gael vypadal, že mu něco je. Tak divně se protahoval, opíral o raketu mezi výměnama...V té době taky přišel o brejk a následně druhej set ztratil. Říkal jsem si, že to snad ani nedohraje...

Každopádně Maťovi gratulace, zajímavej hráč. Má podobnej servis jako já a hraje stejnou raketou :D
Reagovat
spaniel
Delal to od druheho setu az do konce. Ve ctvrtem nejvic. Ani se nechodil pro rucnik, misto toho se predklonil a cekal na time limit na podani. Na lavicce na sebe lil cele lahve.
Reagovat
Vlk-v-trave
Gratulace Mattimu. Ovsem v SF s Diegem nebude jednoduche. Janekda citi Diega na titul. Takze zastavovat tyhle dva bude dost tezke, pokud vubec to bude mozne...

Take gratulace Ondrovi k paradni expresce...:)
Reagovat
Ondřej.Jirásek
:D
Reagovat
marsden
Komentator na eurosportu tvrdi, ze rozhovory s italem jsou jedinecne, me prijdou spis lehce natvrdly. Ital neni takovej arogantni dement jako FF, ale spis takovej jednodussi typ, kluk co se hleda.
Reagovat
martinek37
Skvělý zápas. Gaela musí ty dvojchyby v TB hodně mrzet. Přál jsem mu, je jeden z mých oblíbenců. Ale Mattea mám taky celkem v oblibě, takže mu ten postup a match s Rafou taky přeju. Při vší úctě k Diegovi, který má můj nesmírný obdiv za to, co předvádí, nemyslím, že by měl dnes šanci to nějak zdramatizovat.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist