Birnerovou podržel přítel a Wimbledon je odměnou

27. 6. 2013, 13:16
Aktuality 11
Láska k tenisu a podpora přítele udržely Evu Birnerovou po zraněních ve hře. Česká tenistka se prokousávala menšími turnaji a postup do třetího kola na oblíbené trávě ve Wimbledonu je pro ni teď odměnou.
Profily hráčů
Eva Birnerová

"Je to jeden z mých největších úspěchů," radovala se zanedlouho devětadvacetiletá Birnerová po středečním vítězství. Třetí kolo ve Wimbledonu přirovnala k finále na turnaji WTA v Taškentu v roce 2011 a 3. kolu na Australian Open 2007.

Právě před šesti lety, po třetím kole v Melbourne, se zdálo, že se ve 22 letech pevně usadí v elitní stovce. V žebříčku se vyšplhala na 59. místo světa, jenomže o rok později si zranila zápěstí, musela i na operaci kolena a to ji srazilo.

"Dva roky jsem se trápila. Začínáte zespodu, musíte jezdit nejmenší turnaje, hrát kvalifikace, což je těžký, protože konkurence se strašně zvedla. Mladý holky jsou sice až mezi dvoustovkou a pětistovkou, ale hrajou moc dobře," řekla Birnerová.

Objíždět malé turnaje je náročné psychicky a také finančně, protože dotace jsou malé a náklady vysoké. Birnerová ale vytrvala. "Mě tenis vždycky bavil a pořád jsem doufala. Musíte doufat," měla pevnou víru a podporu přítele Ondřeje. "Držel mě nad vodou, bez toho bych se nikdy v životě nahoru zase nedostala," děkovala.

Ve Wimbledonu fandí sestra, přítel i jeho kamarádi
Ani letos se nezdálo, že by mělo dojít ke změně. V žebříčku je aktuálně na 152. místě a před Wimbledonem musela projít kvalifikací. Tu ale zvládla a v All England Clubu hraje dvouhru poprvé po šesti letech. "Vždycky jsem měla trávu ráda, protože hraju rychle a míče sklouzávají, což je nepříjemné pro soupeřky," řekla.

Především se cítí zdravotně v pořádku a hraje, jak si sama představuje. "Můžu se spolehnout na základní údery i na servis, chodím do toho," usmála se.

A ještě jedna věc Birnerové v Londýně pomáhá: cítí se tady jako doma. Proč? Protože vždy bydlí u rodiny Bruntů, kam jezdí už 11 let. "Mám u nich zázemí, starají se mě jako v bavlnce," rozzářila se tenistka, která k nim zpočátku jezdila do penzionu. "Po letech řekli: Evčo, patříš do rodiny a můžeš tady být jako doma. A jsem."

Anglická rodina s Birnerovou turnaj prožívá. Vstávají v šest hodin ráno, aby vystáli frontu na lístky, a dodržují s tenistkou každodenní rituály. "Třeba jejich synovi jsme koupili trenky, které každý den nosí. Jsou to vyhrávací barevný trenky, každý den se perou a má je na sobě. A každý jíme rizoto," prozradila.

Ve Wimbledonu pomáhá Birnerové její o pět let mladší sestra Hana, která ji podržela ve finále kvalifikace. U kurtů fandí i trojice kamarádů jejího přítele, takže má na zápasech velkou podporu. "Dodali mi strašně energie," řekla Birnerová.

Vítězka tří turnajů ve čtyřhře na okruhu WTA si za postup do třetího kola vydělala 63 tisíc liber, skoro dva miliony korun. "Nějaká odměna bude, představu mám, ale jasné je, že půjdou třeba do tenisu, nebo si je shromáždím," uvažovala.

V turnaji navíc nemusí ještě skončit. V pátek ji čeká v boji o osmifinále Monica Puigová z Portorika. "Není to Serena (Williamsová), takže je to hratelné," řekla. Třeba si tak v případě postupu splní další sen a zahraje si na velkém kurtu.

pva, ČTK

Komentáře

11
Přidat komentář
horska.kraslice
Monica Puig je mně velmi sympatická, v tomto případě bych však přála výhru Evě Birnerové. Monica má vše ještě před sebou, její čas určitě přjde.
Reagovat
smazaný uživatel
Puig jí musí vyklepnout zejtra...Vamos Monica!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Nic proti ní nemám, ale doufám, že vyhraje Monica. :) Serena to sice není, ale právě Serenu má za vzor...
Reagovat
HuckoShark
Lustrigol a Monthy25 by se meli asi odstehovat do Portorika. Jinak nerozumim tomu,proc jako Cesi tady fandi Puig. Pral bych Vam,aby jste si na ni vsadili ranec a Birnerova ji vyklepla:-D
Reagovat
smazaný uživatel
Další mimoň, co si myslí, že se v tenise může fandit jenom podle národnosti... Monica je mi prostě sympatická a že teď hraje zrovna s Češkou, za to já fakt nemůžu. Co je třeba špatného na tom, mít osm oblíbených hráček z osmi různých zemí? :)
Reagovat
slacker
Spatne je fandit proti nasim
Reagovat
smazaný uživatel
Já ale nikdy nefandím proti někomu, ale pro někoho. To je podstatný rozdíl...
Reagovat
slacker
Doufat a prat viteztvi souperum ceskych hracu = neprat uspech ceskym hracum => kalet do vlastniho hnizda
Reagovat
smazaný uživatel
Nevidím důvod, proč bych v individuálním sportu měl fandit podle národnosti. Ale tobě je asi zbytečné něco vysvětlovat...
Reagovat
slacker
To nema s individualismem sportu nic spolecneho. Davat prednost cizim pred domacim je hodne kratkozrake. Bez sounalezitosti si nas cizi rozeberou na soucastky
Reagovat
Fandina
a Eve úspěch a radost přeji. Je to sympaťanda a v dalším kole držím palce a jsem zvědavá na zápas. Efko ... pojď pojď pojď!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist