Blakeovi se v Paříži nedaří. Letos vypadl s kvalifikantem

27. 5. 2009, 08:55
Aktuality 4
FRENCH OPEN MUŽI - James Blake si svou nelichotivou bilanci na French Open nevylepší ani letos. Už v úvodním kole neuhrál ani set s argentinským kvalifikantem Leonardem Mayerem a v Paříži tak více prohrává, než vyhrává. Vstup do turnaje naopak zvládli favorité Djokovič a Del Potro.
James Blake

Jamesi Blakeovi sice vcelku vyšla příprava, když si poprvé zahrál finále na evropské antuce v Estorilu a v Madridu zlomil prokletí, ale jediný grandslam na antuce mu zkrátka nesedí. S kvalifikantem Leonardem Mayerem z Argentiny prohrál ve třech setech a bilanci na pařížské antuce má tak 6 výher a sedm porážek.

"Pro Američany není tenhle turnaj hlavním cílem. Soustředíme se na Wimbledon a hlavně US Open," snažil se své brzké vyřazení omluvit Blake. "Myslím, že když bychom se více soustředili na Paříž, ztratíme naši sílu na dalších grandslamech," dodal devětadvacetiletý Američan.

Pouze dva tenisté ze Spojených států amerických - Roddick a Kendrick - dokázali postoupit do druhého kola. A to měli ve hře hned devět hráčů. Před dvěma lety dokonce vypadlo všech devět Američanů už v prvním kole. Mohou už tak jen vzpomínat na deset let starý triumf Andrého Agassiho.

Za obhajobou semifinálových účastí z posledních dvou let, a možná výš, vykročil Novak Djokovič. S Ekvádorcem Nicolasem Lapenttim se však na postup příliš nenadřel: už v osmém gamu prvního setu si Jihoameričan poranil kotník, a i když to ještě chvíli zkoušel, za stavu 6-3 3-1 z pohledu Srba vzdal.

"Byl bych samozřejmě radši, kdybych na kurtu strávil o trochu více času a mohl si vyzkoušet variace úderů. Na druhou stranu jsme se dnes do dlouhých výmkěn nedostávali. Asi každý viděl, jak moc to tu foukalo," řekl Djokovič, kterého ve druhém kole čeká Sergej Stachovský z Ukrajiny.

Suverénně prošel do druhého kola černý kůň turnaje Juan Martin Del Potro. Dvacetiletý Argentinec v dvakrát přerušeném utkání deštěm neměl žádné slitování s domácím Michaelem Llodrou, kterému nenabídl jediný brejkbol a za hodinu a půl vyhrál 6-3 6-3 6-1.

Tsonga slavil netradičně: Vzal si kravatu
Své první výhry se na domácím grandslamu dočkal devátý hráč světa Jo-Wilfried Tsonga. Při první účasti v roce 2005 nestačil na Roddicka, další tři ročníky pro něj zůstaly z různých důvodů zapovězeny. Až letos měl tak druhou možnost si zahrát na pařížské antuce a šance se chopil. Svého krajana Juliena Benneteaua zdolal ve čtyřech setech a výhru oslavil netradičně, když přišel na tiskovou konferenci v kravatě.

"Je to poprvé, co jsem tu vyhrál, tak to chci oslavit," vysvětloval Tsonga. "Chtěl jsem přijít ve smokingu, ale můj sponzor si to nepřál, tak jsem našel řešení." Byl také dotázán, zda pokud by turnaj vyhrál, přijde v motýlku. "Pokud turnaj vyhraju, přijde v čemkoliv. Jen ne v tangách," rozesmál francouzský tenista novináře.

Až nečekaně snadno zvládl svůj první zápas Gael Monfils. Tenista, jehož obhajoba loňského semifinále na Roland Garros byla velmi reálně ohrožena, však nakonec se zatejpovaným kolenem nastoupil a bez menších komplikací smetl Bobbyho Reynoldse. "Dostal jsem se rychle do zápasu a pak už to bylo docela snadné," řekl Monfils. "V závěru jsem v kolenu ucítil bolest, ale myslím, že to nebude vážné," přál si dvaadvacetiletý Monfils, který se v dalším kole střetne s Rumunem Crivoiem.

Velmi blízko bylo rozlučce s Fabricem Santorem. Šestatřicetiletý veterán startuje v Paříži již podvacáté, ale také naposledy, protože na konci sezony chce ukončit kariéru. Letos si přál vyhrát první zápas a ve druhém kole prohrát po dobrém výkonu. Jeho setrvání v turnaji však zřejmě prodloužila jen tma. S Belgičanem Christophem Rochusem v utkání prvního kola totiž prohrává 3-6 1-6 6-3 3-5. A to už v posledním gamu podával soupeř na ukončení zápasu.

- GRANDSLAM FRENCH OPEN (Francie, antuka) -
úterní výsledky mužů (26. 05. 2009)

Dvouhra - 1. kolo:
Djokovič (4-Srb.) - Lapentti (Ekv.) 6-3 3-1 skreč L.
Del Potro (5-Arg.) - Llodra (Fr.) 6-3 6-3 6-1
Tsonga (9-Fr.) - Benneteau (Fr.) 6-4 3-6 6-3 6-4
Monfils (11-Fr.) - Reynolds (USA) 6-2 6-3 6-1
Mayer (Arg.) - Blake (15-USA) 7-6(6) 7-5 6-2
Robredo (16-Šp.) - Mannarino (Fr.) 6-2 6-1 6-2
M. Gonzalez (Arg.) - Fish (22-USA) 6-3 1-6 6-4 7-6(4)
Gicquel (Fr.) - Schüttler (27-Něm.) 6-0 6-0 6-4
Kohlschreiber (29-Něm.) - Tomic (Austr.) 6-1 6-2 6-2
Crivoi (Rum.) - Greul (Něm.) 6-1 7-6(1) 6-2
Gimeno-Traver (Šp.) - Koroljov (Rus.) 6-4 skreč K.
Beck (Něm.) - Navarro (Šp.) 7-6(9) 6-4 6-1
Troicki (Srb.) - Kubot (Pol.) 3-6 6-3 6-4 6-7(4) 6-3
Stachovskij (Ukr.) - Dabul (Arg.) 4-6 7-5 7-6(2) 6-3
Seppi (It.) - Garcia-Lopez (Šp.) 6-3 6-3 6-1
Monaco (Arg.) - Baghdatis (Kypr) 6-3 6-2 6-4
Ferrero (Šp. ) - Ljubičič (Chorv.) 2-6 6-4 6-4 3-6 6-3
Haas (Něm.) - Pavel (Rum.) 6-1 6-4 6-4

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

4
Přidat komentář
smazaný uživatel
mohli hrát proti sobě s Berdychem a prohráli by oba...
Reagovat
spaniel
Nejdřív je v článku Bake, pak zase Bleke, tak to opravte ;)
Reagovat
LubosZabloudil
Díky za upozornění ;)
Reagovat
herba
cocote 3 dny tlačim tenisy, aby mě to poslední match na tiketu pojebal, zlom si nohu aspoň na třikrát!!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist