Bouzková na druhý titul nedosáhla. V Bogotě v prvním finále na antuce nestačila na domácí Osoriovou

7. 4., 20:55
Aktuality 40
WTA BOGOTÁ - Marie Bouzková (25) prohrála už pátý ze šesti finálových zápasů a dál čeká na první triumf mimo domácí prostředí. V Bogotě nejvýše nasazená Češka nestačila v prvním finále na antuce na domácí Camilu Osoriovou (22), která zvítězila 6:3, 7:6 a po vítězství v roce 2021 získala i svou druhou trofej právě v kolumbijské metropoli.
Profily hráčů
Marie Bouzková (© Profimedia)

Bouzková – Osoriová 3:6, 6:7

Marie Bouzková ihned na první akci po ukončení spolupráce s někdejší wimbledonskou šampionkou Conchitou Martínezovou a posunutí bývalého slovinského tenisty Mikea Urbaniji do role hlavního trenéra zaznamenala nejlepší výsledek v sezoně. Po šesti měsících vyhrála víc jak dva zápasy po sobě a nakonec ztroskotala až na poslední páté soupeřce.

Pětadvacetiletá Češka na turnaji WTA 250 v Bogotě plnila roli nasazené jedničky a po sérii nezdarů si na úvod antukového jara zvedla sebevědomí. Připsala si skalpy Kanaďanky Rebeky Marinové, Američanky Hailey Baptisteové, německé veteránky Laury Siegemundové a Rusky Kamilly Rachimovové.

Nestačila až na domácím publikem hnanou Camilu Osoriovou. Zatímco v předchozích dvou vzájemných duelech v roce 2022 na tvrdém povrchu dominovala a pokaždé ztratila jen čtyři gamy, na antuce recept na o tři roky mladší Kolumbijku nenašla.

Bouzková do duelu vstoupila brejkem, ale pak prohrála čtyři gamy po sobě a první set, v němž spáchala na své poměry vysoký počet 10 nevynucených chyb, už nezachránila. Ve druhém dějství otočila ziskem 10 fiftýnů v řadě z 0:2 na 3:2, ve 12. hře po parádní kombinaci úderů odvrátila winnerem mečbol a vynutila si tie-break.

Na obrat ale síly nenašla, neboť v sobotu po vítězném semifinále hrála ve večerních hodinách ještě neúspěšnou čtyřhru a nedělní finále začínalo krátce po poledni. Při druhém mečbolu ještě nervózní Osoriová udělala svou sedmou dvojchybu, ale na třetí pokus už zápas ukončila a společně s fanoušky mohla začít slavit.

Statistiky zápasu Marie Bouzková – Camila OsoriováStatistiky zápasu Marie Bouzková – Camila Osoriová (@ Livesport)

Bouzková si tento týden zahrála poosmnácté v kariéře ve čtvrtfinále turnaje WTA, ale až nyní v kolumbijské metropoli poprvé na antuce. Až dosud na hlavním okruhu na nejpomalejším povrchu nevyhrála víc jak dva zápasy v řadě, v Bogotě zvítězila čtyřikrát.

Věčně usměvavá Češka si finále na turnaji WTA zahrála pošesté v kariéře a poprvé mimo outdoorový hard. Již popáté ale během slavnostního ceremoniálu přebírala pouze menší trofej pro poraženou finalistku.

Dosud jediný triumf slavila na domácím Livesport Prague Open 2022, naopak neuspěla také v mexickém Monterrey 2020, na Phillip Island Trophy v australském Melbourne 2021, v mexické Guadalajaře 2022 a v čínském Nanchangu 2023.

Bouzková se ve světovém žebříčku posune na 35. místo a po týdnu odpočinku se pokusí na zlepšené výkony navázat na turnaji WTA 250 ve francouzském Rouen a následně na tisícovce v Madridu.

Dvaadvacetiletá Kolumbijka Osoriová před Bouzkovou skolila i dvojnásobnou obhájkyni titulu Němku Tatianu Mariaovou či bývalou finalistku Roland Garros Saru Erraniovou z Itálie a své čtvrté finále přetavila v druhý titul z turnaje WTA. Poprvé slavila před třemi lety rovněž v Bogotě.

Výsledky turnaje WTA 250 v Bogotě


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

40
Přidat komentář
Teo
To už lepší nebude
Reagovat
turista
Marie je dobrá, ale bohužel nemá zabijácký instinkt.
Reagovat
Teo
Já jí kdysi dost fandil, ale myslím, že tohle je její strop, u kterýho už zůstane.
Reagovat
misa
Byla už na 24. místě žebříčku, takže strop je evidentně výš než co Marie předvádí teď. Finále dohrávala na hranici vyčerpání, třeba rychlost prvního podání klesala ke 130 km/h. Za což si ale může sama, když se místo odpočinku po náročných zápasech ve čf. a sf. šla dále unavovat nočními zápasy v deblu.
Reagovat
Sinuhet1
Bylo tam par suprovych vymen (proto mam rad antuku) ale taky spousta nevynucenych chyb
Reagovat
turista
Je smutné prohrát s tak hratelnou a nepříliš kvalitní soupeřkou. Kdyby prohrála se Swiatekovou tak neřeknu ani popel.
Reagovat
Teo
Ta už se nezlepší
Reagovat
Fransoas
Skoro by se dalo říci,že by to mohl být úspěch.Rozjetá Kolumbijka podporovaná navíc domácím publikem hrála na hraně rizika a svých možností.Škoda že Maruška nevyužila možnosti ve skrácené hře,kdy vedla 3 : 1 a jasný míček u sítě neuhrála.V ten moment to mohlo být jěště nadějné pro případný zvrat.Určitě v tom hrála roli i fyzická únava z předešlých zápasů.Přes velkou bojovnost se jí titul nepodařilo urvat.Přeju aby se jí dařilo i v dalších zápasech.
Reagovat
frenkie57
Jsem nakonec rád, že jsem F promeškal, protože podle těch ohlasů tady to musel být ještě horší výkon než v SF.
Jsem zvědav, zda se pod vedením toho Slovince někam posune, neboť zatím hraje úplně stejnou tužku jako za Conchity. Ta finálová účast byla dána pouze tím, že turnaj v Bogotě byl velmi slabě obsazen a ani tak ho Marie nedokázala vyhrát.
Včera jsem si na YT pouštěl hajlajty z některých jejích starších zápasů a to byl úplně jiný tenis, jiná Maruška. Upřímně doufám, že se na tu dobu rozpomene, protože její současný herní projev je jen pro otrlé tenisové masochisty.
Reagovat
misa
Měla by se zlepšovat podobně jako loni na jaře a v létě. Důležité je udržet dobré zdraví a kondici.

Pro mě její herní ideál představoval třeba loňský zápas proti Martič na US Open. Aktivnější přístup s dobře rozdělovanými míčky, náběhy na síť, jistý servis, aktivní return a málo nevynucených chyb. V dalším kole proti Jabeur začala podobně, v průběhu prvního setu si ale znovuzranila přitahovač stehenního svalu a nemohla už v nastavené hře pokračovat dál.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
z toho jí ale nezbylo nic - náběhy na síť až na to prasátko nevycházely, servis měla za 1.set 43 nebo 48%, UE taky nadstandard a return neškodný. Možná to bylo únavou, uvidíme na dalším turnaji. Antuka každopádně Marušce nesedí, není to technická hráčka.
Měla by zlepšit servis a return a zbytek doplácat
Reagovat
EllNino
Hlavne v Bogote hrat aktivne je v podstate sebevrazda, vzdyt se hraje s beztlakymi mici, tam slavi uspech prave aktivni obrana
Reagovat
frenkie57
Ano, zrovna na to utkání s Martič jsem včera koukal. To byla paráda. To byl konkurenceschopný tenis.
Tento týden si Maruška snad trochu zvedla sebevědomí(i když teda nevím na kom, všechny poražené soupeřky jsou žebříčkově hluboko pod ní), vylepšila zápasovou bilanci a odváží si džbánek z místní hrnčířské dílny.
Je na začátku antukové časti sezóny, čas na pilování herního projevu jistě bude, věřím, že se Jahůdka zase zvedne, ba i dalšího finále(nebo i titulu) se dočkáme.
Reagovat
misa
Někdy stačí vyhrát pár zápasů i proti slabším a tenista se pak chytne. Loni třeba Marie porazila dvě slaboučké soupeřky na ITF v Oeiras a následující turnaje už byly od ní o dost lepší než na začátku roku.
Reagovat
misa
Marie si poplakala, sice o dost míň než loni v říjnu po prohře s Katkou, ale slzy a zklamání byly jasně patrné. Tentokrát ale byla výhra strašně daleko, takže zdrcená být nemusí. Samozřejmě by si měla uvědomit, co k té prohře vedlo a že jsou věci na které prostě nemá a musí být příště chytřejší...

Od včerejšího zápasu už bylo vidět, že jí dochází síly a dnes to bylo logicky ještě horší. Potom hraje jen bezmocné obloučky (včetně podání okolo 130 km/h), čehož soupeřka využívá.

Přeju jí, aby do konce kariéry ještě ten druhý titul vyhrála, ale bude to mít těžké. Jednak Marii postupem turnaje dochází síly a jedna má už finálový blok v hlavě (bilance 1-5). Nezbývá než doufat, ale hlavní je, že vyhrála domácí turnaj v Praze - pro ni krásný zážitek.

Celkově má za sebou Bouzková krásný týden, první finále na antuce a hlavně zlomení nepříznivě se vyvíjející sezony. Jak ji znám, tak za pár hodin bude říkat, jaký super turnaj odehrála a že si z něj vezme jen to dobré. Stále pozitivní sangvinici to tak mají
Reagovat
Dobry-den
Gratulace Marii, byť to dneska nevyšlo, tak i k postupu do finále.
Dobrá volba turnaje.

Snad je Maruška se svojí hrou spokojená.
Konečně hraje tenis podle svých představ, nikdo ji nenutí do agresivnějšího pojetí hry. Krásně si jede ty své pomalé míče na střed, které kolikrát ani nedoletí k síti, a hned je z toho finále. Bravo!!!
Reagovat
Sinuhet1
Reagovat
misa
Nucení do agresivního tenisu k ničemu nevedlo, respektive se jí pod tím tlakem už dvakrát úplně sesypala hra. Není náhoda, že po rozchodu s trenérem vždy rychle ožije. Pro mě je cestou k agresivnější hře zlepšení 1. podání a returnu, pak se objeví víc možností k ukončení výměny.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
teď jsem to napsal o pár řádek výš
Reagovat
misa
Závidím tomu, koho Mařenka zmínila v anglické části svého proslovu. A samozřejmě přeju hodně štěstí, ať se jim daří
Reagovat
misa
Co si vzpomínám, tak dnes asi poprvé Marie veřejně zmínila, že má nějakého přítele :)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
konečně tě provařila, jo?
Reagovat
misa
Bohužel ne To bych tady pořád nespamoval o průběhu jejích zápasů klidně ve dvě ráno a potom dlouze nerozebíral ty dlouhé zápasy.
Kouzelná bytost včetně povahy, zájmů a vlastně všeho
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Já znal jako kluk jejího tátu, ale to ještě nebyla na světě Hrával s mým tátou. Taky mi přišel jako fajn člověk.
Reagovat
Yonaash
Já myslím, že by to dopadlo, kdyby nehrála toho debla ještě s tak pitomou partnerkou. Tam se zbytečně utahala, titul stejně nezískala a podle toho to v dnešním finále vypadalo. Bez šťávy se prostě Maruščin tenis hrát nedá.
Reagovat
EllNino
No bilance ve finále 1:5 už začíná být tedy tragická ... :/

Pořád platí, že když nepočítáme Petru Kvitovou (31:11), Báru Krejčíkovou (7:5) a Karolínu Plíškovou (17:16), tak naše aktivně hrající tenistky, co už někdy byly ve finále alespoň WTA 250 - tedy Bouzková (1:5), Muchová (1:3), Vondroušová (2:4), Nosková (0:2), Martincová (0:1) a Linda Fruhvirtová (1:0), mají dohromady finalovou bilanci 5:15 a stejný počet titulů jako Katka Siniaková (5:5)
Reagovat
tommr
špatnou finálovou bilanci mají i naše bývalé hvězdy. Třeba Lucka Šafářová to má 7:10 ...
Reagovat
EllNino
ale 7:10 je pořád lepší než 1:3 nebo 2:4, co mají Muška s Markétou, to je na hráčky, co byly v top 10, opravdu málo, podobně jsou na tom třeba Sakkari nebo Pegula
Reagovat
tommr
u Markéty a Mušky je to daný hlavně tím že jsou skoro pořád zraněné nebo nemocné ...
Reagovat
EllNino
To je jasné, ale i tak, ty Markétiny prohry Budapeští a Istanbulů po vyhraném setu 6:1, to bylo celkem zbytečné ... stejně tak Muščina prohra finále v Praze
Reagovat
farr
Zbytečná byla hlavně prohra na RG loni. Muška měla pšonku na lopatě, stačilo udržet servis, ale holt se potento a bylo velké houby, škoda s jejím zdravím těch finále GS a šancí na titul mít tolik nebude, když kopíruje kariéru Rosického.
Reagovat
EllNino
špatnou bilanci ve finále měly i Strýcová, Benešová, Koukalová, Hradecká, Cetkovská, Hlaváčková, tedy ta předchozí generace ...

Nicole Vaidišová má oproti tomu s bilancí 6:1, ve finále skvělé skalpy Táni Golovin, Nadi Petrovy, Suai Peng, Jeleny Jankovic nebo Virginie Razzano
Reagovat
EllNino
Zapomněl jsem na Kristýnu Plíškovou s bilancí 1:1
Reagovat
aligo
Hradecká 0:7
Reagovat
EllNino
Ta už není aktivní, proto jsem ji tam nezmínil
Reagovat
tommr
Marie jako tradičně ve finále zklamala a předvedla svůj nejhorší tenis na turnaji ...
Finále na antuce se dá hodnotit jako dobrej výsledek i když konkurence byla slaboučká. Předváděná hra ale byla příšerná a vyvrcholilo to pasivní ustrašenou přehazovanou právě ve finále ve kterém navíc přidala spoustu laciných chyb. S takovou hrou Marie proti žádné lepší hráčce neuspěje ...
Reagovat
Otmar
Nelze jinak, než s Vámi naprosto souhlasit. Zahrát si finále turnaje je jistě úspěch, ale tenis právě tady zoufale plakal, člověk se na to dívá, hraje tam krajanka, tak ji samozřejmě drží palce, ovšem přes slzy. Tolik kopců jsem neviděl už ani nepamatuju, triviální chyby, popravdě z obou stran, ostatně Osorio není hvězdou tenisového nebe ani omylem. Mám takový dojem, že po konci Martinézové Marie vůbec neví, co vlastně chce hrát. Snad se toho dopátrá!!
Reagovat
turista
Je to promarněná příležitost. Soupeřka není žádný zázrak, slajzbába. Ale Marie se z toho sesypala. Bohužel.
Reagovat
com
Reagovat
Kandinsky1
Kamilka
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist