Bouzková v Aucklandu potřebovala tři sety, Linda Fruhvirtová opět po roce nedotáhla vedení

1. 1., 06:18
Aktuality 15
Marie Bouzková (25) v úvodním kole v Aucklandu nezaváhala a slaví úspěšný vstup do sezony. Nasazená pětka neudržela náskok setu a brejku a utkání nedopodávala, ale nakonec si s Magdalenou Frechovou (26) poradila 6:0, 3:6, 6:4. Linda Fruhvirtová (18) odstartovala druhým rokem po sobě sezonu třísetovou porážkou v tomto dějišti, také proti nasazené čtyřce Emmě Navarrové (22) měla k dispozici náskok setu a brejku, avšak s rozjetou Američankou padla po více než dvou hodinách 6:2, 4:6, 2:6.
Bouzková úspěšně zahájila svůj debut v Aucklandu (© AFP)

Bouzková – Frechová 6:0, 3:6, 6:4

Marie Bouzková se v loňském roce velmi dlouho trápila. Na první vítěznou sérii v hlavních soutěžích na nejvyšším okruhu dosáhla až v květnu a sezonu začala zachraňovat až od postupu do osmifinále Wimbledonu. Teď ovšem může už na třetím turnaji v řadě projít do čtvrtfinále.

Šampionka předloňského Livesport Prague Open došla v závěru předchozí sezony do čtvrtfinále v Soulu a do finále v Nanchangu, v Číně byla třikrát jediný míček od druhého titulu. Účast mezi nejlepší osmičkou si může zajistit také v Aucklandu, kde vstupuje do nového tenisového roku.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Svůj debut v novozélandské metropoli odstartovala třísetovým vítězstvím nad Magdalenou Frechovou. Nasazená pětka až do stavu 6:0, 3:2 dominovala a v tu chvíli vedla o set a brejk. Poté však nabídla polské protivnici první brejkbol a nakonec ve zbytku druhého dějství nezískala už ani jeden game.

Hned v úvodní hře rozhodujícího setu musela likvidovat brejkbol a pak v maratonském gamu na returnu sama čtyři šance promarnila. Ve čtvrté hře už ale uspěla a za stavu 5:3 šla podávat na vítězství. Česká favoritka situaci vůbec nezvládla a vrátila soupeřku do zápasu. Ztracený servis ji ovšem nemusel mrzet dlouho, utkání totiž zakončila vzápětí na returnu, když proměnila hned první mečbol.

Bouzkové se loňské australské léto vůbec nepovedlo, v Hobartu skončila již ve druhém kole a na úvodním grandslamu roku Australian Open hned v tom prvním. Úvodní čtvrtfinále na hlavní tour zaregistrovala až v srpnu.

To první letošní si však může zajistit hned v úvodním týdnu, pokud zvládne souboj s vracející se Amandou Anisimovovou. Američanka, která byla v žebříčku na 21. místě a sezonu 2023 uzavřela kvůli duševnímu zdraví už v dubnu, ve svém prvním letošním duelu porazila 7:5, 6:4 Anastasii Pavljučenkovovou.

 

Navarrová – L. Fruhvirtová 2:6, 6:4, 6:2

Linda Fruhvirtová nedokázala loni navázat na průlomovou a životní sezonu 2022 korunovanou triumfem na podniku WTA 250 v indickém Čennaí. Jedna z nejtalentovanějších teenagerek na okruhu si sice poprvé zahrála ve druhém týdnu grandslamů, nicméně se po většinu loňského roku trápila, zaznamenala i nelichotivou sérii devíti porážek a na chvíli vypadla z TOP 100 světového hodnocení.

Konec členství v nejvyšším patře žebříčku jí znovu hrozí na konci ledna. Stejně jako loni zahájila sezonu v Aucklandu, i tentokrát se musela smířit s třísetovou prohrou, a za dva týdny bude obhajovat osmifinálovou účast na úvodním majoru roku Australian Open.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Starší ze sester měla stejně jako před rokem utkání prvního kola na Novém Zélandu skvěle rozehrané. Také proti grandslamové šampionce Emmě Raducanuové měla náskok setu a brejku a do stejného vedení se dostala i letos proti Emmě Navarrové. Ani Američanku však nedokázala dorazit.

Fruhvirtová měla kromě náskoku 6:2, 2:0 několik šancí i v rozhodujícím dějství. Po zvládnutém úvodním gamu disponovala třemi brejkboly v řadě, přesto soupeřce dovolila skóre srovnat a po zaváhání na servisu už jen marně dotahovala skóre. Nástup nasazené čtyřky mohla okamžitě zastavit, ale ani jeden ze dvou brejkbolů nevyužila a ve zbytku utkání už 32. hráčce světa vzdorovat nedokázala.

Navarrová vstupuje do letošní sezony po životním období. Loni v květnu si zahrála své premiérové čtvrtfinále na turnajích WTA a nyní zabojuje už o páté. Navíc v závěru loňského roku kralovala na větších akcích ITF v Tyleru a Charlestonu a má velmi blízko k debutu v nejlepší třicítce pořadí. Ve druhém kole bude čelit Elině Avanesjanové.

Letošní ročník ASB Classic má bohaté české zastoupení. V úterý budou bojovat o postup do druhého kola kvalifikantky Brenda Fruhvirtová a Tereza Martincová. Titul obhajuje nasazená jednička, grandslamová šampionka a světová trojka Coco Gauffová.


Výsledky turnaje WTA 250 v Aucklandu

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

15
Přidat komentář
misa
Marie hrála v prvním setu výborně. V dalších dvou se ale vrátila k pasivní hře, kdy jen běhala a vracela slabé míčky... Jakoby jí opět jednou odešly síly, slyšel jsem ji párkrát kašlat, takže možná nějaké nachlazení? Herní sešup v druhé polovině zápasu byl oproti té první opravdu výrazný.

V druhém kole povalečka Anisimova, které se loni na jaře nechtělo hrát, tak si asi obstarala papíry, že je na hlavu a chráněný žebříček byl hned na světě. Normálně by teď musela na malé ITF turnaje
Reagovat
Blondie
Té holce zemřel tatínek ve věku, kdy ho dítě opravdu strašně potřebuje.
Fakt si nemyslíš, že je adekvátní, že si dá 22letá holka pauzu, aby to celé (byť po letech) zpracovala a třeba se s tím lépe porvala?

Kde se bere ta lidská jednoduchost, že takhle komplexní, navíc i hodně citlivé téma hodí na "nechtělo se jí hrát, sehnala si papíry na hlavu"? Kurnik už...
Reagovat
Marsia01
Prajem Marii v r.2024, aby bola zdrava,aby sa vyhla zraneniam,aby bola uspesna,aby si viac doverovala.Dufam,ze nova trenerka bola stastnou volbou!PF 2024
Reagovat
dadaft
O2 TV tenis nevysílá WTA nebo co? Místo toho je tam Premier sport 3 a jde tam ATP...

???
Reagovat
EllNino
Už ho vysílat nebude
Reagovat
dadaft
Fakt? Takže WTA nebude nikde?
Reagovat
dadaft
na ofic stránkách O2 TV WTA pořád mají napsané...
Reagovat
PetaM
https://www.canalplussport.cz/wta

WTA bude vysílat Canal+.
Reagovat
fandorin78
WTA bude na Canal+ Sport. Tedy alespoň turnaje WTA500 a WTA1000. WTA250 pravděpodobně nikoli - ty by (částečně) měly být na Sport1 a Sport2.
Reagovat
tommr
Linda začala sezonu smolnou porážkou z vedení o set a brejk stejně jako loni. Doufám že další průběh sezony už bude lepší než loni ...
V Aucklandu ještě pokračuje v deblu spolu se sestrou. Pokud by se jim podařilo přejít přes silnej domácí pár tak by ve čtvrtfinále narazily na Marii která hraje spolu s Mattek_Sands a v prvním kole měly volnej los ...
Reagovat
EllNino
Marie

Fajn začátek sezóny, i když to mohlo být 6:0 6:3, nakonec opět bitva, ale konečně se šťastným koncem pro české barvy, v nové sezóně to nezačalo úplně nejlépe (Muška zranění, Markéta, Linda a Katka začaly porážkou, Jiří také, alespoň se povedly 3 postupy z kvalifikace a výhra Kuby Menšíka na challengeru v Canbeře)

Marušku teď čeká vracející se Amanda Anisimova, která porazila v 1. kole Nasťu 7:5 6:4 a vypadala v lepší kondici, než když tour opouštěla ... nic lehkého Marii nečeká, má těžký los i do čtvrtfinále, ale důležité je získat rytmus před AO a co nejvíc zápasů :)

Snad je s novou trenérkou spokojená, navíc s ní je v Austrálii David Vydra, takže o kondici by mělo být postaráno :)

Hodně štěstí v sezóně 2024
Reagovat
tommr
Martínez jsem tam dneska nikde neviděl ...
Reagovat
George_Renel
Popravdě řečeno se mi dnes až na výsledek tenis Lindy líbil víc než tenis Marušky.
Reagovat
tommr
Obě hrály zhruba stejně: vynikající první set a výrazně slabší zbývající dva. Rozdílnej výsledek je danej hlavně tím že Linda měla smůlu na ve formě hrající soupeřku ...
Reagovat
EllNino
Emma Navarro udělala během loňska ohromný posun, vidím ji na černého koně letošní sezóny ... ale Linda dneska měla vyhrát
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist