Bouzková v Guadalajaře dál exceluje! V osmifinále se oklepala z kanára a porazila rozjetou Samsonovovou

21. 10. 2022, 00:08
Aktuality 37
WTA GUADALAJARA - Marie Bouzková pokračuje v dalším parádním tažení na oblíbené mexické půdě. Čtyřiadvacetiletá Češka se v osmifinále podniku WTA 1000 v Guadalajaře oklepala z kanára a Ljudmilu Samsonovovou, která od začátku srpna vyhrála 20 z 22 duelů, nakonec zdolala 0-6 7-5 6-3. O vyrovnání svého maxima na nejprestižnějších akcích WTA se utká s Annou Kalinskou.
Marie Bouzková

Marie Bouzková v oblíbeném Mexiku dosáhla už spousty milníků. Připsala si debut na okruhu WTA (Acapulco 2015), vyhrála první dva turnaje ITF W25 (Cuernavaco 2016 a Irapuato 2018), poprvé prošla kvalifikací podniku WTA (Monterrey 2018), poprvé se dostala do finále akce WTA 125k (Guadalajara 2019) a zahrála si své první finále na hlavním okruhu WTA (Monterrey 2020).

A letos svou lásku k zemi na jihu Severní Ameriky potvrzuje znovu. V únoru v Guadalajaře (WTA 250) po roce vyhrála v hlavní soutěži víc jak dva zápasy po sobě a ukončila stejně dlouhé čekání na semifinále. Nakonec se prodrala až do svého celkově třetího finále, jen další významný bod kariéry v podobě prvního triumfu na okruhu WTA se jí zkompletovat nepodařilo.

První titul slavila až v červenci na domácí půdě v pražské Stromovce, od té doby v hlavních soutěžích téměř tři měsíce nevyhrála dvakrát po sobě. Povedlo se to až tento týden a kde jinde než v milovaném Mexiku.

Na novém turnaji prestižní kategorie WTA 1000 v Guadalajaře dokázala porazit dokonce už tři soupeřky. Po hladkých výhrách nad krajankou Terezou Martincovou a Kolumbijkou Maríou Camilou Osoriovou zvládla i těžký souboj s rozjetou Ljudmilou Samsonovovou.

Rodačku z Oleněgorsku, jež v předchozím kole vyřadila světovou čtyřku Arynu Sabalenkovou, v osmifinále zdolala po dvou a půl hodinách boje 0-6 7-5 6-3 a připravila jí teprve třetí porážku z posledních 23 zápasů.


Bouzková mohla hned v úvodním gamu sebrat soupeřce servis, ale brejkbol nevyužila a Samsonovová se rozehrála. Česká tenistka navíc nasbírala pět dvojchyb a přestože se v dlouhé šesté hře dlouho rvala o první game, druhému letošnímu 'kanárovi' nezabránila.

Věčně usměvavá 'Maruška' se však poprvé na okruhu WTA dokázala z takto nepovedeného startu oklepat a zvítězit. 24letá rodačka z Prahy se postupně zlepšovala a v jedenáctém gamu druhé sady Samsonovové poprvé sebrala podání a vzápětí čistou hrou vyrovnala na 1-1.

Začátek rozhodujícího setu Bouzkové nevyšel a prohrávala 0-2, čtyřmi gamy za sebou ale skóre otočila a došla si pro skalp 22. hráčky světa.

V Guadalajaře hraje Bouzková počtvrté v kariéře a zatím nechyběla v semifinále. Na akci WTA 125 došla do finále (2019), na podniku WTA 250 prohrála v semifinále (2021) a ve finále (2022). A nyní je ve čtvrtfinále velké akce WTA 1000, ve kterém byla dosud jen jednou (Toronto 2019).

O největší semifinále proti Kalinské
Před třemi lety na kanadském Rogers Cupu dokráčela až do semifinále. V Mexiku si o něj zahraje s Annou Kalinskou (h2h 1-0), kterou předloni v Cincinnati porazila ve dvou setech.

23letá Kalinská v osmifinále porazila 6-2 2-6 6-3 krajanku Darju Kasatkinovou, která těsně před zápasem získala jistotu premiérového postupu na Turnaj mistryň.

V Guadalajaře pomalu finišuje boj o Turnaj mistryň a čtvrteční výsledky daly jistotu postupu také Aryně Sabalenkové. O poslední volné místo se v pátek utkají v přímém souboj Veronika Kuděrmetovová a Maria Sakkariová (h2h 1-2).

Kuděrmetovová ve třetím kole porazila 6-4 6-4 Lotyšku Jelenu Ostapenkovou a udržela postupovou příčku. Sakkariová se ve hře udržela po obratu 5-7 6-3 6-3 s Američankou Danielle Collinsovou.

Viktoria Azarenková porazila 6-4 6-7 6-1 Madison Keysovou a vzájemnou bilanci upravila na 3-0. O první letošní semifinále si bývalá světová jednička zahraje s další Američankou Cori Gauffovou (h2h 0-0), která smetla 6-0 6-3 Italku Martinu Trevisanovou.

• WTA 1000 GUADALAJARA •
Mexiko, tv. povrch, 2.527.250 dolarů
čtvrteční výsledky (20. 10. 2022)
• Dvouhra - osmifinále •
Bouzková (ČR) - Samsonovová (Rus.) 0-6 7-5 6-3
Pegulaová (3-USA) - Andreescuová (Kan.) 6-4 6-4
Sakkari (4-Řec.) - Collinsová (14-USA) 5-7 6-3 6-3
Gauffová (5-USA) - Trevisanová (It.) 6-0 6-3
Stephensová (USA) - Garciaová (6-Fr.) 7-6(6) 7-5
Kalinská (Rus.) - Kasatkinová (7-Rus.) 6-2 2-6 6-3
Kuděrmetovová (8) - Ostapenková (12-Lot.) 6-4 6-4
Azarenková (Běl.) - Keysová (13-USA) 6-4 6-7(4) 6-1
• Čtyřhra - 2. kolo •
Kičenoková/Ostapenková (5-Ukr./Lot.) - L. Fruhvirtová/Kanepiová (ČR/Est.) 3-6 6-1 10-5
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

37
Přidat komentář
turista
Velká gratulace Marušce! Ještě 2x vyhrát a titul je doma!
Reagovat
turista
3x.
Reagovat
sysel
na titul musi vyhrat 3x
Reagovat
Pe3k
V race je 4. nejlepší z ČR.
Reagovat
milik254
Třetí
Reagovat
Pe3k
Krejčíková, Kvitová, Plíškková, Bouzková.
Reagovat
vavrinec
smile Bouzková už je aktuálně před Plíškovou.
Reagovat
Pe3k
Máš pravdu, měl sem otevřené live ranking a ne race...
Reagovat
Vlk-v-trave
zeby hledany Estrella v sukni?
...no, potesilo by, ale do konce jeste daleko.
Reagovat
Drzymalski
Díval jsem se do stavu 1:1. Samsonka mě svým kolapsem nepřekvapila. Ona do toho mlátí pořád naplno neumí přepnout a sbírat jisté fiftýny. V tom je hrozně tupá a psychicky labilní. Bouzie vsadila ve druhém setu na osvědčené zbraně: obranu, trpělivost a chytrost. V závěru byla lepší, končila čistými hrami. Ranní pohled na výsledek mě proto nepřekvapil. S Kalinskou má dobré šance ale pozor! To měla i Siniakovová s Trevisan a víme jak to dopadlo.
Reagovat
elsky
Viděl jsem jen poslední set a Samsonová prakticky nehrála. Tak nevím, jestli jsou oslavné ódy na místě..
Reagovat
Tomas_Smid_fan
A co tam dělala? Oddychovala jak na horské túře?smile
Reagovat
elsky
Vyhazovala to za lajny jako kdyby se už těšila do sprchy.
Reagovat
Nenela
Takze hrala, akorat blbesmile
Reagovat
Drzymalski
Oslavné ódy? Samsonka (22.) letos vyhrála 3 turnaje Tokio, Cleveland, Washington, silná na hardu ...asi túru moc nesleduješ co? Tuším že má 23 let a šance se zlepšovat.
Reagovat
Drzymalski
Sorry. Myslel jsi ty ódy na Bouzie? Myslím si, že zaslouží pochvalu jak sebevědomou Samsonku nahypovanou kanárem rozebrala do šroubku.
Reagovat
vavrinec
smile
Reagovat
elsky
Tak ji asi Maruška zlomila v druhým setu, ten jsem neviděl. V třetím byla soupeřka už marná.

Ale jinak jasně, ať to celé Bouzková vyhraje smilesmile
Reagovat
bardunek666
Maruška je obrovská bojovnice a těží tady v Mexiku z oblíbeného prostředí. :)
Po prvním setu jsem to vypnul a občas jen koukal na čísla a ráno jsem byl mile překvapený.
Další kolo je extrémně hratelné a věřím, že to M zvládne.
Reagovat
Marie9
Marjánko, Ty holka šikovnásmileto krásné probuzení, díky a gratulacesmilesmile
Reagovat
Mony
Kalinskaha vedla ve 3.setu 5:0, ale má zraněný kotník.. Jsem zvědav, jestli to dohraje. Pro Marii by to bylo skvělé..
Reagovat
Mony
Tak jo! A máme tu další jméno. Krásná Anička.
Reagovat
aligo
Řešíte tady, že Marie může být česká jednička.... Ale co je důležitější!! Marie si pravděpodobně zajistila, že na AO bude mezi nasazenými smilesmilesmile
Reagovat
GaelM
Ještě to nasazení úplně jisté nemá, náskok na 33. místo jsou jen 4 body a začátkem roku před AO obhajuje 80 bodů z Adelaide. Chtělo by to využít mexickou auru a vyřadit tam ty Rusky všechny. Los má fakt dobrý, v semifinále soupeřka která už bude mít "odpracováno" postupem na TM, Maruška by se klidně mohla dostat do finále!smile
Reagovat
aligo
V race letošní sezony má náskok kolem jednoho sta bodů..
Reagovat
Ela-fon-isi
Je po třetí ráno, jdu mrknout kolik Marie prohrála a smile. Konečně se na ni usmálo i štěstí a neskončilo to po urputném boji její další porážkou. Mrzí mé, že jsem šla spát a moc blahopřeju! smile smile
Reagovat
APELA
Maruška je prostě typ, z kterého sálá optimismussmile
Reagovat
A211
Karolína Plíšková+Petra Kvitová už mají léta je potřeba aby se dali dohromady jak Muchová,Bouzková, Vondroušova, Krejčíková více může uhrát Siniakova, Martincová než se vyhrají dnešní juniorky jejich postup čekám v příštím roce pomalejší
Reagovat
A211
M.Bouz.je v Tampico nasazená c.2
Reagovat
tommr
kdo by to řek že nejlepší z našich bude právě Marie? Před turnajem ani nebylo jistý jestli vůbec bude hrát ...
Dnešní obrat byl z říše fantazie a šance na další postup je docela reálná. Hlavní je a bude aby Marie zůstala zdravá ...
Reagovat
Kytka
Velká gratulace. Prostě Maruška nic nevzdá. Tady zase nejlepší z našich. Bára Krejčíková a 2 věže vyhučely záhy a Maruška to zachraňuje. Podle žebříčku race by koncem roku měla být naší trojkou.
Reagovat
tommr
záleží na tom kam až na turnaji dojde. Pokud by v Guadalajaře vyhrála tak by se dokonce stala českou jedničkou ...
Reagovat
R01316
no skoda ze se ji do toho nepocitalo to ctvrtfinale Wimbledonu, to by byl pohled na race o neco veselejsi
Reagovat
misa
má na tenis dobrou povahu. Nehroutí se z porážek ani výher, nevzdává zápas za žádného stavu a je velmi pracovitá.

Kdyby v Guadalajaře vyhrála ještě tři zápasy, mělo by Česko na konci sezony novou a velmi překvapivou jedničku. Teď mám na pár hodin (nebo dnů) o čem snít smile
Reagovat
Kytka
Já zatím počítám co je a trojkou by měla být určitě. A to ještě kdyby se ve Wimbledonu připisovalo.
Reagovat
Kytka
A v rozporu s tou bojovností mně vzhledem připomíná Cindy z Pomády.
Reagovat
Dobry-den
Hezký plán. smile

Prozatím má Marie jistotu, že po TM o 6 bodů přeskočí Karolínu a bude českou trojkou... smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist