Bouzkové v Praze role obhájkyně titulu nesedla. Po trápení na servisu podlehla Cristianové

31. 7. 2023, 19:01
Aktuality 66
WTA PRAHA - Marie Bouzková (25) premiéru v roli obhájkyně titulu nezvládla. Na domácím turnaji WTA 250 v pražské Stromovce, kde před rokem slavila dosud jediný triumf, nejvýše nasazená Češka nestačila hned v prvním kole na Jaqueline Cristianovou. Rumunce, s níž předchozí tři vzájemné duely vyhrála, podlehla především vinou osmi ztracených servisů po bezmála třech hodinách boje 4:6, 6:4, 4:6. Do turnaje právě vstupuje také Lucie Havlíčková, jež čelí nasazené Francouzce Alizé Cornetové.
Marie Bouzková (© Profimedia)

Marie Bouzková se fanouškům představila poprvé od Wimbledonu, na kterém před třemi týdny prohrála osmifinále s krajankou Markétou Vondroušovou. Předtím ale třikrát po sobě vypadla v prvním kole a stejně dopadla i na domácím podniku WTA 250 v pražské Stromovce.

Česká tenistka deset dní po oslavě 25. narozenin zahájila cestu za obhajobou svého jediného triumfu na hlavním okruhu z pozice nasazené jedničky a proti 122. hráčce světa Jaqueline Cristianové byla favoritkou. Na kurtu se ale rozdíl 83 příček ve světovém žebříčku smazal.

Hned v úvodu Bouzková prohrála první tři gamy a ztrátu už nedohnala. Ve druhém setu se oběma tenistkám nedařilo držet servis. Stejně stará Rumunka obrátila skóre z 1:3 na 4:3, ale další tři hry získala Bouzková, jež nakonec proměnila čtvrtý setbol díky dvojchybě soupeřky.

V rozhodující sadě získala jako první brejk Bouzková, ale Cristianová otočila z 1:3 na 5:3. Češka sice snížila, jenže Rumunka vzápětí doservírovala zápas čistou hrou.

Bouzková ztratila osm z patnácti gamů při svém podání a ve čtvrté vzájemném duelu utrpěla první porážku. Po úvodním vystoupení se loučí už podeváté v sezoně.

"Porážka mě moc mrzí. Atmosféra byla neskutečná a moc bych si přála zahrát si tu i další zápasy. Byl to velký boj a ty další zápasy, co jsem tu mohla zažít, mi budou moc chybět," litovala Bouzková v rozhovoru pro Českou televizi.

"Začátek byl ode mě pomalejší, než jsem do něj najela, chvíli mi to trvalo. Ale neustále jsem se do něj dostávala víc a víc. Ve třetím setu jsme vedla, ale ona to otočila, což mě mrzí. Byl to boj a škoda, že to nevyšlo," dodala.

 

 

"Jsem za tohle vítězství moc ráda. Marie je skvělá hráčka, moc dobře ji znám už z juniorky, odehrály jsme spolu spoustu zajímavých zápasů," řekla Cristianová v pozápasovém rozhovoru na kurtu. "Na sto procent jsem se držela svého plánu, měla jsem pozitivně nastavenou mysl a věřila své hře," dodala k cennému skalpu české favoritky.

Česká obhájkyně titulu vypadla z Livesport Prague Open předčasně druhý rok po sobě. Barbora Krejčíková loni skončila ve druhém kole na raketě Nao Hibinové.

Duel Havlíčkové přerušila tma

Lucie Havlíčková si loni na domácích kurtech v areálu TK Sparta Praha připsala premiérovou výhru na okruhu WTA a letos se divoké karty dočkala znovu. Osmnáctiletá Češka ve večerním duelu nastoupila proti o patnáct let starší Alizé Cornetové a proti favoritce dlouho tahala za kratší konec.

Po ztrátě sedmi gamů v řadě prohrávala 2:6 a 0:4, šestá nasazená Francouzka ale před soumrakem vyhrát nedokázala. Vítězka loňského Roland Garros juniorek Havlíčková zlepšila svou hru, začala více riskovat a vývoj druhé sady i díky podpoře publika snížila na 2:4. Dál už se kvůli zhoršené viditelnosti nepokračovalo, duel se bude dohrávat v úterý po obědě jako druhý duel na centru.

Dalších pět českých tenistek odstartuje v úterý, kdy se na Centrálním kurtu představí postupně Barbora Palicová, po úspěšně zvládnuté kvalifikaci debutantka v hlavní soutěži Gabriela Knutsonová proti Tereze Martincové, Linda Nosková a s domácím publikem se loučící Barbora Strýcová. Program ale může výrazně zkomplikovat déšť a bouřky.

• WTA 250 PRAHA / STROMOVKA •
LIVESPORT PRAGUE OPEN 2023

Česko, antuka, 259.303 dolarů
pondělní výsledky (31. 07. 2023)
• Dvouhra - 1. kolo •
Cristianová (Rum.) - Bouzková (1-ČR) 6:4, 4:6, 6:4
Hrunčáková (SR) - Xinyu Wang (7-Čína) 3:6, 6:3, 7:6 (7:5)
Baindlová (8-Ukr.) - Jastremská (Ukr.) 6:4, 2:6, 6:2
Hibinová (Jap.) - Erraniová (It.) 7:5, 3:6, 6:4
Korpatschová (Něm.) - Tomovová (Bulh.) 6:2, 6:4
• Čtyřhra - 1. kolo •
Šalková/Palicová (ČR) - Aneyová/Rogersová (USA) 6:2, 6:4
Shuai Zhang/Lin Zhu (1-Čína) - Voráčová/Xiyu Wang (ČR/Čína) 6:2, 6:7 (4:7), 10:8.

Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, Livesport

Komentáře

66
Přidat komentář
A211
Petr Korda cca před rokem upozorn val na to M.Bouzkove to neletí pak se to zlepšilo i výsledky mě to přišlo amatérské že na této úrovni musí někdo na to upozornit
,a teď s těma trenérama to je asi taky amatéřina.
Reagovat
Fandina
Na Marušce bylo sympatické, že se snažila, ale herně to bylo slabé. Ona má super pohyb, všechno doběhne, ale dneska proti ní stálo její zrcadlo. A tak trochu mi vadilo, že Maruška vůbec neútočila. Nevím, jestli je zdravotně OK, ale mně to připadalo, jakoby nebyla. Na Marušce se mi nelíbí ty její zvuky po úderu a také časté zatínání pěstiček, ale ona je taková sympaťačka, že jí to odpouštím. smile
Reagovat
hohenlohe
Ona je nějaké děcko, že píšete Maruška smile?
Reagovat
Frick
https://sport.aktualne.cz/tenis/policie-se-nechysta-vyhostit-dva-ruske-tenisty-kteri-hraji-n/r~bbc9a0ac2f9011eeba63ac1f6b220ee8/

Pravda je, že "morálně" to lze asi nějak oddůvodnit, ale PČR by se měla držet zákonů. Možná u toho brzyItala by mohl být fór v trvalém pobytu na území EU, ale nevim. Pořád v tom je pachuť v tom, že "kavárna" v čele s Haškem si v případě WTA turnaje něco vybrečela na Rakušanovi.
Reagovat
Kandinsky1
Souhlas. Měli vyrazit i ty dva.
Reagovat
Dobry-den
Na Brendu se tu nějak zapomnělo, tenhle týden hraje šedesátku v Hechingenu.
Tak snad aspoň ona v roli 1. nasazené neselže...
Reagovat
Kandinsky1
Do prdele, proč zase šedesátku. Proč už nehraje stovky? Pak jí zase šoupnou na nějakou WTA, kde hned zase vypadne.
Reagovat
Petr_Fisk
Třeba ještě není úplně v pořádku.
Reagovat
Kandinsky1
Pak nemá hrát vůbec.
Reagovat
smazaný uživatel
Prosím, jdi jí už konečně dělat manažera smile
Reagovat
Kandinsky1
Jak zase? Tohle je můj druhej příspěvek na toto téma.
Reagovat
Mikhardio
smilesmilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Nejdřív to byla jedna z nejmilejších a nejoblíbenějších tenistek s krásným úsměvem, s maxilahví, respektem k soupeřkám a neustálou chutí na jahody.

Ano, trochu jsme si ji ve svýchh představách zidealizovali.

Téměř nikdo nezpozoroval za jejím jahodovým úsměvem ďábelskou potutelnost, která se nejvíc projevuje, když ve více než tříhodinových zápasových tahanicích napíná nervy diváků i svých věrných fanoušků na skřipce a podle nálady je dovádí k absolutnímu zoufalství prohrou z jasného vedení nebo naopak šokující otočkou v samotném závěru bere soupeřkám veškeré naděje a zanechává je na kurtu vyčerpané a potupené.

Zkrátka, sovy nejsou tím, čím se zdají být.smile
Reagovat
Petr_Fisk
Švédové mají jedno takové slovo, které charakterizuje jejich mentalitu.
Je to slovo "lagom" neboli "přiměřeně".
My tomu říkáme "stát nohama na zemi".
Každý extrém plodí dříve či později extrém stejné síly, ale opačné polarity.
Svým "babám" jsem vždycky hned na začátku říkal: "Moc si mě neidealizuj, ať pak nejseš zklamaná".
Reagovat
Tomas_Smid_fan
já měl i konkrétnější hlášky a ani tak to některé neodradilosmile

Jinak tomu, o čem píšeš se také lidově říká ode zdi ke zdi a hojně tomu způsobu holdují politici, bohužel.
Reagovat
misa
smile
Reagovat
Patapuff
Videl jsem ji prvne hrat, kdyz ji bylo devet. Na turnaji jejiho rocniku plus mladsi nepostoupila ani ze skupiny. Na mistrovstvi Evropy do 14-ti let nedala v deblu u site balon pres. Uz to, kam se dostala, je svym zpusobem zazrak. Ona to má vydřený, ale tohle asi dlouhodobě nemuze fungovat.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
To beru, ale byly zápasy, kde hrála odvížněji proti top hráčkám a vypadalo to rozhodně jinak než dnes. A že za dnešní prohrou vidí servis... Ano, jistě by pomohl, ale zásadnější je prostě aktivita - málo tlaku, aby mohla na síť a když už se do tlaku dostala, stejně nezakončila.
Obranou se v tenisu a navíc na hardu vyhrává opravdu obtížně, není to pinec.
Reagovat
misa
Nemá výhry, nemá sebevědomí, ani kondici z loňského roku. Potom se vrací k zažitým pasivním stereotypům, které jí úspěch nepřinesou.
Loni byl jejím kondičním trenérem Španěl Hontecillas. Pod jeho vedením měla Marie špičkovou kondici, vydržela v tempu dlouhé zápasy, zvládala kvalifikace. Ještě spolu trénovali loni v červenci v Praze, pak přišel konec. Důvod se nedá dohledat. Ten loňský vzestup byl z velké části jeho zásluha. Dával jsem na TP nedávno video, jak vypadaly její kondiční tréninkysmile
Reagovat
Patapuff
Si myslim, ze ji aktivni tenis nesedi, zrejme ji do toho tlacili, s jeji vyskou by k tomu i mela predpoklady, ale proste to tam neni, to "neco" od panaboha. Servis s jeji vyskou to by mely byt koule a ono to tam sotva doletí. Ona nejradsi beha dva metry za zakl. lajnou a vrací a vrací. Jí to takhle baví. A asi ani nic víc hrát nemůže, si myslim. S Marketou ve Wimbledonu ji to takhle fungovalo, totalni obrana, do chvile, nez to tam Markete zacalo chodit, pak uz nemela co hrat, obrana nestacila a utokem by ji neprehrala.
Reagovat
Fransoas
Zpravidla rumunské hráčky dokáží proti našim hrát lépe ve všech směrech. S touto hrou,co předvedla Maruška by neměla šanci proti žádné hráčce. Čekal jsem od ní více. Bohužel se to nepotvrdilo.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Já od ní očekával přesně toto, bohužel se to potvrdilo. O vítězství rozhodla aktivitou soupeřka.
Ale ne, čekal jsem lepší výkon a možnou výhru, pohužel se naplnila pesimistická prognóza.
Reagovat
EllNino
Ty prohry z pozice jasných favoritek proti outsiderkám na pouťácích by si mohly odpustit, akorát si tím kazí jméno a sebevědomí před americkou šňůrou
Reagovat
Dobry-den
Naopak. Pokud mají hloupě prohrát, tak radši na pouťáku než na velkém turnaji...
Reagovat
EllNino
No to jo :) Ale pak je vlastně vidět důvod, proč mají obě jen jednu upocený titul, když by jich mohly mít mnohem víc
Reagovat
EllNino
Když si vezmeš, tak Markéta, Muška, Maruška mají méně titulů než třeba Katka Siniaková, což je celkem zvláštní :)
Reagovat
tommr
ty tři mají dohromady stejně titulů jako Katka ...
Reagovat
EllNino
Na hráčky jejich kvalit hodně malé číslo ...Když vezmeme třeba v potaz, že taková Nicole Vaidišová, která byla v podstatě konkurenceschopná jen v letech 2005-2008, má titulů 6
Reagovat
Dobry-den
Ale zase Katka na velkých turnajích neuhrála v singlu nikdy nic. Na GS jediné 4. kolo, na WTA 1000 maximálně ČF, to je vyloženě specialistka na malé turnaje.
Reagovat
tommr
Katka je hlavně specialistka na debla ve kterém má spoustu velkých titulů. Pro Markétu, Mušku a Marii je ostuda že jí nedokážou konkurovat v počtu titulů ani v tom singlu ...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
tak Markéta už je z obligasmile
Reagovat
Dobry-den
Tak Markéta tu ostudu asi bere s úsměvem. smile
Reagovat
Patapuff
Strašná ostuda. Nemůžou mezi lidi.
Reagovat
turista
Měly by s tím něco udělat. Když se tenistka dostane do finále na RG i když neúspěšného tak tenis sakra dobře umí. A jeden titul tomu neodpovídá.
Reagovat
turista
Plně souhlasím. Hráčky těchto kvalit jako je Maruška nebo Muška by neměly prohrávat s outsiderkami na malých turnajích. Kazí si tím pověst. Tohle se například Berdychovi nestávalo.
Reagovat
bIbec
Snad to tam celé vyhraje Gabriela, držím palcesmile
Reagovat
Mony
Kornout už nic nevidelsmile
Reagovat
Kandinsky1
Celkem trapné od ní. A supervisorku nechápu, vždyť je venku v pohodě vidět.
Reagovat
tommr
doufejme že se jí to vymstí a Lucka jí zítra v dohrávce zaskočí ...
Reagovat
Kandinsky1
Spíš to bude o dvou hrách.
Reagovat
Petr_Fisk
Je to pravděpodobné, ale vzpomeň si třeba na Mušku v Polsku.
Reagovat
SpacialRecognition
zatím zklamání, hodně slabý výkon smile
Reagovat
Kandinsky1
Od konce prvního setu se vyhazuje jak šílená smile
Gedžitka se ani nemusí moc snažit.
Reagovat
com
vsak to bylo jasny, ze bude proti Cornet bez sance.. Jestli si nekdo myslel na jeji vyhru, tak jak by rekla Fandina - nerozumi tomu smilesmile
Reagovat
Petr_Fisk
V ženském tenisu je vždycky jakási šance.
viz třeba nedávno Muška nebo Plech nebo dnes Marie atd. atd.
Reagovat
aape
kornet to má dost jednoduchý, zítra to bude tak desetiminutovka
havlíčková by měla zapracovat na backhandu
Reagovat
misa
Nepovedená zimní příprava se s ní táhne celou sezonu. Nikdo ji ale nenutil, aby najala kondičního trenéra hokejistů z NHL, kterého hned v únoru vyhodila. Pravděpodobně velká chyba.

Na posledních čtyřech z pěti turnajů vypadla hned v prvním kole. Opět ji nikdo nenutil, aby místo zkušeného trenéra najala mladíka s nulovými zkušenostmi. Nikdy jsem neslyšel, aby tenistku okolo třicítky, čtyřicítky trénoval 24-letý kluk.

Bez trenéra to dál nepůjde, loni hrála o dost líp, lépe podávala, snažila se být aktivní, méně chybovala. Na její hru se mnohem lépe dívalo, s hráčkami mimo stovku neměla žádné problémy, vyhrávala řadu zápasů.

Velmi časté prohry v 1. kolech a postupný propad žebříčkem by ji mohly otevřít oči. Pokud ale nemá nějaké větší ambice, těžko jí pomoct. Pro mě je průběh její sezony velkým zklamáním.
Reagovat
misa
Snad Marie angažuje i dobrého kondičního kouče z tenisového prostředí. To je klíčová věc, bez které se nepohne vpřed. Ty herní propady jsou asi kvůli tomu, že v současnosti nemá fyzičku na to, aby vydržela tenis, který chce hrát. Příští rok snad bude lépe, podobně jako došlo na vzestup v roce 2022.
Reagovat
Kandinsky1
kondičního trenéra hokejistů z NHL
Jak ho zaplatila smile
Reagovat
misa
Normálně, jedná se o Čecha Miloše Pecu, který připravuje české hokejisty jako je třeba Nečas.
Reagovat
Kandinsky1
Jo takhle, já myslel, že pracoval přímo pro nějaký klub NHL.
Reagovat
NovacekTP
Maruška je prostě Maruška. A jiná už nebude.smile
Reagovat
NovacekTP
no prostě taková ťunťa. Vondroušová je prostě šídlo.
Reagovat
Dobry-den
Ta Bouzkovka je fakt divná. Vždycky, když to začne vypadat nadějně a konečně něco uhraje (Řím, Wimbledon), tak se pak na dalším turnaji úplně zesměšní. Dnešní výkon připomínal Marii v roce 2021, kdy se specializovala na bolestivé tříhodinové prohry s podprůměrnýma hráčkama. smile

Snad se toho teď Linda nelekne a využije této příležitosti. Má na to porazit všechny ze zbývajících hráček v pavouku. Takové finále Knutson - Nosková bych bral všema deseti. smile
Reagovat
NovacekTP
smile je to tak
Reagovat
com
jestli dojde na souboj Lindicky se Strécovou, tak myslim, ze prohraje smilesmile
Reagovat
misa
Je to divné. Místo toho, aby měla po dobrých turnajích sebevědomí, hraje hned na tom dalším hrozný tenis.
V Paříži prohrála s Wang, která předtím snad nikdy nevyhrála na antuce zápas v hlavní soutěži. Dnes s tenistkou, která naposledy nestačila na hráčky třetí a dokonce šesté stovky :(

V roce 2021 měla aspoň zlomený palec na pravé ruce, takže šlo pochopit, že potom hraje hůř, když předtím nemohla skoro měsíc trénovat.
Reagovat
tommr
Marie jako obhájkyně titulu totálně selhala. smile Sice jsem nečekal že titul obhájí, ale že vypadne už v prvním kole s hráčkou z druhý stovky mě hodně překvapilo ...
Nečekaně brzkej konec se samozřejmě projeví i v žebříčku. Už teď je na 39.místě a bude ještě dál klesat. Šance na nasazení na USO je skoro jistě pryč ...
Reagovat
Vidite_mojeregistracebylauspesna
To je přece jedno. Nasazená nebo nenasazená, stejně vypadne v 1.kole! S takovouhle pasivní hrou nemá nárok! Jako nenasazená to proti silné soupeřce bude aspoň menší ostuda!
Reagovat
tommr
jako nasazená by přece jen mohla dostat na úvod nějakou slabší soupeřku a to 1-2 kola uhrát. Pokud ale jako nenasazená vyfasuje na úvod nějakou silnější hráčku tak je samozřejmě bez šance ...
Reagovat
lvicek
Myslis slabsi jako dneska?
Reagovat
tommr
dneska to byla opravdu bída. Nezbývá než doufat že na USO to bude o něco lepší ...
Reagovat
NovacekTP
smile
Reagovat
turista
No vyhučet v prvním kole to opravdu nemusela. A ještě k tomu se soupeřkou málem o 100 míst v žebříčku níž.
Reagovat
com
smilesmile
Reagovat
NovacekTP
smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist