Britové jsou díky Murraymu po 37 letech ve finále Davis Cupu. Belgičané poprvé od roku 1904

20. 9. 2015, 16:00
Aktuality 59
DAVIS CUP - Velká Británie postoupila poprvé od roku 1978 do finále Davis Cupu a nepostaral se o to nikdo jiný, než Andy Murray. Třetí hráč světa na domácí v půdě v Glasgow bodoval proti Austrálii i ve svém třetím vystoupení, dnešním skvělým výkonem a výhrou nad Bernardem Tomicem definitivně rozhodl o prvním finalistovi letošního ročníku. V druhém dramatickém semifinále uspěla Belgie, která dnes otočila duel s Argentinou a do finále se prodrala dokonce poprvé po 111 letech.
Andy Murray

Ještě nedávno procházeli tenisté Velké Británie v Davis Cupu velkou krizí. Jejich největší hvězda Andy Murray hrál maximálně jednou za sezonu a Brity v roce 2010 dělila jediná porážka od sestupu do nejnižší výkonostní skupiny. 

Uplynulo však pouhých pět let a britští tenisté slaví poprvé od roku 1978 postup do finále. A obrovskou zásluhu na tom nemá nikdo jiný, než Andy Murray. Ten už šestkrát v řadě nechyběl v týmu kapitána Leona Smitha a z šestnácti duelů včetně čtyřher zaznamenal patnáct výher. 

Britové letos odehráli všechny zápasy na domácí půdě a osmadvacetiletý Murray bodoval ve všech osmi duelech. Proti Američanům, Francouzům i tento víkend v hale v Glasgow v semifinále proti Australanům.

Třetí hráč světa v pátek zametl s devatenáctiletým Kokkinakisem, v sobotní čtyřhře s bratrem Jamiem vyhráli pětisetovou bitvu s párem Samuel Groth a Lleyton Hewitt a dnes za stavu 2-1 na zápasy porazil po dalším skvělém výkonu 7-5 6-3 6-2 i Bernarda Tomice

"Jsem nadšený, že jsme to dokázali. Věděli jsme, že to bude těžké, Austrálie má obrovskou kvalitu a zkušenosti, ale celý víkend jsme mimořádně tvrdě dřeli. Každý v týmu hrál důležitou roli," řekl dvojnásobný grandslamový šampion a majitel zlaté olympijské medaile Murray.

Devítinásobní šampioni Britové vyhráli Davis Cup naposledy v roce 1936, kdy byl u triumfu legendární Fred Perry.


Belgie je ve finále po 111 letech
Ukončit 79 let dlouhé čekání na zisk jubilejní desáté Salátové mísy se Britové pokusí v listopadovém finále. V něm budou hrát poprvé v letošním ročníku na půdě soupeře, neboť je čeká cesta do Belgie. Ta v semifinále udolala v Bruselu 3-2 na zápasy Argentinu a do finále postoupila teprve podruhé v historii a poprvé od roku 1904. Soutěž ještě nikdy nevyhrála.

Belgičané v Bruselu prohrávali po sobotní čtyřhře 1-2, ale dnes dokázali nepříznivý vývoj otočit. Nejprve domácí jednička David Goffin porazil hladce 6-3 6-2 6-1 Diega Sebastiana Schwartzmana, který překvapivě nahradil nejlepšího hostujícího singlistu Leonarda Mayera, jenž byl po dvou čtyřsetových duelech v předchozích dnech vyčerpán, a poslal zápas do rozhodujícího duelu. 

V něm se stal hrdinou Steve Darcis. Tn po dramatické koncovce, v níž proměnil až čtvrtý mečbol, udolal po více než třech hodinách boje 6-4 2-6 7-5 7-6 Federica Delbonise a odstartoval belgické oslavy.

"Pro naši malou zemi je to něco úžasného. David hrál skvěle a dal mi šanci tuhle práci dokončit," radoval se Darcis. Domácí tenisté dokonale využili možnost ukázat se svým fanouškům, protože Belgie nehostí žádný podnik ATP. A po skvělých letech Kim Clijstersové a Justine Heninové země prožívá i úspěch v mužském tenisu.

• DAVIS CUP 2015 •
Světová skupina, semifinále
kompletní výsledky (18. - 20. 09. 2015)
Velká Británie - Austrálie 3-2 (Glasgow, tv. povrch / hala)
pátek 18. září:
Murray - Kokkinakis 6-3 6-0 6-3 ... 1-0
Evans - Tomic 3-6 6-7(2) 7-6(4) 4-6 ... 1-1
sobota 19. září:
Murray/Murray - Groth/Hewitt 4-6 6-3 6-4 6-7(6) 6-4... 2-1
neděle 20. září:
Murray - Tomic 7-5 6-3 6-2 ... 3-1
Evans - Kokkinakis 5-7 4-6 ... 3-2
Belgie - Argentina 3-2 (Brusel, tv. povrch, hala)
pátek 18. září:
Goffin - Delbonis 7-5 7-6(3) 6-3 ... 1-0
Darcis - L. Mayer 6-7(5) 6-7(1) 6-4 3-6 ... 1-1
sobota 19. září:
Bemelmans/Darcis - Berlocq/L. Mayer 2-6 6-7(2) 7-5 6-7(5) ... 1-2
neděle 20. září:
Goffin - Schwartzman 6-3 6-2 6-1 ... 2-2
Darcis - Delbonis 6-4 2-6 7-5 7-6(3) ... 3-2
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

59
Přidat komentář
smazaný uživatel
Murray ten Davis Cup asi fakt chce vyhrat smile
http://sport.idnes.cz/tenis-murray-davis-cup-0bw-/tenis.aspx?c=A150921_165259_tenis_rou
Reagovat
smazaný uživatel
To by byla ale kravina kurňa vynechat takový velký turnaj :-((
Reagovat
Kozoroh
Jakoby z té možnosti získat DC začal panikařit.
Reagovat
Kozoroh
Murray se ale tak v konečném důsledku může připravit o 2. příčku za letošní sezónu a o lepší nasazení na AO 16. Stojí mu za to? Neobětuje zisku salátové mísy víc než je třeba?

V článku Murray argumentuje - viděli jste to loni na Rogeru Federerovi, jak jsou zápasy na Turnaji mistrů mimořádné těžké a fyzicky náročné - zapomíná ale dodávat, že loni bylo Fedexovi 33 let, zatímco Andymu letos 28. Pokud se Můra nezraní, nevidím racionální důvod vynechat TM.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak on se boji ty antuky no, jemu trvava nez si zvykne a za 4 dny to by nebylo asi uplne idealni
Reagovat
Kozoroh
Ale nenastoupí proti silnému Španělsku s Nadalem a Ferrerem v čele, ale proti průměrné Belgii. Jen Goffin ho může potrápit, ale porazit ne, resp. prohra Můry s Goffinem by byla senzaci (Andy by musel hrát špatně, aby ho Goffin porazil).
Jak píšu výše, Murray vynecháním TM může víc ztratit než získat.
Reagovat
Nola
vlani prehral celkom hladko na antuke s Fognou....
Reagovat
smazaný uživatel
Loni byl o x levelů níž a Fognini na antuce v top formě.
Reagovat
smazaný uživatel
senzace by to nebyla je to 15 hrac sveta, bude se nato chystat dlouho, bude doma. A narozdil od Andyho mu bude sedet povrch.
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně tak. Na antuku sice potřebuje víc času, ale pokud by nedal finále, měl by furt víc jak 5 dnů, na Bemmelmanse/Darcise to v pohodě bude stačit a na Goffina by musel trochu zabrat.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak urcite je to kvuli Goffinovi s nim by to mel byt klicovej zapas protoze jejich dvojku dat musi a debl maj Belgicani tragickej ale v Belgii na antuce to nebude sranda s tim Goffinem asi
Reagovat
Denis92
Hmm, trocha zvlastne. Vzhladom nato aky je ich finalovy super. Ked to zvladol Roger v 33ke, tak to musi zvladnut aj Andy. Radsej nech vynecha Valenciu a Vieden, kde minuly rok nahanal body, kludne aj Pariz..TM je prilis velky turnaj aby to obetoval. 4-5 dni na oddych a pripravu mu musia stacit, pretoze je vykonnostne uplne inde ako jeho protihraci. A potrenovat na antuke moze aj teraz, ako to robil minuly rok Roger.
Reagovat
Nola
Andy je na to sam, nema tam ziadneho singlistu, na rozdiel od Fedexa, ktory sa mohol spolahnut na TOP hraca vitaza AO - Stana, ktoreho je asi najlepsim povrchom antuka
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně tak. A Andy Vídeň ani Valencii nejede, kvůli DC měl v plánu jen Šanghaj a Paříž.
Reagovat
Oin
Jak na to tak koukám, nastoupit Berdyč proti Austrálii, možná to finále hrajem zas :-)
Reagovat
tommr
jj letos jsme promarnili obrovskou šanci na další DC titul. A nejhorší na tom je to, že to bylo úplně zbytečný, protože Tomášovi to vypuštění DC sezóny nepřineslo naprosto žádný výsledky ... :(
Reagovat
smazaný uživatel
Ale prd, prosím tě, kdyby hrál Tomáš, možná hráli i další ze špičky a třeba by ta semifinálová sestava vypadala úplně jinak. Nehledě na to, že třeba Britové v čele s Andym by rozhodně nebyli snadným soupeřem i kdyby Tomáš hrál.
Reagovat
Jan
Proč by hráli kvůli Tomovi další ze špičky ? tommr má pravdu.
Reagovat
smazaný uživatel
Zabývat se tím, jestli by hráli i další ze špičky, kdyby hrál Tomáš, je zbytečný. Možná zbytečnější jako zabývat se tím, jestli by to vyšlo, kdyby Tomáš hrál, dost pravděpodobně ani tak ne. Stejně tak špičce je jedno, jestli hraje Berdych nebo ne. :))
Reagovat
Jan
Šance by tam byla. Proti Kazachstánu by to mělo jít a i proti VB přes jejich slabší hráče a 4hru. Mohli být v klidu ve finále a s Belgií by to také šlo. Místo možné další mísy má Tomáš neúspěšné GS za celý rok.
Na AO byl sice v semifinále, ale koho to bude za pár let zajímat. Zatímco vítěz 3 DC by zněl lépe.
Reagovat
smazaný uživatel
Přes VB by to šlo jedině že by Tomáš udolal Andyho. Žádná naše dvojka na něj nemá a považovat bod z debla za samozřejmost je vzhledem ke kvalitám bratří Murrayů dost odvážné.

Takže tvrzení, že mohli být v klidu ve finále, je směšné.
Reagovat
Jan
Dobře, v klidu možná ne, ale za možné to považuji. Náš debl také není z nejhorších.
Reagovat
smazaný uživatel
Možné je všechno :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Přes VB by to šlo jedině že by Tomáš udolal Andyho. Žádná naše dvojka na něj nemá a považovat bod z debla za samozřejmost je vzhledem ke kvalitám bratří Murrayů dost odvážné.

Takže tvrzení, že mohli být v klidu ve finále, je směšné.
Reagovat
smazaný uživatel
Ľudí viac zaujíma SF AO ako celý DC dohromady..
Reagovat
Roger_Federer
Na Slovensku to chapu.;)
Reagovat
janek_da
Tak jsi měl místo Toma nastoupit ty. Se smiř s tím, že si Tomáš sám svobodně určuje, co bude hrát a je to jeho věc.

Za mě má Tom respekt, kolikrát v DC hrál.
Reagovat
smazaný uživatel
Tomáš se bál, že mu zase bude Kim nadávat :/
Reagovat
vibbi
Petra a Poppy.

https://www.facebook.com/138920589781599/photos/a.139056446434680.1073741828.138920589781599/163885820618409/?type=1&theater
Reagovat
smazaný uživatel
A to Andy nebyl úplně zdravotně v pořádku prý, takže fakt respekt, dva a půkl bodu v pohodě. Jen škoda, že finále nebude doma, ale v Belgii, proto jsem fandil Argentině. Nechápu, proč poslali nejhoršího singlistu z těch 4 2x do singlu a ještě do rozhodujícího.
Reagovat
smazaný uživatel
"I was more concerned about my back, which has given me a lot of trouble this week, the few days before the tie as well," said Murray.

K těm zdravotním problémům.
Reagovat
smazaný uživatel
Británie - Belgie, to je opravdu úroveň.
Reagovat
smazaný uživatel
:))))))))

Jednou se třeba budeš radovat za duel GB-Belgium :)))
Reagovat
rod_laver
No, bída..
Reagovat
smazaný uživatel
Posrana Argentina :-(((
Reagovat
kada.tom
Borna pěkně :-)
Chorvatsko se udrželo :-)
Reagovat
Holahej
Gratulace GB k atmosféře /férová propagace Davis Cupu/, postupu, Andy Murray, předváděl skvělý tenis celé tři dny, s Tomičem super podívaná, málo UE z obou stran, každý pod 10 za set, winners 39:24, body se musely uhrávat superúdery, ty kraťasy, kreativita úžasné...., i ten Andyho "týmový duch"!
Reagovat
smazaný uživatel
Nevíte někdo proč cca 9 lidí je v tomto řebříčku Davis Cupu hodnocených bodově za své případné výhry a jediný Roger F. nemá hodnocení ? Možná už to je profláknutá otázka, asi mi to uniklo. o té zajímavosti jsem už slyšel, že muži bývají oproti ženám na Davis Cupu hodnocení .... Ale s tím Federerem mi to je záhadou ...
Díky za případné info.
Reagovat
Denis92
Rata sa len svetova skupina, nie?
Reagovat
smazaný uživatel
No je to možné, nezkoumal jsem tam všechny co mají body, jestli hrají světovou skupinu, ale si jo ...
Reagovat
darek.vrana
Počítá se SF, ne baráž.
Reagovat
smazaný uživatel
Jasné .... no co už naděláme :-)
Reagovat
tommr
za baráž světový skupiny se taky udělujou body, ale je jich podstatně mín než za semifinále. Federer by měl za dvě výhry v baráži získat celkem 15 bodů, zatímco za každou výhru v semifinále se uděluje 70 bodů ...
Reagovat
smazaný uživatel
To máte fuk, od příští sezony se za DC stejně nebudou udělovat body vůbec..
Reagovat
Kozoroh
Do finále bych přál Britům Argentinu, byl by to falkandský souboj o salátovou mísu :-)
Reagovat
horska.kraslice
Ale Argentina to nebude!
Reagovat
VlS
Argentina by dopada jako na Falklandech :-)
Reagovat
Jan
Podle některých naprosto zbytečná soutěž :) Tak proč tolik velkých gratulací ? :)
Reagovat
smazaný uživatel
Taky se divím, ale nejspíš je to proto, že GB hrála v nejlepší možné sestavě :)))))
Reagovat
smazaný uživatel
Což ovšem taky není pravda (absence Warda)
Reagovat
smazaný uživatel
tak asi gratulují ti, podle kterých není zbytečná
Reagovat
Vojtiik
Gratulace a jeste male poteseni pro tomasinha :D

https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/12004103_814600718658592_572101819857509764_n.jpg?oh=5f63ea30b3122c1f43fb80950bda31e6&oe=56A4190F

navic vyhral i Roger, uprimne doufam, ze odpornemu kadlecovi praskla žilka :D
Reagovat
kada.tom
vůbec ne :-))
Reagovat
smazaný uživatel
:-))))
Reagovat
EllNino
pěkně Andy, gratulace :)
Reagovat
smazaný uživatel
Tomu se říká úspěch. :))

#Muzza #Wimbledon #DC #legenda
Reagovat
smazaný uživatel
https://www.facebook.com/DavisCupTennis/videos/1028873300478357/

tak trochu SABA, ne?
Reagovat
smazaný uživatel
beru zpět, Fedex jde rovnou k síti.

Jsem myslel, že se ta taktika rozšířila :)))
Reagovat
kada.tom
Paráda, velká gratulace :-))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist