Bude první tenisové zlato? Češky v Tokiu patří k favoritkám olympijského turnaje

23. 7. 2021, 11:15
Aktuality 33
V japonském vedru se pokusí uspět v olympijském turnaji české tenistky. Před pěti lety získal tenis pro českou výpravu v Riu tři bronzy a letošní tokijská sestava je papírově natolik silná, že může být ještě lepší. Z turnaje žen se ale na rozdíl od mužského pavouka, kterému by měl vládnout Srb Novak Djokovič, neodhlásilo tolik hvězd.
© Český olympijský tým

V Atlantě si Jana Novotná došla pro bronz ze dvouhry a společně s Helenou Sukovou pro stříbro ze čtyřhry. V Londýně 2012 vybojovaly stříbro deblistky Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká. V Riu de Janeiru 2016 se z bronzu radovala Petra Kvitová a také deblové dvojice - .

V Ariake Tennis Parku vyladěném do modré barvy se ve dvouhře představí obhájkyně bronzu Petra Kvitová a s ní tři novicky pod pěti kruhy. Ve formě přiletěla Barbora Krejčíková, která ovládla tři z posledních čtyř turnajů, do kterých zasáhla, včetně grandslamového Roland Garros. Karolína Plíšková hrála před olympiádou finále Wimbledonu. Ve dvouhře je doplní předloňská finalistka z pařížské antuky Markéta Vondroušová.

Tenisové medaile na OH:
0x zlato, 2x stříbro, 4x bronz
Atlanta 1996
bronz J. Novotná
stříbro J. Novotná/
H. Suková
Londýn 2012
stříbro A. Hlaváčková/
L. Hradecká
Rio de Janeiro 2016
bronz P. Kvitová
bronz L. Šafářová/
B. Strýcová
bronz L. Hradecká/
R. Štěpánek

"Každá z nás ukázala letos své kvality. Doufám, že se mají diváci na co těšit," věří dvojnásobná šampionka Wimbledonu Kvitová. Šéf tenisové výpravy v Tokiu a fedcupový kapitán Petr Pála před hrami řekl: "Nemusí se povést nic, ale budu rád, když se někdo o medaili porve. Jakákoliv by byla úspěchem."

Krejčíková patří mezi favoritky dvouhry a ve čtyřhře jsou s Kateřinou Siniakovou nejvýše nasazeným párem. "Nekladu si na sebe nároky, prostě budu makat jako tygr a snažit se uhrát co nejlepší výsledek v singlu i deblu," řekla aktuální světová jedenáctka.

V pavouku žen ale nechybí rozjetá světová jednička Ashleigh Bartyová z Austrálie, po pauze se vrací domácí hvězda Naomi Ósakaová a po medaili touží Běloruska Aryna Sabalenková, Polka Iga Šwiateková či Španělka Garbiňe Muguruzaová. Neúčasti Američanky Sereny Williamsové, která letos moc nehrála, či Němky Angelique Kerberové tolik turnaj neoslabily.

"Reprezentovat svoji zemi je nade vše. Nehrajete jen za sebe a chcete, aby na vás byli lidi pyšní. Nejde jen o výsledek, ale i o přístup," řekla vítězka Wimbledonu Bartyová.

Djokovič: Přijel jsem pro zlato
Mužský turnaj přišel o více hvězd. Chybí mimo jiné Španěl Rafael Nadal i Švýcar Roger Federer, hlavní pozornost tak patří Djokovičovi. První hráč světa letos už vyhrál Australian Open, Roland Garros i Wimbledon a může útočit na tzv. Zlatý Grand Slam - vyhrát všechny turnaje velké čtyřky i olympiádu v jednom roce, což dokázala jen Němka Steffi Grafová v roce 1988.

"Nebudu skrývat, že jsem si přijel pro zlato," pronesl Djokovič, který už také pomohl Srbsku vyhrát Davisův pohár i soutěž družstev zvanou ATP Cup. "Chybí mi olympijský triumf. Jsem motivovaný," dodal čtyřiatřicetiletý Djokovič, který má z her v Pekingu 2008 z dvouhry bronz.

Překazit plány se Djokovičovi pokusí Rus Daniil Medveděv, Řek Stefanos Tsitsipas či Němec Alexander Zverev. V Tokiu je i Brit Andy Murray, ale vítěz z Londýna 2012 i Ria 2016 nepatří po zdravotních problémech z posledních let a opakovaných operacích kyčlí k favoritům. Jediným českým zástupcem v turnaji je Tomáš Macháč, který se dostal na OH jako náhradník za odhlášené hráče včetně kvalifikovaného Jiřího Veselého.

Tenisový turnaj začne v sobotu 24. července a finále dvouhry žen je na pořadu v sobotu 31. července. I muži hrají na dva vítězné sety a finále dvouhry mají o den později.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

33
Přidat komentář
brixner
Zatim sem chuja viděl...
Reagovat
hanz
A co na to její psychika? :O Před miliony lidí :O
Reagovat
brixner
No jo, já bych z těch hord diváků měl taky depky a to nebejvam kdovíjakej introvertsmile

Ale Ali to taky onehdá zvlád, měl třasy a třesy...Super bylo zapálení, tuším, v Barceloně, přišel lukostřelec a voalá - chytlo to!smile
Reagovat
hanz
Holt pokoukáníčko pro lidi, asi i za solidní maníky, už je na hardu, tak to bude samej úsměv.
Reagovat
hanz
Poté, co jsem viděl skoro upečené Kvítí v nočních tokijských hodinách, zlato nepřipadá v úvahu, a to už kvůli výše zmiňovanému - vysoké odskoky míčů, pomalé kurty. Jen doufám, že jí Paolini neuškvaří.
Reagovat
hanz
O vedru a vlhkosti se raději nezmiňuju, dle méhe je tento turnaj stvořený pro vracečky typu Pusholina, Sorribes Tormo, Errani.
Reagovat
SydneyOpen
Maruška poblahopřála Petře k postu vlajkonošky smile chybíš mi Maruško smile
Reagovat
PetaM
Nejdříve jsem si myslel, že Bouzková. :D Ale pak jsem si jinde přečetl, že Šarapka. Trošku jsem si říkal, co je na tom speciálního, že jí naše Maruš přeje. :D
Reagovat
Vlk-v-trave
Tak proc ne, ale nesmi se zapominat na to, ze to zlato chteji i jine holky:)

Jeste je to WTA, takze tech favoritek tam je... a to se jeste muze zase vyloupnout behem turnaje nejaky ten pribeh ala Puig behem OH :)Aze Radwanske to dali v Londyne, a sla hned v prvnim... a paddy si urcite u toho zapalil doutnik a p[ridal k tom usamansky tanec...

OT - Lukostrelba

Dneska se skvele predvedla Aida Roman, 6. pozice do turnaje je ok. moje oblibenkyne:) Takze drzim palce, ceka ji ohromna vyzva ty Korejky sejmout. Londyn vysel skvele, Rio slza ukapla, ale verim, ze se ji tu povede zazrak:) No jeste pekne dneska druha Mexicanka Valencia...

Jestli Aida nejakou tu Korejku prestrili, budu verit, ze i nejaka ta nasa holka vystrili zlato...

No, ale asi nejvic se da verit ted Karoline...
Reagovat
Vlk-v-trave
* neco se tam seklo...
chybi.

Je treba pocitat s prokletim vlajkonosu jeste...
Aze to dali v Londyne a sla hned v prvnim.
Reagovat
PetaM
Krpálek byl vlajkonoš v roce 2016, ne? A získal zlato. Takové prokletí bych Petře rozhodně přál. :D
Reagovat
Vlk-v-trave
No vidis, to by slo :D
Reagovat
SydneyOpen
no Radwaňská byla na OH vždycky marná
Reagovat
tommr
v singlu to moc optimisticky nevidím a jakákoli medaile by byla velkým překvapením. Bára Krejčíková nepřejde přes Barty, Petra Kvitová neporazí Sabalenku a Markéta Vondroušová nebude stačit na Osaku. Největší šanci na postup do semifinále tak má z našich Karolína Plíšková která sice může prohrát s každou soupeřkou počínaje prvním kolem, ale taky může každou porazit ...
V deblu by bylo naopak velkým zklamáním kdyby naše páry nezískaly aspon jednu medaili. Krejčíková/Siniaková jsou jasný favoritky na zlato a Plíšková/Vondroušová by se do bojů o medaili taky měly zapojit ...
Reagovat
freeteepek
Barty nebude mít na betonu tak velkou výhodu proti Báře. Bude to skákat o dost výš než ve Wimbledonu a ona je menší postavy. Já vidím jako velkou překážku to příšerný vedro. Jak to zvládne Petra, kterou horko na americké šňůře vždycky trápilo? Favorizuji proto Barty s Osakou, protože jsou na podobné podmínky zvyklé. Z našich holek by se s tím měla umět nejlépe vypořádat Karolína. Navíc jí sedí podmínky. Horko svědčí její hře.
Reagovat
tommr
na vedro by se Petra vymlouvat neměla. Její největší problém bude to, že narazí na svojí mladší a silnější verzi ...
Reagovat
EllNino
Petra ve vedru a vlhku nehraje dobre nikde, takze pokud nebude nasazena na vecerni zapasy, bude to trapeni a prohra, v Tokiu se v tomto terminu tenis ani nehraje a asi vědí proč :) A kdyz Karolina rekne, ze jsou brutalni podminky, tak uz je to co rict :)
Reagovat
cabuna
smile máš pravdu,když jsem to dnes od Káji slyšela tak jsem si říkala,že tam musí být fakt peklo.
Reagovat
tmora
Zadna info tady...
Reagovat
EllNino
Wtf ? koukni vedle do turnaju
Reagovat
Holahej
Hrát se bude v Ariake Parku, v prvních šesti dnech vždy od 4:00 do 13:00 českého času, ve zbylých třech dnech program začne o hodinu později.

Pro mě má sportovně emoční kouzlo sledovat sport živě, záznam...to už není ono..., bude to náročné skloubit s běžným životem..

Tenis začne snad s plnou naší účastí, štěstí, že jejich "doktora,typ Donald Trump" , prvního pozitiv ve výpravě zachytili už na letišti...
Reagovat
George_Renel
A naše děvčata zítra v příjemných časech ke snídani.smile
Reagovat
Mony
Kde je plán zapasů?
Reagovat
freeteepek
No jo, ale kdo teď bude dávat tenistky po zápase dohromady, když doktor je v karanténě?smile
Reagovat
tommr
tak snad tam jako doktor nejel jenom Voráček? smile
Reagovat
brixner
Já já já...bych se klidně nabíd!
smilesmile
Reagovat
lvicek
Ten zaznam se da prezit, kdyz clovek nezapne zive vysilani, mobil, pocitac, na nic se nediva a pusti si to zpetne. Ovsem problem je zjistit, kdy ten zapas byl, aniz by se dozvedel vysledek :D. Mozna by tenisportal mohl zavest specialni stranku, kam by napsal skutecne zacatky probehlych zapasu, bez vysledku a bez toho, aby na te strance byly videt expresky :D. Jak jednou clovek i jen koutkem oka zahledne vysledek, tak je to v prcicich....
Reagovat
jirkaS
to mi připomíná epizodu z HIMYM smile
Reagovat
PetaM
Umřu smíchy, jestli zlato zase vyhraje Murray. smilesmile
Reagovat
Holahej
Já mu fandím, ale čas a zdraví nejde navrátit...žel..
Reagovat
Pe3k
To těžko.
Reagovat
Vlk-v-trave
Tak jestli vyhraje, ta bude Kral Kralu... vyhrat 3x za sebou a jeste s tou kycli...
Zlata v rozpeti 12 let. To by fakt bylo raritni.
Jako pral bych mu to :)
Ale jeho souperi budou muset najet v zapse do modu Denis:)))
Reagovat
Kozoroh
Felix by ho měl vyprovodit z turnaje. Pokud ne, bude to pro Felixe ostuda, prohrát s o mnoho let starším tenistou s umělou kyčlí. smilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist