Bývalá světová jednička a čtyřnásobná grandslamová šampionka Clijstersová se ve 36 letech vrátí na kurty

12. 9. 2019, 14:54
Aktuality 67
Kim Clijstersová se ve 36 letech rozhodla ještě jednou vrátit na tenisové dvorce v roli profesionální tenistky. Bývalá světová jednička a čtyřnásobná grandslamová šampionka se divákům představí po sedmileté pauze. Comeback plánuje během příští sezony.
Profily hráčů
Kim Clijstersová

Clijstersová první profesionální zápas odehrála na okruhu ITF před 22 lety, na okruhu WTA debutovala o dva roky později, kdy jí bylo 15 let. Naposledy se divákům představila na US Open 2012. Nyní se coby členka tenisové síně slávy a matka tří dětí hodlá na kurty vrátit, comeback plánuje během příští sezony.

Šestatřicetiletá Belgičanka během své "první kariéry" dvakrát ovládla Turnaj mistryň (2002 - 2003), strávila 19 týdnů na postu světové jedničky a na US Open 2005 získala svůj premiérový grandslamový vavřín, kterého se dočkala po čtyř neúspěšných grandslamových finále (French Open 2001 a 2003, US Open 2003 a Australian Open 2004).

Poprvé se s tenisem na nějakou dobu rozloučila v květnu 2007, o rok později porodila dceru Jadu a vzala si Briana Lynche. Po 26měsíční pauze se v červenci 2009 na okruh vrátila a byl to nezapomenutelný návrat. Na US Open, teprve svém třetím turnaji po mateřské pauze, se stala první matkou od Wimbledonu 1980 (Evonne Goolagongová), jež dokázala vyhrát grandslam.

O rok později prvenství ve Flushing Meadows zopakovala, potřetí dobyla Turnaj mistryň a přidala ještě triumf na Australian Open 2011, díky němuž se na týden stala první matkou v čele žebříčku WTA od jeho zavedení v listopadu 1975.

Poslední zápas ve dvouhře odehrála na US Open 2012, kde ve druhém kole ve dvou tie-breacích nestačila na Lauru Robsonovou, následně po boku krajanky Kirsten Flipkensové prohrála první kolo čtyřhry a s domácím Mikem Bryanem druhé kolo mixu.

Se 41 tituly (bilance ve finále 41-19) je třetí nejúspěšnější aktivní hráčkou - Serena Williamsová (72), Venus Williamsová (49) - a celkově 14. nejúspěšnější v open éře. Na 16 z 35 odehraných grandslamů se dostala minimálně do semifinále.

Úspěchy sbírala také ve čtyřhře. Po boku Ai Sugijamaové se v roce 2003 radovala na French Open a ve Wimbledonu, celkem získala 11 trofejí a čtyři týdny byla deblovou světovou jedničkou. Pouze šest hráček včetně Clijstersové bylo v minulosti světovou jedničkou ve dvouhře i ve čtyřhře současně.

Coby bývalá světová jednička bude mít Clijstersová neomezený počet divokých karet. Aby si obnovila žebříček, potřebuje odehrát tři turnaje, nebo získat alespoň 10 bodů.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

67
Přidat komentář
Holahej
Nemám pocit, že musím něco dokázat, ale chci se té výzvě postavit a být znovu silná. Toto je můj maratón !
Kim Clijsters

Moje oblíbená hráčka se po sedmi letech vrací, nebude hrát mnoho turnajů, aby zvládla rodinné povinnosti, sama je zvědavá, jak se jí tělo podaří dát do kondice, řídí se emocemi, pocity, tak jako chtěla mít děti a nečekala ?až po kariéře?

Zajímavost. 27. února 2008 přivedla na svět dceru Jadu Elle. Místem porodu se stala Vesaliova nemocnice v belgickém Tongerenu, 10. března téhož roku porodila její 43letá matka syna Zetha, polobratra Kim Clijstersové.

Bude hezké vidět, jak jí fandí tři děti: dcera Jada (2008) a dva synové Jack (2013) a Blake (2016). Fandím!
Reagovat
spaniel
Dalsi bude Rod Laver.
Reagovat
Vlk-v-trave
Na NextGen by to melo stacit.
Reagovat
Patik
súčasná situácia v mužskom tenise je strašne biedna.. keby sa vrátil na kurty trebárs Hewitt Roddick alebo Safin v dobrej forme tak po jednej sezóne sú v top10.
Reagovat
Krisboy
Hewitt ani náhodou, ten už dlouho nemá ani na debl. Roddick a Safin možná...ale Safin pokud vím, dělá politiku (poslanec dumy..??), takže ten asi návrat neplánuje. A Roddick asi čeká, až skončí Federer. Vracet se, dokud Roger hraje, pro něj nemá moc cenu :)
Reagovat
sojka1
proboha... :-)) tak mas je mozna v oku, kdyz koncili, ale uz vidim ctyricetileteho Marata, jak si ty kluky natira na chleba... dalsim take neverim, rychlost, fyzicka, motivace, vyssi pravdepodobnost zraneni.... trochu soudnosti... :-)
Reagovat
Krisboy
Vidíš, jsem si ani neuvědomil, že Safinovi už bude čtyřicet, nějak to letí :)
To jeho návrat naprosto vylučuje. Možná tak do český ligy.
Reagovat
Patik
to je len čiste teoretická vec..spomenul som mená ktoré by teoreticky ešte mohli hrať tenis nemajú ani štyridsať..samozrejme by možno neuhrali ani titul ale za predpokladu že by vstupovali na kurt v dobrej forme a fyzičke neverím že by boli menej konzistetný než dnešná nextgen..ešte ženský tenis dobre tam je ťažšie sa presadiť každý turnaj má inú víťazku..ale bývalí hráči a ľudia z brandže čo vidia mužský tenis..teda osobne byť nimi..aj napriek staršiemu veku..povedzme si..mladí sú tam dá sa povedať neschopní čaká sa kedy prerazia..starší sú vačšina zranení alebo hľadajú formu a jediné stabilné čo to riadi je Big3 ..no nevyužiješ to a neskúsiš návrat ? teda zatiaľ čo som počul názory bývalých tenistov ich názor na súčasný tenis je veľmi podobný mojemu.
Reagovat
sojka1
ja tomu rozladeni celkem rozumim, ale neco jineho je kritizovat a neco jineho je se realne vratit.... nejaky dilci jednorazovy uspech dokonce u tech nejlepsich ani nevylucuju, ale ve stabilne spickove vykony proste neverim, bylo by to na uplne stejne houpacce jako u tech kluku, jen z jinych duvodu.... navic u nich ta perspektiva jde uz jen smerem dolu.... :-)
Reagovat
Patik
ale veď jasné..je to o tom ako to kto vníma..no verím tomu že minimálne polovica tenistov ktorí už skončili by si dali ešte naposledy jeden ostrý zápas pred poriadnym publikom a ideálne s top hráčom..myslím si že práve pre tento pocit sa vracia Clijstersová.
Reagovat
sojka1
souhlas, dohodli jsme se.... :-) Ale puvodni bylo !po jedne sezone v top 10", proto jsem se vlastne zapojila, protoze je to nerealne.
Reagovat
sojka1
ja jsem si dokonce odpoledne otevrela zebricek a predstavovala si postupne par jmen s kazdym soucasnym hracem (me takove blbiny bavi) a ani nechtej vedet, u jakeho cisla na zebricku jsem se zastavila a vahala, jestli "UZ" by se fosilie chytla... :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Pomooc :)

Toto ma rozsekalo. Hráci ktorí neboli v top 10, ani ked sa lúčili s kariérou..
Reagovat
Cico93
Patik dáva jednu perlu za druhou...:-))
Reagovat
misa
Už když před sedmi lety končila, tak byla pořád zraněná. Co teprve teď?
Reagovat
paddy
na YT už jsou rozšířené highlights ze zápasů - teď už to samozřejmě nikoho nezajímá

BTW na turnaji došlo i ke změně pravidel, mj. "the US Open confirms women will not be penalized for shirt changes on court"

...tak proč to hned nevyužít a rovnou ze strany vítězky turnaje

https://www.youtube.com/watch?v=qHDFKR185hU
Reagovat
kada.tom
Tak na tento návrat jsem zvědav. Ne že bych jí dřív nějak extra fandil, ale je to rozhodně jedna z legend :-)

Oživení WTA určitě, vůbec bych se nedivil, kdyby hrála fakt dobře :-)
Reagovat
Mayo
Kim sympatacka. Ale radšej som mal Justine (: to bola moja topka
Reagovat
Krisboy
Justine = GOAT :)
Reagovat
Cico93
Každý má svoju GOAT...
Mojou je Azarenka:-)

Ale reálne, bez debaty Serena.
Reagovat
Krisboy
Právě, já nemyslím "mou". Já myslím "reálně, bez debaty" Justine.

Praserena se svým pouze silovým tenisem a pohybem opilého hrocha? Ani omylem. To, že má nejvíc titulů, neznamená, že ne nejlepší.
Reagovat
Cico93
Nemyslím tituly, ale výkonnostný strop.
Reagovat
Krisboy
Ano, přesně tohle mám na mysli. Justine byla lepší (a komplexnější) tenistka, než Praserena. Ta těžila a těží ze svých fyzických parametrů, nikoliv z lepší hry.
Reagovat
Cico93
Áno ťaží, ale každý má niečo...
Argument Serena není GOAT, lebo sila nemôže prejsť.
Reagovat
FulnekUltras
U krakatice je nejpodstatnější, JAK už deset let své výkonnosti dosahuje. A druhá věc, KDY se to už konečně provalí. Jinak její osobnostní stánka je na pořádné odplivnutí už dávno jednoznačně.
Reagovat
paddy
víme proč, ale oficiální důvod bude kariéra modelky

v úterý ukázala svou štíhlou figuru a nové blond vlasy
https://www.harpersbazaar.com/celebrity/latest/a28999308/serena-williams-daughter-olympia-fashion-show/
Reagovat
Dobry-den
No není ta Serenka k sežrání? :-)
Reagovat
Aussie
Ne. Kanibalismus už si přeje švédský expert, to stačí...
Reagovat
Blondie
Sluší! :-)
Reagovat
Jan
Řekl bych, že bez šance. I Hingisová se pak specializovala spíš na 4hru.
Reagovat
FulnekUltras
Hlavně když pořádně vystraší krakatici.
Reagovat
paddy
Po tolika a v tolika letech to bude těžké. Bude úplně stačit, když ve F GS porazí jednu nejmenovanou hráčku a hned bude veselo.

Až tuto novinku uvidí Navrátilová tak se vrátí taky
Reagovat
Vlk-v-trave
Tohle s Martinou nehne, spis s ni mohl pohnout zapas Taylor vs. Simona. A udela navrat ve Wimbledonu. Tam by ovsem potrebovala do prvniho kola prave tu Simonu, aby se hned z pocatku chytla v turnaji.
Reagovat
Fransoas
Je to trochu zvláštní rozhodnutí po takové době.Spíše bych toto čekal o dva - tři roky dříve.Otázkou je,zda je to výzva,nebo třeba určitá sázka.Nechme se tedy překvapit jak se jí bude dařit.
Reagovat
tommr
na její návrat jsem hodně zvědavej a to zejména kvůli tomu, že její případnej úspěch by byl těžkou ránou pro prestiž mometálních top-hráček. Potvrdily by se tím totiž řeči o současný slabší éře ...
Reagovat
com
zas bych se toho tak nebal.. dopadne jako Sharapka, nebo Azarenka.. No a co si budeme povidat, i Serena jako Matka nic moc.. Vyhrane turnaje po porodu = 0 :D Su zvedavej jak dlouho ji ty prohrany finale budou jeste bavit
Reagovat
FulnekUltras
dokud se ze všech těch umělých dryáků v těle definitivně nevyvrátí
Reagovat
George_Renel
To je velmi odvážné rozhodnutí.
Reagovat
smazaný uživatel
A najvacsi gol by bol, ak vy vyhrala GS ona a nie Serena :)

Ale som realista. Kim si okrem titulu jedna z najviac sympatických tenistiek vobec uz dnes zasluzi titul aj za odvahu. Tento comeback sa moze skoncit velkym fiaskom, ale obrovsky palec hore, ze ide so svojou kožou na trh a riskuje svoje renomé..

Snád má sebareflexiu a vie svoje vysledky aspon trochu odhadnut. Zaujimalo by ma, aké ma vlastne ambície. Nemyslim, ze sa vracia, lebo chce byt v prvej stovke..

Myslim, ze TOP 20-30 by ju uspokojila, ale menej určite sama nechce..Budem jej drzat silno palce.
Reagovat
Mayo
Ta nemá Boha pri sebe.
Reagovat
Michaelus
Tak uvidíme
Reagovat
bIbec
Skvělá zpráva. Tak Serena může na 24 zapomenout .-)
Reagovat
slacker
a 3 by mela vratit, tazke zpet na 20
Reagovat
rybicka
Tak jako trojnásobná matka se automaticky stane matkou s velkým "M" ona :-))
Reagovat
sojka1
ona ji prece davno je... :-) jako matka byla i svetovou jednickou.... jedina...
Reagovat
Krisboy
To ano, ale tenkrát ještě nebyla trojnásobná, pouze jednoduchá :)
Reagovat
blixa
Myslím že Kim, na rozdíl od některých jiných matek jednoduchá nebyla nikdy ;-) :D
Reagovat
Jan
:)
Reagovat
Jan
I současná matka s velkým M není jednoduchá :)
Reagovat
rybicka
To je pravda a byl to krásný moment. Nicméně aktivně hrající trojnásobná matka ve WTA není.
Reagovat
freeteepek
Je blázen. Skončí jako Šarapovová.
Reagovat
rybicka
Blázen? Možná právě jde o to, nebýt "blázen". Po třech dětech, ačkoliv to má jistě díky prostředkům jednodušší, přesto po třech dětech asi touží i po jiném.

Navíc když mrkne jak se nyní mění favoritky s každým turnajem, asi dostala choutky.
Reagovat
Patik
Federer a v tomto prípade Williamsky sú veľkou inšpiráciou zrejme..
Reagovat
Hypertac
Ty vidíš toho Federera všude, že? To už je snad diagnóza.
Reagovat
Patik
Ide len o vek a inšpiráciu pre starších hráčov.
Reagovat
blixa
Kim byla na okruhu moje největší láska, tak doufám, že jí to vyjde. Nemyslím nějaké GS vítězství, na to už to asi nebude ale zahrát si pěkný tenis a některým "topkám" řádně zavařit ! :D ;-)
Reagovat
Vlk-v-trave
Tvoje naplast za USO:)))
Reagovat
blixa
Jojo !!! :D
Reagovat
misoSK
Aby nedopadla ako Muster. Nie som si úplne istý tým, že je fyzicky pripravená na vrcholový tenis.
Reagovat
EllNino
Nevím, jestli to má ještě cenu ... a hlavně, bude to chtít tak 10 kilo doolů, možná víc, posledně vypadla v tom drezu jako řeznice z masny ...:)

Má svá léta, nevím, jestli nebylo lepší odchod skoro na vrcholu
Reagovat
sojka1
vubec nevim, jestli jsem rada a to jsem jeji skalni.... Bepa je mladsi a take uz to neni ono.... :-/
Reagovat
EllNino
přesně ... Kim byla moje láska :) havně po tom zatím posledním návratu ... tohle už podle mě není nutné
Reagovat
Cico93
US Open 09 je naozaj nezabudnuteľný, úžasná cesta za titulom. Máš pravdu, ja si tiež myslím, že to nebude stáť za veľa. Ale budem len rád, keď sa mýlim...
Reagovat
FulnekUltras
estonská velkouzenářka taky ještě umí zabrat - v nejhorším aspoň trochu komerčně vypomůže WTA a provětrá ego bachyni
Reagovat
Krisboy
Wooooooooooooow!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Wow.:

Dufam, ze skusi aj singla..
Reagovat
Andrew89
já pochopil teda, že hlavně singla....:)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist