Cachín dotáhl první semifinále na ATP až k titulu, ve Gstaadu porazil bývalého šampiona Ramose

23. 7. 2023, 14:33
Aktuality 1
Pedro Cachín (28) se na antukovém turnaji ATP 250 ve švýcarském Gstaadu poprvé dostal do semifinále na nejvyšším okruhu a nakonec dokráčel až k titulu. Argentinský antukový specialista porazil ve svém prvním finále 3:6, 6:0, 7:5 bývalého šampiona Alberta Ramose (35) a získal svůj nejcennější titul. V pondělním vydání žebříčku bude premiérově figurovat v TOP 50.
Pedro Cachín (© AFP)

Pedrovi Cachínovi se dařilo ve vyšší nadmořské výšce už v předchozích měsících v Madridu, kde došel do finále challengeru a do osmifinále podniku Masters 1000. Že mu rychlejší antuka sedí, potvrdil v tomto týdnu ve Gstaadu. Ve švýcarském vysokohorském středisku přehrál bez ztráty setu Tara Daniela, Roberta Bautistu, Jaumeho Munara i Hamada Medjedoviče, proti němuž sehrál své první semifinále na hlavní tour.

Do rozhodující sady musel až v souboji o titul s bývalým šampionem Albertem Ramosem. Argentinci se však podařilo skóre velmi rychle srovnat, dokonce španělskému veteránovi nadělil nepopulárního kanára. Rozhodující dějství odstartoval brejkem, ale v osmé hře o náskok přišel a vzápětí musel podávat na setrvání v utkání. Navzdory menším zkušenostem byl v koncovce silnější a po brejku na 6:5 proměnil hned první mečbol.

Cachín se stal prvním argentinským šampionem gstaadského podniku ATP 250 po 18 letech, v roce 2005 turnaj ovládl bývalý vítěz French Open Gastón Gaudio. Rodáka z Córdoby čeká v pondělí premiérový posun do TOP 50 světového hodnocení. V letošní sezoně je už pátým novým šampionem na okruhu ATP po Tallonovi Griekspoorovi (Puné), Yibingovi Wuovi (Dallas), Arthurovi Filsovi (Lyon) a Christopherovi Eubanksovi (Mallorca).

"Na začátku zápasu jsem byl trochu nervózní a udělal pár chyb. Poprvé na turnaji jsem hrál proti levákovi, ale bojoval jsem dál," řekl Cachín v pozápasovém rozhovoru. "Snažil jsem se být pozitivní, hrát agresivně a chodit na síť. Je těžké takovou hru udržet po celé finále. Jsem teď velmi šťastný," dodal.

Statistiky zápasu Cachín - Ramos

Vítěz ročníku 2019 Ramos se letos ve Gstaadu třikrát vzepřel papírovým předpokladům, ale pátý kousek do sbírky trofejí nepřidal. Bývalý 17. hráč pořadí, který si ve druhém setu nechal ošetřovat puchýře, si zhoršil finálovou bilanci na 4:8. Všechny čtyři triumfy slavil na nejpomalejším povrchu a v neděli absolvoval první finále na této úrovni od loňského února.

Turnaj ve Gstaadu má přece jen domácí vítěze. Deblovou soutěž ovládli 20letý Dominic Stricker a 38letý Stan Wawrinka. Švýcarské duo ve finále porazilo 7:6, 6:2 nasazené jedničky Marcela Demolinera a Matwého Middelkoopa. Trojnásobný grandslamový šampion triumfoval ve čtyřhře potřetí, v roce 2008 vybojoval s Rogerem Federerem zlato na olympiádě v Pekingu a před 10 lety se radoval s Francouzem Benoitem Pairem v Čennaí.

• ATP 250 GSTAAD •
Švýcarsko, antuka, 562.815 eur
nedělní výsledky (23. 7. 2023)
• Dvouhra - finále •
Cachín (Arg.) - Ramos (Šp.) 3:6, 6:0, 7:5
• Čtyřhra - finále •
Stricker/Wawrinka (Švýc.) - Demoliner/Middelkoop (1-Braz./Niz.) 7:6 (10:8), 6:2
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

1
Přidat komentář
makro99
Stává se to už taková argentinská tradice - průlom na ATP až v 27ti letech (Pella, Coria). Pedra sem viděl loni naživo na Štvanici a říkal sem si, že to je šikovný hráč, který by mohl a měl do té stovky nakouknout. A stalo se.
Bohužel pak přišla obvyklá argentinská krize v hardové části sezóny, ze které se ale Pedro nedostal ani na jaře. Viděl sem ho na proti JMC na Golden Swing a byl herně naprosto zoufalý, nebyl schopen dát 2 BH za sebou do kurtu.. po pravdě bych si na něj pro letošní sezónu nevsadil zlámanou grešli, resp. vsadil bych se, že pošupajdí zase zpátky mimo Top100 na challengery..
A vida máme tu zcela nečekaný, moc pěkný titul z Gstaadu. smile A navíc sem se z článku (děkujeme za něj) dozvěděl, že Pedro je cordobský rodák smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist