Čeká Gulbise průlomová sezona? V Delray Beach srazil osm soupeřů a má 3. titul

4. 3. 2013, 08:33
Aktuality 52
ATP DELRAY BEACH - Ernests Gulbis po třech letech vyhrál turnaj v Delray Beach, kde v sezoně 2010 slavil svůj premiérový triumf. V letošním finále lotyšský tenista porazil francouzské překvapení Edouarda Rogera-Vasselina, udržel si stoprocentní finálovou bilanci a získal třetí titul.
Ernests Gulbis

Měl před sebou velkou budoucnost, svůj talent ale dlouho zahazoval. Ve světovém žebříčku se dostal nejvýš na 21. místo, přitom se mu předpovídali příčky nejvyšší. Nyní však Ernests Gulbis ve svých 24 letech zřejmě dospěl a ještě se pokusí tenisový svět ohromit. Přestal prý flámovat, nekouří, nepije a letos chce proniknout minimálně do Top 20.

Sezonu začal mimo elitní světovou stovku a účast na turnajích ATP neměl jistou. Poslední tři týdny už ale začíná vystrkovat růžky a potvrzovat své ambice. V Rotterdamu prolétl kvalifikací do 2. kola, v němž padl s Del Potrem, v MArseille pak ve třech setech potrápil Berdycha. Narůst formy pak potvrdil tento týden v Delray Beach, kde včetně kvalifikace odehrál osm zápasů a nenašel v nich jediného přemožitele. Přes bývalé šampiony Sama Querreyho i Tommyho Haase se dostal až do finále, ve kterém se střetl s ještě větším překvapením celého týdne Edouardem Rogerem-Vasselinem z Francie.

Devětadvacetiletý Roger-Vasselin, pro kterého bylo až dosud maximem na okruhu ATP čtvrtfinále, začal nebojácně i své první velké finále. Favoritovi sebral dvakrát podání a za stavu 5-4 měl při svém servisu mečbol. Gulbis ho ale odvrátil, vývoj otočil a za hodinu a 37 minut vyhrál 7-6 6-3.



"Jsem opravdu šťastný, protože jsem tvrdě pracoval. Posledních devět dnů bylo hodně těžkých. Kromě jednoho dne, kdy pršelo, jsem měl zápas každý den, takže jsem teď hodně unavený," řekl Gulbis, který se přesune z Floridy do Kalifornie, kde ho už v úterý čeká kvalifikace na turnaj Masters 1000 v Indian Wells.

Gulbis v Delray Beach triumfoval již podruhé, před třemi lety na Floridě získal svůj premiérový titul. K nim přidal ještě v roce 2011 trofej z Los Angeles.

"Tohle je můj oblíbený turnaj a budu se sem rád vracet," řekl fanouškům Gulbis, jenž zatím vyhrál v každém finále. Díky poslednímu triumfu se v žebříčku ATP posune ze 109. místa na 67. příčku. "Všichni (v týmu) jsme šťastní, protože jsme nečekali, že to přijde takhle brzy. Trenér cítil, že bych se do Top 100 mohl vrátit někdy v dubnu, ale tohle je paráda, Vyhrál jsem osm zápasů v řadě, což je skvělý začátek roku," dodal.



105. hráč světa Roger-Vasselin hrál až dosud jen pětkrát ve čtvrtfinále, i přes finálovou porážku tak cítil uspokojení. "(Gulbis) si dnes vyhrát zasloužil. Já měl setbol, ale on zahrál neuvěřitelný bekhend. Když prohrajete finále, je to těžké, ale prožil jsem tu skvělý týden, který mi dodá sebevědomí do dalšího turnaje," uvedl Francouz, který se v žebříčku posune na 78. místo, 11 pozic za své maximum.

Finále v Delray Beach bylo prvním od roku 2007 (v Houstonu záas Karlovič - Zabaleta), v němž na sebe narazili dva hráči mimo Top 100. Gulbis se stal prvním kvalifikantem, který si došel pro titul, od loňského ledna. Tehdy zvítězil Fin Nieminen v Sydney.

- ATP 250 DELRAY BEACH -
(USA / Florida, tv. povrch, 455.775 dolarů)
nedělní výsledky (03. 03. 2013)

Dvouhra - finále:
Gulbis (Lot.) - Roger-Vasselin (Fr.) 7-6(3) 6-3

Čtyřhra - finále:
Blake/Sock (USA) - Mirnyj/Tecau (1-Běl./Rum.) 6-4 6-4

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

52
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=jZVlI-8UYOw

Serena, youre maybe world no 1 in tennis, but no special privileges out here :DD
Reagovat
speed
To Porsche je taky jeho?:-D
Reagovat
smazaný uživatel
Nikdy jsem ho zvlášť nemusel a ani mu asi přát nebudu, ale jsem rád, že jde nahoru, snad to bude potvrzovat i nadále. Já jsem byl vždy skeptický proti prognózám o top 10 nebo dokonce top 5 třeba, ale na tu dvacítku podle mě určitě má, s trochou formy, pracovitosti a štěstí i na tu patnáctku.
Reagovat
Fandina
tomasinho a jaký je rozdíl mezi dvacítkou a patnáctkou?
Reagovat
gigin
5.
Reagovat
Fandina
gigin ... na to jsem zapomněla ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
Moc velký ne, ale je tam. Ne každý, kdo se objeví ve dvacítce je schopný udělat ten krok kupředu. Ael je pravda, že rozdíl mezi cca první osmičkou, pak cca hráči 9-12 a dvacítkou je docela velký. Jde hlavně o tu konzistentnost, což prokazují například Tipsa, Almagro nebo Gasquet.
Reagovat
smazaný uživatel
Aký je rozdiel medzi 20kou a 15kou?

No podľa zákona už žiadny.
Reagovat
Fandina
Forehand ... záleží podle jakého zákona ale jinak v tom samozřejmě rozdíl je, už jenom tím, že se 15 a 20 píše úplně jinými číslicemi. Herně je ten rozdíl jak kdy a jak s kým a někdy velký a někdy malý ... úsměv
Reagovat
rubens
No, s 15 si toho moc nenahraješ...
Reagovat
smazaný uživatel
Fandinko, myslel som to samozrejme v trochu až veľmi prenesenom význame..Ale uznávam, že tá myšlienka bola pomerne ukrytá a tak ju pravdepodobne väčšina nemohla dešifrovať.

A samozrejme preferujem 20ročné dievčatá, ľudovo povedané dvadsiatky. Rozdiel oproti 15kám je teda značný.
Reagovat
smazaný uživatel
:-)) koukám, že Fandinka pochopila...to je možná tak opravdu na tem úsměv
Reagovat
Fandina
Frenkiess ... nevím, co konkrétně myslíš, že jsem pochopila, ono toho tady bylo na pochopení víc a všelicos má několik významů, včetně toho úsměvu co píši na konec. Tak zdravím a posílám ho ... úsměv
Reagovat
Fandina
Forehand ... když já spíš než děvčata mám na mysli ty chlapce a raději vyzrálé ... úsměv
Reagovat
a.magerova
Tak dnes jednoznačně souhlasím s Fandinou....
Taky preferuji chlapce vyzrálé s postavením níž na žebříčku.... čili kromě mého favorita favoritů i třicetčtverku :-))))
Reagovat
gigin
Tak já si myslím, že tvé preference nemají nějakých hranic a limitů. Nepohrdneš tomasinhem, studentem vysoké školy, Stan, jakožto majitel dvou aeroplánů ti taky už přistál na střeše a v podstatě každý nový, zde příchozí uživatel - samec upadne do tvých spárů ;)) Zralý, nezralý, furt sa seče :DDD mier :)))))))))))
Reagovat
a.magerova
Prostě Rovná Práva Pro Všechny....
Teda zatím si ještě v holkách tak nějak vybírám, ale i to se časem určitě změní.... :-)))
Reagovat
Stan_Borowitz
o věku to vůbec není, je to jen a jen o talentu, píli a chuti... věřte zkušenému trenérovi, kterému rukama prošla už pěkná řádka -náctek i -cítek
Reagovat
Roger_Federer
kolik? :):), kdy si clovek muže řict, že zkušeny trener..
Reagovat
a.magerova
Než se Stan vyjádří....
Dovolím si nabídnout Ti své Trenérské kurzy k získání trenérské licence. Jako fanoušek Rogera máš nárok na výraznou slevu :-)))
Reagovat
Roger_Federer
No tož kurna, to je nabidka, tohle nemužu odmitnout, když je to ješte v akci...:)
Reagovat
Stan_Borowitz
Řeknu to takto. Kdybych každou svou trenérskou zkušenost přeměnil v titul z okruhu ATP, byl bych někde těsně za Rogerem nebo těsně před ním. Přesné statistiky bohužel nemám a na rozdíl od něj si nemůžu přepočítat poháry...
Reagovat
Roger_Federer
Nekdy je dobre delat si poznamky do notysku o sve trenerske praxi a zkušenosti pak předavat dal...:).
Reagovat
gigin
magerka ťa povodí, jak slepého koňa :)))))))))
Reagovat
Roger_Federer
tebe uz povodila?? :):)..popiš mi to do vzkazu :)..at se mam na co tešit..
Reagovat
gigin
To je jen můj tip, Dominiku :)) Já žádnou slevu bohužel nemám...
Reagovat
Stan_Borowitz
Já jsem hroznej chaotik a notýsek bych někde ztratil. A ještě by ho pak mohla najít šéftrenérka a byl bych v průšvihu...
Reagovat
Roger_Federer
tak to mas svatou pravdu, me ho šeftrenerka našla, zbalila kufry a šla trenovat konkurenci.
Reagovat
Roger_Federer
ja ti to s Magerkou domluvim, ale musiš asi k nam...Takoveho kona bysme potřebovali..
Reagovat
gigin
Jj, já jsem takový poloslepý kůň, se mnou byste to vyhráli :)
Reagovat
Fandina
gigin ... a které oko máš slepé, levé nebo pravé?
Reagovat
VlS
Tak to jsi trochu zúžil :-) Jinak tam rozdíl je a říká se mu plnoletost
Reagovat
a.magerova
Forehand bude konat v mezích zákona v obou případech....
Tebou zmiňovaná plnoletost se bude řešit jen v tom případě, když Forehandův výkon bude na zabití a tam se to pak odrazí v rozdílné výši trestu pro obě slečny.... :-)))
Reagovat
Fandina
se mi líbí jeho celkem rychlá i riskantní hra. Gratulka k titulu, evidentně to není promrhaný talent a coby týpek je sympaťák a při předávání byl i velmi milý chlapec. Jen tak dál.
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulujem Gigine, vidím že preventívne prechádzaš na druhého "koňa", akoby si sa podvedome pripravoval na ústup z pozícii :))
Reagovat
gigin
já se tím jen bavím. Je to zajímavý týpek a jeho hra mi přijde taky fajn :)) Z Djokolandu se neodchází. Tam je zrada trestána 50 lety nepodmíněně :))))
Reagovat
smazaný uživatel
Jasné, ja viem, že Nole sa neopúšťa..To je proste LOVEMARK, se vším všudy, večný to chlapec..Ernest je len bokovka, tiež by som si mal niekoho nájsť..Z Izzyho mám totiž zlý pocit..
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to mě čeká ještě 47-48 let v chládku :-(

Forehand: Izzyho neopouštěj, teď po IW klesne, po odečtu bodů je teď 23., ale musí nahoru. A bokovky jsou fajn, pokud neberu staré pardályy jako Tommy nebo Lleyton, mám jich taky pár.
Reagovat
gigin
Tobě byla udělena milost, páč to nemáš v hlavě v pořádku ;)
Reagovat
a.magerova
Na nás dva pozemské zákony přece neplatí!!!! :-)))
Reagovat
smazaný uživatel
To je pravda :-)
Reagovat
smazaný uživatel
jeden hráč z top 8ičky na turnaji a už by to "takovy" průlom nebyl
Reagovat
spaniel
Akurát, že v nadpisu je otázka, zda čeká Gulbise průlomová sezona, není tam PRŮLOM! A vzhledem k tomu, že prohlásil, že teto rok se chce změnit a něco dosáhnout a hned na to vyhraje turnaj, to vypadá celkem slibně.
Reagovat
spaniel
Jenom ten jeho novy forehand je teda dost divny, nechapu tu zmenu, stary byl dooost dobry.
Reagovat
smazaný uživatel
no jo, to je průlom porazit Rogera-Vasselina. Rosol porazil Nadala, Janowicz ve finále Paris...samé průlomy. Jedna vlašťovka jaro nedělá.
Reagovat
gigin
http://sportacentrs.com/teniss/latvijas_sportisti/04032013-gulbja_uzvaras_runa_joki_smiekli_un_patei
Reagovat
gigin
Jinak samozřejmě gratulka Mrhačovi, jsem zvědavý jestli se párty neprotáhne a nastoupí do kvaldy na IW. Doufám, že ano. Go Ernie Go!!!!
Reagovat
spaniel
"I'm glad to be back from 150,000th in the world."
"Give me the car or I'm not coming back. I saw the Porsche, I thought I win it, thats what I fought for"

:D
Reagovat
gigin
Jj :DDDDD
Jinak s tím FH souhlas. Je to prapodivný styl. Tito to výstižně nazval - regulovčík :))))
Reagovat
gigin
Včera jsme to s předsedou S.M.T. (Mutademem) samozřejmě sledovali a starosta si všiml jedné zajímavosti - kdy naposledy hráli finále turnaje ATP hráči s momentálním postavením na žebři 105 a 109... úsměv
Reagovat
spaniel
Myslím, že nějak 2007 Karlovič a Zabaleta? Byli nějak 108 a 150 na světě. Haluz :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist