Čermák sázel, teď bude pykat

21. 7. 2008, 19:47
Aktuality 6
Český tenista František Čermák má kvůli sázkám na cizí zápasy na deset týdnů zastavenou činnost a musí zaplatit pokutu 9450 eur (asi 217.000 korun). Deblovému specialistovi dnes udělila trest organizace ATP zastřešující mužské turnaje.
Profily hráčů
František Čermák

Čermák v neděli společně s Nizozemcem Rogierem Wassenem vyhrál turnaj v Amersfoortu, ale teď musí na déle než dva měsíce na turnaje zapomenout. "Vyšetřování, které ATP zahájila v listopadu 2007, zjistilo, že Čermák sázel na tenisové zápasy od 9. září 2006 do 1. února 2007," uvedla ATP v oficiálním prohlášení.

Takové jednání tenistům pravidla nedovolují. "Antikorupční program ATP jasně říká, že sázení na jakýkoliv tenisový zápas nebude tolerováno," prohlásil výkonný viceprezident ATP Gayle David Bradshaw. 

V rámci stejného vyšetřování byl potrestán i slovenský deblista Michal Mertiňák, který s českým hráčem Petrem Pálou triumfoval v neděli v chorvatském Umagu. Za sázky z října 2006 má zastavenou činnost na dva týdny a navíc dostal pokutu 1890 eur. Ani v jednom případě nebyla odhalena snaha o ovlivňování zápasů, na které měli hráči vsazeno.

ATP zatím trestala jen Italy
Sázet na tenisové zápasy, ať už své nebo svých soupeřů, je v rozporu s pravidly organizace ATP. A právě vedení této organizace se od loňského léta, kdy poměrně klidné vody rozčeřil sázkařský skandál Nikolaje Davyděnka na turnaji v Sopotách, rozhodlo nekompromisně bojovat za čistotu "bílého sportu". Výsledkem je ovšem zatím pouze několik odhalených hráčů, kteří sázeli na tenisové zápasy, v nichž nehráli.

František Čermák:
Datum narození: 14. listopadu 1976
Výška: 193 cm
Váha: 80 kg
Klub: PSK Olymp Praha
Trenér: Nikola Martin
Počet titulů: 16 (vše čtyřhra)
Současné umístění v žebříčku ATP:
34. (čtyřhra)
Žebříčkové maximum:
201. (27. října 2003) dvouhra;
18. (18. července 2005) čtyřhra

Jednatřicetiletý Čermák není jediným, kdo si podobný trest musí odpykat. Ital Federico Luzzi, v únoru 139. hráč světa, dostal od ATP několikanásobně tvrdší trest: 200 dní nesmí hrát na žádném z turnajů a navíc musel zaplatit 50 tisíc dolarů (zhruba 800.000 korun). Luzzi měl údajně sázet i na své zápasy. Podle dosavadních výsledků honu na provinilce z řad tenistů to vypadá, že hráči z jihu Evropy jsou národem sázkařů: Starace, Bracciali, di Mauro, Galimberti nebo Luzzi. Už pět odhalených hříšníků je z Itálie.

František Čermák příliš úspěchů ve dvouhře nedosáhl. Pouze jednou - v roce 2005 v Gstaadu - si zahrál čtvrtfinále na turnaji ATP. V roce 2000 vyhrál svůj jediný challenger, když v italském Bressanone porazil Acasusa nebo Roitmana. Dvouhru již několik let vůbec nehraje a letos úplně vypadl ze singlového žebříčku ATP.

Své jméno proslavil především v deblových soutěžích. Celkem má 16 titulů (13 jich vybojoval s Leošem Friedlem), ten poslední získal minulý týden v holandském Amersfoortu. 193 centimetrů vysoký rodák z Valtic se celkem 31x zúčastnil grandslamových turnajů, nikdy však nepostoupil dál než do 3. kola. K dnešnímu dni je čtvrtým nejvýše postaveným českým deblistou, když mu patří 34. pozice.

TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

6
Přidat komentář
VikiCabadaj
Vždyť je to všem jasný, ten kdo trochu sportoval nebo se pohybuje v prostředí jakéhokoliv sportu, tomu musí být jasný, že se vždycky sázelo a sázet se bude. Prostě jen jedeme dál a za pár týdnů si přečteme o dalším obvinění....
Reagovat
weak
jsou hráči, kteří nikdy nesázeli a nesází - nemají to rádi a někteří jsou na sázkaře doslova alergičtí (například JIRKA VANĚK nebo IVO MINÁŘ), takže není pravda, že by sázeli všichni...

co se týče českých/slovenských hráčů, kteří dokáží vsadit i proti sobě, tak se také nějací najdou - z aktivních jmenovat nechci, z již nehrajících je jeden z nejznámějších JAN KROŠLÁK - ten vydělal na některých svých zápasech velké peníze, před x lety jej také na čas TIPSPORT přestal úplně vypisovat...
Reagovat
smazaný uživatel
díky za info
Reagovat
weak
dovolím si jen zkopírovat svůj komentář z idnes:

"Jen" proto, že se NIKOLAJ DAVYDĚNKO nechal před časem koupit ruskou mafii, kde se jednalo o "kšeft" za miliony dolarů ATP roztočila SMĚŠNOU ruletu, která má rádoby očistit tenis... a co tato FRAŠKA přináší? Trestáni jsou hráči, kteří si vsadí na internetu třeba za 2 Eura, jako v případě Františka Čermáka, ale i dalších tenistů, kteří byli v nedávné minulosti potrestání... a další budou jistě následovat.
Františka znám osobně (!!!) a mohu vás ubezpečit, že je to jeden z nejčestnějších sportovců, jaké znám - V ŽIVOTĚ BY (narozdíl od Davyděnka a dalších) nikdy nevsadil proti sobě a sázení pro něj vždy bylo a je jen zábava za pár drobných... mimo tenisu si třeba zároveň na BET AND WIN vsadil, kdo dá první gól a kdo dostane červenou kartu ve fotbalovém zápasa... Jediná hloupost z jeho strany je, že si konto založil na své jméno a tím se do tohoto průseru dostal. Logicky - ti, kteří opravdu sází ve velkém proti sobě, mají konta napsaná na kamaráda, nebo jim to někdo roznáší po pobočkách...
bohužel nálepky "podvodník" se pro spousty krátkozrace uvažujících lidí již František nezbaví - je to neuvěřitelné nefair a nechutná rána pod pás slušným sportovcům... víc se k tomu nedá dodat - ubohá a téměř krachující ATP si tak honí mindrák - nedokázala gaunera DAVYDĚNKA doživotně distancovat, tak teď bude hledat oběti mezi ostatními hráči....
Reagovat
smazaný uživatel
nic mi nedokazali tak ma neobvinuj,takysto KROSLAKA mas dokazy?nie tak nebvinuj lebo mozno prave TY si zarabal na kamosovich zapasoch ked ho tak vehementne obhajujes.vsadzal vsadzal ,chytili ho ?chytili tak je vinny!!!takze zbytocne vyhovorky!
Reagovat
dabelsobul
Souhlasim, ATP nema nic co by chtela, tak jde alespon po malych rybach, aby ukazala ze v boji proti korupci neco dela... Jenze misto toho do toho namocuje nevinne tenisty, kterym tak akorat zkazi povest.

Nevim od kdy je zavedene pravidlo, ze teniste nesmi sazet na tenisove zapasy, ale par let to asi urcite bude. V tom pripade Cermak porusil pravidla, za coz musi pykat. Ale spravedlive mi to neprijde, ATP ho hodi mezi hrace, jako je Davydenko... a o je velka skoda.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist