Češi budou o finálový turnaj Davisova poháru bojovat se Slovenskem

24. 11. 2019, 12:48
Aktuality 18
Čeští tenisté se premiérově v Davisově poháru utkají se Slovenskem. Ke kvalifikačnímu utkání o postup na finálový turnaj v Madridu 2020 pojede tým kapitána Jaroslava Navrátila na půdu soupeře. Hrát se bude 6. a 7. března.

"Je to los, který brát musíme, ale nehrajeme doma. Bude to první prestižní česko-slovenské derby. Nemusíme cestovat daleko, prostředí v (bratislavském) Národním tenisovém centru známe, takže se na utkání budeme těšit," řekl Navrátil v nahrávce pro média.

Čeští tenisté, trojnásobní vítězové "salátové mísy", loni v kvalifikaci prohráli doma s Nizozemskem a na podzim zvládli baráž v Bosně a Hercegovině. Ve Fed Cupu už došlo na čtyři vzájemné duely a Češky pokaždé uspěly.

Dá se očekávat, že Navrátil bude znovu spoléhat na Jiřího Veselého a mladíky v čele s letošním vítězem juniorky na US Open Jonášem Forejtkem, který v Bosně a Hercegovině rozhodl za nerozhodného stavu o výhře českého týmu.

Slováci si zahráli po rozdělení Československa ve finále Davis Cupu jednou, v roce 2005 nestačili v Bratislavě po boji 2-3 na Chorvatsko. V letošní kvalifikaci Slováci vedli po čtyřhře 2-1 nad Kanadou, ale v závěrečných dvouhrách o postup přišli. A Kanaďané se teď v Madridu dostali překvapivě do finále. V baráži Slováci udolali Švýcary.

Nejvýše postaveným slovenským hráčem je 109. Norbet Gombos, o místo za ním je Andrej Martin. V týmu kapitána Dominika Hrbatého se objevují Martin Kližan, někdejší čtyřiadvacátý hráč světa, Filip Polášek či Filip Horanský.

"Hráče mají vyrovnané, nemají (stejně) jako my hráče ve stovce. Mají i velice kvalitního debla Plášek - Zelenay. Bude záležet na momentální formě. Nejdůležitější bude forma našich hráčů a naladit je, abychom uspěli a postoupili," konstatoval Navrátil.

Z kvalifikace postoupí dvanáct družstev. Jistotu finálového turnaje v příštím roce mají letošní semifinalisté Španělsko, Kanada, Velká Británie a Rusko a na osmnáct týmů je doplní držitelé divokých karet Francouzi a Srbové.

LOS KVALIFIKACE O FINÁLOVÝ TURNAJ DAVIS CUPU 2020
Chorvatsko - vítěz souboje Pákistán - Indie
Maďarsko - Belgie
Kolumbie - Argentina
USA - Uzbekistán
Austrálie - Brazílie
Itálie - Korea
Německo - Bělorusko
Kazachstán - Nizozemsko
Slovensko - Česko
Rakousko - Uruguay
Japonsko - Ekvádor
Švédsko - Chile
* domácí týmy jsou uvedeny jako první
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

18
Přidat komentář
smazaný uživatel
Pre Slovensko asi najlepší možný súper z osudia nasadených.

Napriek tomu su Cesi favoritom.
Reagovat
Davor1
Češi favoritom? Tak to je dobrý vtip. Predpokladám, že to dajú do NTC na antuku, tam je Kovalík lepší ako všetci Česi, Gomboš taktiež na antuke dokáže zahrať a možno sa vráti dovtedy do formy aj Kližan. Plus máme top deblistu Poláška.
Reagovat
smazaný uživatel
Unikla mi informácia, ze hráme doma.

Cesi su uvedení ako prví, tak som myslel, ze hraju doma.

Kazdopádne, ze by sme boli favoritom, to si az tak nemyslim. Je to otvorené
Reagovat
EllNino
No myslim, že jo, Kovalik, Gombos, Martin, Horansky ... nevím jak to maji Lacko a Klizan, ale i tak zkušenější tým ...

U nas dost nespolehlivý Veselka, možná Rosi, který hraje v DC většinou nadprůměrně, a mladí, jo, v Bosně to Jonasovi vyslo, uvidime, Machac už je kvalitou pomerne na dobré urovni, ostatní mladi momentálně maji po zdravotních pauzach, Dalibor, Jirka Lehecka...

Vidim to minimálně 50:50 a vlastně ani nevime, kdo bude hrát

Upřímně bych zase radši viděl mladé, jak sbiraj zkušenosti ...
Reagovat
Davor1
Ono sa to nedá nijako predpovedať 4 mesiace pred zápasom, kto je favorit. Ale ak by sme to brali na základe momentálnej situácie, tak Kovalík je v skvelej forme, Gomboš má za sebou taktiež solídnu sezónu a už množstvo skúseností z DC. Plus o Poláškovi sa ani nemusíme baviť. Česi majú Veselého, ktorý v DC nie je žiadny ťahúň, Rosola za zenitom a dorastencov. Podľa mňa sme na tom momentálne lepšie, pri predpoklade domáceho prostredia a antuky.
Reagovat
Vlk-v-trave
V tomhle duelu zadneho favorita moc nevidim...jak Cesi, tak Slovaci si mohou blahoprat, ze se chytli navzajem...
Reagovat
Vlk-v-trave
Jinak si zapomnel na Jonase, ten mne prijde mnohem zajimavejsi nez Rosol s Veselym dohromady, tedy pokud by se to nehralo na trave, tam by cesi byli jasny favorit...Vesely by to vytriskal vsechno...no, ale jak se pise vyse, asi antuka, takze...to je 50/50...
Reagovat
Davor1
Nezabudol, ale ja ho neviem nijako posúdiť, hrať som ho ešte nevidel a z výsledkov tam tiež nemá prakticky nič, okrem tej skvelej DC premiéry prakticky neporazil nejaké zaujímavé meno. Medzi juniormi má samozrejme kariéru skvelú, ale to mal aj J1rka, takže z toho by som predčasné závery nerobil. Pre mňa sme vďaka domácemu prostrediu mierni favoriti, ak by sa hralo v Česku, tak by som to videl asi naopak.
Reagovat
Vlk-v-trave
Rekl bych se bude hrat celkem ve vyrovnanem prostredi...Slovensko je blizko, a urcite prijede dost lidi z CR. Byl to jeden stat. I opacne to vnimam, ze by bylo hodne lide ze Slovenska v CR, jak by se hralo v CR.

Z meho pohledu to fakt vidi dost otevrene, ale rozhodne bych nerekl, ze CR jsou favorite, to bych si urcite nelajzl...dost odvazne. A fakt by se asi muselo hrat na trave:)
Reagovat
HolyMotors
Je to zajímavé, jak se to v mužském tenise otočilo a Slováci budou proti Čechům mírnými favority. Kdo by to byl ještě nedávno řekl. I tak je to poměrně rarita a jeden z mála, mála sportů, kde jsou na tom Slováci teď mírně lépe, alespoň tedy žebříčkově. Žádný další velký sport mě ani nenapadne.
Reagovat
smazaný uživatel
Sagan, Vlhova a i.
Reagovat
Davor1
MMA :D
Reagovat
Mr.Pink
v MMA jsme lepsi. V ufc mame pudilovou s muradovem, v rizinu prochazku. Ale jasne, vim, ze narazis na souboj attily s vemolou.
Reagovat
Davor1
Hej, to bola narážka na "zápas storočia", ktorý mal jasne vyhrať samozvaný najlepší československý borec, a nakoniec išiel na prdel za 2 minúty :D
Reagovat
Davor1
Ináč Muradova by som si veľmi neprivlastňoval a v UFC možno bude za chvíľu aj Klein. Ale ten Procházka robí samozrejme rozdiel, ináč je to dosť vyrovnané.
Reagovat
Mr.Pink
Ok, tak muradova vynechame. V zenske mma jsme jasne lepsi a v chlapech mame take vice lepsich bojovniku. O attilovi se vedelo, ze je lepsi nez vemola. Otazkou jen bylo, jestli je opravdu za zenitem, jak se vsude rikalo a psalo, nebo to jen flakal.
Reagovat
Davor1
Tak o ženách sa nemusíme baviť, tam je to jasné, ale ženské MMA ma prakticky vôbec nezaujíma. A to mužské je za mňa dosť vyrovnané, na Slovensku sú okrem Attilu aj iné špičky, minimálne Klein, Deák a Buchinger sú na top európskej úrovni. Z Česka Procházka, Kincl, Pešta- ten ale dlho neporazil top súpera a posledný zápas dopadol fiaskom, o Vémolovi sa dá povedať presne to isté. Kozma je podľa mňa mimo Česka nepreverený a kto je tam ďalší, Dvořák a koniec? Za mňa veľmi podobná úroveň, ale ten Procházka robí trochu rozdiel, aj keď si myslím, že Lajoš to môže rýchlo vyrovnať.
Reagovat
Mr.Pink
bral jsem to celkove, takze i s zenskou mma. Ano, kozma s dvorakem urcite. Pesta posledni zapas hrube podcenil a uz prvnim uderem mu martinek zlomil celist, to se pak tezko zapasi.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist