Češi hrají v boji o finále Davis Cupu s Nizozemci 1-1. Bodoval zraněný Veselý, Rosol neuspěl

1. 2. 2019, 14:45
Aktuality 67
DAVIS CUP - Čeští tenisté v kvalifikačním zápase o postup na finálový turnaj Davisova poháru, který se bude konat v listopadu v Madridu, hrají s Nizozemci po první dnu nerozhodně 1-1. V Ostravar Aréně se nejprve ujali vedení, když zdravotně indisponovaný Jiří Veselý s velkými potížemi potvrdil roli favorita proti Tallonou Griekspoorovi. Ve druhé dvouhře ale Lukáš Rosol nestačil na Robina Haaseho.
© Česká sportovní (sport-pics.cz)

Jiří Veselý do utkání s 211. hráčem světa Tallonem Griekspoorem nevstoupil vůbec dobře. První tři gamy ztratil a v průběhu dvou her na returnu potřeboval celkem šest brejkbolů, aby si prohraný servis dokázal vzít zpět. I po srovnání skóre hrál český favorit pasivně a čekal na chyby soupeře. To se mu nakonec vymstilo, jelikož ve dvanáctém gamu si nizozemský mladík vypracoval dvě brejkbolové a zároveň setbolové šance a tu druhou po vynikajícím forhendovém prohozu proměnil.

Veselý i nadále vyčkával, co na kurtu vymyslí soupeř, ale tentokrát byl v klíčových momentech úspěšnější. Na úvod setu sebral Nizozemcovi servis a náskok brejku udržel až do konce. V závěru druhé sady si nechal ošetřovat pravou nohu a musel odvracet dva brejkboly.

Větší zranění českého tenisty přišlo krátce poté, co získal brejk v úvodu rozhodující sady. Po prvním fiftýnu čtvrté hry odkulhal Veselý s bolestivou grimasou na lavičku, protože si vykloubil druhý prst na pravé noze. Po obstřiku a tejpu se vrátil na kurt a bojoval dál.

Přišel o vedení 4-2, ale v devátém gamu vzal Griekspoorovi podání znovu a nakonec po bezmála dvou a půl hodinách boje zvítězil 5-7 6-4 6-4, i když si prst pochroumal znovu.

"Po prvním mečbolu se mi vykloubil znovu a bylo velmi důležité, abych ten druhý dal, protože čím déle by se hrálo, tím víc by to ztuhlo. Kdybych nepodržel, tak by asi následovala skreč," řekl České televizi.

Na běžném turnaji by zápas nedohrál. "Určitě bych hned skrečoval, protože tohle není úplně malinký problém. Uvidíme, co se s tím dá dělat nejenom zítra, ale i do budoucna. Kdyby to nebyl Davis Cup, tak bych hodil ručník, ale tím, že jsem měl i brejk, tak jsem do toho dal všechno, co šlo, a podařilo se," doplnil.

Ve druhém duelu nastoupil Lukáš Rosol proti Robinu Haasemu, s nímž vedl ve vzájemné bilanci 5-1 a v posledním duelu ho předloni právě v Davis Cupu udolal v pěti setech. Tentokrát ale český tenista na soupeře nestačil a prohrál snadno 2-6 4-6.

Nizozemský tenista měl od začátku jasně navrch. V úvodním setu dvakrát sebral české dvojce servis, nepustil Rosola ani k jednomu brejkbolu a vyhrál jasně 6-2.

O osudu druhé sady rozhodl jediný brejk v sedmé hře. Ani v tomto setu totiž Haase nepustil Rosola k brejkbolu a jasně potvrdil roli žebříčkově výrazně výše postaveného hráče. "Dnešní zápas Robin zahrál excelentně. Líp servíroval, líp returnoval. Dneska mě přehrál po všech stránkách. Dělal jsem, co jsem mohl, ale byl o hodně lepší," uznal v rozhovoru pro Českou televizi Rosol.

V utkání na dva vítězné sety se žádné šance na zvrat prakticky nedočkkal. "Moc šancí mi nedal. Když mi dal, tak byly malé. Dneska jsem neodehrál nejlepší zápas, co bych si představoval," doplnil Rosol na tiskové konferenci.

O postupu do listopadového finále v Madridu, kterým po změně formátu Davisův pohár poprvé v historii vyvrcholí, se tak rozhodne v sobotu. Je otázkou, kdo z českých tenistů bude pro čtyřhru a následující dvouhry k dispozici.

Veselý dnes dohrával zraněný a zdravotní problémy má i Adam Pavlásek. "Adam fit není, má natržený vaz v kotníku, takže ten je ze hry," řekl kapitán Jaroslav Navrátil. Musí tak hledat nové složení čtyřhry a není vyloučené, že do ní nasadí některého z juniorů. V týmu má Tomáše Macháče a Jiřího Lehečku. "Já si myslím, že v tomhle stavu může nastoupit jeden z nich," dodal kapitán.

Rosol je jako jediný ze zkušených hráčů zdravý. "Kdybych měl (v sobotu) odehrát dva zápasy, tak by to bylo skvělé," řekl. Znamenalo by to totiž, že by byl stav po čtyřhře a první dvouhře vyrovnaný 2-2.

Německo, Austrálie či Srbsko mají v DC blízko k postupu
Do kvalifikace nového ročníku týmové soutěže úspěšně vstoupili někdejší vítězové Davisova poháru Austrálie, Německo či Srbsko a jedna výhra je dělí od postupu na listopadový finálový turnaj v Madridu. Obě úvodní dvouhry vyhrály i týmy Itálie, Kazachstánu a Ruska, další duely jsou po prvním dnu vyrovnané.

Němci v čele s Alexanderem Zverevem, který jako jediný hráč elitní desítky světového žebříčku do kvalifikace zasáhl, vedou 2-0 nad Maďarskem. Austrálie má nadějně rozehraný duel s Bosnou a Hercegovinou, Srbové bez Novaka Djokoviče mají pod kontrolou zápas v Uzbekistánu.

Švýcarsko, které se musí obejít bez Rogera Federera i Stana Wawrinky, prohrává 0-2 s Ruskem. Italové vedou v Indii a Kazachstán zatím nezaváhal v duelu s Portugalskem. Nerozhodně hrají po prvním dnu Čína s Japonskem, Rakousko s Chile a Slovensko s Kanadou.

V sobotu jsou nejprve na programu čtyřhry, poté přijdou na řadu odvety dvouher. Vítězové 12 kvalifikačních duelů postoupí na finálový turnaj. Na něm mají předem zajištěný start semifinalisté loňského ročníku Chorvatsko, Francie, Španělsko a USA, dvě divoké karty dostaly Velká Británie a Argentina.

KVALIFIKACE NA FINÁLOVÝ TURNAJ DAVISOVA POHÁRU 2019
Česko - Nizozemsko (Ostrava, tv. povrch / hala) | 1-1
Veselý - T. Griekspoor 5-7 6-4 6-4 ... 1-0
Rosol - Haase 2-6 4-6 ... 1-1
Brazílie - Belgie (Uberlândia, antuka / hala) | 1-1
Monteiro - de Greef 6-3 6-2 ... 1-0
Dutra Silva - Coppejans 4-6 4-6 ... 1-1
Uzbekistán - Srbsko (Taškent, tv. povrch / hala) | 0-2
Fajzjev - Lajovič 6-7(4) 3-6 ... 0-1
Istomin - Krajinovič 2-6 4-6 ... 0-2
Austrálie - Bosna a Hercegovina (Adelaide, tv. povrch) | 2-0
Millman - Džumhur 6-3 6-2 ... 1-0
de Minaur - Bašič 6-3 7-6(0) ... 2-0
Indie - Itálie (Kalkata, tráva) | 0-2
Ramanathan - Seppi 4-6 2-6 ... 0-1
Gunneswaran - Berrettini 4-6 3-6 ... 0-2
Německo - Maďarsko (Frankfurt, tv. povrch / hala) | 2-0
Kohlschreiber - Piros 6-7(6) 7-5 6-4 ... 1-0
A. Zverev - Nagy 6-2 6-2 ... 2-0
Švýcarsko - Rusko (Biel, tv. povrch / hala) | 0-2
Laaksonen - Medveděv 6-7(8) 7-6(6) 2-6 ... 0-1
Hüsler - Chačanov 3-6 5-7 ... 0-2
Kazachstán - Portugalsko (Astana, tv. povrch / hala) | 2-0
Bublik - J. Sousa 6-7(1) 6-4 6-4 ... 1-0
Kukuškin - P. Sousa 6-2 6-0 ... 2-0
Kolumbie - Švédsko (Bogotá, antuka / hala) | 2-0
Giraldo - E. Ymer 6-2 6-4 ... 1-0
Galan - M. Ymer 6-1 6-2 ... 2-0
Rakousko - Chile (Salcburk, antuka / hala) | 1-1
Rodionov - Jarry 5-7 5-7 ... 0-1
Novak - Garin 6-4 6-4 ... 1-1
Slovensko - Kanada (Bratislava, antuka / hala) | 1-1
Horanský - Shapovalov 4-6 5-7 ... 0-1
Kližan - Auger-Aliassime 7-5 6-3 ... 1-1
Čína - Japonsko (Guangzhou, tv. povrch) | 1-1
Zhe Li - Nišioka 6-3 6-2 ... 1-0
Ze Zhang - Daniel 6-7(3) 4-6 ... 1-1
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

67
Přidat komentář
Fandina
Samková :-))
Reagovat
Jan
Samková dobře.
Reagovat
kada.tom
Asi to bude ještě zajímavé, ale spíš věřím Nizozemcům ..
Reagovat
lars
Neveris, ze cesti teniste jdou srazit Nizozemcum hrebinek ?
https://www.sport.cz/ostatni/tenis/clanek/1067077-chysta-se-odplata-za-haag-teniste-jdou-srazit-nizozemcum-hrebinek.html#section-artcl
Reagovat
Jan
O možnost sražení hřebínku přišli těmi zraněními. Museli by jim ho srazit ti mladí.
Reagovat
Fandina
Takže zítra žádné zářné zítřky. Debl kdoví jak to bude. Adam má prý natržený sval v kotníku, Jirka vykloubený palec a natažené stehno. Lukyn se prý nestačil vzpamatovat, jak rychle prohrál, takže opravdu, ale opravdu je to špatné.
Reagovat
Jan
Vypadá to, že to mají naši spočítané. Debl se Navrátilovi rozpadl, i kdyby ho vyhráli s tím, koho tam dá, proti Haasemu by musel nastoupit opět jeden z mladíků, Veselý asi nebude moct hrát a i kdyby hrál, těžko by vyhrál. A mladík by musel překvapit.
Reagovat
lavamancer
já se většinou snažím být optimista (až naivka).. ale v tomto případě musím konstatovat, že je to opravdu hodně špatné.
Reagovat
Fandina
Tak trochu jsem si myslela, že H2 mluví ve prospěch Lukyna, ale jak je vidět, zbytečná naděje. Zápas je to tedy uhlazený, ale bohužel Lukyn je horší.
Reagovat
smazaný uživatel
Před 15 lety nás Španělsko poslalo do baráže. Vzpomíná si někdo? A to jsme měli Nováka, Štěpánka a Berdycha (i když ti dva měli do tahounů ještě daleko).

Taky jsem prvně měl možnost pořádně vidět tehdy 17letého Nadala.
Reagovat
Marduch
yes, zarputilý běhavý klučina s indiánskou úpravou vlasů řádně cuchal nervy českým fanouškům:) J
Reagovat
smazaný uživatel
Jojo. Mně tehdy přišel jak nějakej Peruánec. Mauglí, kterému někdo do pařáty vrazil raketu a tak běhal jak divej od lajny k lajně a pálkoval :)

Podával strašně, ale v mezihře byl už tehdy ďábel. Nováka pár týdnů předtím porazil v Aucklandu, takže ho Jirka rozhodně nepodcenil a stejně s ním měl docela problémy. A Štěpce už tehdy dal.

Dodnes si vzpomínám, jak Žofka zmínil, že o něm Moya prohlásil, že do roka bude ve světové dvacítce. Při pohledu na ten servis to nepůsobilo moc realisticky. Nakonec trvalo rok a půl a byla z něj světová dvojka.

Každopádně zážitek, vidět budoucí legendu v jeho teenage formě a v přímém přenosu, kdy nikdo nevěděl, co si o něm pořádně myslet.
Reagovat
Fandina
Pamatuji, Berďovi bylo osmnáct a Jirka Novák byl hodně dobrý, v pátek RAfu porazil a po sobotním deblu vedli naši kluci 2:1, ale Novák v neděli nemohl nastoupit, něco se mu stalo a naši pak oba další zápasy prohráli. V tom posledním porazil Rafa Radka.
Reagovat
smazaný uživatel
Jojo. Pamatuješ si to hodně dobře. Měli jsme tehdy dost smůly.

Přitom jejich nejlepší hráč JC Ferrero byl zraněnej. Nebýt toho, asi bychom Nadala vůbec neviděli hrát.

Náš tehdy nejlepší Novák byl, dá se říct, na vrcholu, a bohužel jsme za něj neměli skutečnou náhradu.

Ten match Berdycha s Lopézem se podávalo hoooodně rychle.

Když pak 17leté ucho porazilo 25letého Štěpánka, vzpomínám si, že jsem si říkal, že Štěpec stojí za prd a nic z něj nikdy nebude :))

A ještě si vzpomínám, že se babičce hrozně líbil Tommy Robredo :)
Reagovat
Fandina
A já si zase pamatuji, že jsem užasla nad tím, jak Rafa běhal na kurtu a nebyl k zastavení.
Reagovat
lars
Nadal byl v ty dobe vys na zebriku ATP nez Stepanek
Reagovat
smazaný uživatel
Musel jsem si to překontrolovat, ale je to opravdu tak. Přeskočil ho 2 týdny předtím. Jak na potvoru. Možná že to oba měli v hlavě :)
Reagovat
smazaný uživatel
Jo hele, ještě něčím to tehdy bylo památné. Byl to první týden, kdy žebříčku kraloval Roger Federer :)
Reagovat
Fandina
To je možné, já si zase pamatuji na to, když byl Roger v roce 2007 na DC v Praze a viděla jsem jeho styl hraní, jednoručák, rychlost, eleganci, tak jsem tak užasla, že pořád ještě žasnu, když hraje.
Reagovat
Fandina
A nepřestává se mi to líbit. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak naplno užívej, dokud to starý pán plavně mydlí.
Reagovat
Fandina
:-)) no právě :-))
Reagovat
Hook2424
Jirka je Srdcař!!!
Reagovat
lavamancer
ze mě bude taky sdrcař, když na to musím koukat... if you know what I mean...
Reagovat
Nenela
Hura slava. Dotlacil to tam nejak.
Reagovat
Fandina
Konec dobré, všechno dobré. Jirka to nakonec dal. Super.
Reagovat
Fandina
4:2 tak snad to Jirka dopodává a jestli ano a má něco s chodidlem, tak to na další průběh DC nevypadá dobře, těžko bude nastupovat do debla a hned poté do zápasu jedniček. Ten Jirka také pořád něco má.
Reagovat
Fandina
Ne, neměla jsem to psát, přišel o servis.
Reagovat
petrulinka
Vykloubený prst, tak asi zítra hrát nebude
Reagovat
Fandina
Jj, tak alespoň, že vyhrál. Říkal, že se mu to doma v DC povedlo prvně.
Reagovat
Hector21
to je slušný ořezávátko...lituju diváky
Reagovat
George_Renel
Jirka je fakt zoufalec.
A nic na tom nezmění, ani kdyby to náhodou otočil.
Reagovat
SpacialRecognition
+1
Reagovat
SpacialRecognition
zápas pro masochisty.
Reagovat
Jan
A pro holandské sadisty.
Reagovat
Fandina
Povrch je prý nejpomalejší z poslední doby, kdy se DC hrál. Nevím, jestli to byla dobrá volba.
Reagovat
tommr
a nejhorší na tom je, že ten pomalej povrch zdědí i holky na FC utkání ...
Reagovat
Fandina
A přijede Halep. Té to bude nahrávat.
Reagovat
r176
ale Jirkovi evidentně povrch vyhovuje :-)))))
Reagovat
tommr
kvůli tomu matlákovi se to taky tak dělalo ...
Reagovat
Jan
Jsem měl za to, že rychlost se upraví nátěrem. To není povrch, co byl na finále FC v Praze ?
Reagovat
tommr
Navrátil si prej vyžádal pomalejší povrch a Pála mu to asi odkýval ...
Reagovat
Torn
Že zrovna ten trouba si něco diktuje.
Reagovat
lars
`Jak to vis , ze ho zdedi na FC?
Reagovat
tommr
snad nečekáš, že budou po víkendu pokládat novej povrch ...
Reagovat
lars
treba muzou zmenit rychlost povrchu
Reagovat
SpacialRecognition
Zdenda Kolářů by zahrál líp jak Veselý
Reagovat
bIbec
J1rka válec. Vyhraj to tam celé.
Reagovat
Torn
Prohrát si čistě servis s hráček na 211. příčce. To chce fakt umění.
Reagovat
r176
a to je teprve začátek. Jirka umí i víc :-))))
Reagovat
Torn
Bohužel, máš pravdu. :)
Reagovat
r176
Tak pár solidních liftů ala Nadal nám Jirka ale ještě ukáže :-)) A když vyhraje tak si třeba vezme pejska na rozhovor po utkání a to bude mocinky roztomiloučký jako v Prostějově :-)))))))))
Reagovat
lavamancer
Jirka tam chce v neděli pustit juniora. Dle Navrátila nastoupí pouze za rozhodnutého stavu. Takže po sobotě 0:3.
Reagovat
Torn
On tam pustí psa? :D Možná by to dopadlo líp.
Reagovat
lavamancer
Jirka má jiný, netenisový starosti...
Když jsem ho viděl u nás s tou svojí slečnou, jak tokali a Jirka u toho exnul Plzínku, tak jsem věděl, že už to hrotit po tenisové stránce asi nijak zvlášť nebude...
Reagovat
Torn
No, možná by měl u toho piva zůstat. :D
Reagovat
r176
a Jirka jede v zajetých DC kolejích :-)))
Reagovat
Jan
Poloprázdná hala. Je vidět, že současní tenisoví borci netáhnou ani se nepočítá s jejich vítězstvím.
Reagovat
Torn
Borci? Já tam žádného českého nevidim. Akorát machrují, ale nic není vidět.
Reagovat
darek.vrana
Spíš nový davis cup netáhne.
Reagovat
Jan
Kdyby hrál Berdych se Štěpánkem, tak je hala plná i při novém formátu.
Reagovat
PetaM
Na tohle bych si fakt lístek nekoupil. Na Veselého, který tam pinká kopečky jak Errani. No děkuji, nechci :D :D
Reagovat
r176
Errani :-))))) Ta malá surikatka :-)))
Reagovat
Fandina
No vidíš a já jsem na něm byla vloni ve Wimbledonu, když hrál s Fognou, mač vyhrál a postoupil do druhého týdne.

Ale faktem je, že teď se dívám a nevím, proč to tam nenapere.
Reagovat
Torn
Jenže u Errani to nevypadalo tak příšerně. :D
Reagovat
r176
prostě Jirka je svůj no :-))))
Reagovat
r176
a to se říkalo o Štěpánkovi že hraje takový babský tenis ale Jirka ho hravě překonal :-))))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist