Češi jsou v semifinále! Rozhodl bod Štěpánka

12. 7. 2009, 15:17
Aktuality 13
DAVIS CUP - Čeští tenisté jsou po třinácti letech v semifinále Davisova poháru! Dnes sice nejprve Tomáš Berdych nestačil na Del Potra, k rozhodujícímu pátému duelu však nastoupil Radek Štěpánek, který si ve třech setech poradil s Juanem Monakem. Češi vyřadili loňské finalisty z Argentiny a o finále si zahrajou v Chorvatsku.

Do dnešního rozhodujícího dne vstupovali čeští tenisté s vedením 2-1 na zápasy, když v pátek nejprve Tomáš Berdych ve třech setech zdolal Juana Monaka, ale následně vyrovnal Del Potro, který smetl Iva Mináře. Ten zaskočil za odpočívajícího Štěpánka.

Tah kapitána Jaroslava Navrátila nenasadit Štěpánka do páteční dvouhry se ukázal zřejmě jako klíčový. Česká dvojka nastoupila až v sobotu po boku Berdycha k utkání čtyřhry a společně deklasovali argentinské duo Acasuso/Mayer. Získali tak druhý bod. Bod ze čtyřhry, kterou už před víkendem mnozí označovali za klíčovou.

Dnes sice argentinská jednička Juan Martin Del Potro znovu vyrovnala, když ve třech setech nedala šanci Tomáši Berdychovi, ale o všem rozhodl Radek Štěpánek, který v minulých týdnech laboroval se zraněním a nad jeho startem visel otazník. Argentinec  Monaco recept na hru třicetiletého rodáka z Karviné hledal marně a ve třech setech prohrál.

"Je to neuvěřitelné a dostali jsme se tam i díky vám, fanouškům, protože jste nás skvěle tlačili a my vám za to děkujeme," říkal do mikrofonu v proslovu na kurtu Štěpánek, který kvůli zraněnému kolenu nehrál v pátek, ale v sobotu už bodoval s Tomášem Berdychem ve čtyřhře. "Chtěli bychom se sem vrátit na finále. Co říkáte?" dodal.

Vyrovnáno: Berdych padl s Del Potrem
Rozhodnout mohl už Tomáš Berdych, na světovou pětku Juana Martina Del Potra však neměl a prohrál třikrát 4-6.

"Očekával jsem těžké utkání. On letos hraje skvěle a já mohl jenom překvapit. Chtěl jsem něco zkusit, něco změnit, rozhodit ho z rytmu, ale nepovedlo se, bohužel," řekl v televizi Berdych. "Klobouk dolů před ním, ale doufejme, že to ještě zvládneme," dodal.

Del Potro vletěl na českého hráče jako uragán. Diváci se v hale téměř ani nestihli usadit a Argentinec vedl 2-0, přičemž podání vzal Berdychovi razantně čistou hrou. Až od třetího gamu se Berdych dostal do hry a byl vyrovnaným sokem. Del Potro si ale své podání držel neohroženě, měl stoprocentní úspěšnost při prvním servisu.

"Všechno mi fingovalo skvěle, cítil jsem se dobře a podal jsem bezchybný výkon, což bylo k výhře nutné," řekl Del Potro po jasném vítězství. "Potřebujeme bod k semifinále, bojujeme o náš sen."

Berdych ani na začátku druhé sady nedokázal čelit rozjetému semifinalistovi letošního French Open. Z lavičky se snažil pomoci Ivo Minář, který roztleskával fanoušky v hale, ale Argentinec rychle vedl 5-1. Pak Berdych dokázal snížil na 4-5, ale set už nezachránil.

"Brejknout Del Potra dodá trošku sebedůvěry a mohlo by to Tomášovi pomoci do dalšího setu," doufal Minář v televizním rozhovoru.

Berdych se pokusil oživit svoji hru cestou na toaletu, což mu pomohlo v pátek proti Monakovi, ale tentokrát bez úspěchu. Třetí set byl vyrovnaný, ale při podání téměř dvoumetrového Del Potra se díky jeho drtivému servisu moc nehrálo. Počtvrté v utkání přišel Berdych o servis v deváté hře, v které třikrát nevynuceně chyboval. Po dvou hodinách a dvou minutách hry Del Potro ukončil zápas esem.

Berdych teprve podruhé v kariéře nezískal v daviscupovém utkání alespoň jeden set. Dnes to pro něj byla nejtěžší porážka, naposledy prohrál 0-3 s Federerem (6-7 6-7 3-6) loni v září.

Štěpánek nakonec nastoupil a poslal Česko do semifinále
Pro Jaroslava Navrátila to nebyla jednoduchá situace. Radek Štěpánek nebyl zcela fit a v českém výběru se za něj těžko hledala náhrada. Po včerejším utkání čtyřhry prohlásil, že je jeho start v nedělní dvouhře hodně nejistý.

Za stavu 2-2 ale u Štěpánka, jak je u něj zvykem, rozhodlo srdce a nastoupil. "Debl Radka nakopl, je plný sil a energie. Trošku bych ho favorizoval, má lepší zbraně. Už spolu hráli a v hale (na turnaji v Madridu 2008 vyhrál dvakrát 6-1) ho jasně smáznul," konstatoval Berdych.

Štěpánek sundal při rozehrání bandáž z kolena a svůj plán odhalil při svém prvním podání. Taktika zněla jednoznačně: tlačit se co nejdříve k síti a rychle ukončovat výměny. O podání sice sám přišel první, což způsobily hned tři jeho dvojchyby, ale dokázal čistou hrou získat ztracený servis hned zpět a set dovedl do zkrácené hry.

V tie-breaku měl silnější nervy a především jistější podání Štěpánek, který set získal přesně po hodině hry. "Radek je bojovník, bolest překonává obrovsky," řekl Štěpánkův otec Vlastimil.

Nabuzený Štěpánek se tlačil do bekhendu Monaka a prohozem získal na začátku druhé sady podání soupeře. Sám podával přesně, voleje měl jisté a nemusel řešit žádné problémy. A s jeho čopovanými údery, které na taraflexu nízko odskakovaly, měl Monaco značné problémy. V osmé hře si Štěpánek brejk zopakoval a vedl už 2-0 na sety.

"Radek hraje fantastický variabilní tenis, radost pohledět," chválil svého kolegu člen týmu Lukáš Dlouhý. Prstem nad hlavou povzbuzoval karvinský rodák cestou na lavičku již tak rozvášněné publikum. "To je ono!" ozvalo se a Štěpánek pak dál vyrušoval Monaka z klidu také zkrácením hry.

Štěpánkova pestrá hra fungovala i na začátku třetí sady, ale za stavu 1-1 po chybách podruhé v utkání přišel o podání. Jenomže stejně jako v první sadě dokázal hned kontrovat. Rozpumpovanou vítkovickou ČEZ Arénou díky tomu o pauze obíhala mexická vlna a Štěpánek si tloukl pěstí na srdce, když o něco později zvýšil už na 5-2.

Po mečbolu, při kterém Monako zahrál volej do autu, se svalil na záda, pak ho objal kapitán Navrátil, spoluhráči, potítko hodil do hlediště a hala tleskala a oslavovala český postup vstoje.

Stejně jako předloni v září proti Švýcarsku tak získal Štěpánek v kritické situaci za nerozhodného stavu pro tenisty vítězný bod. V Davisově poháru hrál za nerozhodného stavu 2-2 na zápasy ještě dvakrát, rovněž před domácím publikem. To ale nestačil na Rusa Nikolaje Davyděnka v roce 2003 a prohrál i se Španělem Rafaelem Nadalem o rok později.

Argentinskou výpravu po prohraném utkání zalilo zklamání. "Neumím popsat, co cítím. Utekla nám velká šance postoupit, jsem velice smutný," řekl nešťastný hrdina závěrečného dvouhry Monaco. Podle nehrajícího kapitána Tita Vázqueze bylo Štěpánkovo zranění jen trik a taktický tah české strany. "Hráč, který se po kurtu pohyboval jako on, nemohl být zraněný," tvrdil. "Na tento tým jsem ale i tak velice hrdý. Ukázal, že má zářivou budoucnost," dodal Vázquez.

Češi zlomili čtvrtfinálové prokletí a poletí do Chorvatska
Finále hráli Češi v historii bojů o salátovou mísu jen dvakrát - poprvé v roce 1975 a naposledy v roce 1980, kdy Lendl, Šmíd, Kodeš a Složil vyhráli nad Itálii v Praze a radovali se z triumfu.

V historii samostatné České republiky od roku 1993 se tenisté dostali do semifinále jen jednou v roce 1996, ale dalších šest čtvrtfinálových bitev, pokaždé na půdě soupeře, prohráli.

K utkání o postup do finále, premiérového v historii samostatné České republiky a prvního od památného zisku titulu v roce 1980, pojede výběr Jaroslava Navrátila v září do Chorvatska. Vítězové slavné týmové soutěže z roku 2005 postoupili přes tým USA. Semifinále se bude hrát po US Open 18. až 20. září v Chorvatsku.

"Vezmou nás na antuku," odhadoval Navrátil. "Mají to postavené na dvou hráčích, rozhodne debl," dodal.

- DAVIS CUP (čtvrtfinále, taraflex) -
nedělní výsledky

Česko - Argentina 3-2 konečný výsledek (Ostrava)
Berdych - Del Potro 4-6 4-6 4-6
Štěpánek - Monaco 7-6 6-3 6-2

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

13
Přidat komentář
smazaný uživatel
gratulace kluci, Radek hral skvele:)
Reagovat
smazaný uživatel
Blahozelam Cesi :)
Dufam, ze date aj Chorvatov!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Paráda, hoši děkujem:-) A teď hurá na Chorvaty:-) Na antuce umíme hrát taky:-)
Reagovat
smazaný uživatel
samozřejmě obrovské díky klukům....už se moc teším na semifinále proti chorvatům, ale říkám si, co bude až skončí Radek s tenisem, nemáme za něho žádnou náhradu. Tak doufám, že mu ta radost z tenisu vydrží co nejdál, protože podle mě ho ještě dost úspěchu v kariéře čeká...8-)
Reagovat
smazaný uživatel
WOW! Takže finále chcem vidieť Česko - Espaňa a né že né!!
Štepec dnes super, taktiež J.M. del Potro, ale mrzí ma ten Verdasco, jak to krásne otočil, taký bol podarený jak sa radoval, keď odvrátil všetky 3 breakpointy.... ale nevadí, dorazil to iný kompetentný ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
V jedný diskuzi se hodně lidí rozčilovalo, že Navrátil nenominoval do debla Lukáše Dlouhýho. Já jsem zase tvrdila, že nejlepší možná "varianta" bude Radek s Tomášem, že jiná dvojice ani nepřichází v úvahu - no - a jak to nakonec dopadlo:-). Co se týče dnešních dvouher, tak jsem si byla skoro jistá, že Tomáš Del Potra neporazí. Ale špatně rozhodně nehrál.. Když byl tedy stav zápasů 2:2, tak jsem doufala, že bude hrát Radek, že on ten bod pro nás získá (tedy nic proti Ivovi Minářovi:-).
Ráďa je obrovskej srdcař, který do zápasů dává všechno. Hrál vážně fantasticky, a za to mu patří můj (a snad nejenom můj) obrovský dík.
Gratuluju ale celýmu týmu, a těším se na to, až vletíme na Chorvaty :-) Češi do tohoooo!!!!!!
Reagovat
a.magerova
Jo Radku (dnes) a Tomáši (v pátek) byla to paráda :-))
Jen je škoda, že máme na výběr buď Radek a Tomáš nebo Tomáš a Radek. Ale ještěže je máme !!!
Reagovat
a.magerova
A vynechala jsem pochvalu za sobotní čtyřhru ...
Taky paráda :-))
Reagovat
smazaný uživatel
jo presne, ten kaderka je strasny, pry neni krize, ale at se podiva na ostatni hrace, mame dva skvele hrace, ale kdyz nemuze jeden z nich, je to pak bida
Reagovat
a.magerova
No protože ta krize v našem tenise trvá už tak žalostně dlouho, že už to nebereme za krizi, ale za normální stav :-((
Reagovat
smazaný uživatel
no asi tak nejak no, mne je ten kaderka strasne nesympaticky. chorvati asi vezmou na nas antuku, no uvidime, jak se s tim nasi poperou, myslim, ze mame velke sance i na antuce, ctyrhru bychom meli proti chorvatum zvladnout a dalsi dva body vedou pres karlovice
Reagovat
smazaný uživatel
ja toho radka miluju, pro rozhodujici zapas se hodi vic, nez kdokoliv jiny, je to strasny sdcar a bojovnik, ktery i pres sve zraneni umi vyhravat dulezite zapasy.
Reagovat
smazaný uživatel
Čilič porazil Blakea 3:1 na sety....
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist