Češi v Davis Cupu prohráli 1-2 s Brity a skončili ve skupinové fázi

28. 11. 2021, 09:55
Aktuality 112
DAVIS CUP - Čeští tenisté prohráli s Británií 1-2 na zápasy a finálový turnaj Davisova poháru pro ně skončil. Souboj rozhodla čtyřhra, ve které Tomáš Macháč s Jiřím Veselým nestačili na pár Joe Salisbury, Neal Skupski a podlehli mu 4-6 2-6. Svěřenci kapitána Jaroslava Navrátila ve skupině C v Innsbrucku skončili bez výhry třetí a do čtvrtfinále nepostoupili.
T. Macháč a J. Veselý (© AFP)

Zápas začal vítězně Macháč, který stejně jako proti Francii překvapil. Tentokrát si vyšlápl na pětadvacátého hráče žebříčku Daniela Evanse a porazil jej 6-2 7-5. Jiří Lehečka, jenž dostal v souboji jedniček přednost před Veselým, prohrál s dvanáctým hráčem světa Cameronem Norriem 1-6 6-2 1-6. V prvním utkání skupiny Češi podlehli 1-2 Francii.

"Prohráli jsme oba zápasy, ale můžu být na kluky pyšný. Těžko by někdo věřil, když jsme sem přijížděli, že máme šanci hrát do posledního zápasu o postup mezi osm nejlepších týmů na světě a zůstat tady v Innsbrucku. A ta šance do poslední chvíle byla," řekl Navrátil.

Macháč porazil ve čtvrtek v duelu s Francií překvapivě někdejší světovou sedmičku Richarda Gasqueta a i proti Evansovi zahrál skvěle. První set předvedl perfektní výkon, dvakrát vzal chybujícímu soupeři podání a sadu ukončil čistou hrou završenou esem.

V úvodní hře druhého setu vedl Macháč při podání Brita 40-0 a Evans rozsekal raketu o zem. Vzápětí byla sice shoda, ale Macháč nakonec získal brejk na 1-0. Poté se přeci jen soupeř zlepšil, český hráč chvilku vypadl z rytmu a prohrával 1-3. Od stavu 2-5 ale znovu zpřesnil hru, vyhrál pět gamů v řadě a po esu se radoval z největší výhry kariéry.

"Byl to z mé strany skvělý zápas, užil jsem si každou vteřinu na kurtu. Bojoval jsem o každý míč a nedělal zbytečné chyby. Jsem šťastný. Patří to asi k nejcennějším výhrám, nikdy jsem neporazil hráče světové třicítky," řekl Macháč na kurtu a dodal: "První set byl výborný a ještě i začátek druhého. Pak jsem měl trošku smůlu, ale udržel jsem taktiku a byl ke konci byl lepší."

Lehečka (138. v žebříčku ATP) v prvním setu na levorukého Norrieho nestačil. Před druhým setem si odskočil na toaletu a po návratu začal hrát odvážněji. Dobře podával, výrazně zlepšil return a odměnou bylo vedení 4-0. Za stavu 5-1 ještě neproměnil při Britově podání tři setboly, ale vzápětí svůj servis udržel.

Ve třetí sadě prokázal Norrie, letošní vítěz dvou turnajů ATP včetně Indian Wells, svoje kvality. V důležitých momentech byl přesnější a Lehečka mu pomáhal chybami. Dvacetiletý český tenista získal jen jednu hru a utkání ztratil po hodině a 40 minutách.

"Ve druhém setu jsem předvedl výkon, který jsem chtěl přenést i do třetího setu, ale to se bohužel nepovedlo. Jakmile soupeř získal brejk, začal si víc věřit. Předvedl lepší výkon, ode mě přicházely jenom chyby, ale je to dobrá zkušenost," řekl Lehečka.

Ve čtyřhře Češi od začátku více bojovali o servis. To se jim dařilo až do deváté hry, v níž udělal Veselý dvě dvojchyby. Britové se rozjeli, mnohem lépe servírovali a na českou dvojici vytvářeli tlak výbornou hrou na síti. Ve druhé sadě si dvakrát prohrál podání Macháč.

"Škoda. Bylo to blízko a zároveň velice daleko. Angličani zahráli ve čtyřhře neuvěřitelně, speciálně Salisbury skoro nepokazil míč. Ve čtyřhrách jsme byli bohužel v obou zápasech slabší. Je to výborná zkušenost," řekl Veselý a Navrátil doplnil: "Myslel jsem, že debl můžou hrát Lehečka a Macháč, nicméně Jirka Lehečka byl indisponovaný s břichem, tak šel hrát Veselý. Přesto jsem byl přesvědčený, že šanci máme. Britové hráli vynikajícího debla a ukázali, že jsou extratřída. Hráli deblověji a tomu velkýmu tlaku se nemohli kluci ubránit."

Pokud Češi nedostanou v příštím roce jednu ze dvou divokých karet pro účast ve finálovém turnaji, čeká je 4. a 5. března kvalifikace. Soupeře se dozvědí při losování v neděli 5. prosince. Vyvrcholení bojů o salátovou mísu dozná v roce 2022 změn, bude ho hrát jen 16 týmů místo současných 18 a ve čtyřech skupinách. Finalisté letošního ročníku se kvalifikují automaticky.

FINÁLOVÝ TURNAJ DAVISOVA POHÁRU - SKUPINOVÉ BOJE
Skupina C (Innsbruck)
Česko - Velká Británie | 1-2
Macháč - Evans 6-2 7-5
Lehečka - Norrie 1-6 6-2 1-6
Macháč/Veselý - Salisbury/N. Skupski 4-6 2-6
Skupina B (Madrid)
Kanada - Kazachstán | 0-3
Schnur - Kukuškin 3-6 7-6(5) 5-7
Pospisil - Bublik 2-6 6-7(6)
Polansky/Schnur - Golubjov/Nědovjesov 4-6 7-6(6) 1-6
Skupina D (Turín)
Chorvatsko - Maďarsko | 2-1
Serdarušič - Marozsán 6-4 6-4
Čilič - Piros 6-4 5-7 4-6
Mektič/Pavič - Marozsán/Nagy 7-6(6) 6-2
Skupina A (Madrid)
Španělsko - Rusko | 1-2
F. López - Rubljov 2-6 6-3 6-4
Carreño - Medveděv 2-6 6-7(3)
Granollers/F. López - Karacev/Rubljov 6-4 2-6 4-6
Skupina E (Turín)
USA - Kolumbie | 1-2
Tiafoe - Mejía 4-6 6-3 7-6(7)
Isner - Galán 3-6 6-3 6-7(5)
Opelka/Sock - Cabal/Farah 0-3 / skreč O./S.
Skupina F (Innsbruck)
Německo - Rakousko | 2-1
Köpfer - Rodionov 1-6 5-7
Struff - Novak 7-5 6-4
Krawietz/Pütz - Marach/Oswald 6-3 6-4
Pořadí skupin
Čtvrtfinále
Rusko - Švédsko (Madrid)
Velká Británie - Německo (Innsbruck)
Itálie - Chorvatsko (Turín)
Srbsko - Kazachstán (Madrid)
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

112
Přidat komentář
Krisboy
https://www.sport.cz/clanek/tenis-komentar-vesely-uz-jiny-nebude-format-davis-cupu-katastrofalni-2942590#dop_ab_variant=632601&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&dop_req_id=cntvZTyUYoP-202111291318&dop_id=14394814&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
Reagovat
safi1313
Dát Veselýho do dvouhry ? No ok dobře za zásluhy a modlit se že se náhodou bude trefovat ... ale nasadit ho do rozhodujícího debla? Dyť by se netrefil ani z pláže do moře :/ ostuda ze strany Veselýho a naprosto nezvládnuto stretegicky od Navrátila.. Oba pryč
Reagovat
peggy
Oba,ale i Kaderka.
Reagovat
Davor1
Neskutočné, ako sprasili ten Davis cup, tento formát je totálne o hovne, to tú súťaž mohli radšej rovno zrušiť...
Reagovat
peggy
Už to Navrátil zabalí,dovedl náš DC do záhuby.Vesely,ten kurt plakal jeho pohyb a hra.To by tam byl i lepší Rosol.
Reagovat
paddy
já bych postavil Kodeše smile
Reagovat
peggy
Už to Navrátil zabalí,dovedl náš DC do záhuby.Vesely,ten kurt plakal jeho pohyb a hra.To by tam byl i lepší Rosol.
Reagovat
Krisboy
Do záhuby vás dovedlo vaše spojenectví s Babišem, nikoliv Navrátil.smile
Reagovat
peggy
Už to Navrátil zabalí,dovedl náš DC do záhuby.Vesely,ten kurt plakal jeho pohyb a hra.To by tam byl i lepší Rosol.
Reagovat
Krisboy
Do záhuby vás dovedlo vaše spojenectví s Babišem, nikoliv Navrátil.smile
Reagovat
peggy
Už to Navrátil zabalí,dovedl náš DC do záhuby.Vesely,ten kurt plakal jeho pohyb a hra.To by tam byl i lepší Rosol.
Reagovat
Krisboy
Do záhuby vás dovedlo vaše spojenectví s Babišem, nikoliv Navrátil. smile
Reagovat
vojta91
Jinak jsme zapomněl.

NAVRÁTIL VEN!!smile

PS: omlouvám se, ze jsem tu nedávno kritizoval Pálu, ten je v porovnani s Jardou daleko lepsi tleskačsmilesmile
Reagovat
vojta91
Vojta91 měl jako vždy pravdu když tvrdil ze bez trubek a vuvuzel naši nemají šanci, což se potvrdilo!
Reagovat
Drzymalski
Bez diváků je to smutné. Ale to, že se to obešlo bez násosků z CK Vuvuzela Prostějov přispělo k pohodovému sledování tenisu.
Reagovat
Drzymalski
Bez diváků je to smutné. Ale to, že se to obešlo bez násosků z CK Vuvuzela Prostějov přispělo k pohodovému sledování tenisu.
Reagovat
vojta91
Plně se s vašim názorem ztotožňuji!! Více takových odborníků jako jste vy a méně Fandinsmile
Reagovat
smazaný uživatel
Jirka Vesely dalsi nadpozemsky vykon z jine galaxie. Jirko super a hlavne bacha zpatky autem, chumeli, tak at se zas nerozm rdas na silnici...
Reagovat
smazaný uživatel
smilesmile
Reagovat
darek.vrana
Asi i ten Zdenda byl lepší volba. Letos se mu v deblu daří a myslím, že je i naší dvojkou.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Moc Navrátila nechápu. Udělal s J1rkou zkušenost proti Mandarinovi a nestačilo mu to?smile To je prostě kapitální kapitánská chyba. Podobně by možná dopadl debl holek, kdyby nastoupila Bára... Zvlášť po parádním výkonu mladých proti H+M bylo nasazení Jirky v nepohodě zkrátka až hloupým krokem. I kdyby mladíci prohráli, měli by aspoň zkušenost a určitě by nebyli nijak moc svázáni nervozitou. Možná měl Navrátil odejít s Tomem a Štěpcem. Nic proti němu nemám, jen asi zbytečně podléhá setrvačnosti. Podle mě - nový formát měl být jasnou šancí pro mladé.
Tenhle paskvil DC mně žíly netrhá, ale je prostě škoda, že si to nemohli mladíci vyzkoušet na maximum. Za letošní výsledky si to i zasloužili a určitě měli víc sil než J1rka... Teď dostanou na krk baráž, kde je J1rka jistě nepodpořísmile Tak si svoji další šanci budou muset tvrdě vybojovat, což je nakonec možná i dobře.
Reagovat
Mony
Lehecka říkal, že se na debla necítil. Bylo mu i špatné od žaludku. Ale pravda, že Veselý nikdy v DC spolehlivý nebyl. Ani nevím, jestli tam někdy něco vyhral
Reagovat
makro99
nevyhrál, má bilanci 0:24...
Reagovat
hanz
To už?
Reagovat
darek.vrana
Nesehraní Mahut s nedeblisou Rinderknechem tyhle Brity rozprášili. Macháč s Lehečkou málem porazili Mahuta s Herbertem. Škoda, že se Jirka na to necítil. Tohle byla katastrofa. V tom deblu je Veselý bohužel ještě tragičtější než v singlu.
Reagovat
darek.vrana
Tak doufejme končí éra Jiřího Veselého v našem DC týmu. Jirko děkujeme, vždycky jsi byl ochotný hrát, záleželo ti na tom, ale bohužel tě to moc svazovalo. Lepší bude, když už se toho sám vzdáš.
Reagovat
Drzymalski
Myslím, že by měla skončit celá éra České sportovní, TK plus nebo jak se ty Černoškovy firmy jmenují. Navrátil, Tejkal, Kolář a spol. Rozdat diplomy, závěsy a klíčenky. Nazdar! Díky za mísy na salát, krásné zážitky.
Reagovat
Alien
Jirko?
Reagovat
smazaný uživatel
první sníh, ten je nejhorší.
Reagovat
Dobry-den
Tomáš paráda. smile Škoda, že jsem to neviděl.

Lehečka nebyl proti dřevákovi Norýmu taky úplně bez šance.

Bohužel, když jsem to pustil a viděl, že hraje Jyrka, tak jsem věděl, že je zle. smile Pokud se Lehečka necítí po dvouhře OK, tak v pohodě, ale proč nehraje Zdenda Kolář? Ten tam je na okrasu? KDOKOLIV by byl lepší volbou než BOBR. smile
Reagovat
hanz
Souhlas, i v případě prohry, protože ta už je stejnak jistá.
Reagovat
hanz
Jyrko, děkujeme ti za ukázkovou reprezentaci, ještěže nás takovými to výkony neopájíš i na olympiádách. smile
Reagovat
George_Renel
Nikdy už Veselého. Nikdy!smile
Reagovat
darek.vrana
smile
Reagovat
darek.vrana
V DC prostě ne. Klidně radši Patrik Rikl nebo Andrew Paulson, kdyby byla nějaká krize.
Reagovat
hanz
Souhlas, vyzkoušet mladé, ale tohle opravdu NE.
Reagovat
Pesek12
Nebuďme zlí na J1rku. Proti 3. a 20. hráči na světě v deblu je hrát asi fakt těžké. Pokud nechtěl hrát J2rka, tak zbýval už jen Zdeněk Kolář. Nakonec za to stejně zodpovídá kapitán.
Reagovat
hanz
Tady ale jde o podívanou ze hry a dívat se na solný sloup, který trefuje míčky tak akorát na raketu soupeřům a na servisu je rovněž marný, tak to teda pardon, ani v té nejdůležitější roli servismana tým nepodržel.
Reagovat
Pesek12
Když není sebevědomí v úderech a volejích, tak to se servisem nebude v deblu taky nic moc. Spojené nádoby.
Reagovat
darek.vrana
Macháč s tím nemá problém.
Reagovat
hanz
Nekoukám na to od konce prvního setu, stačilo, co jsem viděl.
Reagovat
darek.vrana
Ne, on to prostě pořád bude jen nahazovat soupeři na raketu...
Reagovat
hanz
Tak to dělá správný sparing partner. smile
Reagovat
hanz
Jyrka na síti vždy na raketu soupeře. smile
Reagovat
hanz
Jyrka je tam dobrej na sparing.smile
Reagovat
darek.vrana
Ne, ne, ne, Veselý už prostě nikdy NE! To se fakt nedá. Taková škoda, šance na postup byla velká. No třeba se ještě zmátoří...
Reagovat
Ondra979
co tam provadi? ja se na to radsi nedivam..
Reagovat
darek.vrana
Nervozita, nedůraz, alibismus, nahrávky soupeři, těžkopádnost, servis nechal v šatně.
Reagovat
hanz
Hlavně u té sítě stojí jak solný sloup a snad ještě nepřeběhnul.
Reagovat
Ondra979
takze velky spatny..nj asi se to dalo trochu cekat..ani to nebudu zapinat a jdu radsi ven
Reagovat
hanz
Dobře děláš, už také vypnuto. Výmluvy opravdu nepotřebuji slyšet.
Reagovat
Pe3k
Všichni jsou rádi, že J1rka nastoupil a "rozhodnul" čtyřhru smile
Reagovat
vergus
S J1rkou prostě tým stojí a padá.. smile
Reagovat
hanz
A klasický JYRKA se nám složil v rozhodujícím momentu první sady.smile
Reagovat
smazaný uživatel
Jirka Vesely opora tymu - jen dve dvojchyby v gamu, velky hrac
Reagovat
hanz
V deblu jen proto, že údajně ,,umí podávat". smile
Reagovat
darek.vrana
Jirku mám sice docela rád, ale doufám, že pokud náhodou postoupíme, už ho Navrátil nepostaví. Je to fakt špatenka.
Reagovat
hanz
Mně Jirka zklamal snad vždycky, na jeho bekhend je utrpení se dívat a ty naražený returny jsou taky děsivé.
Reagovat
darek.vrana
Bude to holt muset uhrát Tomáš.
Reagovat
Pavol
Dúfam že aj niekto iný ako Ja ti povie že si odohral super zápas zo svetovo dvanáckou. smile
Reagovat
Pe3k
Lehečka pořád lepší než Krčmář.
Reagovat
hanz
Britové už odhalili českou slabinu - Jirku na síti i za koncovou lajnou.
Reagovat
hanz
Jyrka na place, hoši zabalte to a šupajdá do českého covidária, tady pšenka napokvete.
Reagovat
darek.vrana
Vedle Tomáše ta Jirkova těžkopádnost extra vynikne.
Reagovat
hanz
Slon v porcelánu.
Reagovat
baba
jo to je přesně to, co mě při pohledu na Veselku v deblu napadá - slon v porcelánu.
Reagovat
darek.vrana
Tak už vidím, že tam měl být Lehečka.
Reagovat
Pavol
Konečne voľajaký schopný maďar. smile
Reagovat
Alien
Jirka!!!
Reagovat
Pesek12
Tak to vidím špatně. J1rka nahradil v deblu J2rku.Tak snad se budu mýlit.
Reagovat
Mony
Má někdo spočítane, kolik max gamu může soupeř uhrát, abychom postoupili v případě výhry v deblu?
Reagovat
darek.vrana
Výhra nám podle mě stačí jakákoliv.
Reagovat
vergus
Na sety to je:
Francie: 6:8 (ti už to nespraví)
ČR: 7:6
GB: 6:5

Výhra pro kterýkoliv debl znamená postup z 1. místa, prohra ve třech 2. (z postupujících) a prohra ve dvou asi poslední nebo některé z těch nepostupujících druhých
Reagovat
smazaný uživatel
no. jo, no 1:1
Reagovat
darek.vrana
Set Jirka udělal a to může rozhodnout. Teď prostě musí vyhrát debla. Ale koho postavit?? Kluci už můžou být unavení, J1rka má servis... Ale pokud se J2rka bude cítit, dal bych je tam jako ve čtvrtek.
Reagovat
budul
Postavil bych Veselku s Macháčkem ale těžko říci..
Reagovat
Mony
Vypadá to tak.. 2 kluci s unavenou rukou na servisu, to je moc
Reagovat
fujtajblick
úžasnésmile
Reagovat
Pavol
Konečne jeden kapitán čo sa nebojí prijímať zodpovednosť a rozhodnutia. smilesmilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Bohužel odvahu nezopakoval... A už to vlastně ani nebyla žádná odvaha ale spíš nutnost.
Reagovat
annah
Byla to paráda!! Kéž by tak Tomáš pokračoval i v příští sezoně.
Reagovat
Mony
Davis Cup celkem pohodička, ale v Milovicích pěknej nervak
Reagovat
vladka
vymazal toho nerva parádně smilesmile
Reagovat
smazaný uživatel
smilesmile
Reagovat
Pe3k
Gasquet a Evans smile
smile
smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Pro mě je výsledek zápasu velkým překvapením. Podívám se na nějaký záznam. Zatím každopádně bravo!smile Zatím určitě jeden z největších Tomových skalpůsmile
Reagovat
Mony
Vodil si ho jako starý mazak
Reagovat
baba
no to čumím, za stavu 5-2 říkám, jdu vyvenčit psa, tohle půjde do rozhodujícího setu. Vrátím se a je to 5 - 5. Nevěřím....
Krása, konečně to, po čem volám už dlouho....Navrátil se pochlapil
Kdo nastoupí jako jednička ????
Reagovat
baba
Aha, Lehečka, tak to je fajn!!!!
Reagovat
darek.vrana
Bravo, Tomáši!
Reagovat
Fandina
Nádhera, Tomáš je kouzelník. Hraje hlavou a je šikovný. Moc pěkné. Ještě jeden bod kluci a je tu šance!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Reagovat
Pavol
To akože Norie ide prehrať. smile
Reagovat
Fandina
Jakákoli výhra našich je šance na postup, i když vyhrají pak kluci v deblu.
Reagovat
Fandina
I když s tím, jak se teď vyvíjí zápas, tak s počtem prohraných setů se snižuje.
Reagovat
Pavol
Štvorhra by mohla pomôcť. Bola by to bomba. smile
Reagovat
smazaný uživatel
smilesmile
Reagovat
bIbec
Pan Macháčsmile
Reagovat
EllNino
Reagovat
Mony
Další skvělý tenis se právě hraje v Milovicich
Reagovat
smazaný uživatel
smilesmile
Reagovat
HolyMotors
Odešel první servis, v klíčových momentech zbytečný chyby a je to fuč.
Reagovat
smazaný uživatel
Macháč se z toho pos ral...
Z tohohle Siniaková moc morká nebude, Tome...
Reagovat
smazaný uživatel
bez se lecit ty chorej psychopat
Reagovat
Alien
Co je s Jirkou?
Reagovat
darek.vrana
Ploché nohy
Reagovat
darek.vrana
1. set super! Jen tak dál. Vzhledem k tomu, že za dané situace může rozhodovat skóre, je fajn, že to bylo 6:2. Každý gem může být klíčový.
Reagovat
Ela-fon-isi
Tomáš jede!smile Jen ty vousy by to chtělo upravit.
Reagovat
Mony
Nemá kdo by je ostrihal. Katka se válí daleko u more
Reagovat
Ela-fon-isi
Barber shopy jsou na každém rohu.smile
Reagovat
PetaM
Jen pro očkované.
Reagovat
darek.vrana
No, začátek vypadá slibně..
Reagovat
Pe3k
smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist