Česká deblová invaze dokonána: Štěpánek získal po boku Paese druhý grandslamový titul

8. 9. 2013, 19:57
Aktuality 34
US OPEN - Po mixu, deblu žen a čtyřhře juniorek má letošní US Open českého vítěze i v soutěži deblistů. Druhý grandslamový titul si v New Yorku připsal Radek Štěpánek, který stejně jako loni na Australian Open uspěl s parťákem Leanderem Paesem. Česko-indický pár v dnešním finále smetl 6-1 6-3 rakousko-brazilské duo Alexander Peya a Bruno Soares.
R. Štěpánek a L. Paes (© usopen.org)

V pátek ve smíšené čtyřhře vyhrála Andrea Hlaváčková s Bělorusem Maxem Mirným, v sobotu pak čistě české páry Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou a Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou vyhrály debl žen, respektive juniorek, a dnes úspěšné vystoupení českých deblistů na US Open podtrhl Radek Štěpánek, který s Indem Leanderem Paesem ovládl čtyřhru mužů.

Česko-indický pár v semifinále odstavil z cesty domácí hvězdy a největší favority Boba a Mikea Bryanovy, kterým na grandslamech ukončili šňůru 28 vítězných zápasů v řadě a zároveň je připravili o možnost stát se druhými majiteli kalendářního Grandslamu.

V cestě za titulem tak stál už jen Alexander Peya a Bruno Soares, kteří však ve svém prvním grandslamovém finále výkonem nepotvrdili roli nasazených dvojek. Štěpánek s Paesem na rakousko-brazilský pár vlétli, bleskově získali úvodních pět her a po 24 minutách vedli 1-0 na sety.

Radek Štěpánek a Leander PaesVe druhé sadě je zdrželo pouze zranění rakouského hráče, který si v pátém gamu při podání poranil záda a vyžádal si medical timeout. Na kurt se vrátil, a i když místo dělových servisů míček do hry spíše jen uváděl, podání si udržel. Soares se snažil bojovat za dva, zkušené česko-indické duo si ale náskok pohlídalo a zvítězilo hladce 6-1 6-3. "Není ostuda prohrát s tak dobrým párem," řekl Peya, jehož ve finále zradilo zdraví.

Štěpánek s Paesem tak získali druhý grandslamový titul, kterým navázali na loňské vítězné tažení na Australian Open. Finále si spolu zahráli také před rokem právě v New Yorku, tehdy ale nestačili na bratry Bryanovy.

Letošní triumf je pro Štěpánka možná ještě větším úspěchem než loňský v Melbourne, protože v lednu podstoupil operaci krční páteře a tři měsíce nehrál. Čtyřicetiletý Paes si na Štěpánka počkal, hrál sice s jinými partnery, ale od Eastbourne se dali znovu dohromady s českým tenistou. Ve Wimbledonu spolu došli do semifinále a v New Yorku už je nikdo nezastavil. 

"Ohromně jsem Radkovi věřil a on skvělým návratem ukázal, že jsem se nemýlil. Nepochybně je to nejlepší partner, jakého jsem kdy měl," řekl Paes. "Prošel jsem si těžkou dobou, ale dokázal jsem se zase vrátit a Leanderova důvěra jen znásobila kvalitu našeho páru, což se pak projevuje ve hře na kurtu," řekl Štěpánek, který si s Paesem rozdělí šek v hodnotě 460 tisíc dolarů (devět milionů korun). 

Zatímco pro čtyřiatřicetiletého rodáka z Karviné je dnešní vítězství teprve druhým na turnajích 'velké čtyřky', čtyřicátník Paes do sbírky přidal již 8. grandslamovou trofej ze čtyřhry mužů. Pět z nich získal po boku českých parťáků: dvakrát triumfoval také s Lukášem Dlouhým a jednou s Martinem Dammem.

"Mám pro všechny jednu dobrou radu, jak tady vyhrávat. Najděte si dobrého parťáka z Česka, pracují tvrdě a pracují dobře," řekl s úsměvem Paes, jenž včetně smíšené čtyřhry hrál již v jubilejním 30. grandslamovém finále.

Štěpánka nyní čeká rychlý přesun do Čech, kde už od pátku bude bojovat za český výběr proti Argentině o finále Davisova poháru.

- GRANDSLAM US OPEN 2013 -
(USA / New York, tv. povrch, 34.300.000 dolarů)
nedělní výsledky mužů (08. 09. 2013)

Čtyřhra - finále:
Paes/Štěpánek (4-Ind./ČR) - Peya/Soares (2-Rak./Braz.) 6-1 6-3

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

34
Přidat komentář
smazaný uživatel
Paráda kluci, zasloužíte si ho ! Teď ještě Masters...
Reagovat
Pe3k
Gratulace.

Ale s tou Petrou by jsi měl něco udělat...
Reagovat
smazaný uživatel
Nějak jsem čekal, že když porazili bryany v tak těžkym sf, finále bude hračka.
Stejně to měli loni v austrálii. Po hodně těžkym(neméně hezkym) semifinále s mirným a nestorem bylo jasný že finále bude tak nějak hračka.
Trochu škoda toho zranění, pak už to bylo takový o ničom. Ono by vypadalo blbě kdyby toho zranění ještě zneužívali. Dejme tomu že dohráno to bylo důstojně.
Obří gratulace vzhůru do londýna,
ještě před tim do o2 areny
Reagovat
Frick
http://isport.blesk.cz/clanek/blesk-sport/179926/foto-cech-rozdaval-usmevy-fotbalisty-sledovala-i-krasna-tenistka.html

Nečtěte ten článek a tipněte, jaká tenistka to byla :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Že by bývalá od Štěpánka? Jdu se juknout!
Reagovat
smazaný uživatel
Tak ne, fakt je, že Klárka je hezčí.
Reagovat
Frick
Že by něco dělal u nároďáku pan Zakopal?
Reagovat
Frick
Co měla jedna země (vyjma USA) svého zástupce ve všech vítěznejch debelovjech týmech. V roce 1973 se to povedlo Austrálii.
Reagovat
PetaM
Tak konečně se objevil Debl v Qubecu, nejvýše nasazeným párem jsou Háčka. Takže holky zřejmě TM myslí vážně a chtějí na něj :) Schvaluju, Pojďte!!! :) :)
Reagovat
smazaný uživatel
Odkaz prosím? :)
Reagovat
PetaM
http://www.wtatennis.com/doubles-draws/tournamentId/590/type/LD/title/challenge-bell

Ještě ale nemůžu nikde najít PDF :)
Reagovat
smazaný uživatel
Děkuju :) To nevadí, jen jsem chtěla vědět, co mají za soupeřky - jak těžké to bude :)
Reagovat
PetaM
Podle mě tam teda nejsou žádné těžké soupeřky ... Tedy žádné těžké soupeřky pro vítězky GS .. Ale víme, jak to je :D :D
Reagovat
smazaný uživatel
Dnes bylo fajn, že Radek byl plnohodnotným hráčem, neboť Laendr dost kazil forhandové returny
Reagovat
smazaný uživatel
jindy je neplnohodnotnym hracem. Chapu poznamku spravne?

Jinak se pripojuju s gratulaci, ale nevidela jsem, nejvic me zajimalo, jak dopadnou s Bryany.. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
4hry nemelo zdaleka uroven semifinale proti bratrum Bryanovym.
Cesko-indicky par doslova vlet na soupere, kteri nez se nadali prohravali 0:5.
Zacatek druheho setu mel jeste pomalu jeste mensi uroven nez prvni set, zrejme i tim ze cesko-indicky par zacal o trosku vice kazit. Vsiml jsem si i toho, ze dnes dvojice Paes, Stepanek drzela emoce hodne na uzde, prirovnal bych to to trosku k zapasu Almagro-Stepanek v rozhodujim utkani Davis cupu, kdy se Radek snazil 100% koncetrovat na hru a emoce drzel na uzde.
Ale zpet k dnesku. Asi v polovine druheho setu si nechal osetrit bolavy sval na zebrech rakusan. Po osetreni nebyl skoro schopen poradne podavat, smecovat. Rakousko-brazilska dvojice tak zmenila taktiku kdy sli po podani rakusana oba na sit a zkouseli hop nebo trop. Paradoxne jim to skoro zacalo vychazet.
Gratulace Radkovi a Leanderovi k titulu. Doufam ze se jim budou vyhybat zraneni a jeste nas nejaky ten rok na okruhu pobavi :)
Reagovat
horska.kraslice
Zato při slavnostním ceremoniálu z Radka emoce přímo tryskaly...
Reagovat
UnrealTom
gratulace smetli je parádně:)
Reagovat
smazaný uživatel
Gratuluji kluci! Paráda!
Reagovat
Fandina
velký úspěch. Co k tomu dodat. Gratulace veliká, jste úžasní!
Reagovat
tommr
to dnešní finálový vítězství bylo ovšem zdaleka nejlehčí - Paes se Štěpcem byli od začátku jasně lepší a po zranění Peyi se závěr změnil tak trochu ve frašku. Poraženejm ale přesto náleží uznání, že to nevzdali ... :)
Paes se Štěpánkem se dnešním vítězstvím navíc probojovali na čtvrtý místo letošních deblovejch tabulek a prakticky si tak už zajistili účast na deblovým TM ... :)
Reagovat
Jan
Je to velký úspěch. 3 tituly putují do Česka. Jestli mě paměť neklame, naposledy to takhle bylo ve Wimbledonu 2011 ?
Reagovat
Fandina
A ještě titul v deblu pro juniorky Krejčíkovou a Siniakovou.
Reagovat
tmora
Velka gratulace - moc preju, ale jak se tam stele pusinkujou :)
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulace kluci, sice to nebylo až tak napínavý, ale neva :-) Takže Češi veleúspěch skoro všech deblech, škoda, že to takhle nešlo i singlistům.
Reagovat
smazaný uživatel
Ta naše malá země dokáže světu pěkně zatopit ! Blahopřeju maximálně ! Teď už "jen" to DC.
Reagovat
capjar
A je to tam!!! Bravo dědci, Štěpec a Paes !
Reagovat
PetaM
Obrovská gratulace Radkovi a Lendrovi! Krása krása!!! Děkuju za každý zápas, ve kterém Vás můžu vidět, jste skvělí!!! :)
Reagovat
a.magerova
Reagovat
Jan
Takže Paes je taky náš ? :)
Reagovat
a.magerova
Reagovat
smazaný uživatel
:D
Reagovat
MarcelPersch
Gratuluju, finale jednoznacne.
Reagovat
SwissMaestro
Paráda!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist