České tenistky budou ve finále Fed Cupu v nejsilnější sestavě

31. 10. 2018, 10:55
Aktuality 34
České tenistky budou ve finále Fed Cupu proti Spojeným státům americkým reprezentovat Petra Kvitová, Karolína Plíšková, Kateřina Siniaková a Barbora Strýcová. Sestavu, která je shodná jako v semifinále proti Německu, dnes oznámil kapitán Petr Pála. Američankám budou nejlepší hráčky chybět. Kapitánku Kathy Rinaldiovou do Prahy doprovodí Danielle Collinsová, Sofie Keninová, Alison Riskeová a deblistka s českými kořeny Nicole Melicharová.

Zápas se bude hrát 10. a 11. listopadu ve vyprodané pražské O2 areně. Před domácím publikem slavily české tenistky triumfy ve finále nad Ruskem (2015), Německem (2014) a Srbskem (2012). Američanky mají fedcupových trofejí osmnáct a ve vzájemné bilanci s ČR jasně vedou: z dvanácti soubojů vyhrály deset. Loni vyřadily oslabený český tým v semifinále na domácí půdě, v roce 2009 ho porazily v semifinále v Brně.

Češky jsou ve finále pošesté za posledních osm let. Finále ještě tým kapitána Pály neprohrál, triumfoval v letech 2011, 2012, 2014, 2015 a 2016. "Ve finále se nám to daří, proti Američankám se nám to tolik nedaří. Nikdy jsme neprohráli v O2 areně, ale nikdy jsme Američanky neporazili. Já jsem z nominace nadšen, vážím si toho, je to pro mě nejsilnější možný tým, jaký jsem mohl postavit. Holky se nesmírně těší na fanoušky," řekl Pála na tiskové konferenci.

Hráčkám své rozhodnutí oznámil už před Turnajem mistryň v Singapuru. Do vybraného kvarteta se mu nevešla Barbora Krejčíková, která se Siniakovou letos vyhrála dva grandslamy a postoupila do finále Turnaje mistryň. Rozhodly větší zkušenosti Strýcové i další faktory. "Takhle máme čtyři varianty do dvouhry, tři varianty do čtyřhry. Na konci sezony je vždycky složité, kdo vydrží kolik zápasů," vysvětlil Pála.

Strýcová má i po Turnaji mistryň sil dost. "Železná Bára dělá kondici a od čtvrtka začne zase dělat tenis," řekl Pála. Plíšková a Siniaková budou po náročném programu posledních týdnů hlavně odpočívat. Kvitová je nachlazená, ale na finále by měla být v pořádku.

Příští týden budou všechny hráčky sbírat síly na finálový duel. "Nebude o nějakém velkém trénování. Jde o to vydržet, zvyknout si na povrch, zvyknout si na míče," popsal Pála.

Američanky už nominaci oficiálně oznámily a opravdu do Prahy dorazí v oslabené sestavě - Danielle Collinsová, Sofie Keninová, Alison Riskeová a deblistka s českými kořeny Nicole Melicharová. Chybět jim budou obě sestry Williamsovy i CoCo Vandewegheová, jejichž neúčast byla předem jistá, ale také Sloane Stephensová nebo Madison Keysová.

"Pokud by to takhle bylo, tak pro mě je to překvapivá nominace, abych řekl pravdu. Vůbec jsem nepochyboval, že by nepřijela Stephensová nebo Keysová," komentoval Pála před oficiálním oznámením nominace Američanek.

Zdůraznil ale, že americké tenistky by mohly i v této sestavě český tým potrápit. "Je to taková trošičku zákeřná nominace pro nás. Pokud to tak bude, tak každý včetně nás bude čekat, že vyhrajeme. Ale ten zápas bude nesmírně těžký a my se musíme připravit," doplnil. Připomněl, že Riskeová měla nedávno na turnaji v Tokiu proti Plíškové dva mečboly a také ostatní členky týmu USA jsou schopné porazit hráčky z elitní desítky.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

34
Přidat komentář
jirkaS
obrázek nic moc, bývá to lepší :-/
Reagovat
zde73
Tak to by meli slevnit vstupne o polovinu!
Sestava Usa,neni hodna ucasti finale!
Reagovat
blixa
Já bych je teda nepodceňoval.
Reagovat
drabona
Nominace je správná, Všichni víme jak byly naše jedničky na TM doslova vyšťavené, kdyby se něco podobného mělo stát některé z nich ve finále FC musí být záložní plán i do dvouher. Čtyřhru kromě Petry hrají velmi dobře všechny.
Reagovat
Dobry-den
Nejsilnější sestavu si tedy představuji jinak. Ale budiž.

No ale Američanky? To je vyloženě nedůstojné. Žádná z jejich top hráček nedorazí. Ani bych se nedivil, kdyby kvůli neúčasti nejlepších hráček změnili formát a zmrvili celou soutěž podobně, jako to udělali s DC...
Reagovat
blixa
A jak si ji představuješ ?
Reagovat
Dobry-den
Reagovat
blixa
No to je moc hezká představa :D :D
Reagovat
Jan
To je přesná představa. Prostě Fc nebude :)
Reagovat
Fandina
Dobré ráno
Dobré poledne
Dobrý večer
Dobrou noc
Reagovat
EllNino
Když naposledy Američanky přijely do ČR v oslabené sestavě, byl z toho jeden z nejsmutnějších víkendů českého Fed Cupu, kdy Iveta s Květou vedly 6:2 5:2 a měly mečbol na servisu Beth, šlo to tak 5 čísel do autu a nakonec to Američanky otočily a vyhrály 3:2 na zápasy ...

Tenkrát zazářila Alexa Glatch, která spláchla Ivetu Benešovou i Petru Kvitovou se ztrátou celkem 6 her ve čtyřech setech, Bethanie Mattek naopak prohrála oba singly, jak s Petrou v sobotu (Petra si v týdnu udělala výron kotníku, dodnes nechápu, jak dokázala vyhrát byť jeden zápas), tak s Luckou jako žolíkem několikrát použitým v neděli :) ...debl byl na lopatě, ale stane se ...

Snad to tentokrát nedopadne stejně, ale sestava Collins, Kenin, Riske a Melichar rozhodně působí poměrně nebezpečně ... byť pro většinu to bude debut v týmu ... Nicole Melichar je takové koření víkendu, určitě ráda přijede :) ...

Je třeba říct, že v roce 2009 jsme neměli dvě hráčky top 10 + další dvě do 33. místa, ale tři spíše průměrné tenistky a jednu deblistku ... snad to vyjde ... ale upřímně jsem trochu zklamán, čekal jsem Sloane a Madison, když si to během roku vybojovaly, mělo by to větší grády ... ale těším se na Kenin a Riske, Sofia by mohla být podobným žolíkem jako Glatch před 9 lety ...

Doufám, že to holky nepustí :)
Reagovat
Krisboy
5:0 (nebo 4:0 nebo 3:0 nebo jak se dohodnou...)
Reagovat
Astarin
Tak s tím, s čím přijedou Američanky musí naše top hráčky vyhrát i se zavřenýma očima. Ale je fakt, že se mohou Američanky nečekaně vytáhnout. :D I když před českým publikem to asi tak lehké nebude.
Reagovat
freeteepek
Fakt mě mrzí, že Pála nenasadil nejlepší světovej pár současnosti. Krejčíková mohla mít doma pohár:-/ Zasloužila by si to. Tři kvalitní singlistky - Kvitová, Plíšková a Siniaková - by měly bohatě stačit i pro případ, že by se jedna z ni zranila. Myslím, že Pála prostě nechtěl Báru odmítnout, za její zásluhy a taky že už to může být naposled.
To že se na to vybodly Američanky mě nepřekvapuje. Jsou to kamarádky. Drží basu. Jedna bez druhé si ani neuprdne:-/ Ještě včera byl u sázkovek na nás kurz 1,64. Dost nepochopitelné.
Reagovat
tommr
dalo se čekat, že nenajde odvahu k tomu, aby nominoval nejlepší deblovej pár současnosti a vynechal Báru Strýcovou. Na předpokládanou sestavu Američanek by to ale mělo stačit i tak ...

Sestava Američanek je hodně překvapivá. Že nepřijedou Williamsky a Vandeweghe bylo předem jasný, ale neúčast Stephensový a Keysový je nečekaná. Američanky nám zřejmě oplácí stejnou mincí za naší "béčkovou" nominaci na lonský semifinále ...
Reagovat
milik254
Já bych šel v abecedě dál než jenom k béčku.
Reagovat
marekv
Za naše béčko oplácí céčkem :-)
Reagovat
blixa
V ženském tenise je to jedno, béčko, céčko nebo déčko ... ;-)
Reagovat
Jan
Ještě tu je alfa, beta, gama ? :)
Reagovat
Jan
S nominací jsem spokojen.
Reagovat
blixa
No ufff, ještě že tak, jinak by si Pála už mohl balit fidlátka :D
Reagovat
Jan
Já bych ho nechal. Přece jen to je náš nejúspěšnější FC kapitán.
Reagovat
Jan
Teoreticky snadná práce, ale já bych to nepodceňoval. PK i KP umí překvapit. V dobrém i špatném.
Reagovat
blixa
Očekávaná Pálovská "žebříčková" nominace, proč ne. Z Američanek jsem čekal aspoň klíče, ale ono je to asi jedno. Nebezpečný budou i tak.
Reagovat
Fransoas
Dá se předpokládat,že čtyhra bude záležitostí Báry a Katky - to jsou velký bojovnice.V jaké formě budou PK a KP je otázka.Má to ale trochu jinou atmosféru - je to týmová soutěž.Mělo by být výhodou domácí prostředí. Doufejme,že oslabený americký tým nebude velkou překážkou.
Reagovat
smazaný uživatel
Upřímně lituji ty, kteří si koupili lístky :D když se na 99% jeden zápas hrát nebude a očekávat se i dá 3:0...
Reagovat
marekv
Kdyż jsem nestihl koupit lístky, bo jsem byl v nemocnici po narkóze, tak sem byl těžce naštvanej. Teď si gratuluju. Jo, v životě není nic jednoznačnýho.
Reagovat
Blondie
nerozumím. 3:0 to bylo se Švýcarkami a byla jsem jako majitelka lístků nadšená. Nicméně i tak mě mrzí, že neuvidím Sloane.
Reagovat
smazaný uživatel
Pokud nastoupí Kvitová, Američanky rázem budou favoritky :D
Reagovat
jirkaS
ale když vidim americký tým, to daj bez výpletu ;-)
Reagovat
jirkaS
nevim nakolik jsou sehraný katka s bařenou :-/
Reagovat
milik254
Nominace USA k smíchu. 3:0 pro nás.
Reagovat
Paseka
Nominace USA ještě nebyla zveřejněna !!!!!!
Reagovat
kada.tom
Pála má za mě veliký plus, že nenominoval Krejčíkovou.
Pokud přijedou Američanky v sestavě, která je v článku a expreskách zmíněna, očekávám drtivou výhru našich holek :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist