České tenistky ve skupině Fed Cupu čekají Němky a Švýcarky

11. 2. 2020, 20:47
Aktuality 18
České tenistky se v základní skupině D finálového turnaje Fed Cupu utkají s Německem a Švýcarskem. Tým kapitána Petra Pály tak může narazit na bývalou světovou jedničku Angelique Kerberovou z Německa a aktuálně pátou hráčku světového žebříčku Belindu Bencicovou ze Švýcarska. Složení skupin určil dnešní los v Budapešti, kde se v hale na antuce závěrečný turnaj uskuteční 14. až 19. dubna.

Němky mají vedle trojnásobné grandslamové šampionky Kerberové ve stovce další čtyři hráčky v čele s Julií Görgesovou, která je rovněž silná ve čtyřhře. Český tým proti Německu vyhrál osm z devíti dosavadních vzájemných zápasů. Naposledy uspěl v semifinále 2018 ve Stuttgartu, kde u toho byly i aktuálně nejlepší české hráčky Karolína Plíšková a Petra Kvitová.

Švýcarkám pomohla po boku Bencicové k postupu z kvalifikace proti Kanadě také Jil Teichmannová, která získala rozhodující bod. I tady hovoří bilance jasně pro Česko, které vede 7:1. Naposledy se oba týmy utkaly v předloňském prvním kole, kdy o vítězství 3:1 rozhodly ve dvouhrách Kvitová a Barbora Strýcová.

Los mohl být podle Pály i přívětivější. "Dokázal jsem si představit lehčí skupinu. Moc jsem si nepřál Německo, ale myslím si, že ony nás taky ne, protože jsme s nimi hráli docela dostkrát za poslední dobu a vždycky jsme zvítězili. Ale vždycky to bylo těžké a hodně těsné," komentoval kapitán los v nahrávce pro média.

Jiného vysněného soupeře měl i z posledního koše. "Přál jsem si Maďarsko. Bylo by to lehčí a navíc by bylo hodně lidí, což je vždycky zajímavější. Švýcarsko je velmi těžký soupeř v tom, že Belinda Bencicová se zase dostala vysoko, byla na Turnaji mistryň, je schopná porazit každého na světě. Myslím, že ta skupina je spíš těžší, ale my pro jsme pro Německo a Švýcarsko taky těžký soupeř. Náš cíl musí být postoupit," doplnil Pála.

Podobně hodnotila los čtvrtfinalistka nedávného Australian Open a aktuální světová jedenáctka Kvitová. "Jak na to koukám, tak máme asi nejtěžší skupinu. Hrát s Německem a se Švýcarskem není úplně nejlehčí. Samozřejmě záleží, kdo z hráček přijede. V Německu mají spoustu dobrých hráček, je jedno, jestli přijedou s těmi úplně nejlepšími, nebo ne. Švýcarsko taky máme párkrát za sebou a nikdy to nebylo úplně jednoduché. Věřím, že máme dobrý tým a že se s tím nějakým způsobem popereme," řekla.

Do semifinále postoupí vítězky čtyř skupin. Češky, které se na finálový turnaj dostaly díky divoké kartě, by se v případě postupu utkaly s nejlepším celkem skupiny B. V té jsou loňské finalistky Australanky, Bělorusky a Belgičanky. Češky jsou nejúspěšnějším týmem poslední dekády, od roku 2011 získaly šest ze svých jedenácti trofejí. Pět zbývajících vybojovalo ještě společné Československo. Naposledy Česko vyhrálo Fed Cup v roce 2018.

Loni český tým na trůnu vystřídaly Francouzky, které tak byly nasazeny do čela skupiny A. Los jim přisoudil Rusky a domácí Maďarky. Ve skupině C se utkají týmy Spojených států amerických, Španělska a Slovenska. Všechny duely budou složené ze dvou dvouher a čtyřhry. Nominace budou zveřejněny tři týdny před začátkem finálového turnaje.

Ve finále mezinárodní federace ITF rozdělí 18 milionů dolarů, z toho dvanáct mezi hráčky a šest mezi národní tenisové asociace. Fed Cup stejně jako od loňska mužský Davis Cup opustil formát vyřazovacích bojů na půdě jednoho z družstev. Soutěž žen ale na rozdíl od mužů už podobný systém zažila.

Naposledy se hrály dvě skupiny v Madridu v roce 2001 a titul získaly Belgičanky. V Česku se turnaj konal v roce 1986 a ve slavném finále domácí výběr prohrál s Američankami v sestavě s Martinou Navrátilovou.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

18
Přidat komentář
fialka
Slovenky to schytali,uf. Tímy ESP a USA sú nad ich sily. Úspechom však je, že sa aspoň dostali do Budapešti. Ďaleko to nie je, takže skorý návrat nebude tak bolestivý. :(
Kužmová je mimo, v Petrohrade zhorela ako fakľa. Servis zlyhal a bezhlavé bomby nestačia, všetko do autu. Už ani nevládze behať po lopty. Akoby sa jej nechcelo či čo. Má 21 rokov a nestíha. Vo FC vybojovala 1 duel, ale bolo to na hrane. Zdalo sa, že tam skolabuje. Kajka to neutiahne. V BA príjemne prekvapila, ale zázraky od nej nečakám. O štvorhre škoda reči.
Reagovat
603262
Najdu je někde úterní program FC? Budem začínat? A proti komu? Díky za info.
Reagovat
FulnekUltras
máš únor
Reagovat
Enterprise
603262 chtěl slavit vítězný únor a ona tak maximálně Petra rozpoutá v Petrohradu velkou únorovou revoluci :-)
Reagovat
603262
A co, ze je únor. Rozpis utkání by měl být dopředu stanovený, abych si mohl koupit lístky na český tým a nešel na Madarky.
Reagovat
FulnekUltras
jeď na celý týden - a využij peníze i čas ;-)

https://www.youtube.com/watch?v=na_XyZmj1yI
Reagovat
milik254
Bude během pár dní
Reagovat
paddy
Švý
je záhada, proč je Benčič 5. v rankingu. Naštěstí antuka není její šálek čaje.

Něm
Bez dvou největších opor budou bez šance. Kerber možná stihne doléčit zranění, ale chce hrát méně a významnější turnaje. Nevěřím, že Görges pojede, ušetří spíš síly na Stuttgart.

Čes
Pokud se dostane do formy Vondroušová, tak to máme v kapse. Plíšková na antuce je riziko, snad se na to vykašle.

Finále je reálné
Reagovat
paddy
jestli chce Pála lehčí soupeře, tak musíme takticky sestoupit o úroveň níže :)
Reagovat
Vlk-v-trave
Asi si predstavoval skupinu CR, Slovensko, Madarsko.
Reagovat
tommr
to určitě ne. Taková skupina by nebyla možná ani teoreticky. Ale při troše štěstí jsme jeden z těch dvou týmů vyfasovat mohli ... :)
Reagovat
Vlk-v-trave
take mohly chytnout Spanelky, a byloby vymalovano:)
Reagovat
tommr
proč myslíš? Já bych Španělsko s radostí bral místo Německa i Švýcarska. Mají jen Muguruzu a CSN - ta první proti našim neumí a ta druhá je dávno za zenitem a brzo s tenisem úplně skončí ...
Reagovat
Vlk-v-trave
No ted Mugu ma tu Conchitu, tak bych si uplne jisty nebyl...a potom Karlicka hlasila, ze se bude chtit rozloucit stylove, a ne jednou tem holkam zatopila:)
Nemky budou podle mne uplne bez opor, a Bencic...to je kapitola sama o sobe...ale spis jsem myslel misto tech Nemek...
Reagovat
Vlk-v-trave
Ale i tak holkam verim na pohar:)
Reagovat
tommr
pokud naše nastoupí v nejsilnější sestavě tak mají na to porazit kohokoli i v týhle zkrácený verzi. Ideální by bylo kdyby Karolína vyhrála všechny svoje FC zápasy a Fulnek by pak prasknul vzteky ... :)
Reagovat
tommr
pokud chceme postoupit do finále tak musíme nastoupit v nejsilnější sestavě tj. do singlů Karolína Plíšková a Petra Kvitová (jako náhradnice Markéta Vondroušová, Karolína Muchová nebo Bára Strýcová) a do deblů Bára Krejčíková s Katkou Siniakovou ...
Těžkou skupinu trochu kompenzuje to, že v případným semifinále nenarazíme na USA. Austrálie nebo Bělorusko budou ale taky těžký soupeřky ...
Reagovat
FulnekUltras
Zajímavý bude souboj Francouzek s Ruskami o postup ze skupiny A. No a náš výběr má na postup z Déčka i bez plecha. Pak už to bude hlavně otázka momentální formy, ale taky motivace, bojovnosti a kolektivního cítění, což by lendlovka s vlastním "týmem" jen zbytečně narušovala.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist