Češky budou bojovat o finále Fed Cupu v dubnu v Německu

11. 2. 2018, 19:11
Aktuality 9
FED CUP - Soupeřem českých tenistek v semifinále Fed Cupu bude Německo, které v Minsku vyhrálo nad Běloruskem 3:2. Hrát se bude 21. a 22. dubna na půdě soupeřek a pro Němky to bude odveta za prohrané finále této soutěže v Praze v roce 2014.
německý fedcupový tým

Bělorusky se musely obejít bez bývalé světové jedničky Viktorie Azarenkové, která kvůli soudu s bývalým partnerem o péči o malého syna prakticky přestala hrát tenis. Němkám také chyběly jejich nejlepší hráčky Angelique Kerberové a Julie Görgesová.

Běloruské tenistky v loňském finále podlehly Spojeným státům. Teď se v Minsku opíraly především o devatenáctiletou Arynu Sabalenkovou, která vyhrála obě dvouhry. Za Německo po jednom bodu zařídily Tatjana Mariaová, která je ze současného týmu jako jediná v první stovce na 57. místě, i debutantka Antonia Lottnerová.

Za stavu 2:2 rozhodovala čtyřhra a v ní Anna-Lena Grönfeldová s Mariaovou porazily Sabalenkovou a Lidiji Morozovovou 6:7, 7:5, 6:4. Po dvou a půl hodinách proměnily pátý mečbol.

Češkám nevyšlo přání hrát doma s Běloruskem. Kapitán Petr Pála předpokládá, že Němky nasadí do semifinále silnější sestavu. "Raději bychom samozřejmě hráli doma, hlavně pro ty diváky holky Fed Cup hrají. Zastavit nás může kdokoliv, ale tohle je silný kalibr. Angelique hraje od začátku roku výborně, Görgesová měla druhý půlrok minulé sezony skvělý a dobře začala i teď. Je to velmi silný soupeř," řekl novinářům Pála.

Věří, že bude mít k dispozici nejsilnější možnou sestavu. "Němky mají obrovsky silný tým, takže my taky budeme potřebovat silný tým. S tímhle kádrem, co máme, se dá porazit každý. Byl bych hrozně rád, kdyby holky byly připravené," dodal kapitán týmu, který vyhrál pět z předchozích sedmi ročníků Fed Cupu.

Češky předpokládají, že se bude hrát na pomalém povrchu. "Hrají vždy na antuce ve Stuttgartu, potom tam mají turnaj. Umí na tom hrát. Určitě je to těžší soupeř než Bělorusko doma," řekla Petra Kvitová, která minulý týden při vítězném tažení turnajem v Petrohradu porazila Görgesovou 2-1 na sety.

Nový nehrající kapitán německého týmu Jens Gerlach nemohl radostí téměř ani mluvit. "Byl to neuvěřitelný víkend. Teď se těšíme na semifinále s Českou republikou. To bude velký zápas," řekl Gerlach.

O tom, jestli bude mít k dispozici i nejlepší německé hráčky, zatím nehovořil. Poznamenal jen, že teď má větší výběr. "Tyhle čtyři hráčky vytvořily skvělý tým, vzájemně se podporovaly a bojovaly za svou zemi. Určitě na ně nezapomenu," slíbil německý kapitán.

Druhou dvojici tvoří Francie po výhře 3-2 nad Belgií a Spojené státy, které doma porazily Nizozemsko. Francouzky budou mít v semifinále výhodu domácího prostředí.

• FED CUP 2018, SVĚTOVÁ SKUPINA I •
kompletní výsledky (10. - 11. 02. 2018)
Česko - Švýcarsko 3-1 (Praha, tv. povrch / hala)
Kvitová - Golubicová  6-2 1-6 6-3 ... 1-0
Strýcová - Bencicová 6-2 6-4 ... 2-0
Kvitová - Bencicová 6-2 6-4 ... 3-0
Strýcová/Šafářová - Bacsinszká/Teichmannová 6-1 4-6 8-10 ... 3-1
Bělorusko - Německo 2-3 (Minsk, tv. povrch / hala)
Sabalenková - Mariaová 4-6 6-1 6-2 ... 1-0
Sasnovičová - Lottnerová 5-7 4-6 ... 1-1
Lapková - Mariaová 4-6 7-5 0-6 ... 1-2
Sabalenková - Lottnerová 6-3 5-7 6-2 ... 2-2
Marozavová/Sabalenková - Grönefeldová/Mariaová 7-6 5-7 4-6 ... 2-3
Francie - Belgie 3-2 (La Roche-sur-Yon, tv. povrch / hala)
Parmentierová - Mertensová 1-6 2-6 ... 0-1
Mladenovicová - Flipkensová 6-2 6-4 ... 1-1
Mladenovicová - Mertensová 6-4 6-4 ... 2-1
Parmentierová - Van Uytvancková 1-6 3-6 ... 2-2
Hesseová/Mladenovicová - Flipkensová/Mertensová 6-4 2-6 6-2 ... 3-2
USA - Nizozemsko 3-1 (Asheville, tv. povrch / hala)
V. Williamsová - Rusová 6-1 6-4 ... 1-0
Vandewegheová - Hogenkampová 4-6 7-6(6) 6-3 ... 2-0
V. Williamsová - Hogenkampová 7-5 6-1 ... 3-0
S. Williamsová/V. Williamsová - Kerkhoveová/Schuursová 2-6 3-6 ... 3-1
Semifinálové dvojice: Německo - Česko, Francie - USA
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

9
Přidat komentář
Enterprise
Serenu čeká ještě dlouhá cesta zpátky. Dneska tam byla spousta zbytečných chyb na returnu, ve hře od základní čáry i na síti, pohyb a reakce byly dost zbržděné. Na druhou stranu je třeba říct, že Holanďanky dneska hrály perfektně a zápas kontrolovaly.
Reagovat
tommr
rozhodně to bude mnohem těžší než by bylo Bělorusko doma ...
Jedinou výhodu vidím v tom, že Pála bude mít nejspíš opět k dispozici naší kompletní špičku. Pokud se totiž bude hrát ve Stuttgartu bude FC ideální příprava pro tamní turnaj ...
Reagovat
smazaný uživatel
Pořádně jsem viděl jenom toho debla... Dost mě to mrzí kvůli Aryně. Bohužel, Bělorusky neměly v singlu druhou hráčku, která by byla schopná udělat bod a deblistka prostě Aryna není. Přesto ale mohly s Marozavou vyhrát. Škoda závěru 2. setu, kde Aryna udělala chyby a snad ještě větší škoda brejkbolu v posledním gemu zápasu. Tam šla Maria přes druhý servis, Aryna chtěla zaútočit hned z returnu, ale bohužel ho dala moc dlouhý. Tam se to klidně mohlo otočit, ale nestalo se a Němky to vzápětí dotáhly...

Ani nevím, kde by se hrálo semifinále, kdyby postoupily Bělorusky, ale to už je teď jedno. Budu radši, když Aryna přijede na Prague Open než na Fed Cup, i když na ten mohla přijet i Víka. Snad už příště bude konečně hrát...
Reagovat
Enterprise
Pokud by postoupily Bělorusky, hrálo by se u nás.
Reagovat
tommr
co vlastně bylo se Sasnovichovou, že v neděli nehrála? Já čekal, že Bělorusky potáhne spíš ona ...
Reagovat
smazaný uživatel
Asi nic. V sobotu překvapivě prohrála proti Lottner, tak už v neděli nedostala důvěru. Ale nevím, jestli Lapko byla lepší volba... Je vážně škoda, že Bělorusky neporazily Německo v céčkové sestavě, ale bohužel na to byla Aryna sama...
Reagovat
tommr
jj je to škoda, ale Němky dvakrát překvapily. Nejdřív tím, že nominovaly céčko a pak tím, že i s tím céčkem dokazaly postoupit ...
Reagovat
FulnekUltras
pandurky jsou vždycky úporné
Reagovat
Liska-Brno
No tak to bude težké ")
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist