Češky dohrály, končí i obhájkyně Kuzněcovová

28. 5. 2010, 14:48
Aktuality 5
České tenistky na letošním Roland Garros díru do světa neudělaly. Dnes, ve druhém kole, dohrála poslední naděje Klára Zakopalová. Češku porazila favorizovaná Justine Heninová, kterou nyní čeká atraktivní souboj s Marií Šarapovovou. Dnešní den byl v Paříži posledním i pro obhájkyni titulu Světlanu Kuzněcovovou, která podlehla krajance Kirilenkové.
Klára Zakopalová

S Roland Garros se rozloučila poslední česká tenistka ve dvouhře. Klára Zakopalová dnes prohrála v dohrávaném utkání 2. kola s bývalou světovou jedničkou Justine Heninovou z Belgie dvakrát 3-6.

"Musím uznat, že byla lepší. Nějaké šance jsem měla, které jsem nevyužila, a když je s takovou hráčkou nevyužiju, tak zápas dopadne takhle," řekla Zakopalová po utkání.

Češka se snažila hrát aktivně. "Protože když jsem zahrála něco ne tak přísně, tak mě hned potrestala. Jediná možnost je s ní hrát hodně agresivně a hodně riskovat. Porazila ji Rezaiová, která hraje stoprocentní risk, tak jsem si řekla, že to zkusím taky tak, ale bohužel," dodala.

Tenistky měly zápas původně odehrát už ve čtvrtek. Kvůli dešti ale začal jejich duel se zpožděním a nakonec byl kvůli tmě odložen za stavu 6-3 a 3-2 pro Heninovou.

"Nemyslím, že mi to uškodilo. Byla bych radši, kdyby se hrálo až dnes (v pátek), ale bylo to pro obě stejné," řekla osmadvacetiletá Zakopalová, která favorizované soupeřce dokázala vzdorovat celkem hodinu a 15 minut.

O rok mladší Heninová, která se v lednu vrátila k tenisu po patnáctiměsíční pauze, prodloužila svou neporazitelnost na Roland Garros na 23 zápasů. Belgická tenistka může na pařížské antuce navázat na tituly z let 2003 a 2005 až 2007. Nyní ji čeká souboj s dvanáctou nasazenou Ruskou Marií Šarapovovou, která porazila jinou Belgičanku Kirsten Flipkensovou. "Myslím si, že Justine bude hrát hodně dobře a brzy bude mezi první trojkou," řekla její česká soupeřka.

I před rokem vypadla Zakopalová na Roland Garros s jednou z favoritek na centrálním dvorci. V minulém ročníku ji vyřadila Serena Williamsová a Zakopalová Američance vzala set. "Heninová hrála lépe než loni Serena, ale atmosférou to byl podobný zážitek. Set jsem teď nevzala, ale je to hezký zážitek," řekla Zakopalová.

Kuzněcovová titul neobhájí
S denním zpožděním se na kurt dostala také první hráčka světa Američanka Serena Williamsová. Ta předvedla takřka bezchybný tenis a Němku Julii Görgesovou porazila dvakrát 6:1. Vítězka French Open z roku 2002 tak stále drží 41 zápasů trvající neporazitelnost ve druhých kolech velkých turnajů. V této fázi naposledy vypadla v roce 1998, když prohrála se svou starší sestrou Venus.

Naopak již v třetím kole vypadla obhájkyně prvenství mezi ženami Ruska Světlana Kuzněcovová. Šestá nasazená hráčka svedla vyrovnanou bitvu s krajankou Marií Kirilenkovou, nakonec jí však podlehla 3-6 6-2 a 4-6.

"Nepřijela jsem sem v nejlepší formě, ale dala jsem do toho všechno a bojovala jsem, co to šlo," krčila rameny Kuzněcovová, která tak zaznamenala svůj nejhorší výsledek na French Open od premiéry na turnaji v roce 2003. "Nemůžete hrát skvěle pořád. Letos jsem na antuce nehrála dobře. To se stává, já se vrátím, je to jen věc času," dodala.

Kirilenková, která už tento měsíc Kuzněcovovou porazila v Římě, promarnila dva mečboly, ale po proměnění toho třetího se dostala mezi nejlepší šestnáctku. V ní se utká s Italkou Franceskou Schiavoneovou.

"Jsem šťastná. Poprvé jsem se dostala do čtvrtfinále Australian Open, tady jsem nikdy nepřešla přes druhé kolo a teď jsem ve čtvrtém," radovala se Ruska.

O překvapení se postarala i 187. hráčka světa Ruska Anastasia Pivovarovová, která porazila 25. nasazenou Jie Zheng z Číny 6-4 6-3.

Výsledky - French Open - ženy:

Dvouhra - 2. kolo:
Heninová (22-Belg.) - Zakopalová (ČR) 6:3, 6:3, S. Williamsová (1-USA) - Görgesová (Něm.) 6:1, 6:1, Stosurová (7-Austr.) - De Los Riosová (Par.) 4:6, 6:1, 6:0, Šarapovová (12-Rus.) - Flipkensová (Belg.) 6:3, 6:3, Bartoliová (13-Fr.) - Sanchezová (Fr.) 7:5, 6:2, Wickmayerová (16-Belg.) - Bammerová (Rak.) 7:6 (7:4), 1:6, 7:5, Hantuchová (23-SR) - Govorcovová (Běl.) 7:5, 6:3, Pivovarovová (Rus.) - Čeng Ťie (25-Čína) 6:4, 6:3, Pavljučenkovová (29-Rus.) - Craybasová (USA) 6:4, 6:1.

3. kolo:
V. Williamsová (2-USA) - Cibulková (26-SR) 6:3, 6:4, Wozniacká (3-Dán.) - Dulgheruová (31-Rum.) 6:3, 6:4, Dementěvová (5-Rus.) - Wozniaková (Kan.) 6:7 (2:7), 6:3, 6:4, Kirilenková (30-Rus.) - Kuzněcovová (6-Rus.) 6:3, 2:6, 6:4, Schiavoneová (17-It.) - Li Na (11-Čína) 6:4, 6:2, Pennettaová (14-It.) - Hercogová (Slovin.) 6:3, 6:0, Scheepersová (JAR) - Amanmuradovová (Uzb.) 6:3, 6:3.

Čtyřhra - 2. kolo:
Peschkeová/Srebotniková (12-ČR/Slovin.) - Gallovitsová/Oudinová (Rum./USA) 6:0, 6:1, Govorcovová/Kudrjavcevová (15-Běl./Rus.) - Kondratěvová/Uhlířová (Rus./ČR) 6:3, 6:1.

Smíšená čtyřhra - 1. kolo:
Hlaváčková/Mertiňák (ČR/SR) - Niculescuová/Kohlmann (Rum./Něm.) 6:2, 5:7, 10:8, Zahlavová-Strýcová/Čermák (ČR) - Schnyderová/Nestor (Švýc./Kan.) 6:2, 2:6, 16:14, Cohenová-Alorová/Ascione (Fr.) - Benešová/Dlouhý (ČR) 6:3, 2:6, 11:9.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

5
Přidat komentář
skott
Tak mala Maria i velka Maria postoupily obe:-) Sledoval jsem predevsim utkani Kiri se Svetou a to byl krasny zapas plny dlouhych vymen, kdy se obe predhanely, ktera da lepsi forehand winner...na Kiri je patrne, jak fit letos je, velky rozdil oproti nepovedenmu lonskemu roku (i sama si to pochvaluje), castokrat to doslova ¨uvisela¨ a privadela Svetu k silenstvi, kdyz ji nutila hrat neustale jeden, dva udery navic.Prave z toho pramenily klicove okamziky utkani, ktere byly dva.Prvni, kdyz Sveta nedokazala po druhem setu Kiri dorazit a nevyuzila nekolikanasobne sance odskocit rychle na 3-0 v rozhodujicim dejstvi.A ten druhy okamzik prisel za stavu 2-2, Svety terstuhodne zahozeny stopvolej, po kterem misto pohodlnych 40-15 bylo 30-30 a Maria o chvilku pozdeji urvala rozhodujici brejk dvema nachytatelnymi fh returny zasebou.Sama pak ale mela jeste hodne prace naskok uhajit a drama tak probihalo na vsech zbylych kurtech soucasne.Nastesti se stastnym koncem pro Lenu a zitra snad i Nadu;-)
Reagovat
Vojtiik
jak to vidis s mačem Justine - Maria... vim ze tam to bude pro tebe jasna fanouskovska zalezitost, taky mam mariu rad ale justin je precejenom pro me 1ka ne okruhu babskem tedka zase .. a mam aji dobre tuseni ze pri pohodlne hre kterou predvaedni by mela marus smaznout, skoda ze s epotkaly tak brzo :(
Reagovat
skott
no prave, asi jsem prilis velky optimista, ale me se hodne libi, co Maria hrala ve Strasbourgu i ted v prvnich kolech.Zadny problem s fyzickou ani servisem, malo zbytecnych chyb.Souperky sice o tridu slabsi, ale hra opravdu kvalitni.Naproti tomu Justine jsem na FO zatim nevidel, ale ze by se blizila drivejsi dominanci na antuce, to ani ve snu (soudim dle Stuttgartu).Samozrejme je to pet let, co ji nekdo v Parizi sebral set a vic nez dvacet zapasu bez porazky, ale mam tuseni, ze ji Masha sunda.
Reagovat
smazaný uživatel
hele Maria ma fakt dobrou kondici a na podání se hodně zlepšila, šance tam jsou! :-) A já budu věřit v ty šance! :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Doufam, že Maruška toho babochlapa udolá! :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist