Češky mají šanci ukončit rok v čele žebříčků, Plíšková jen malou

22. 10. 2019, 12:16
Aktuality 24
Třiatřicet let po Martině Navrátilové mají české tenistky šanci ovládnout na konci roku oba světové žebříčky. Karolína Plíšková má, byť jen v případě titulu a zranění soupeřky, možnost završit sezonu v čele dvouhry a Barbora Strýcová na prvním místě čtyřhry. Rozhodne se na Turnaji mistryň, který začne v Shenzhenu v neděli.
Kar. Plíšková a B. Strýcová (© Č.sportovní)

"Byla by úplná bomba, kdyby Česko mělo světovou jedničku v singlu i deblu na konci roku," řekla ČTK Strýcová, která se stejně jako Plíšková dnes vydala na cestu do Číny. "Říkali mi, že bych to musela vyhrát, abych se stala jedničkou, což by byla snová kombinace, ale to je hodně daleko. Nemyslím na to," řekla Plíšková.

Aktuální světová dvojka Plíšková potřebuje čínský turnaj ovládnout bez porážky, aby si připsala 1500 bodů, a musí mít i štěstí, které si nepřeje. Současná jednička Ashleigh Bartyová by totiž nesměla skupinu dohrát. Pokud Australanka nastoupí ke všem třem zápasům, získá minimálně 375 bodů (za tři porážky) a Plíšková už se před ni nedostane. I v případě triumfu v turnaji by měla o 36 bodů méně.

"Bylo by hezké zakončit rok v čele, něco jiného než na pár týdnů v průběhu roku, ale i když skončím druhá nebo třetí, tak to bude úspěch," řekla sedmadvacetiletá Plíšková, jejímž maximem na konci roku je dosud čtvrté místo z předminulé sezony.

Strýcová do Masters vstupuje z první pozice čtyřhry, a pokud se v čele udrží, naváže na krajanky Barboru Krejčíkovou a Kateřinu Siniakovou, které společně skončily první v minulém roce. "Vím, že to mám na dosah, ale je to pořád daleko. Je to hodně našlapané. Bude to obtížné, ale je to extra velká motivace," řekla Strýcová.

Třiatřicetiletou Strýcovou, která bude po Turnaji mistryň uvažovat o ukončení kariéry, můžou sesadit dvě hráčky. O post jedničky bude plzeňská rodačka bojovat s Kristinou Mladenovicovou z Francie a s Běloruskou Arynou Sabalenkovou.

Legendární Navrátilová ukončila rok zároveň v čele dvouhry i čtyřhry dvakrát. Poprvé po sezoně 1984, kdy deblový žebříček v září vznikl, a o dva roky později. Za jejím jménem je v historických tabulkách uvedená americká vlajka, jelikož tehdy po odchodu ze socialistického Československa reprezentovala USA.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

24
Přidat komentář
Petur_Fisk
Variantu o prvním místě, za cenu toho, že soupeřka nedohraje turnaj (což v praxi znamená, že se zraní) bych ani nezmiňoval. Nemám z toho vůbec dobrý pocit vůči Ash.
Reagovat
Dobry-den
Karolína jedničkou být nemůže. Nebo možná ani nechce. Během sezóny to dala několikrát výrazně najevo svými kolapsy vždy, když se k této pozici přiblížila. ;-)
Reagovat
com
stejne tak jako Kvitova, takze zase neutoc jen na Karolinu ju :D
Reagovat
Marduch
souhlas. Jednička jen zvyšuje tlak okolí na úspěch na GS, takže..
Reagovat
Holahej
Je škoda, že nehraje Serena, bylo by zajímavé vidět její srovnání s úplnou špičkou WTA, hráček s různými styly hry a její schopnosti vzdorovat času v pokročilém sportovním věku /handicapu/...aspoň v třech zápasech...
Reagovat
Petur_Fisk
Serena už chce jen jeden GS, jinak jí to nezajímá...A vlastně, potom všem co dokázala, se jí vůbec nedivím...
Reagovat
FulnekUltras
chce ještě dva GS, ale nebude mít ani jeden - a to bude ta nejlepší karma, která v tenisu kdy byla
Reagovat
Jon61
Také si myslím, že se jí to nepodaří. Po porodu dcery často suverénně postupovala do finále Grand Slamů, aby tam opakovaně selhala a neuhrála ani set.
Reagovat
Blondie
Lol, jakoze kdyz jich ma 23 (pokud si dobre pamatuju), tak karma je, ze neprida jeste dva?
Haha, to je jako ukazovat na cloveka, co si svou sikovnosti vydelal na bavoraka, krasny dum se zahradou, luxusni dovolene, zajisteni cele sve dobre fungujici rodiny a rikat, ze je karma, kdyz nedostane povoleni postavit si na zahrade vodotrysk.
Furt zustava ten barak, bazen, dovolene, auto a spokojena rodina, tedy pevny zaklad.
Ale kdyz ti to dela radost.... :D
Reagovat
Petur_Fisk
To jsi mi připomněla ten vtip....
"To Vy jste si madam dala ten inzerát, že hledáte modrookého, blonďáka, 1,90m, sportovce, bohatého, vysokoškoláka, nekuřáka, skromného, pracovitého, rodinný typ, skvělého milence, abstinenta, pozitivního a veselé povahy?....
Tak madam bohužel Vám musím oznámit, že poslední takový zemřel v roce 1850"...:)
Reagovat
FulnekUltras
místo relativního tenisového umu, majetků a peněz bych si u krakatice všímal spíš jejího charakteru, chování a různých dosud oficiálně neprovalených fyzio-"pomůcek"
Reagovat
Holahej
Slavnostní los proběhne v pátek během úvodního bálu. Turnaj vypukne v neděli 27. října a vyvrcholí o týden později.

Změna pořadatelského města přinesla i jednu významnou novinku. Tenistky si totiž v Šen-čenu rozdělí ještě štědřejší odměny ve výši 14 milionů dolarů, loni v Singapuru bojovaly o půlku.

Petro fandím....a vezmi si příklad z Ostapenko, po dlouhé době se jí výsledkově zadařilo a uznala....,....musím hrát chytřeji....
Reagovat
tommr
první místo je čirá utopie, ale druhý nebo třetí by Karolína urvat mohla. Mělo by jí k tomu stačit uhrát stejnej nebo lepší výsledek než 2 hráčky z trojice Osaka, Halep a Andreescu ...
Reagovat
Petur_Fisk
Jako čirá utopie se ještě před několika měsíci jevila účast Mušky na ET. V současnosti už si výrazy "čirá utopie" schovávám mimo WTA...:)
Reagovat
Torn
Tak pravda je taková, že Muchová může poděkovat tak trochu soupeřkám, neměla to úplně ve svých rukách. Karolína musí mít nejen štěstí, že to Ash nezvládne, ale ještě to celé musí vyhrát. :D
Reagovat
Petur_Fisk
Vyhrát to tam může kterákoliv. Když to třeba mohla vyhrát Cibule...:)
Reagovat
janek_da
Byt Barty tak bych se drzel dal od Pliskove a jejiho tymu.
Reagovat
tommr
snad tě aspoň trochu uklidní když ti prozradím, že spolu nemůžou být v jedné skupině ... :)
Reagovat
Fandina
Já myslím, že to ví. I v normálním turnaji je jednička s dvojkou na opačné straně pavouka. Tady je zase každá v jiné ze dvou skupin a spolu ve skupině nejsou ani sousedky z dalších dvojic na žebříčku (3-4, 5-6, 7-8).

Budou od sebe tři zápasy daleko :-)).
Reagovat
Alien
Proč jako, nerozumím?
Reagovat
FulnekUltras
Eš je amazonka - jeden vrozkrokkop a hrdlův agent skončil.
Reagovat
Torn
Viděl si někdy amazonku? :D Jestli nkdo vypadá jako amazonka, tak je to Petra s Kájou. Barty vedle nich vypadá jako ovčí babička. :D
Reagovat
FulnekUltras
ovšem pohybový drajv bude mít o hodně větší ;-)
Reagovat
Petur_Fisk
Ovčí babička...:):), tak to nemá chybu.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist