Český tenista projde kvalifikací US Open. V závěrečném kole se střetnou Menšík a Kolář

25. 8. 2023, 22:56
Aktuality 11
US OPEN - Kvalifikaci US Open druhý den po sobě výrazně komplikoval déšť a oproti původnímu plánu se bude muset dohrávat v sobotu. Skvěle se s těžkými podmínkami vypořádávají čeští tenisté, kteří si už zajistili minimálně jedno další místo v hlavní soutěži. I ve svém druhém vystoupení totiž v New Yorku uspěli Jakub Menšík (17) a Zdeněk Kolář (26), kteří v závěrečném kole svedou vzájemný souboj o start na posledním grandslamu sezony. Ve třetím kole je také Tomáš Macháč (22), jenž vyřadil bývalého finalistu Kevina Andersona z JAR.
Z. Kolář a J. Menšík (© Profimedia)

Jakub Menšík sbíral grandslamové zkušenosti zatím jen jako junior. Na loňském Australian Open to dotáhl až do finále, v němž padl po čtyřhodinovém maratonu a kurt musel kvůli křečím opouštět na vozíčku.

O rok a půl později si sedmnáctiletý talent, který už dostával rady i během tréninků s Novakem Djokovičem, odbývá premiéru na grandslamu dospělých. Zatím tedy jen v kvalifikaci, nicméně po dvou vystoupeních ho dělí už jen jedna výhra od hlavní soutěže.

Po bývalé světové devítce a vítězi turnaje Masters 1000 v Monte Carlu (2019) Fabiu Fogninim z Itálie otočil nepříznivý vývoj i proti Leandru RiedimuŠvýcara, který si minulý týden zahrál finále na challengeru ve Winnipegu, zdolal v deštěm přerušovaném duelu 6:7, 6:3, 6:4.

O den odložený zápas byl už po pěti gamech na více než dvě hodiny přerušen. Menšík měl krátce po návratu šanci ukončit set při svém servisu, jenže o podání poprvé a zároveň naposledy přišel a v tie-breaku sadu ztratil.

V dalším průběhu už soupeři nenabídl ani jeden brejkbol. A přestože byl duel v závěru za stavu 4:3 znovu přerušen kvůli nepřízni počasí, český mladík závěr zvládl a více než šest hodin od zahájení utkání proměnil třetí mečbol.

Seyboth Wild – Kolář 3:6, 2:6

V závěrečném třetím kole kvalifikačního síta bude Menšík čelit krajanu Zdeňku Kolářovi (h2h 1:0), s nímž si v červnu zahrál čtyřhru na challengeru v rodném Prostějově.

176. hráč světa Kolář zkouší štěstí v kvalifikaci US Open popáté v kariéře a poprvé se v kvalifikaci grandslamu na tvrdém povrchu dostal přes dva soupeře. Po Nizozemci Gijsi Brouwerovi si poradil ve dvou setech i s nasazeným Brazilcem Thiagem Seybothem, kterého přehrál 6:3, 6:2.

Šestadvacetiletý Čech startuje v kvalifikaci grandslamu podvaadvacáté v kariéře. Úspěšný byl zatím jen loni na Roland Garros, kde dokonce slavil vítězný debut v hlavní soutěži a ve druhém kole trápil Stefanose Tsitsipase. Mezi elitu se pak dostal i na následném Wimbledonu, když se na něj při losu usmálo štěstí jako na šťastného poraženého kvalifikanta.

Anderson – Macháč 4:6, 5:7

Zápas druhého kola v pátek večer zvládl také Tomáš Macháč, který porazil 6:4, 7:5 o patnáct let staršího finalistu US Open 2017 a Wimbledonu 2018 Kevina Andersona (h2h 0:0). Jihoafričan minulý měsíc po více než roce nečekaně obnovil kariéru, kterou loni v květnu ukončil kvůli velkým bolestem téměř celého těla.

Dvaadvacetiletý rodák z Berouna startuje v kvalifikaci grandslamu podesáté v kariéře a už pošesté se může prodrat tříkolovým sítem. Minimálně jednou se mu to povedlo na každém ze čtyř turnajů 'velké čtyřky'.

O místo mezi 128 nejlepšími hráči a zopakování loňského výsledku si Macháč zahraje s Chorvatem Bornou Gojem (h2h 1:0).

V hlavní soutěži dvouhry mužů se tak na letošním US Open představí minimálně tři čeští tenisté. Jistotu startu na posledním grandslamu sezony měli předem jistou Jiří Lehečka a díky chráněnému žebříčku také Jiří Veselý, jenž v prvním kole čeká na soupeře z kvalifikace.

• US OPEN 2023 •
USA / New York, tv. povrch, 22.350.000 dolarů
páteční výsledky (25. 08. 2023)
• Kvalifikace dvouhry mužů - 3. kolo •
Macháč (19-ČR) - Anderson (JAR) 6:4, 7:5
Kolář (ČR) - Seyboth Wild (9-Braz.) 6:3, 6:2
Menšík (ČR) - Riedi (Švýc.) 6:7(5), 6:3, 6:4

Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

11
Přidat komentář
hanz
Zdeněček už svůj vrchol slávy prožil na FO, perspektiva už tam není, takže mládí vpřed.
Reagovat
baba
fandím Jakubovi, Zdeněk už se z té úrovně ITF a nižších turnajů nevyhrabe. Ale je škoda, že na sebe narazili už teď, třeba by oba mohli být v prvním kole.
Reagovat
Kanar
Možná právě proto budu fandit Kolářovi, aby se nahoru ještě dostal.
Reagovat
EllNino
To už tu dlouho nebylo :)
Snad budou 4 Češi v MD smile
Reagovat
darek.vrana
Menšík nám roste fakt v dobrého hráče smile. Fognini a Riedi, těžký los. Riedi má letos skalpy Runeho, Gasqueta, Kokkinakise, Goffina... Zdeněk příjemně překvapil, jemu jsem moc nevěřil. A Tomáš taky pěkně, snad to dotáhne, trochu se bojím toho Goja. Blbé je, že v 1. kole jsou potenciální soupeři skoro všichni hodně těžcí. Snad jen Veselý by šel smile.
Reagovat
EllNino
No hele, ještě je tam Barrere, Nishi a Monfils na 3 sety nevíme, jak vydrží fyzicky ... nebo by mohl hrát s jiným kvalifikantem, Australani umí vybouchnout (Kokki, Popy), Hugo Dellien vyloženě los pro Menšíka smile

Kdo ví, jak je na tom Casper :)
Reagovat
darek.vrana
Ale jo, i když Monfilse bych teď nechtěl, Australani jsou taky ve formě.
Reagovat
com
tak to budu fandit Mensikovi smile
Reagovat
Kanar
ta to budu fandit Kolářovi smile
Reagovat
com
ten uz nema sanci.. Je o deset let starsi nez Mensik, ale zkusenosti ma defakto na stejny urovni smilesmile
Reagovat
Kanar
Proto budu držet paldy Kolářovi, i když jsem tak nějak tušil, že budu jedinejsmile.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist