Český tým si poprvé vyzkoušel moskevskou antuku

7. 4. 2008, 20:08
Aktuality 0
Vzhledem k postupu do semifinále turnaje v Miami se český tenista Tomáš Berdych dostal až dnes do Moskvy, kde ho od pátku do neděle čeká čtvrtfinále Davisova poháru proti Rusku. Ráno odletěl z pražské Ruzyně a na čtvrtou hodinu odpolední už měl naplánovaný trénink. Po prvním seznámení s povrchem v malé sportovní hale v moskevských Lužnikách řekl, že připravená antuka není příliš kvalitní a zřejmě je poněkud vlhká.
Čeští tenisté Radek Štěpánek a Tomáš Berdych s kapitánem týmu Jaroslavem Navrátilem

"Není to nejspíš úplně ideálně rovný povrch, to ale zřejmě ani nejde," řekl zpravodaji ČTK tenista, který na kurt přišel v podstatě přímo po příjezdu z letiště. Zvládnout přechod z rychlého povrchu na měkkou antuku bude hlavním úkolem následujících dní. "Nebude to asi nic jednoduchého. Ale ani oni neměli moc času, takže to bude pro všechny stejné," řekl ještě na tiskové konferenci v Praze Berdych, jenž v Miami vypadl až s druhým hráčem světa Španělem Rafaelem Nadalem. "Myslím, že si do pátku zvykneme," konstatoval Berdych v Moskvě.

V Miami na cestě do semifinále porazil i Dmitrije Tursunova s Igorem Andrejevem, kteří figurují ve výběru Šamila Tarpiščeva pro víkendový duel. Před čtvrtfinálovým utkáním ho to povzbudilo. "Když člověk hraje se stejnými hráči týden před takovým zápasem, tak to může hrát roli," uvedl devátý hráč světa.

Ruští tenisté ale v týmové soutěži na domácí půdě prohráli naposledy v roce 1995. "Každá série jednou musí skončit a právě teď by na to byl ten správný čas. Myslím, že to není nereálné," komentoval bilanci Rusů svěřenec Jaroslava Navrátila. "Určitě jsou favorité. Ale v Davis Cupu se může stát úplně cokoliv. Jsme tady od toho, abychom uhráli ty tři body a jako tým podali stoprocentní výkon," poznamenal po tréninku Berdych, který v Moskvě už byl na turnaji před čtyřmi lety. "To bylo jen takové krátké vystoupení," usmál se při vzpomínce na soutěž, z které jej tehdy hned v prvním kole vyřadil domácí hráč Igor Kunicyn.

Berdychův kouč je zároveň nehrajícím kapitánem českého daviscupového týmu a do Moskvy odletěl společně s Berdychem, zatímco první část výpravy v ruské metropoli pobývá od neděle. Také Navrátil si uvědomuje, že Češi v nadcházejícím zápase nebudou favoritem. "Je to ve všech směrech silný soupeř. Nesmíme podceňovat ani Andrejeva, na antuce nebude Tomáš moci míče tak zabíjet, bude to jiný zápas. Navíc může kapitán nasadit i Južného. Ale optimismus je tam určitě," řekl Navrátil, kterému by se líbilo udržet v pátečních dvouhrách vyrovnaný stav a pak vyhrát čtyřhru.

Hvězdou domácího výběru je Nikolaj Davyděnko, který prestižní podnik v Miami v neděli vyhrál. Berdych ho navíc ani v jednom ze šesti vzájemných zápasů nedokázal porazit. "Výborně se pohybuje, takže ukončit mu balón je strašně těžký. Má strojovou hru, dělá málo chyb. Hraje strašně blízko základní čáře a dostává soupeře pod tlak," uvedl český tenista.

Navrátil považuje za výhodu, že jeho svěřence nečeká v Moskvě žádné peklo. "Divácká kulisa tam bývá komornější, diváci nejsou tak impulzivní jako například Srbové," řekl kapitán.

ČTK

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist