Češky v Melbourne: Tři postupují, tři vypadly

17. 1. 2011, 03:49
Aktuality 2
Poloviční úspěšnost mají po dnešku v Melbourne české tenistky. O postup jich hned první den bojovalo šest a pro tři z nich už grandslamový turnaj skončil. Nejcennější výhru si připsala Barbora Záhlavová-Strýcová, na jejíž raketě skončila sedmnáctá nasazená Francouzka Rezaiová.
Barbora Záhlavová-Strýcová

Jako první zanechala českou stopu na kurtech v Melbourne Parku Lucie Hradecká. Zápas proti Italce Albertě Briantiové, kterou v minulosti na turnajích ITF dvakrát porazila, byl jako na houpačce.

Pětadvacetiletá Češka měla souboj dobře rozehraný. Jenže v prvním setu neudržela vedení 4-2 a o náskok 5-3 přišla ve druhé sadě, ve které v úvodu prohrávala 0-2. Pražská rodačka měla v 10. hře při svém podání setbol, o pět let starší soupeřka ale obě dějství zakončila ziskem čtyř gamů a po necelých dvou hodinách se mohla radovat z postupu. 

Pro Hradeckou je to tak již třetí letošní porážka v úvodním kole. Loni dokázala vyhrát první zápas v hlavní soutěži turnaje WTA až na desátý pokus. Na grandslamu prohrála osmé utkání v řadě.

"Jednoznačně jsem si zápas prohrála hlavou. Nevyužila jsem řadu důležitých míčů, k tomu přišly zbytečné chyby. Byla jsem nervózní už dva dny před zápasem, těžko říct proč," řekla Hradecká, jež vyřazení oplakala.

Podruhé v kariéře postoupila do 2. kola grandslamového turnaje Sandra Záhlavová. A znovu se jí to povedlo v Melbourne, kde si dnes snadno 6-3 6-1 poradila s krajankou Renatou Voráčovou.

"Že je na druhé straně sítě krajanka, jsem nijak zvlášť nevnímala, národnost soupeře pro mě není rozhodující. S Renatou už jsme ale několik zápasů odehrály, naposledy jsem s ní prohrála v Itálii, i proto mě dnešní výhra těší," řekla serveru iDnes.cz Záhlavová, .

O další vyřazení české hráčky se postarala domácí Jelena Dokičová, která dnes porazila Zuzanu Ondráškovou hladce 6-3 6-2. Ondráškovou může ve 2. kole pomstít Barbora Záhlavová-Strýcová, jež v Melbourne vyřadila Francouzku Aravane Rezaiovou.

Záhlavová-Strýcová loni v úvodním kole Australian Open vytvořila rekord grandslamového turnaje, když odehrála nejdelší ženský duel historie. Její dnešní utkání bylo o polovinu kratší, ale napětí rozhodně nepostrádalo.

Do utkání s Rezaiovou česká tenistka vlétla a nasazenou soupeřku v úvodním setu znemožnila 'kanárem'. Rezaiová si to však nenechala líbit, další set patřil jí a v tom rozhodujícím dokonce jako první sebrala soupeřce podání. Plzeňská rodačka ovšem prokázala pevné nervy, servis si vzala zpátky a další brejk znamenal její vítězství 6-0 3-6 7-5.

Při prvním startu v hlavní soutěži dvouhry Australian Open uspěla Andrea Hlaváčková. Další plzeňská rodačka, jež loni ve Wimbledonu debutovala na grandslamovém turnaji, zdolala Patricii Mayrovou-Achleitnerovou. Utkání mohla česká tenistka ukončit už za stavu 7-5 5-2, Rakušanka si ale udržela podání a když Hlaváčkové sebrala to její, začínal se zápas dramatizovat. Obě tenistky ale vyhnal z kurtu déšť, který Hlaváčkové rozhodně neublížil. Česká tenistka sice promarnila šest mečbolů, další ale využila a postoupila do 2. kola.

V něm se utká s nasazenou osmičkou Viktorií Azarenkovou z Běloruska. "Těším se. Nedávno jsem měla poprvé možnost si s ní zatrénovat. Je favoritkou, ale pokud vydržím hrát vyrovnané skóre, mohla bych překvapit," řekla Hlaváčková.

Výsledky - Australian Open - ženy - pondělí (Austrálie - Melburne, tv. povrch):

Dvouhra - 1. kolo:
Záhlavová (ČR) - Voráčová (ČR) 6-3 6-1, Záhlavová-Strýcová (ČR) - Rezaiová (17-Fr.) 6:0, 3:6, 7:5, Hlaváčková (ČR) - Mayrová-Achleitnerová (Rak.) 7:5, 6:4, Briantiová (It.) - Hradecká (ČR) 6-4 7-5, Dokicová (Austr.) - Ondrášková (ČR) 6:3, 6:2.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

2
Přidat komentář
smazaný uživatel
Bára podala skvělý výkon a na Rezai umí.Doufám že se bude zítra dařit ještě více
Reagovat
smazaný uživatel
Prý Vikrmajerová :-) Kde toho patláka sebrali? Jiný vyšinutec zase pořád omílal Dulkoová. To je úroveň!
Chudák Gajdoška. Proč musela zrovna chytnout tuhle uhekanou příšerku? Stejně tak Dinára. Rok a půl hraje mizerně (pořád kvůli zádům?) a teď navíc extra bídnej los.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist