Češky v Paříži válí. Kvitová a Záhlavová-Strýcová si zahrají proti sobě

8. 2. 2011, 18:43
Aktuality 37
Tři ze čtyř českých tenistek dnes v Paříži postoupily do 2. kola a je jasné, že minimálně jedna se podívá do čtvrtfinále. Petru Kvitovou a Barboru Záhlavovou-Strýcovou totiž los svedl proti sobě.
Petra Kvitová

Právě Barbora Záhlavová-Strýcová začala úspěšný den českých barev ve francouzské metropoli. Ve svém úvodním utkání narazila na 33. hráčku světa Cvetanu Pironkovovou, která s jediným letošním vítězstvím zatím marně hledá formu. Nenašla ji ani v Paříži, kde sice byla plzeňské rodačce v prvním setu vyrovnanou soupeřkou, ale zkrácenou hru lépe zvládla česká hráčka. Ta už ve druhé sadě při svém podání nezaváhala a za hodinu a půl zvítězila 7-6 6-3.

O čtvrtfinále si Záhlavová-Strýcová zahraje se svou krajankou Petrou Kvitovou. Čerstvě 18. hráčka světa se po úspěšném fedcupovém víkendu rozjížděla v souboji s Vesnou Manasjevovou trochu pomaleji. Už v prvním gamu zahodila Kvitová několik brejkbolů a Ruska ji vzápětí brejkla. Kvitová ale zůstala klidná, podání si hned vzala zpátky a když v jedenácté hře sebrala soupeřce servis znovu, další drama v úvodním setu nedovolila.

Zatímco v první sadě využila česká tenistka jen dva ze svých 12 brejkbolů, v té druhé byla při jejich proměňování stoprocentní. I Manasjevová dokázala Kvitovou při jejím podání potrápit, ale po 83 minutách se z postupu radovala Češka, která zvítězila 7-5 6-4.

"Dnes to bylo těžší než ve Fed Cupu. Měla jsem málo času na aklimatizaci, naopak soupeřka byla rozehraná z kvalifikace," řekla krátce po utkání jeho vítězka. "Před dvěma lety jsem tu vypadla už v prvním kole, takže s postupem jsem spokojená," dodala loňská semifinalistka Wimbledonu, která se se svou další soupeřkou Záhlavovou-Strýcovou utkala jen jednou. V roce 2008 vyhrála na turnaji ITF v Bratislavě jasně ve dvou setech Kvitová.

Do druhého kola v Paříži prošla i další Češka Klára Zakopalová. Ta si proti Timee Bacsinszké ze Švýcarska vypracovala 14 brejkbolů, šest z nich proměnila a zvítězila poměrně hladce 6-3 6-3.

Ze čtyř českých tenistek dnes neuspěla jen Lucie Šafářová. Zápas proti kvalifikantce Jeleně Dokicové přitom nezačala vůbec špatně. V prvním setu si úspěšně držela podání a vyhrála 6-4. O podání pak poprvé přišla hned v úvodu druhé sady, a i když rychle srovnala, od stavu 3-3 ztratila pět gamů v řadě. Ztrátu už smazat nedokázala, a byť odvrátila celkem šestnáct z devatenácti brejkbolů, bývalé světové čtyřce nakonec po dvou hodinách podlehla. 

Třiadvacetiletá Šafářová tak v Paříži nezopakuje finále z let 2007 a 2010 klesne z 30. příčky o zhruba šest míst. Českou dvojkou se příští týden stane Zakopalová.

 

Výsledky - Paříž (tvrdý povrch, dotace 618.000 dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
Kvitová (4-ČR) - Manasjevová (Rus.) 7:5, 6:4, Záhlavová-Strýcová (ČR) - Pironkovová (Bul.) 7:6 (7:5), 6:3, Zakopalová (ČR) - Bacsinszká (Švýc.) 6:3, 6:3, Dokičová (Austr.) - Šafářová (ČR) 4:6, 6:3, 6:4, Oudinová (USA) - Duševinová (Rus.) 7:5, 5:7, 6:2, Kanepiová (3-Est.) - Sevastovová (Lot.) 7:6 (7:5), 6:2, Cibulková (8-SR) - Vrljičová (Chorv.) 6:0, 6:2. 

Čtyřhra - 1. kolo:
Camerinová, Kustovová (It./Běl.) - Benešová, Záhlavová-Strýcová (2-ČR) 6:4, 6:3.

 

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

37
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
skott
Ale Safarova ani nemusela davat kratsi podani.Dokic to prala na 120% at prvni nebo druhej servis.Jenom za druhej set jsem ji napocital asi 6 cistej winneru z returnu.Padalo ji to skvele cely zapas i ve vymenach.Hodne kvalitni zapas.Tohle jsou presne podminky, jaky ma Jelena nejradsi.Dokonale dala vzpomenout na svoje podzimni dostihy s Davenport o halovou kralovnu par let zpatky, nez WTA tuhle cast sezony uplne znicila.Moc peknej vysledek pro ni.Safarova muze rict sbohem bodum za finale:))
Reagovat
smazaný uživatel
JJ, až na jednu hru v prvním setu servírovala výtečně. Doufám, že Jelena svůj výkon zopakuje i v dalším kole, páč bude-li takhle hrát, má určitě na to, aby Petrovovou (popř. razzanovou) porazila.

Lucka si aspoˇm doléčit zranění a trochu potrénovat podání. :-) přijde o 300 bodů, takže spadne někam k 36. či 37. pozici (což není zase až taková tragédie), ale třeba zaboduje na amerických betonech. :-)
Reagovat
skott
Ja jsem teda myslel v te druhe vete Safarovy servis, ze Jelena riskovala, coz je samozrejme jeji styl, ale jinak mas pravdu;)
Otazka jestli to zopakuje, hratelne jsou obe Razzano i Nada.
Reagovat
smazaný uživatel
Aha. :-) Já tam z nějakýho důvodu četl "winnery z podání", ne z returnu. :-) Tak právě proto asi Lucka z druhýho podání víc riskovala než normálně -- a odtud ty dvojchyby. Horší to bylo s prvním servisem, jako fakt by mě zajímalo její % úspěšnosti u prvních podání ve 2. a 3. setu. Tipoval bych něco kolem 40 %.

Doufám, že si formu udrží, protože lepší než Razzanová určitě je (když je "in") a myslím i než Nada (kt. mi navíc není ani trochu sympatická). Úplnou srandou by pak bylo, kdyby ve ČF vyprovodila i Kim (což se ovšem nejspíše nestane). :-)

Lucka myslím bude mít docela problém obhájit těch cca 800 biodů z antukové sezony před RG. :-(

Ale tak zase od RG loni Lucka zahrákla slušně jen dva trunaje, tak snad bude zdravá, bude mít štěstí a zahojí se tam. :-)
Reagovat
skott
Formou Dokic bych to asi hned nenazyval:))Ale Nada mela spatny start do sezony.Udajne za to muze spatna priprava, o ktere jsem cetl na tenis.sk, kvuli tomu ukoncila spolupraci s Vlado Platenikem.A Razzano sice porazila Mariu, ale moc delat nemusela.Vic vypovidajici byl vykon proti Svete.Jelena sanci ma, ale porad by to pro me bylo prekvapeni.
Reagovat
skott
tenis info.sk

Nedovoli mi to tady napsat dohromady, nevim proc...
Reagovat
smazaný uživatel
No tak na Jeleniny poměry poslední dobou -- včetně kvalifikace už čtvrtý slušný výkon. :-) Tomu by se již "forma" dala říkat.

Ale souhlas, uvidíme.
Reagovat
skott
Ja teda radsi usuzuju z vykonu, ktery jsem letos videl.Tzn. finale australske kvaldy proti Rogowske a odevzdany vykon se Svetou v Sydney, nez ze by me okouzlily ¨vysledkovy¨ vyhry s Lechemia (kterou neznam), Jurikovou nebo ztraceny set s ukrajinksou hvezdickou Elinou Svitolinou.Mohlo to vypadat vselijak...Ale dneska se mi Dokic libila, to je jasne.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak jasně, ale sleduju TennisForum a tam očití svědci tvrdili, že kromě prvního setu s Elinou hrála výtečně (a s tou Lechemii (kt. taky neznám) to prý byl oboustranně kvalitní zápas).

Zápasy z Austrálie bych ve vztahu k tomuto turnaji nepovažoval za až tak podstatné. Tam jsem ji viděl jen pár gamů s Ondráškovou (kt. byla slabá jak čajíček) a pak v zápase Bárou S-Z, kdy první set hrála )až na tie-break) velmi slušně, pak úplně odpadla.
Reagovat
smazaný uživatel
18 brejkbolů to skutečně není normální. Dokič měla drtivou převahu.
Reagovat
smazaný uživatel
Lucka hraje mizerně, takhle dlouho jsem ji neviděl hrát špatně. Bojím se, že ji limituje ten sval. Protože jinak dnešní výkon nechápu snad se ještě sebera a vyhraje.
Reagovat
smazaný uživatel
Mizerně jen podává.Jinak hraje celkem normálně, moc UE nedělá, winnery taky má. Akorát Jelena hraje po většinu zápasu holt výtečně, velmi dobře servíruje i returnuje.
Reagovat
smazaný uživatel
Jinak Lucčiny zápasy asi moc nesleduješ, páč když hraje opravdu mizerně, tak vrší jednu nevynucenou chybu za druhou.
Reagovat
smazaný uživatel
říkám ti že Dokič je o třídu vejš
Reagovat
smazaný uživatel
Líp podává, o třídu vejš není. A jelikož jsi očividně mdlého rozumu, bude tě napříště ignorovat.
Reagovat
smazaný uživatel
už po třech gamech sem poznal kdo vyhraje. Něco takového ty nedokážeš. protože tenisu tolik nerozumíš.
Reagovat
smazaný uživatel
Jelena je nejhorší možná soupeřka....jeden úder zahraje jako světová jednička, další že by se za ni styděla hráčka kolem 500. Je hodně nevyzpytatelná, ale i tak by ji Lucka porazit měla právě při podání se mi zdá, že ji limituje to zranění. Tolik dvojchyb jsem u ní dlouho neviděl.
Reagovat
smazaný uživatel
No, a v tomto zápase výrazně převažují jeleniny hvězdné chvilky nad tragickými -- alespoň zatím.

Spíš jí možná limituje u prvního podání. Dvojchyby pramení z toho, že jelena extrémně dobře returnuje a dostává Lucku pod tlak, když zahraje kratší podání.
Reagovat
tito
právě že kdo viděl hodně zápasů, tak by si netroufl po 3 gamech říct výsledek- předpovídat ano, to je jiná.
Reagovat
smazaný uživatel
Ty jsi fakt komik. Po třech gamech poznáš prd, obzvlášť u hráčky typu Jeleny. Btw, pamatuju si, jak Sampras v SF Aus. Open 1993 začal fantasticky a brzy vedl 4:0 -- nakonec prohrál 6:7, 3:6, 6:7. :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Tak je to hotovo: 4:6, 6:3, 6:4 -- celkově Lucka určitě nepodala svůj nejlepší výkon, zejm. co se týče podání, ale Jelena hrála velmi dobře až výtečně a pro Lucku to je velmi nepříjemný typ hráčky, protože jak všichni dobře víme, Lucka nemá zase až tak dobrou obrannou hru (eufemismus) a když to jeleně do kurtu padá, hraje se proti tomu obtížně. Vždyť to ostatně není tak dávno, kdy na Aus. Open smetla Wozniackou.
Reagovat
smazaný uživatel
První set Lucka vyhrála 6:4, bylo to velmi vyrovnané, jelena hrála až na jednu hru při vlastním servisu velice dobře.
Reagovat
smazaný uživatel
Druhý set Jelena 6:3, Lucka nehraje špatně, akorát ji v druhém setu poněkud opustil první servis.
Reagovat
smazaný uživatel
však se budeš divit! 120. hráčka světa má jasně navrch
Reagovat
smazaný uživatel
Tak všichni dobře víme, že Jelena určitě měla talent na to, aby se třeba 10 let pohybovala v první desítce, takže bych její momentálne pořadí na žebř. WTA nebral za bernou minci.
Reagovat
smazaný uživatel
ted se dívám na šafářovou ale bohužel tahá za kratší konec.
Reagovat
smazaný uživatel
Hm, Dokičová tři gamy výborně servíruje a Lopata již z toho usuzuje, že Lucka "tahá za kratší konec". Bože, bože, ty jseš fakt Lopata. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
ach jo ten petren tenis je na bliti!asi mi vyjede polivka z kloaky!
Reagovat
smazaný uživatel
Mně skoro líto, že ve čtvrtek odjíždím na hory, vypadá to, že turnaj by mohl být pro české barvy (ale i pro Dominiku Cibulkovou, kt. má slušný los -- za předpokladu, že porazí kanepiovou) velmi vydařený. :-(
Reagovat
smazaný uživatel
u Kvitové je to o prvním kole... pokud zvládne první kolo tak se rozjede a pokud nenarazí na TOP soupeřku tak jede.
Reagovat
smazaný uživatel
Ty jsi ale rozumbrada. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
věř mi v tomhle já se vyznám. jak vypadne hned v prním kole tak pro ni turnaj skončí xD
Reagovat
smazaný uživatel
Což je ovšem poněkud něco jiného, než co jsi tvrdil v prvním příspěvku, kdy to naopak znělo, jako když tvrdíš, že pokud neprohraje v prvním kole, tak se rozjede a v turnaji vdy dojde daleko. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
však to platí stále.
Reagovat
smazaný uživatel
Sorry, ale nehodlám s tebou nadále ztrácet čas. ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
si trdlo co nepoznal nadsázku v druhém příspěvku...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist