Češky vedou nad Američankami ve finále Fed Cupu 2-0. Bodovaly Strýcová i Siniaková

10. 11. 2018, 13:45
Aktuality 65
FED CUP - České tenistky vedou po prvním dnu ve finále Fed Cupu nad obhájkyněmi titulu Američankami 2-0. O první bod se ve vyprodané pražské O2 areně postarala Barbora Strýcová, která po obratu zdolala Sofii Keninovou. Vedení domácího týmu zvýšila Kateřina Siniaková po výhře nad Alison Riskeovou.
B. Strýcová (© Jimmie48 Photography)

Barbora Strýcová zahájila rozlučku se svou fedcupovou kariérou vítězstvím. Ostřílená dvaatřicetiletá rodačka z Plzně na úvod finálového utkání po obratu zdolala 6-7(5) 6-1 6-4 devatenáctiletou talentovanou Američanku Sofii Keninovou, která se v nejprestižnější ženské týmové soutěži představila vůbec poprvé.

Do utkání vstoupila lépe debutantka Keninová. Američanka uhájila servis čistou hrou a hned v úvodním gamu na returnu si vypracovala brejkbol. Ten však Strýcová odvrátila a psychická pohoda se přenesla na její stranu. Vedení 3-1 sice ztratila, nicméně mrzet ji to nemuselo. V dalším gamu se totiž po zkažené smeči Keninové dostala k brejkbolu a ten díky neuvěřitelné obraně proměnila.

Ani tentokrát však náskok dlouho neudržela. Keninová byla na kurtu opět aktivnější a skóre okamžitě srovnala. Obě hráčky si poté suverénně držely podání a vyrovnané úvodní dějství musel rozhodnout tie-break. I ten byl vyrovnaný a nakonec v něm překvapivě uspěla méně zkušená Američanka.

Ve druhé sadě měla jasně navrch Strýcová a Keninové povolila jediný game, přestože na svém podání odvracela celkem šest brejkbolových hrozeb. Česká reprezentantka byla naopak na brejkbolech výborná a proměnila dvě ze tří šancí.

Ve fantastickém výkonu pokračovala Strýcová v úvodu rozhodujícího setu. Česká tenistka Američance, jež chybovala hlavně z forhendu, dvakrát sebrala podání a dostala se do nadějného vedení 4-1. Vzápětí však ztratila servis čistou hrou a cestu za prvním bodem si mírně zkomplikovala.

Strýcová si ale i díky třem dvojchybám soupeřky vzala ztracené podání zpět. V následující hře sice promarnila možnost utkání doservírovat, nicméně na druhý pokus už nezaváhala a po téměř třech hodinách boje pro domácí výběr vydřela první bod.

"Bylo to pro mě velmi emotivní. Brečela jsem už v šatně, ale pak jsem si řekla, že nechám emoce plynout. Je úchvatné vyhrát před takovým publikem," řekla Strýcová v rozhovoru na dvorci a fanouškům vzkázala: "Budete mi chybět."

Kateřina Siniaková, která má jistě ještě několik fedcupových utkání před sebou, přidala druhý český bod. Dvaadvacetiletá Češka po setech 6-3 7-6(2) uspěla proti Alison Riskeové.

Obě hráčky se v úvodu utkání trápily na servisu a musely odvracet brejkboly. Jako první se z brejku po skončení čtvrté hry radovala Siniaková. Češka se poté dostala do vedení 4-1, ale na dalším podání zaváhala a pustila Riskeovou zpět do hry. Ztracený servis si však ihned dokázala vzít zpět a úvodní sadu následně bez jakýchkoli potíží ukončila na podání v pořadí třetím esem.

V úvodu druhé sady si naopak hráčky bez problémů držely servis. Ve čtvrtém gamu ovšem Siniaková vlastními chybami o ten svůj přišla. Dvaadvacetileté Češce se ale povedl rebrejk a skóre srovnala. V desáté hře zvládla těžký game na 5-5, vybojovala brejk a mohla utkání dopodávat. Šanci však nevyužila. Pro vítězství si došla až v tie-breaku, který ovládla suverénně 7-2.

"Předvedla jsem slušný tenis, i když jsem se chvílemi trápila. Mám dojem, že jsem ani nehrála, energie mám spoustu," řekla Siniaková.

I ona těžila z podpory 14.500 fanoušků. "Je něco speciálního hrát poprvé tady před skvělou atmosférou, budu si to navždy pamatovat. Doufám, že budu mít víc a víc podobných zápasů. Moc jsem si to užila," řekla Siniaková. Při nástupu prý měla husí kůži. "Pořád jsem čekala, kdy přijde nervozita, ale až taková nebyla."

Svěřenkyně kapitána Petra Pály mají v neděli tři pokusy, aby získaly vítězný bod a pošesté za osm let zvedly nad hlavu stříbrnou trofej pro královny Fed Cupu.

K první dvouhře by měla od 12:00 nastoupit Siniaková proti Keninové, pak případně Strýcová s Riskeovou. Na české straně ale může naskočit do hry Petra Kvitová, která se potýká s nachlazením a proto dnes do hry nezasáhla. Američanky mají v záloze Danielle Collinsovou. Za stavu 2-2 by o vítězkách rozhodla čtyřhra.

"Potřebujeme dotáhnout aspoň jeden bod," řekl Pála v České televizi a neprozradil, jestli uvažuje o zařazení Kvitové do dvouher. "Musíme se pobavit, ale určitě se to bude lépe skládat za stavu dva nula," řekl kapitán.

České tenistky, které jsou nejúspěšnějším výběrem 21. století, usilují o první výhru nad USA, nejúspěšnější zemí fedcupové historie, po dlouhých 33 letech.

Americký výběr přijel do české metropole bez největších opor Sereny a Venus Williamsových, Sloane Stephensové či Madison Keysové. Domácímu týmu zase chybí kvůli zranění původně nominovaná Karolína Plíšková.

FINÁLE FED CUPU 2018
Česko - USA 2-0 (Praha, tv. povrch / hala)
Strýcová (ČR) - Keninová (USA) 6-7(5) 6-1 6-4 ... 1-0
Siniaková (ČR) - Riskeová (USA) 6-3 7-6(2) ... 2-0
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

65
Přidat komentář
svetova.dvojka
Díváte se někdo teď na basket ? Hraje řecká zrůda... :-)
Reagovat
Jan
Po prvním setu Báry měla americká kapitánka vítězný výraz v obličeji, naštěstí jí nevydržel :)
Reagovat
Jan
Nadějný výsledek. U Báry po 1. setu jsem měl obavy, že prohraje, ale pak to zvládla. Ke konci, jak si prohrála obě svá podání, jsem si říkal, že to je únavou, bylo vidět, že už toho má dost. Ale nakonec to zvládla. Zápas Katky jsem neviděl, podívám se na záznam :) Jsem zvědavý, jestli zítra Pála nechá tuto sestavu nebo nasadí Petru. Třeba aby to zdramatizoval a nechal rozhodnout debl :) Ale raději se nerouhat :) Po prvním prohraném setu jsem si říkal, že to dnes můžou projet obě dvě naše hráčky, ale přál jsem si opak, což se povedlo. Tak uvidíme zítra :) Vyhráno ještě není.
Reagovat
Pavlis
Ale jo, Bára s Katkou dnes vcelku v pohodě. Ale jejich slabinou je jednoznačně servis. V neděli nedokáži říct, jak to dopadne. Přál bych si ale, aby už hrála Petra. Je to v rukách našich hráček, jen na nich záleží, zda to plně využijí.
Reagovat
smazaný uživatel
Paráda, snad to zítra dotáhne ve dvouhře. A pak by si teda ještě mohla dát debla, aby získala 2,5 bodu, jak říkám od začátku... :D
Reagovat
smazaný uživatel
Hrala hezkej tenis, ma to smysl, prijde, ze se snazi byt utocnejsi postupem kariery a zlepsuje i podani. Libi se mi ta hra, je takova osobita, ale neco z ni byt muze.
Reagovat
Jabadu
U mě dobrý.
:-)
Reagovat
Jan
U mě také :)
Reagovat
tommr
zápas sice dopodávat nedokázala, ale v TB soupeřku jasně přehrála. Celkově zasloužená výhra po solidním výkonu ...
Vedení 2:0 po prvním dnu našim dává téměř jistotu dalšího titulu. Neumím si totiž představit, že by naše hráčky ten třetí bod ze tří pokusů neudělaly. Doufám, že Pála vítěznou sestavu měnit nebude a nechá Katku a Báru zápas dotáhnout do vítěznýho konce. Nemocná Petra by měla zůstat jen na lavičce ...
Reagovat
Chrenda
Souhlas, vítězná sestava se nemění.
Reagovat
d@ve
Jo to považuji za rozumné.. I Petra bude možná ráda, že bude odpočívat. Nezdála se dnes moc fit na té lavičce. Leda, že by jí ta role fanouška nebavila.. :)
Reagovat
Chrenda
před výkony obou holek. Tak jen nepolevit a odrovnat je 4:0.
Reagovat
Fandina
zápas se mi moc líbil, od obou, mám tuhle čitelnou tenisovou a útočnou hru vlastně hodně ráda a hlavně Katka byla lepší. Fakt se mi moc líbí jak hraje, její pohyb a také to, jak se do ran pokládá. Gratulka holkám a zitra ještě bod. Nádhera.
Reagovat
jirkaS
mě mrzely neproměněné body u kterých se nalítala za ZČ a pak to zakončila sítí :_-(
Reagovat
kada.tom
Tak nakonec i Kateřina to dala, vynikající práce, asi poprvý jsem jí fandil :-D

Tak 2:0 po sobotě je těžkej luxus pro naše ... byť furt není hotovo :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Nuda, nuda, nuda... Jeste, ze sem za to tech 6 litru nedal. Ta permanentka na vikend, kdy bude po trech dvouhrach a sedmi setech hotovo by asi moc radosti neudelala.
Reagovat
Chandler
Kdo píchá Siniakovou? Kromě Štěpce samozřejmě..
Reagovat
slacker
ischias
Reagovat
kada.tom
Bára si zaslouží pochvalu za výhru a za bojovnost, ten 1. set ztratit asi nemusela, nicméně pak ukázala, že jí to nevykolejilo a dala to pěkně, aspoň to bylo trochu drama a hlavně, že ten zápas vyhrála :-)

Kateřina se zatím drží, vedení po sobotě 2:0 by bylo velmi příjemné :-)
Reagovat
Krisboy
Už Báře gratulovala peggy?
Reagovat
Krisboy
Bára super. Ten prohranej TB si mohla odpustit, ale je to bojovnice. Sonja se pěkně rozehrála, tak je to cenné vítězství.

Katko pojď!!!
Reagovat
Fandina
Šafince to moc sluší, má hezký účes a Hrádě ve studiu to taky moc sluší, vypadá moc hezky.
Reagovat
George_Renel
A taky to neobvykle v krátkém sestřihu sluší Hradecké.
Reagovat
Krisboy
Hradeckou jsem nejdřív nepoznal. Na tý se maskérka vyřádila :)
Reagovat
tommr
to nakonec zvládla i když v závěru to byly strašný nervy a Keninová málem smazala ztrátu dvou brejků. Bářina výhra je nesmírně důležitá z hlediska vývoje utkání a měla by zajistit Katce dostatek klidu na dnešní druhej zápas. Pokud by ho Katka taky zvládla tak už by to asi Američanky jen těžko otáčely ...
Reagovat
smazaný uživatel
Ten rozdil v kvalite je porad znacnej a tahle vyhra prisla po spatnym vykonu. Kenin mela moc vykyvu v tom zapase, ale talentu tam je celkem dost, backhand pise. Riske by mela hrat konstantneji, ale zase Kacka bude hrat nejspise lepe nez Bara. Pokud to bude 2:0 na zapasy, je samozrejme hotovo a bude to bohuzel nudne finale. Alison ale ma hru, zkusenosti a hlavu na to, aby vyhrala.
Reagovat
tommr
hotovo by za stavu 2:0 ještě zdaleka nebylo, ale ten třetí bod už by naše hráčky někde vydolovat měly. Jako nudný finále mi to zatím rozhodně nepřipadá ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
i Bára, která hrála asi na 40% celkem v pohodě s Kenin otočila, já jsem tam moc vzrušení neměl tedy :D
Reagovat
Jan
U Báry jsem se strachoval o každý game :)
Reagovat
Fandina
ale dlouho jsem se takhle nestrachovala, Baruška dost chybovala, ale nakonec, je to tam. V průběhu zápasu mi snad prvně vadilo, že Barča hraje spíš šachy, než tenis. Obvzlášť proto, že Kenin ke konci do toho šla a mnohdy jí to vycházelo. Ale Baruška kromě prvního setu zahrála líp, i když Kenin hlavně ke konci do toho víc šla. A MB byl od Barušky pěkný winer. Takže gratulka veliká, chytrá hra se vyplatila. A také servis volej, když to bylo potřeba. Baruška super.
Reagovat
Jan
Ano. u Báry jsem se strachoval o každé podání a každý game. Keninová hrála dobře a působila Báře neustálé problémy. Takže je dobře, že to Bára vyhrála. Musela jít na maximum, pěkně se nadřela. Zatímco Katka na mě působila dojmem větší lehkosti oproti Báře. Roli může hrát věk i jiná soupeřka.
Reagovat
tommr
Katka už je prostě o něco lepší hráčka než Bára a doufám, že časem půjde ještě víc nahoru ...
Reagovat
Jabadu
Vzhledem k její fyzické kondici a ideálnímu poměru výšky a hmotnosti,
očekákávám v brzké době "útok na špicu hitparády".
Pro neznalé:
https://www.youtube.com/watch?v=9LuC3zD6wgI

(pardon)
Reagovat
Jan
Ještě jak jsem četl, že Bára skoro nespala, o to větší poklona, že to zvládla. Nedostatek spánku je těžká věc.
Reagovat
Jabadu
Poklekněmež a vzdejme hold té, která má smůlu, že hraje v éře Petry, Karolíny a Lucie.
Svůj širák odhazuji v dál ...
Reagovat
George_Renel
Byl to tedy těžký porod.
Nakonec to muselo jít císařem. :-)
Reagovat
slacker
to vole to je slipka
Reagovat
Jabadu
Barunce bych to moc přál, ale ještě budou velké problémy s dohráním zápasu do vítězného konce.
Reagovat
tommr
to Bářino podání je velkej problém. Bude to asi muset ukončit na returnu ...
Reagovat
Pavol
Barbora dúfam že to dáš a vychutnáš si svojich 5 minút slávy.
Reagovat
smazaný uživatel
BS uz stoji bradavky, je to doma
Reagovat
jirkaS
:-D
Reagovat
Jan
Dobrý 2. set. Jen tak dál.
Reagovat
tommr
a začátek třetího se taky poved ... :)
Reagovat
Jan
Pak se to ještě zdramatizovalo, ale nakonec to Bára dala :)
Reagovat
tommr
ve druhým setu si sice drží náskok brejku, ale o vlastní podání musí neustále těžce bojovat ...
Reagovat
Jan
Co to je za pindu na tom upmpiru ?
Reagovat
jirkaS
nepozná dvojdopad :-/
Reagovat
tommr
to stejně nic neřešilo ...
Reagovat
smazaný uživatel
ale když se prohraje, může se to na to svést... :)
Reagovat
jirkaS
řeší to slabý výkon umpire
Reagovat
Jabadu
A já tam vidím velký, špatný! Nenechte tu vaši holku dělat takový kopičiny!
Reagovat
tommr
Bára sice začala skvěle ale za stavu 3:1 30:0 se Keninová chytla a už se zdá být o dost lepší ...
Reagovat
George_Renel
Kyby soupeřka hrála něco super, neřeknu ani půl slova, ale takhle ten 1. set Bára hrubě nezvládla.
Reagovat
com
krasne se nam Strycova louci s fedcupem
Reagovat
smazaný uživatel
Kenin se snazi hrat tenis, Strycova jen slicem vraci mice, zaslouzene Sofia a BS se musi zamyslet nad sebou, tohle je spatny.
Reagovat
kada.tom
chvíli o něco málo horší jedna, chvíli zase druhá ... TB asi spravedlivým rozuzlením :-)
Reagovat
smazaný uživatel
To je opravdu hodne spatny zapas, priserny obe.
Reagovat
r176
No Bára už je myšlenkama někde v Karibiku :-)))
Reagovat
Pavol
Do teho.
Reagovat
Krisboy
Trhej!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Kenin je spatna jak cesta do prace
Reagovat
tommr
to byla jen počáteční nervozita. Ted už začíná Báře zle zatápět ...
Reagovat
EllNino
Holky na provazech super, Bouček šílenost (myslím, že u Báry jména při vyhlašování si nadělal a u Petry mu praskla hlava) ... a hymny od obou super :)

Teď jdu pryč, tak doufám, že holky vyhrajou :D
Reagovat
tommr
tentokrát bude úvodní dvouhra mimořádně důležitá. Doufám, že to Bára zvládne a nepokazí si rozlučku ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist