Češky znovu aspirují na ocenění WTA. Siniaková s Krejčíkovou mohou být párem roku, Linda Fruhvirtová nováčkem

21. 11. 2022, 13:25
Aktuality 32
Kateřina Siniaková s Barborou Krejčíkovou mají šanci stát se potřetí ve společné kariéře nejlepším deblovým tenisovým párem roku. Ženská tenisová organizace WTA zařadila české hráčky mezi pětici nominovaných dvojic. Na zisk ocenění pro nováčka roku aspiruje v šestičlenném výběru kandidátek Linda Fruhvirtová.
B. Krejčíková a K. Siniaková (© AFP)

Siniaková s Krejčíkovou ovládly anketu už v roce 2018 a vloni. O obhajobu prvenství si řekly triumfy na grandslamech v Melbourne, Wimbledonu a New Yorku. Trofej z US Open jim dosud ve sbírce chyběla a jejím ziskem Češky jako druhý pár v historii zkompletovaly takzvaný kariérní grandslam. Siniaková vede deblový žebříček a Krejčíková je třetí za Veronikou Kuděrmetovovou.

Ruská tenistka spolu s Belgičankou Elise Mertensovou překazily českému páru obhajobu na nedávném Turnaji mistryň a jsou v nominaci stejně jako Američanky Cori Gauffová s Jessicou Pegulaovou, lotyšsko-ukrajinský pár Jelena Ostapenková, Ljudmila Kičenoková a kanadsko-mexická dvojice Gabriela Dabrowská, Giuliana Olmosová.

Šestičlennou nominaci na hráčku roku tvoří světová jednička a suverénka sezony Iga Šwiateková z Polska, dvojka Ons Džabúrová z Tunisu, trojka Pegulaová, čtyřka Caroline Garciaová z Francie, sedmička Cori Gauffová z USA a Jelena Rybakinová, wimbledonská vítězka reprezentující Kazachstán a aktuálně 22. hráčka světa.

Fruhvirtová bude usilovat o zisk ocenění pro tenistky, jež se premiérově prosadily do první stovky žebříčku, případně zaznamenaly v sezoně pozoruhodný úspěch. Současná 78. hráčka světa, jež vstupovala do roku 2022 jako 279. tenistka žebříčku, vyhrála v září v Čennaí premiérový titul na okruhu WTA a v 17 letech byla letos nejmladší turnajovou vítězkou. Triumf ji tehdy vynesl na dosavadní životní maximum v podobě 74. místa ve světovém pořadí.

Nováčkem roku se mohou stát také Harriet Dartová, Jule Niemeierová, Laura Pigossiová, Majar Šarífová a Qinwen Zheng. WTA vyhlásí na základě hlasování tenisových novinářů také hráčku s nejlepším zlepšením, návrat roku a trenéra roku.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

32
Přidat komentář
Patapuff
Krejčíkovou by měli nominovat na reprezentantku roku (a to i toho minulýho).
Reagovat
makro99
další uživatel s monotematickou obsesí..:)
Reagovat
vavrinec
smile
Reagovat
Patapuff
Vyvažuji zdejší adoraci této osobysmile
Reagovat
GaelM
smile
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
tommr
kategorie hráčka roku (Swiatek) a pár roku (Krejčíková/Siniaková) jsou naprosto jasný a mimo jakoukoli diskusi ...
V ostatních kategoriích které už jsou značně subjektivní by se mohly prosadit sestry Fruhvirtovy. Linda v kategorii Hráčky s největším zlepšením a Brenda v kategorii Nováček roku ...
Reagovat
makro99
nováček roku Jule Niemeier? no škoda, že nenavrhli rovnou tu Tatianu Mariu..:)
a comeback roku Serena, to je taky dobrá nominace... roční bilance 3:4
Reagovat
smazaný uživatel
Zařazení Sereny je výsměch.

Škoda, že si soudruzi z WTA nevšimli Luisy Stefani. Po roční absenci na podzim odehrála 5 turnajů, získala 2 tituly.
https://www.tenisportal.cz/hrac/stefani-2a07f/
Reagovat
makro99
no Linda to nebude mít lehký.. šance je ten mimořádně nízký věk..
Reagovat
makro99
Brendu teda v těch nominacích nevidím, takže si myslím, že šanci už nemá.. (leda že by v neděli kolem půlnoci doplnili nominaci:)
Reagovat
tommr
já ty nominace nekontroloval a nenapadlo mě že by v kategorii Nováček roku mohla chybět nominace Brendy která ve své první sezoně na okruhu vyhrála 8 turnajů. To mi hlava nebere ... smile
Reagovat
EllNino
Asi se berou jen vysledky WTA
Reagovat
Dobry-den
však taky hned v nadpisu je uvedeno, že se jedná o ocenění WTA. Ne ITF 25 k. smile
Reagovat
tommr
tak to mě nenapadlo že to takhle rozlišujou. Přísně vzato by se pak ale v takových anketách neměly promítat ani výsledky z GS, OH a BJK Cupu ...
Reagovat
Matej4732
tak GS neodmyslitelně k WTA i ATP okruhu patří a de facto jsou jeho součástí, mají pevné místo v kalendáři WTA, udělují se body do WTA finals race a hlavně jsou to divácky nejatraktivnější turnaje, takže je nějaká teorie, že by se neměli GS promítat do nominací je úplně mimo. Navíc titul Nováček roku je primárně pro hračky, které debutovaly v TOP 100. Však čas Brendy přijde, věřím, že už příští rok.
Reagovat
makro99
tak pořád není úplný sci-fi, že může přijít už tuto neděli :)
Reagovat
makro99
no je fakt, že porovnávat tímto způsobem wta a itf by moc smysl nemělo.. na wta je ta úroveň mnohem vyrovnanější; na itf je každý rok řada skoků o několik set míst, ale z těch velmi nízkých bodových základů...
Reagovat
lvicek
Ja to teda videla prave naopak, Lindu jako novacka (co debutoval v top 100) a Brendu jako hracku s nejvetsim zlepsenim. Ovsem jestli i tato druha kategorie se tyka jen WTA, tak to asi Brenda nedostane ;).
Reagovat
misa
Zcela jistě měla být v nominaci Bouzková, která zahájila sezonu na 90. místě, v současnosti je v žebříčku na 26. pozici, vyhrála svůj první WTA turnaj, hrála další finále, čtvrtfinále Wimbledonu a sf. tisícovky... Ale nacpali tam raději Tomljanovič, která ve skoro 30 letech nikdy nic nevyhrála a oproti startu sezony si vylepšila žebříček o pár míst smile
Reagovat
d@ve
Tak to je opravdu těžko pochopitelné..smile
Reagovat
smazaný uživatel
Kromě Marušky mi chybí i Caro Garcia - 21.2. 76. místo, na konci vítězka TM a no.4.
Reagovat
makro99
hmm, to jo.. ale zase aspiruje na hráčku roku, tak..
Reagovat
lvicek
A kdo je tedy v nominaci na Most Improved? To jsem se nejak nedocetla.
Reagovat
smazaný uživatel
Ajla (bez titulu!), Samsonova, Kudermetova, Alexandrova.
Reagovat
makro99
eště myslím ta Brazilka.. a u té myslím je to úplně největší a nejvíc nečekaný vzepětí..
Reagovat
lvicek
Hmmm, ta Ajla teda vazne nic moc. Dokonce kdyby se me nekdo zeptal, tak bych tvrdila, ze pred par lety na tom byla mnohem lip nez ted.
Reagovat
smazaný uživatel
+ Haddad Maia
Reagovat
lvicek
Teď koukám, že se asi posune dokonce na 25. místo.
Reagovat
smazaný uživatel
dokonce na 24 ;-)
Reagovat
misa
smile
Reagovat
misa
Singlové kariérní maximum se tak srovná s deblovým a dokonce bude sladěné i s aktuálním věkem :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist