Českým tenistům se kvalifikace nepovedla, na Roland Garros se nedostal ani jeden

23. 5. 2014, 16:54
Aktuality 8
Deset českých tenistů zasáhlo do kvalifikačních bojů o start na French Open, do hlavní soutěže se ale nedostal ani jeden. Nejblíže byla své grandslamové premiéře devatenáctiletá Tereza Smitková, v rozhodujícím kole ale nestačila na svou vrstevnici Koviničovou.
Kateřina Siniaková

Do kvalifikace mužů zasáhli tři čeští tenisté, ale hned dva z nich - zkušení Jan Hernych a Jaroslav Pospíšil - přišli o možnost zahrát si na Roland Garros hned po prvním zápase.

Do druhého kola se dostal pouze Jan Mertl, na výhru nad domácím Teixeirou ale v dalším utkání navázat nedokázal a po třísetové prohře s Kanaďanem Peterem Polanským se tak připravil o šanci zahrát si poprvé v kariéře na grandslamovém turnaji.

V soutěži žen bylo v ohni hned sedm českých nadějí, ale ani ony si lépe nevedly. V prvním kole dohrály Kristýna Plíšková, Lucie Hradecká, Andrea Hlaváčková, Eva Birnerová a Renata Voráčová.

Osmnáctiletá Kateřina Siniaková si grandslamu zahrála poprvé letos na Australian Open a dobře začala i boj o účast na French Open. Na úvod totiž smetla 6-2 6-0 nasazenou Slovinku Majerovičovou, jenže v druhém kole prohrála ve dvou setech s Rakušankou Tamirou Paszekovou.

"Dnes jsem prohrála, ale byl to slušný zápas... Zítra už letíme domů a pak se chystám do Mariboru," napsala Siniaková na facebooku.

Nejdál se z českých tenistů dostala Tereza Smitková. Devatenáctiletá naděje s nasazenou Američankou Victorií Duvalovou a zkušenou španělskou antukářkou Anabel Medianovou neztratila ani set, v dnešním rozhodujícím souboji však podlehla 1-2 na sety Dance Koviničové z Černé Hory.

Hlavní soutěž si tak z českých tenistů zahrají Tomáš Berdych, Radek Štěpánek, Lukáš Rosol, Jiří Veselý, Petra Kvitová, Lucie Šafářová, Klára Koukalová, Karolína Plíšková, Petra Cetkovská a Barbora Záhlavová-Strýcová.

- FRENCH OPEN 2014 -
(Francie / Paříž, antuka)
kompletní výsledky českých tenistů (20. - 23. 05. 2014)
• Kvalifikace mužů - 1. kolo •
Mertl (ČR) - Teixeira (Fr.) 6-4 6-3
Dutra da Silva (Braz.) - Hernych (ČR) 6-4 6-3
Ilhan (31-Tur.) - Pospíšil (ČR) 3-6 7-6(5) 6-4
• Kvalifikace mužů - 2. kolo •
Polansky (27-Kan.) - Mertl (ČR) 6-3 2-6 6-4
• Kvalifikace žen - 1. kolo •
Smitková (ČR) - Duvalová (17-USA) 6-3 7-6(4)
Siniaková (ČR) - Majeričová (22-Slovin.) 6-2 6-0
Vasyljevová (Ukr.) - Kristýna Plíšková (12-ČR) 7-5 6-3
Siegemundová (Něm.) - Hlaváčková (13-ČR) 6-4 3-6 6-1
Bertensová (Niz.) - Hradecká (18-ČR) 6-1 6-2
Minová (20-USA) - Birnerová (ČR) 6-2 6-3
Georgesová (Fr.) - Voráčová (ČR) 6-4 5-7 8-6
• Kvalifikace žen - 2. kolo •
Smitková (ČR) - Medinaová (Šp.) 7-5 6-1
Paszeková (Rak.) - Siniaková (ČR) 6-2 6-4
• Kvalifikace žen - 3. kolo •
Koviničová (5-Č. Hora) - Smitková (ČR) 6-0 4-6 6-1
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

8
Přidat komentář
smazaný uživatel
Dneska jsem byl na Štvanici (Beach Prague Open) a zrovna před zápasem Kiki a Maki jsem se dozvěděl, že Katka prohrála s Tamirou. :( Na jednu stranu mě to mrzí, ale zároveň se asi potvrdilo, že antuka není Katky povrch... Je to škoda, protože los byl celkem přijatelný. Tamira je hlavně travařka, ale zase musím uznat, že z této části kvalifikačního pavouka má asi momentálně nejlepší formu (na ITFku ve Wiesbadenu hrála finále). Teď opravdu očekávám, že Tamira vyhraje i další zápas a postoupí do hlavní soutěže...

Jinak bych si taky přál, aby se Katce dařilo víc, ale zase si nemyslím, že by se nějak "zasekla", jak jsem tady četl... Stačí se podívat na její výsledky z loňského roku, kdy to měla v tomto období dost podobné (čtvrtfinále Trnavy, 1. kolo v Praze a 1. kolo juniorky RG). Já věřím, že Katka ještě letos zaboduje. Uvidíme, až se zase budou hrát turnaje na hardu...

No a ještě bych se vrátil k tomu, jak jsem byl dneska na Štvanici: Prošel jsem si celý centrkurt a zaujalo mě, že tam ke každému úspěchu českého tenisu mají takové pamětní desky (od Karla Koželuha až po rok 2012). Píšu o tom proto, že Katka tam má tři desky. :)

rok 2010
HME družstva U14 - Siniaková, Roučková, Mateková, kapitán Filjo

rok 2012
ME jednotlivci U16 - Siniaková, Roučková (asi čtyřhra)
HME družstva U16 - Siniaková, Roučková, Mateková, kapitán Filjo

Tady jsou fotky z těch družstev: 2010 (první odkaz) a 2012 (druhý odkaz) :)
http://www.protenis.cz/galerie/data/media/177/DSC_9785_.jpg
http://www.tenniseurope.org/file.aspx?tid=1&id=322901

Škoda, že na Štvanici zatím nemají rok 2013. Tam by si u Katky mohli doplnit finále juniorky AO ve dvouhře a tituly s Bárou Krejčíkovou v juniorském deblu na RG, Wimbledonu a US Open. :) Jinak ale musím říct, že je tam fakt všechno a některé úspěchy (hlavně z mládežnických kategorií) mě dost překvapily...
Reagovat
Grape
No, sám píšeš, že to Katka loni v tomhle období měla dost podobné...a v tom je právě ten problém. Já osobně věřil, že Katka půjde výrazně nahoru a stále tomu věřím, je ještě hodně mladá. Ale momentálně tam zlepšení oproti minulému roku moc nevidím. Ale snad máš pravdu a Katka ve zbytku sezony především na hardu ukáže, že má na lepší výsledky. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Loni se právě taky říkalo, že se zasekla a potom od srpna do listopadu vyhrála tři ITF turnaje... Já vím, že tam jsou nějaká očekávání, ale přesně jak říkáš: Vždyť Katka letos teprve začíná hrát mezi dospělými a ten přechod z juniorek je snad jedna z nejtěžších věcí v tenise. Je fakt, že Katka chce být v Top 80 na konci roku, ale když to nevyjde, tak to holt nevyjde. Někdo třeba bude brblat, že si dala příliš vysoký cíl, ale kdyby si dala malý nebo žádný cíl, tak by brblal taky...

Prostě já Katce fandím nezávisle na postavení v žebříčku, protože je to sympatická slečna. :)
Reagovat
smazaný uživatel
akorát Terka mě celkem překvapila, že to dotáhla tak daleko. Nakonec celkem škoda, že nepostoupila.
Jinak se mi líbí los Ivety. Coco je hodně hratelná soupeřka pro první kolo, tak snad to prolomí už.
Reagovat
tommr
čekal jsem, že aspon 1-2 ženy postoupí, ale forma našich je letos před FO opravdu hodně špatná. Nejvíc mě zklamala Katka Siniaková, která se nám v poslední době nějak zadrhla ... :(
Jinak do hlavní soutěže díky chráněnýmu rankingu zasáhne i Iveta Benešová/Melzerová na kterou se v článku zapomnělo. Její šance jsou ovšem minimální ...
Reagovat
ondra3177
pozn. Koviničová je Černohorka
Reagovat
kada.tom
Reagovat
smazaný uživatel
Holky, teda hrůza -_-
Los na FO je docela zajímavý. Ve 3. kole bychom mohli vidět Williams vs. Williams :). Rád bych se na něj podíval
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist