Čeští tenisté budou hrát baráž Davis Cupu v Bosně a Hercegovině

6. 2. 2019, 13:17
Aktuality 4
Čeští tenisté se v zářijové baráži Davisova poháru utkají s Bosnou a Hercegovinou a los rozhodl o tom, že první vzájemný duel absolvují na půdě soupeře. Vítězný tým bude mít v roce 2020 právo bojovat v kvalifikaci o účast na finálovém turnaji.

Davis Cup se letos hraje v novém formátu a čeští tenisté do něj o víkendu vstoupili porážkou s Nizozemci. Zatímco soupeř se dostal mezi osmnáct týmů, které se zúčastní v listopadu premiérového finálového turnaje v Madridu, Čechy bude v září čekat baráž o udržení šance zahrát si za rok znovu o postup na finálový turnaj.

Dnes se tým kapitána Jaroslava Navrátila dozvěděl soupeře. V týdnu po US Open zamíří k historicky prvnímu střetnutí do Bosny a Hercegoviny, která má aktuálně dva hráče v Top 100: Damira Džumhura (52.) a Mirzu Bašiče (99.). Bosna o víkendu prohrála 0-4 na zápasy v Austrálii.

Jedničkou českého týmu je po ukončení daviscupové kariéry Tomáše Berdycha Jiří Veselý (97.), který Džumhura na okruhu ATP ani na turnajích nižší kategorie v žádném ze čtyř utkání neporazil.

Navrátil: Je to jeden z těžších losů
Česko bylo mezi nasazenými týmy a v osudí byli i jednodušší soupeři. "Myslím si, že je to těžší z těch losů, protože Bosna má velice dobrého prvního hráče Džumhura a je tam ještě Bašič. Čeká nás určitě bouřlivé prostředí," komentoval los kapitán českého týmu Navrátil.

Při duelu s Nizozemskem se musel vyrovnat se zraněním Adama Pavláska i Jiřího Veselého, který v pátek vyhrál úvodní dvouhru i po vykloubení prstu na noze, ale v sobotu mohl nastoupit jen do čtyřhry. "Doufám, že do září se kluci dají zdravotně do pořádku a že i na turnajích uhrají lepší výsledky," řekl Navrátil.

V Ostravě se v sobotu blýskl nebojácným výkonem proti Robinu Haasemu sedmnáctiletý Jiří Lehečka. Navrátila v průběhu daviscupového týdne zaujal i další junior Tomáš Macháč. S mladíky počítá i pro baráž v Bosně. "Určitě tenhle trend bude pokračovat, protože mně se oba mladí hráči strašně líbili," poznamenal.

Baráž se bude hrát ve stejném formátu jako kvalifikační duely, tedy jednotlivá utkání na dva vítězné sety a v průběhu dvou dní mezi 13. a 15. zářím. Poražený celek bude hrát v roce 2020 pouze v euro-africké zóně.

V rodné vlasti své manželky by si teoreticky mohl zahrát Roger Federer, pokud by se rozhodl pomoct své zemi v boji o záchranu. Švýcaři totiž budou hrát na Slovensku.

Los baráže Davisova poháru o účast v kvalifikaci v roce 2020
(13. a 14. / 14. a 15. září 2019)
Euro-africká zóna:
Bosna a Hercegovina - Česko
Švédsko - Izrael
Finsko - Rakousko
Maďarsko - Ukrajina
Slovensko - Švýcarsko
Bělorusko - Portugalsko
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

4
Přidat komentář
Fandina
Pro současné složení DC týmu to je fakt těžký los. Ale je to ještě daleko, třeba se kluci někam posunou. Držím palce, pojďte!!!
Reagovat
lavamancer
kdyby se to hrálo dnes, tak bysme imho prohráli.
ale jak píšeš, je to až za rok. a to je strašně dlouhá doba a stát se může cokoli. jednoduchý zápas to však určitě nebude...
Reagovat
smazaný uživatel
Hraje se v září...
Reagovat
ipko
https://sport.aktuality.sk/c/381122/davis-cup-slovensku-vyzrebovali-narocneho-supera/ ak by prišiel Roger alebo Stan, tak by to bola bomba.. ale ja sa pôjdem pozrieť, ak prídu iba Laaksonen a Huesler.. predsa len, Suisse mám rád..
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist