Čeští tenisté jsou v Ostravě spokojeni s pomalým povrchem

29. 1. 2019, 14:59
Aktuality 1
Povrch v ostravské hale Ostravar Aréna splňuje představy českých tenistů a je nejpomalejší, na jakém v posledních letech doma hráli. Hráči věří, že se jim v pátek a sobotu podaří s Nizozemci uspět a postoupit na finálový turnaj Davisova poháru. Členové českého týmu to dnes v Ostravě řekli novinářům.

Nehrající kapitán Jaroslav Navrátil řekl, že velice důležité bude rozhodnutí, jak tým do utkání poskládá. Poprvé se totiž bude hrát podle nového modelu, kdy se sice zápasy hrají jen na dva vítězné sety, ale zato se vše odehraje jen ve dvou dnech. Závěrečné dvouhry v sobotu začnou bezprostředně po dohrání čtyřhry.

"To rozhodnutí bude velice důležité, protože když by vyšel los a Jirka Veselý by hrál (v pátek) druhého hráče, pak by začínal ve čtyřhře a pak vlastně po dvacetiminutové pauze popřípadě třetí singl, tak je to velice náročné. Takže tohle musím zvážit," řekl Navrátil.

Také podle Lukáše Rosola bude na složení týmu hodně záležet. "Zápas ve čtyřhře může být dvou-, dvouapůlhodinový. Bude tam hodně emocí. Nevím, jak to kapitán zvolí. Musí zvolit i to, aby to pak hráč bez odpočinku zvládl," řekl Rosol.

Není podle něj podstatné, kdo nakonec nastoupí, pokud to týmu přinese body. "Musíme se pobavit, co bude nejlepší pro tým, jak to nejlépe složit, abychom ty tři body udělali. Musíme počítat s tím, jak bude kdo v průběhu týdne trénovat, jak se bude cítit, jak bude na tom kondičně," řekl Rosol.

On sám se cítí dobře, jeho zdraví drží, zranění se zatím vyhýbají a forma stoupá. Pro tým je připraven odvést maximum. "Kurt je příjemný. Za posledních x let, co hrajeme na tvrdém povrchu v hale doma, je nejpomalejší, což jsme si takhle představovali, a věřím, že nám to nakonec přinese ty tři body," řekl Rosol.

Spokojený s kurtem je také Jiří Veselý. "Myslím, že pro nás všechny je to příjemný povrch, na kterém budeme určitě hrát rádi. Připomíná to trošičku antuku. Není to úplně rychlé, určitě budou dlouhé výměny. Věříme, že to do pátku ještě vyladíme, formu taky naladíme a potom na ně vletíme," řekl Veselý.

Utkání s Nizozemskem se bude hrát v ostravské hale 1. a 2. února. Vítěz postoupí do finálového turnaje pro 18 týmů v Madridu. Nizozemskou jedničkou bude Robin Haase, který v aktuálním žebříčku figuruje na 58. místě. Nejlepší z Čechů Veselý je sedmadevadesátý.

Vedle Haaseho jsou v sestavě Jean-Julien Rojer, Matwé Middelkoop, Tallon Griekspoor a Scott Griekspoor. Nizozemský kapitán Paul Haarhuis zatím nerozhodl, koho do utkání nominuje jako dvojku.


Nizozemský kapitán Haarhuis čekal Berdycha, šance vidí vyrovnané
Kapitán nizozemského týmu Paul Haarhuis očekával, že se v českém výběru pro kvalifikační duel tenisového Davisova poháru objeví i Tomáš Berdych. Navzdory jeho absenci ale svůj tým nepovažuje za favorita, šance před duelem v Ostravě považuje za vyrovnané.

Berdych je navzdory loňské dlouhé zdravotní pauze nejvýše postaveným českým tenistou ve světovém žebříčku. Před časem ohlásil konec v týmové soutěži, ale Haarhuis jeho start v kvalifikaci očekával. "Berdych hrál znovu v Austrálii a hrál dobře v Dauhá a na Australian Open, takže jsem si myslel, že by tady mohl být," řekl Haarhuis na dnešní tiskové konferenci.

Připomněl, že aktuální členové týmu Jiří Veselý, Lukáš Rosol a Adam Pavlásek hráli před rokem a půl v Nizozemsku, kde domácí vyhráli baráž 3-2 na zápasy. "Byl to velmi těžký zápas, velmi nervózní a velmi těsný. Takže i bez Berdycha budete velmi těžký soupeř. Naše šance na úspěch jsou bez Berdycha mnohem vyšší, ale neřekl bych, že jsme favorité. Myslím, že je to padesát na padesát," řekl Haarhuis.

Jako českou jedničku předpokládá aktuálně 97. hráče světa Veselého. Pro singlovou dvojku je připraven na kohokoliv ze zkušených českých tenistů. "Rosol a Pavlásek jsou oba dobří hráči a záleží, kdo se bude nejlépe cítit tenhle týden. Nejsem každý den na tréninku, takže nevím. Nepřekvapí mě, když bude hrát Rosol, ale ani mě nepřekvapí, když bude hrát Pavlásek," řekl.

V českém týmu jsou ještě junioři Tomáš Macháč a Jiří Lehečka. Kapitán Jaroslav Navrátil dříve naznačil, že by některému z nich mohl dát šanci v ostrém zápase.

Haarhuis ještě neví, koho při čtvrtečním losu nahlásí jako svou dvojku. Vybírat bude mezi Tallonem a Scottem Griekspoorovými. "Mohu vám říct na sto procent, že to bude Griekspoor," poznamenal.

Kurt se mu líbí. "Vypadá velmi dobře. Není rychlý, ani pomalý. Pro hráče velmi dobrý, protože budou v následujících týdnech hrát na podobných površích," řekl.

Upozornil, že při zápasech na dva vítězné sety bude důležitější než dříve zachytit začátek. "Když začnete pomalu, tak je po zápase. Ne jako v zápasech na tři vítězné, kde se do toho můžete vrátit. Tady to musí být bomba od začátku. Bude zajímavé sledovat, kdo bude mít silný začátek," uvažoval.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

1
Přidat komentář
Fandina
Kluci jsou rádi za pomalejší kurt. Proti Robinovi by to měla být výhoda. Snad.

A na stejném budou asi hrát i holky. Pokud přijede Halep, tak to asi bude pro ní trochu výhoda.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist