Čeští tenisté prohráli i čtyřhru. Davis Cup obhájili Španělé

5. 12. 2009, 19:08
Aktuality 29
Čeští tenisté salátovou mísu pro vítěze Davisova poháru nezískají. Titul obhájili Španělé, kteří vedou nad výběrem kapitána Jaroslava Navrátila po dnešní čtyřhře již 3:0. Rozhodující bod pro domácí vybojovali v Barceloně Fernando Verdasco a Feliciano López, kteří dokázali zlomit daviscupovou deblovou neporazitelnost Radka Štěpánka a Tomáše Berdycha. V třísetové bitvě vyhráli 7-6 7-5 6-2.
Feliciano Lopez a Fernando Verdasco

"Začátek byl vyrovnaný, hodně jsme si věřili, ale po druhém setu se to zlomilo. Španělé působili hodně sehraně. Atmosféra tady byla fantastická, my na sobě musíme pracovat a snad se nám to povede příště," řekl Berdych novinářům bezprostředně po utkání.

V neděli se přes rozhodnutý stav budou hrát závěrečné dvouhry. K těm by měli nastoupit Štěpánek a Rafael Nadal a pak Berdych proti Davidu Ferrerovi. Je ale možné, že dojde ke změnám.

První dva body získali Španělé v pátek. Nejdříve nestačil Berdych na Nadala a se světovou dvojkou prohrál 5-7 0-6 2-6 za dvě a půl hodiny. Štěpánek byl pak blízko výhry nad Ferrerem, vedl už 2-0 na sety, přesto prohrál 6-1 6-2 4-6 4-6 6-8.

Statistický přehled:
Přehled vítězů a finálových výsledků Davisova poháru za posledních 20 let:
1990 - USA (Austrálie 3:2)
1991 - Francie (USA 3:1)
1992 - USA (Švýcarsko 3:1)
1993 - Německo (Austrálie 4:1)
1994 - Švédsko (Rusko 4:1)
1995 - USA (Rusko 3:2)
1996 - Francie (Švédsko 3:2)
1997 - Švédsko (USA 5:0)
1998 - Švédsko (Itálie 4:1)
1999 - Austrálie (Francie 3:2)
2000 - Španělsko (Austrálie 3:1)
2001 - Francie (Austrálie 3:2)
2002 - Rusko (Francie 3:2)
2003 - Austrálie (Španělsko 3:1)
2004 - Španělsko (USA 3:2)
2005 - Chorvatsko (Slovensko 3:2)
2006 - Rusko (Argentina 3:2)
2007 - USA (Rusko 4:1)
2008 - Španělsko (Argentina 3:1)
2009 - Španělsko (ČR 3:0 po čtyřhře)

Největší počet vítězství:
32 - USA
28 - Austrálie
9 - Francie, Velká Británie
7 - Švédsko
4 - Španělsko
3 - Německo (včetně NSR)
2 - Rusko
1 - JAR, Itálie, Československo, Chorvatsko

České duo začalo čtyřhru evidentně s vědomím, že výhra je nezbytná. Pár "probudila" ztráta podání ve čtvrté hře. Berdych se podobně jako v pátek proti Nadalovi nemohl trefit do servisu a Štěpánek dvakrát zkazil volej. Vzápětí ale Štěpánek ukázal, jak je na síti hravý, to vyburcovalo i Berdycha a brejk podání Verdaska, který se snažil co nejméně chodit k síti, aby nemusel hrát voleje, srovnal účty.

Dramatickou zápletku přinesl tie-break. Ve zkrácené hře diváci vytvořili v hale ohlušující vřavu, přesto Češi odvrátili tři setboly. Jenomže pak nevyužili při podání Berdycha svoji možnost na ukončení setu a dlouhý volej Štěpánka poslal do vedení domácí dvojici.

Druhý set přinesl první vzrušení při podání Berdycha. Ten ve třetím gamu nabídl brejkbol soupeřům, když dal dvě dvojchyby po sobě, ale Češi hru udrželi. Španělé podávali jistě a Verdasko svými tvrdými ranami ze zadní čáry často ničil nadějné české útoky. Druhý set se zlomil za stavu 5:5 při podání Berdycha. Český pár vedl 40:15, ale game přesto ztratil a po dvou hodinách prohrával 0:2 na sety.

"Byly jsme na kurtu druzí, když to bylo důležité. Musíme jim k výkonu a k výhře jenom pogratulovat," konstatoval Berdych. "Jsou výborným týmem a opravdu skvělými hráči, což dnes na kurtu všem dokázali," řekl Štěpánek o španělské dvojici López, Verdasco.

Mezi španělskými fanoušky zavládlo nadšení a vytáhli nad hlavy obří transparent: "Španělsko - Davisův pohár". A domácí tenisté diváky vyslyšeli, hned v první hře třetí sady vzali podání Štěpánkovi, čímž ještě více srazili českým hráčům již tak otřesené sebevědomí.

Jednatřicetiletý Štěpánek po svém servisu za stavu 1:3 při returnu Verdaska, který stále více exceloval, špatně došlápl. Bez ošetření šel ale podávat, evidentně neměl s pohybem problémy, přesto nakonec po mnoha shodách game ztratil a konec už byl neodvratný. Hala zpívala "Vítězové, vítězové!", když Verdasko a López proměnili druhý mečbol.

Čeští hráči se snažili smutek z prohry zahnat oslavným poskakováním s celým týmem po kurtu. Pro tenisty je totiž finálová účast velkým úspěchem, o titul si zahráli poprvé po dlouhých 29 letech. Na triumf Ivana Lendla a Tomáše Šmída z Prahy roku 1980 ale nenavázali.

"Byla to pro nás velmi šťastná sezona, jelikož jsme postoupili do finále," řekl Navrátil. "Náš soupeř byl hodně silný a musím Španělům pogratulovat k druhé daviscupové výhře po sobě," doplnil.

- FINÁLE DAVIS CUPU (Španělsko - Barcelona, antuka / hala) -
kompletní výsledky

Španělsko - Česko 3-0 po druhém dnu
Verdasco/López - Berdych/Štěpánek 7-6(7) 7-5 6-2
Esa: 7:3. Dvojchyby: 3:3. Využité brejkboly: 4/12 - 1/2. Nevynucené chyby: 33:33. Vítězné údery: 46:33. Vítězné voleje: 26/54 - 30/66. Čas: 2:46.

Ferrer - Štěpánek 1-6 2-6 6-4 6-4 8-6
Esa: 4:3. Dvojchyby: 1:10. Využité brejkboly: 8/17 - 10/25. Nevynucené chyby: 46:74. Vítězné údery: 33:58. Čas: 4:17.

Nadal - Berdych 7-5 6-0 6-2
Esa: 6:1. Dvojchyby: 2:2. Využité brejkboly: 7/12 - 1/6. Nevynucené chyby: 21:40. Vítězné údery: 29:24. Čas: 2:28.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

29
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
Vím, že to bylo těžký a našim tenistům nic nezazlívám. I když, kdo ví, jak by to dopadlo, nebýt toho Radkova výpadk s Ferrerem.
Ale stejně jsem neuvěřitelně naštvanej na tu nespravedlnost. Kdyby se to hrálo v ČR a my zvolili povrch, tak by jsme to určitě vyhráli. Tomu fakt věřím.
Teď se jen bojím, že už máme zase na dlouho s finálem konec. Pravděpodobně se tam nedostaneme 2 roky po sobě a Radek už je docela starý a nevím, jak dlouho bude hrát na této úrovni. A taky tady není žádná nová mladá naděje českého tenisu.
Každopádně celý Davis Cup ze strany Čechů beru jako velký úspěch a měli bychom být na náš tým hrdí.
Reagovat
smazaný uživatel
nespravedlnost? ani ne, prostě se to točí, jednou tam, jednou u nás, příští rok budeme hrát s něma asi u nsá jestli se nemýlím, v prvním kole jedeme do Belgie a ve druhém můžeme narazit na španělsko
Reagovat
smazaný uživatel
presne jak pise Vejta. pred par lety hrali spanele u nas, tak ted to bylo u nich, to neni nespravedlnost..proste se to toci a vyslo to tak.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak počkat. Já to myslel tak, že my jsme hráli semifinále venku a finále taky. A Španělsko semifinále doma a finále taky. Ale teď nevím jistě,jestli hráli doma i semifinále. To by byla jiná. Takhle jsem myslel tu nespravedlnost.
Reagovat
smazaný uživatel
Proboha, Feanore, jaka nespravedlnost? Davis cupovy system doma-venku je podle me prikladem fair play a vsichni v nem maji naprosto rovnocene podminky.
Skutecne by me zajimalo, jak bys to chtel efektivneji nastavit...
Reagovat
smazaný uživatel
chlapi opravdu smekám a hlavně velké díky za reprezentaci a především za obrovskou vůli zvítězit a dopřát tak našemu národu slastný pocit z naší výjimečnosti která vyplývá z toho že malý národ čítajicí tak málo obyvatel jako my, měl tu možnost vyzkoušet si tak preztižní finále proti silnému š=anělsku. Hoši děkujem. prostě jednou jsme měli smůlu a doufám že se k num štestí neotočí zády a slavně zvítězíme jako před lety.
Reagovat
smazaný uživatel
hele Jo0ker : na co tam byl ten Dlouhý s tím Hájkem já ti řeknu na co na prd a na hov-no klidně mohl hrát Dlouhý z Berdychem a ne ten mutant co hrál včera 6hodinový zápas , bylo snad jasný že to nemůže zvládnout , proč se tam cpal do čtyř hry ??? jen pro to aby to celé dojebal úplně .... včera to nedal tak to chtěl dneska všechno napravit , jenže tím to akorát odjebal celé ....... TED MŮŽE STÁHNOUT OCAS A UTÉCT Z REPREZENTACE ZAS JAK TO UDĚLAL PŘEDTÍM !!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Myslíš, že bysme se bez něj udrželi v elitní skupině? Ty rerarde
Reagovat
smazaný uživatel
*retarde
Reagovat
JIMI
Vapet ještě tě neznám,ale už mě sereš!Na tenis portál bych očekával kultivovanější projev,hodný hry getlemnů!Tímto se omlouvám za hrubší výraz na adresu vapet.A děkuji našemu týmu za finále DC
Reagovat
smazaný uživatel
sice to jsou trochu deb.ilové za finále, ale nedá se nic dělat. sláva španě,lům - byli tentokrát lepší. Našim borcům rovněž patří velký dík, když to vezmu kolem a kolem tak dokázali velkou věc i přes toto ponekud mene uspesne finale.
Reagovat
smazaný uživatel
gratulace Španělsku a obrovský DÍK našim, to co dokázali, že i taková malá země má na finále :-)
Reagovat
smazaný uživatel
a ještě: nemluví se o nich třeba jak o našich kopálistech, ale toto je důkaz sou na tom líp než ty primadony o kterých se mluví
Reagovat
a.magerova
Velká gratulace těm krásným klukům španělským :-))

Moc velký dík Radkovi, Tomášovi i ostatním, za ten pěkný pocit a naději, že by to mohlo vyjít. I přes porážku byli fantastičtí, že byli ve finále, kdo by to čekal před zápasy s Francií?! Takže i když jsem smutná není to tak nejhorší JSTE SUPER a určitě příště !!!
Reagovat
smazaný uživatel
Nechcela som to napísať, ale došlo na moje slová... :-)
Keď sa na to objektívne pozriem, tak vy máte prakticky len dvoch hráčov. Kdežto Španieli ich majú minimálne trikrát toľko. Proste malý štát - málo hráčov - malá šanca. Ale keby som bola češka, alebo tí dvaja (napr. Tomáš a Radek) slováci, tak by som si hovorila asi to isté ako vy. Lenže realita a priania... to je iné kafé. Ajtak sa na to pozrite optimisticky - finále je obrovská vec! Tak si to užívajte a nehádajte sa so mnou :-))))
Reagovat
smazaný uživatel
My vám taky budeme fandit ve fotbale, i když vaše šance jsou mizivé;-) Musíme si pomáhat
Reagovat
smazaný uživatel
:) Nase sance nie su mizive, nase sance su nulove :( Inak dufam, ze aj ten futbal na rok vyhraju Spanieli, strasne sa na to tesim, hlavne na Fabregasa :)
Reagovat
smazaný uživatel
me by jenom zajimalo komu tady ti horkokrevni fanousci novaka rafy a fernanda fandili...
Jinac spanele vyhrali naprosto ocekavane a narpsto zaslouzene, gratulace :)
Reagovat
smazaný uživatel
Já jsem horkokrevný fanda Novaka a Nanda, ale fandil jsem samozřejmě našim. Bohužel se to nepovedlo, ale dalo se to očekávat, i když ne hned po čtyřhře.
Reagovat
smazaný uživatel
Vojtíku, ja sa ti priznám ja som fandila Španielsku a vôbec sa za to nehanbím. Ja som rada, takže to idem zapiť... alóha..
Reagovat
smazaný uživatel
Je fakt,že se to Štěpánkovi vůbec nepovedlo...Ferrera měl na lopatě...ve čtyřhře taky špatný...ale je stejně skvělé,že jsme se dostali do finále.Španělé jsou nejlepší team a to se nedá nic dělat...kdyby jsme hráli doma,tak by to asi vypadalo jinak.Příští rok tu Salátovou mísu stejně vyhrajem!!! :)
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulace Španělsku, vyhráli zaslouženě, hráli skvěle a ukázali svou extratřídu. Naši se mají ještzě co učit a vůlí se urvát všechno nedá.
Reagovat
smazaný uživatel
Štěpánek dojebal si to úplně ty srando tenisto ......
Reagovat
smazaný uživatel
Idiote. Jakou měli asi proti španělům šanci..
Reagovat
smazaný uživatel
No chtěla bych tě vidět, jak bys si dal takhle hned po sobě dva těžký zápasy. Španělů je tři zadky, byli odpočatí a prostě to vyšlo. Naši by na ně při plné síle měli, první set byl vyloženě o štěstí. No jo, bohužel si to štěstí vybrali už dřív. A ty, vapete, přestaň krandat a šup na kurt. Tak aspoň do půlnoci:-D
Reagovat
smazaný uživatel
Já se k tomu nebudu ani vyjadřovat. Na jednu stránku jsem čekala víc, když už nic tak tu čtyřhru jsem viděla jasně s bodem pro nás. Ale asi se to odvíjelo od toho včerejšího vítězství španělů. Byli na koni. Ale Radek si to včera neměl nechat vzít ten zápas. No co naděláme, snad příští rok. Španělům samozřejmě gratuluji, mají to právem.
Reagovat
smazaný uživatel
Vzpomeňte si na doby, kdy jsme bojovali o udržení se v elitce. A teď co? Přijde nějaký další mladý tenista tak dobrý jako naši dva hoši? Hmm, zatím žádný výrazný mladý talent není vidět. Kluci jsou borci, když už nic jiného, vydělali mi dost peněz na sázce při hře s Argentinci a Chorvaty. Klobouk dolů, salátovku ať si nechaj pro letošek Španělé. My si dáme pivo. To radím dnes všem. Protože i prohra stojí za zapití;-)
Reagovat
smazaný uživatel
black_dahlio Já bych šle na kurt jedině stebou jinak by to nemělo smysl a klidně i do půl noci !
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist