Cetkovská senzačně vyřadila Ivanovičovou, postupuje i Berdych

25. 6. 2011, 15:46
Aktuality 13
Favorizovaná Srbka nestačila ve třetím kole Wimbledonu na aktuálně až 81. hráčku světa, která zvítězila zaslouženě po setech 6-2 a 7-6. Osmifinále si zahraje i Tomáš Berdych po bleskově zvládnuté dohrávce zápasu s Bogomolovem.
Petra Cetkovská (© wimbledon.org)

Loňský finalista Wimbledonu Berdych utkání, jež se v pátek nestihlo dohrát kvůli dešti, vyhrál 6:2, 6:4, 6:3 a stále ještě na londýnské trávě neztratil set. Duel byl v třetí sadě přerušen za stavu 4:3 a 15:0 a český favorit dnes získal všech sedm zbývajících bodů.

Šestý nasazený Berdych nejprve dopodával osmý game a v následujícím při servisu Bogomolova utkání zakončil pátým proměněným brejkbolem. Sám v zápasu nečelil ani jednomu.

O čtvrtfinále bude pětadvacetiletý Berdych bojovat s turnajovou desítkou Mardym Fishem, s nímž se dosud neutkal. Devětadvacetiletý Američan v utkání třetího kola vedl 6:3, 6:7, 6:2, 1:1 nad Nizozemcem Robinem Haasem, jenž následně duel skrečoval.

Ivanovičová si překvapivě nepřišla na Cetkovskou

Svůj nejlepší Wimbledon a jeden z nejpovedenějších turnajů v kariéře prožívá 81. hráčka světa Petra Cetkovská. Šestadvacetiletá prostějovská rodačka se po překvapivém vítězství v druhém kole nad nasazenou třináctkou Agnieszkou Radwaňskou nelekla ani Any Ivanovičové, jež ji v jediném dosavadním vzájemném duelu před třemi lety na Roland Garros vyprovodila potupným skóre 6:0, 6:0.

Dnes však měla Cetkovská v duelu tenisových krásek navrch a Srbku porazila 6:2 a 7:6, přičemž tie-break vyhrála bez ztráty míčku. Zápas zakončila po 70 minutách třetím esem. Právě o servis se dnes mohla opřít - po prvním podání získala 29 bodů z 34, velmi dobrou úspěšnost 68 procent měla i po druhém servisu.

Když se dnes zápas vyvíjel v její prospěch, nechtěla si to připouštět. "Pořád jsem měla v hlavě zápas před třemi lety v Paříži. Snažila jsem se nemyslet vůbec na nic, hrát míč po míči. Vlastně jsem měla úplně v hlavě tmu. To je asi lepší," prohlásila.

Myslí si, že Ivanovičovou zaskočila. "Malinko možná podcenila první set. Možná si myslela, že to bude jako v Paříži, a to jsem nechtěla připustit. Ve druhém setu to byl vyrovnaný boj," řekla prostějovská rodačka, žijící ve francouzské metropoli.

Být osmifinalistkou Wimbledonu je podle ní krásný pocit. "Ale je pořád těžké tomu uvěřit. Jsem strašně šťastná," prohlásila. "Byla jsem ráda, že jsem se po hodně dlouhé době dostala do hlavní soutěže a že si zahraju Wimbledon. Co se děje teď, mě strašně těší," konstatovala 81. hráčka světového pořadí.

Hotel měla před turnajem rezervovaný jen do neděle. "Takže pak asi půjdeme na ulici. Doufám, že tam nebude plno," smála se. "Ale takové starosti bych uvítala každý týden," dodala.

Postupem do osmifinále vyrovnala Cetkovská svůj nejlepší výsledek na grandslamech, jehož dosáhla v roce 2008 v Paříži, než ji deklasovala Ivanovičová. O postup do čtvrtfinále se utká poprvé v kariéře s Němkou Sabine Lisickou, jež dnes porazila 6:4, 6:2 japonskou hráčku z kvalifikace Misaki Doiovou. Jednadvacetiletá Němka před Wimbledonem vyhrála turnaj na trávě v Birminghamu a ve druhém kole v Londýně vyřadila šampionku z Roland Garros Li Na.

"Nemá takové jméno jako Agnieszka Radwaňská nebo Ivanovičová, ale je to také strašně dobrá hráčka úplně jiného stylu," řekla Cetkovská. "Nevím, co od ní mám čekat. Rozhodně velké rány," uvedla.

Připomněla, že Číňanka Li Na, vítězka Roland Garros, která prohrála s Lisickou v druhém kole, řekla, že "podání Lisické nemůže ženská vrátit". "Tak to mě moc nepotěšilo. Ale nic se nezmění. Jako dosud budu hrát míček po míčku a dám do toho všechno. Uvidím, co se stane," prohlásila Cetkovská.

Z jejích úspěchů je nadšená celá rodina. "Doma to prožívají. Všichni jsou strašně šťastní, máma, táta, babičky i dědečkové. Mě to taky strašně těší, protože rodina se kvůli mému tenisu obětovala," řekla. "A dvě Petry v osmifinále Wimbledonu, to zní hezky," připomněla v narážce na to, že se do osmifinále dostala i česká jednička Petra Kvitová. "Znělo by ještě líp, kdybychom se dostaly ještě o kousek dál," dodala.

Zakopalová Šarapovovou nezaskočila

V třetím kole nestačila Klára Zakopalová na favorizovanou Rusku Marii Šarapovovou a vypadla po porážce 2:6, 3:6. Osmadvacetiletá rodačka z Plzně tak nezopakovala londýnské osmifinále z minulého roku, přesto postupem do třetího kola vyrovnala svůj druhý nejlepší grandslamový výsledek v kariéře, jehož dosáhla hned při svém debutu v roce 2003 v Austrálii.

Po jednoznačném prvním setu měla Zakopalová šanci na zdramatizování duelu v druhé sadě, kdy se dostala do vedení 3:1. Čtyřiadvacetiletá wimbledonská vítězka z roku 2004 Šarapovová však brzy našla ztracenou koncentraci a po zisku následujících pěti gamů postoupila do osmifinále.

Postup Sereny Williamsové, Wozniacké a překvapení v podání Paszekové

Bývalá světová jednička Serena Williamsová, jež se minulý týden v Eastbourne vrátila po roční pauze na kurty, postoupila do osmifinále po hladkém vítězství 6:3, 6:2 nad Ruskou Marií Kirilenkovou. Stejným výsledkem si poradila aktuální první žena žebříčku Wozniacká s přemožitelkou Andrey Hlaváčkové Jarmilou Gajdošovou z Austrálie. O překvapení se postarala Rakušanka Tamira Paszeková, jež ve třetím kole vyřadila loňskou šampionku a letošní finalistku Roland Garros Francesku Schiavoneovou. Šestá nasazená Italka prohrála 6:3, 4:6 a 9:11. Zápas se kvůli dešti hrál dva dny a trval tři hodiny a 41 minut.

 

- WIMBLEDON (Velká Británie, tráva) -
sobotní výsledky (25. 06. 2011)

Dvouhra muži - 3. kolo:
Berdych (6-ČR) - Bogomolov (USA) 6-2 6-4 6-3

Dvouhra ženy- 3. kolo:
Cetkovská (ČR) - Ivanovičová (18-Srb.) 6:2, 7:6 (7:0) 
Šarapovová (5-Rus.) - Zakopalová (ČR) 6:2, 6:3
Wozniacká (1-Dán.) - Gajdošová (27-Austr.) 6:3, 6:2
Paszeková (Rak.) - Schiavoneová (6-It.) 3:6, 6:4, 11:9
S. Williamsová (7-USA) - Kirilenková (26-Rus.) 6:3, 6:2
Bartoliová (9-Fr.) - Pennettaová (21-It.) 5:7, 6:4, 9:7
Cibulková (24-SR) - Görgesová (16-Něm.) 6:4, 1:6, 6:3
Pcheng Šuaj (20-Čína) - Czinková (Maď.) 6:2, 7:6 (7:5)
Lisická (Něm.) - Doiová (Jap.) 6:4, 6:2.

Čtyřhra - 2. kolo:
Peschkeová, Srebotniková (2-ČR/Slovin.) - Gajdošová, Zakopalová (Austr./ČR) 6:3, 6:1
Benešová, Záhlavová-Strýcová (10-ČR) - Barroisová, Grönefeldová (Něm.) 5:7, 7:5, 6:4.

Juniorky: Dvouhra - 1. kolo:
Rohanová (ČR) - Salnikovová (11-Rus.) 7:6 (8:6), 6:3
Malečková (15-ČR) - Škamlová (SR) 6:4, 6:2.

Smíšená čtyřhra - 1. kolo:
Erlich, Peerová (Izr.) - Zelenay, Uhlířová (SR/ČR) 6:3, 7:6 (7:1).

TenisPortal.cz, ČTK, Adam Bárta

Komentáře

13
Přidat komentář
smazaný uživatel
Bomba,bomba,jen tak dál.
Reagovat
smazaný uživatel
Peta cislo dve, uzasny vykon. Doufam, ze to nebude jen vykrik do tmy a ze tyto vykony zopakuje a budeme o ni vice slyset. Priznam se, ze jsem ji videla poprve live a patri k tem sympatickym tenistkam nejen vykonem. Uz ten zapas s Agnezkou byl spravny nervak, Videla jsem jen prubezny vysledek na betu, ale asi Agnezce odesel servis a nezvladla to psychicky,ale tim nechci zhazovat vykon Petry, byl uzasny. Utekla temer z mecbalu a cely zapas otocila ve svuj prospech. V tomto pripade hraly destove prestavky v jeji prospech.Gratulace velika, jeste to zkus nemas co ztratit, muzes sebe i nas jen mile prekvapit.
Reagovat
smazaný uživatel
Omlouvám se za OT, ale komentátor Nova sportu zmiňoval nějaký Djokovičův blog... nevíte, kde to najít?
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím, že za zmínku stojí postup Lukaše Dlouhýho ve čtyřhře přes nasazený trojky Bhupathi, Peas. To je určitě pěkný úspěch. Paes s Dlouhým se zase sešli, ale hráli proti sobě. Od tý doby co se rozešli se Lukašovi moc nedaří a koukal jsem, že spadnul až do 6. desítky. Snad zase najde dobrýho parťáka.
Reagovat
smazaný uživatel
Cetkovska ma milo prekvapila svojim vykonom, sice som videl len to malo co davala nova sport od druheho setu stav 5:4, ale hrala agresivne, vyborne podanie a padalo jej to tam pekne. Drzim palce aj dalej..
Reagovat
smazaný uživatel
Super Peťa Cetkovská vyprovodila z kurtu Ivanovičovou a je v osmifinále. Jest-li jsem dobře koukal na statistiky Ivanovičová si nevypracovala ani jeden brejkbol.
Reagovat
smazaný uživatel
Super výkon, velmi dobře servírovala (nečelila ani jednomu breakbolu) plus i super returnovala. A vyhrát tiebreak 7:0 (a zakončit jej esem), to je přímo lahůdka. :DDD
Reagovat
petrulinka
Petra hrála od začátku výborně, moc se mi zápas líbil. Prostě super.
Reagovat
smazaný uživatel
Krásnej zápas v podání Péti a ten tiebreak tomu se mi ni nechtělo věřit že to šlo tak jednoduše :)
Reagovat
smazaný uživatel
www.atennis.blog.cz
Reagovat
smazaný uživatel
Berďo zatím super,jen tak dál pokračuj,zatím super!
Marty...Karviná
Reagovat
Jiri
Vida. Tomas opet suvereni. Mardy bude tvrdy orisek, ale Tom na nej urcite ma, tak snad to dopadne. Klara zahrala sve maximum, Maria je vsak herne jinde.
Reagovat
smazaný uživatel
Klára hrála slušně, ale mohla samozřejmě i líp (a v minulosti proti skvělým hráčkám už hrála). Od základní čáry v běžných výměnách to bylo vcelku vyrovnané, ale prostě s tímhle servisem (zejm. druhým podáním) nemá šanci Marii porazit, ledaže by hrála úplně hrozně.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist