Cetkovská si sáhla na dno, málem skončila. Ale teď si zase užívá slastné chvíle

4. 9. 2015, 22:55
Aktuality 24
Výhra ve večerním zápase na US Open nad Dánkou Caroline Wozniackou a aplaus obecenstva je pro Petru Cetkovskou cennější, než se může na první pohled zdát. Před rokem musela na operaci levé kyčle, pak se skoro učila chodit a pochybovala o svém návratu. Ale vydržela a znovu ukazuje, jak skvělou tenistkou je, pokud je zdravá.
Profily hráčů
Petra Cetkovská

"Šla přes vůli, přes bolest a ono se to vrátilo. Já věřím na spravedlnost," řekl trenér Cetkovské Martin Fassati. "Je to zadostiučinění za veškerou bolest, kterou musela prožít. To by mnoho lidí nezvládlo," přidal přítel tenistky Jan Stočes. 

Problémy třicetileté Cetkovské začaly loni v červenci po titulu na turnaji ITF v Olomouci. "Na jeho konci jsem nemohla skoro chodit," vzpomínala. Myslela si, že má zablokovanou kyčel. Snažila se kloub rozhýbat, ale nikdo jí nepomohl. 

Na US Open ještě postoupila do 2. kola, v kterém prohrála s Petrou Kvitovou. A bolest opět vzrostla. "Tak jsem s ní jel na magnetickou rezonanci, tam zjistili poškození pouzdra levé kyčle," řekl Stočes. Po konzultacích s lékaři se rozhodla pro chirurgický zákrok. "Cvičení dávalo jen padesátiprocentní šanci k vyléčení," řekla. 

Znovu se učila chodit
Operaci podstoupila koncem září ve Francii. Na rehabilitaci jezdila k profesoru Pavlu Kolářovi do Prahy a do Německa. "Měsíc jsem měla berle. První měsíc to bylo extrémně náročné a ani mě nenapadlo, že návrat bude trvat tak dlouho," řekla. "Skoro se učila chodit, ale ukázala ohromnou vůli a lásku k tenisu," řekl Fassati. 

Teprve po třech měsících mohla začít lehce běhat. Sedla na kolo, ale noha nezabírala, jak by si přála. "Každý den jsem se sama sebe ptala, jestli budu ještě schopna hrát tenis. Jestli se na tenis nemám vyprdnout, když jsem nemohla ještě sedm měsíců po operaci běhat," pochybovala a dodala: "To bylo fakt hodně na hlavu. Sáhla jsem si úplně na dno, ale najednou se to rapidně zlepšilo. Nádhera."

Raketu vzala poprvé do ruky v únoru a pomalu začala zkoušet pinkat. Problémem bylo, že ji i devět měsíců po operaci pořád něco bolelo. "Koleno. Záda. Všude. A to od rána do večera. Nevěděla jsem, jak dlouho tohle ještě vydržím," řekla. 

"Je neuvěřitelný, že to až takhle dokázala. Řekla mi, že má extra motivaci, že chce hrozně hrát," řekl Stočes, na okruhu ATP kouč Poláka Lukasze Kubota. "Myslím, že by moc lidí nedokázalo obětovat veškerý svůj život. To je neuvěřitelný. Zaslouží si velikánský úspěch, aby vyšperkovala, jak úžasně umí hrát tenis." 

Cetkovskou, která má s hráčkami Top 10 bilanci 10-9, hnala dopředu touha se vrátit. V minulosti už to po zdravotních i osobních trablech dokázala několikrát. "Mám tenis ráda. Kdybych ho neměla, už bych nehrála. Sáhla jsem si hodně na dno a tohle je satisfakce," řekla. "Bohužel jsem spíš už na konci kariéry, ale zase o to jsem chytřejší a vidím věci jinak." 

Čtvrteční newyorská noc byla pro Cetkovskou sladkou odměnou. Porazila loňskou finalistku turnaje na jednom z největších dvorců světa a svou hrou a emocemi si získala srdce fanoušků. "Úžasné," vydechla dojatě. "Tohle byl zápas jejího života. Sní o tom 99 procent tenistů a jenom vyvolení to zažijou," doplnil Stočes.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

24
Přidat komentář
FulnekUltras
má PetraC před sebou ještě určitě čas i na nějaký větší titul tenisový... ;)
Reagovat
martinek37
Je to úžasná holka, bohužel ji během kariéry hodně brzdila zranění, zaslouží si obrovský obdiv za to, jak se dokázala vrátit z naprosté beznaděje. Zápas s Caro byl parádní. Cetce když to sedne, dokáže neskutečné věci. Je škoda, že je tak trochu ve stínu a opomíjená. Třeba teď dosáhne na největší životní úspěch. Flavia je hratelná a ne že ne.
Reagovat
VlS
Není opomíjená, zájem odpovídá v podstatě jejímu významu a postavení. To ani jeden super zápas nezmění. To není žádná kritika Petry, to je konstatování skutečnosti.
Reagovat
martinek37
Jj, možná jsem to špatně vyjádřil. Jen mi přijde, že jak dlouhodobě žije ve Francii, že tady u nás o ni neni tolik zájem. Třeba o takové Báře se u nás mluví mnohem víc. Myslim tim tak nějak obecně, v tenisových kruzích je to jiné. Možná mi to ale jenom tak přijde a skutečnost je jiná.
Nic to nemění na tom, že bych jí úspěch opravdu hodně přál.
Reagovat
misa
http://www.fedcup.com/en/players/player/profile.aspx?playerid=35011970#

To může být taky důvod toho, že se o ní moc nemluví. Už si nepamatuju, jestli ve FC reprezentovala tak málo z důvodu zranění, tolika dobrých tenistek nebo toho, že nepatří Černoškovi.
Reagovat
Frick
Pochází z prostějovského klubu....
Reagovat
smazaný uživatel
u Černoška vyrostla a pořád extraligu za Prostějov hraje
Reagovat
misa
Dobře, jak se píše nahoře je to opomíjená hráčka, což se ukazuje i u mě.
Reagovat
Lunej..
Typ hráčky, kterou snad nelze nemít rád. Shlédla jsem na youtubu zápas s Caro, neuvěřitelné, co Petra dokázala uběhat a jak je šikovná. Snad konec kariéry nechystá a tenis, který tak miluje, si ještě pořádně užije.
Reagovat
VlS
Petra -AKS - Petea vyhraje
Petko-johana - přál bych to Johance, tip je Petko
Sara - Sam - Sam Saru rozstřílí
Flavia -Petra Cetka - A proč ne Petra?
Varvara - Mona , hmmm, to je tak 50:50
Vika - Angie - Vika chce zpět nahoru víc
Barča - Sabine přeju to Barušce, ale spíš Bine
Shelby - Simona , Simona
Reagovat
smazaný uživatel
Tak škoda Bethanie, ale bez šance nebyla. Kurz 17.00 tedy zůstává nepotrestán, ale alespoň že uhrála ten set :-)
Reagovat
VlS
Amerika tě bude strašně žrát, milujoí lidi s příběhem a ty máš příběhu několik, zranění a návraty, lásku s Baghdatisem a rozchod, Paříž a Prostějov, o tobě by se dal napsat román :-)
Reagovat
Chrenda
Tak Petro není žádný důvod se zastavovat. Pokračuj jak včera a dojdeš daleko. Máš na to. Na Francescu máš, to dáš s přehledem, jsi chytřejší. Tak pojď udělat pořádný výsledek - čtvrtfinále s Petrou K., to by byla krásná bitva, pokud to tedy Kvitule už zítra nepohnojí. A.K. je nebezpečná. Držím palce, tvoje storka za to fakt stojí.
Reagovat
darek.vrana
Ale ona nehraje s Francescou.
Reagovat
Krisboy
...nýbrž s Flavií.
Reagovat
VlS
Na Flavii máš taky, pokud dokážeš znovu předvést to, co jsi předváděla proti solidně hrající Caro, ale nebude to lehké.
Reagovat
Chrenda
Jo jo chybka se vloudila. Každopádn? jí může porazit.
Reagovat
horska.kraslice
http://www.sport.cz/ostatni/tenis/clanek/704093-mlade-holky-to-smazi-a-nemaji-plan-b-cetkovska-vymysli-i-plan-d-chvali-ji-trener.html
Reagovat
janek_da
krása.

Co jsem četl polské noviny (Petka je pro ně katem polských tenistek), tak u výhry nad Agou psali, že Aga nemá ráda ultra ranařky anebo naopak ještě techničtější hráčky než je ona sama.
A mezi ty technické právě řadili Petku. Třeba Aze v Římě sypala dropšoty jak u Verdénu :)
Reagovat
Fandina
Pěkné čtení. Na Petru se včera nádherně dívalo, ostatně jako skoro vždycky, když hraje. Pěkné rány, krásná holka.
Reagovat
gedzitka
Jí to nejde nepřát. Přála bych jí alespoň čtvrtfinále.
Reagovat
EllNino
Je to satisfakce, takovéhle příběhy zkrátka nevymyslíš :)
Reagovat
COMEON
Petrin príbeh je podľa mňa neskutočný :)
Reagovat
horska.kraslice
Kolikrát ji už zradilo zdraví a kolikrát se vracela, a teď zase tohle. Opravdu klobouk dolů a opravdu obrovská gratulace.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist